Uvozni porezi i carine

mefhisto

Početnik
Banovan
Poruka
0
Da li neko zna, koliko optrilike iznose sve uvozne carine, taxe, itd za proizvode kupljene u inostranstvu ?
npr ako kupite preko amazon.com, koliki ce biti dodatni troskovi dok to dodje do Srbije ? (vezano za amazon, mislim da se njima placa prevoz, tako da kada mislim na dodatne troskove, iskljucujem prevoz iz toga) .. hvala :)

Ja sam narucivao neki radio uredjaj iz Kalifornije i ovako mi je ispalo.

- Uredjaj na internet sajtu kosta 89.90 $
- Prevoz do Srbije - 39.90 $ ( USPS - United States Postal Service)..tu dobijes i tracking number tako da u svakom trenutku znas gde ti je posiljka tako sto otkucas taj broj na sajtu USPS
- Kada je uredjaj stigao u Srbiju od postara sam dobio papir na kome pise "Carina"..i tacno je bilo jos 33 % od ukupne cene znaci zbir 89.90 +39 90..na to se obracuna 33 %.
onda je kolega koji je napisao oko 50 % od ukupne cene je u pravu...to je ta cifra optrilike

Drugo...sve sto je ispod vrednosti od 100 EUR ne podleze carini...ukoliko imas produkt koji sa prevozom kosta ..recimo 95 EUR, onda nema ni carine ni poreza, tako sam ja kupio jedan drugi uredjaj i niko nista nije naplatio...ali sam zato cekao 3 nedelje.

@tema:
Ako uvozis kao firma, dogovaras se sa spediterom a on sa carinikom. Strancu placas bankarskim akreditivom. Po prijemu, na robu placas pdv u zavisnosti od toga da li je osnovno sredstvo, repromaterijal ili roba za dalju prodaju. Tako i knjizis.
Ako kupujes kao fizicko lice, ti placas direktno amazonu, a amazon se pobrine da roba neotvorena i neostecena stigne 100 metara od tvoje kuce, do najblize poste.
E onda si naiebao.
Stici ce ti dopis da je pokusano urucenje dana... i da nisi bio na adresi, a onda ce te ljubazan zenski glas pozvati iz poste.
Prvo ce ti obracunati carinu (koju ce samo proslediti upravi carina) PLUS MANIPULATIVNE TROSKOVE I TROSKOVE PREUZIMANJA!
Velika slova znace veliku novcanu stavku, jer ce postari prvo da pocepaju pa tek onda otvore paket, pipace prljavim rukama, bacati na pod, a onda aljkavo ulepiti postanskom samolepljivom trakom.
Otvorice, naravno, shodno propisima, da vide da li se od toga moze sklopiti snajper, raketni bacac ili bar rrb, i onda te tako opamprciti po usima na ime "manipulativnih troskova" da ces dobro razmisliti da li uopste Srbin treba da kupuje preko amazona ili iskljucivo na najlon pijaci.
Ako odes moraces mnogo da platis, ako ne odes, otici ce tamo gde su otisli moji pojacavaci u d klasi.
Neam pojma gde.
UA postari!

Eh, da, po zakonima ove zemlje nije moguce platiti robu koju uvozite sve do trenutka preuzimanja.
Potvrda da ste je preuzeli je potvrda da ste platili carinu.

Naravno da strancu ne pada na pamet da bilo sta posalje u Srbiju pre nego sto primi uplatu.
To onda znaci da je jedini nacin da do robe dodjete, da prekrsite vazeci zakon, i strancu unapred platite za robu koja ce tek biti isporucena.
Saucesnici su vam spediteri i carinici, koji kada dobro platite "gledaju kroz prste".
I tako bar deceniju unazad.

Gde prestaje logika tu pocinje Srbija.

Eh, da, po zakonima ove zemlje nije moguce platiti robu koju uvozite sve do trenutka preuzimanja.
Potvrda da ste je preuzeli je potvrda da ste platili carinu.

Naravno da strancu ne pada na pamet da bilo sta posalje u Srbiju pre nego sto primi uplatu.
To onda znaci da je jedini nacin da do robe dodjete, da prekrsite vazeci zakon, i strancu unapred platite za robu koja ce tek biti isporucena.
Saucesnici su vam spediteri i carinici, koji kada dobro platite "gledaju kroz prste".
I tako bar deceniju unazad.

Gde prestaje logika tu pocinje Srbija.

ovo je potpuno netacno.
po zakonu, robu mozes da platis unapred na osnovu profakture.. zakon te samo obavezuje da tu placenu robu moras da uvezes u roku od 180 dana od dana uplate..prilikom uvoza carinu placas na vrednost robe koja je navedena u profakturi i koja je kao faktura spakovana uz robu..
kad uvozis kao fizicko lice, paket ne otvaraju postari nego carinici..kolika god da je vrednost robe..svaki paket mora da bude pregledan jer u suprotnom neko bi naveo da je vrednost paketa 20eu, a postom iz venecuele poslao 2 kg heroina..

Back