Uvreda zdrave pameti

Poruka
13.721
Cesto cujem (a i citam) sledece fraze:

• To vredja zdrav razum
  • Uvreda zdrave pameti
  • Vredjas mi inteligenciju

ako neko ima zdrav razum, zdravu pamet a mozda i inteligenciju ne znam kako moze da im se to nekako uvredi.
Mogu doduse da se licno i/ili emotivno uvrede, ali onda pocinje pitanje: da li imaju zdrav razum i pamet da se nose s tim. Ljudi koji se uvrede, mogu lako da izgube zdrav razum ili zdravu pamet i da im naglo padne inteligencija.

Ako se nekom vredja inteligencija, nisam bas sasvim siguran da je imaju, jer da je imaju iskoristili bi je.

• To vredja zdrav razum
  • Uvreda zdrave pameti

ako neko ima zdrav razum, zdravu pamet a mozda i inteligenciju ne znam kako moze da im se to nekako uvredi.
Mogu doduse da se licno i/ili emotivno uvrede, ali onda pocinje pitanje: da li imaju zdrav razum i pamet da se nose s tim. Ljudi koji se uvrede, mogu lako da izgube zdrav razum ili zdravu pamet i da im naglo padne inteligencija.

Ako se nekom vredja inteligencija, nisam bas sasvim siguran da je imaju, jer da je imaju iskoristili bi je.
To su prosto izrazi.
Ne moraju da imaju neku pravilnost u smislu.

Takvi izrazi/rečenice se nazivaju floskule-bez smisla i težine su, odomaćili su se u nekom trenutku iako niti izriču neku istinu, niti odražavaju veliku pamet.
Mislim da se mogu prevesti kao "zayebavaš me" ili "praviš me ludim"?

Tako nekako mislim da bi se moglo reći za "vređanje inteligencije"... potcenjivanje

Mislim da se mogu prevesti kao "zayebavaš me" ili "praviš me ludim"?

Tako nekako mislim da bi se moglo reći za "vređanje inteligencije"... potcenjivanje
Pa, da.
U smislu: "Da li stvarno misliš da sam toliko glup/a?"
Dakle, ako bolje pogledamo izbor reči, ne insistira se na tome da je uvređena strana genije, da ima visoku inteligenciju, da je ne znam šta...
već se čudi da taj koji nešto skaradno, bezveze, besmisleno govori ili nudi, očekuje da to bude prihvaćeno.

• To vredja zdrav razum
  • Uvreda zdrave pameti

Lako. Poslušaj bilo kog SNSovca.

To su prosto izrazi.
Ne moraju da imaju neku pravilnost u smislu.

Možda nemaju pravilnost u smislu i značenju, izrazi se upotrebljavaju kao odgovor na totalne besmislice u koje te neko ubeđuje, kada se zaista osećaš da te smatra glupim.

Dođi ovamo! (Pa naravno da dolaziš ovamo a ne tamo, ali opet, tako se kaže)

Evo, posto ste mi odresili ruke (ovaj, jezik, pa mogu da lajem), i dali mi vetar u krila ja cu da dodam dva (nova) predloga (vise :per: ) koja nigde jos nisam procitao, dakle:

1. takav pristup mi vredja nacitanost
i
2. takav izraz mi vredja semantiku

Evo, posto ste mi odresili ruke (ovaj, jezik, pa mogu da lajem), i dali mi vetar u krila ja cu da dodam dva (nova) predloga (vise :per: ) koja nigde jos nisam procitao, dakle:

i
Ovo stvarno nikad nisam čuo :eek:
Zvuči mi kao ... da izvinite prossser

Kako neko moze da ti vredja moc zakljucivanja?
Ili imas moc da zakljucujes ili ne... nesto tu meni kockica ne prolazi kroz ovalnu rupu.
Ako te neko, pored očiglednih činjenica ubeđuje u nešto što nema nikakve logike, i još te potcenjuje ,onda vređa tvoju sposobnost da izneseš zaključak koji je logičan .

Kako neko moze da ti vredja moc zakljucivanja?
Ili imas moc da zakljucujes ili ne... nesto tu meni kockica ne prolazi kroz ovalnu rupu.
Zato što nije taj neko tebe uvredio kao celinu, ličnost. Već računa na to da si možda manje inteligentan pa će da ti proda "muda za bubrege".

i
O, hvala, i ja nekome da budem ' vetar u leđa'.
Napuštam diskusiju, slab sam teoretičar.
Pratiću sled teme ; )

Ako te neko, pored očiglednih činjenica ubeđuje u nešto što nema nikakve logike, i još te potcenjuje ,onda vređa tvoju sposobnost da izneseš zaključak koji je logičan .
Mene skoro svaki dan ljudi ubedjuju u nesto sto nema logike. S tom razlikom, sto se ne vredjam oko toga, a i zasto bi? Oni su nekako dosli do tog nekog zakljucka ili ubedjenja. Ja obicno u takvom slucaju, ako imam vremena i interesovanja, postavljam pitanja koja imaju za cilj da poboljsaju obostrano razumevanje. A najmanje mi pada napamet da se nesto uvredim zato sto neko ima misljenje, stav ili ubedjenje.

Ne vidim kako neko moze da me spreci da izvedem svoj zakljucak (makar koliko bio pogresan po necijem misljenju) a moze lako i da se desi da nesto novo naucim sto nisam znao.

Back