Uvođenje bakšiša na račun izazvalo buru u javnosti

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.517

Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) pokrenulo je inicijativu da se bakšiš u ugostiteljskoj privredi uvede u fiskalni račun i da se, do određenog iznosa ne oporezuje, a ova priča nadovezala se na pripremu nacrta zakona Privredne komore Hrvatske (HGK) po kome bi napojnice ili bakšiš ušli u sistem fiskalizacije ugostitelja, oko čega se podigla velika bura u javnosti.

Očekivanja su da će ova mera da poveća prihode radnika u ugostiteljstvu i privuče novu radnu snagu u ovaj sektor, ali Aleksandar Segedi iz sektora računovodstva i poreza Unije poslodavaca u razgovoru za Mondo ističe da je obavezan bakšiš protivustavan i protivzakonit.

“Uvođenje obaveze bakšiša ili bakšiš na fiskalnom računu je glupost. Ako već hoće da uvedu podizanje cene za 10 odsto, onda bi jednostavno trebalo da dignu cenu za tih 10 osto. Veoma je nejasno šta se tačno u ovom slučaju zahteva, da li je u pitanju obaveznih 10 odsto ili se traži da maksimalan iznos iznosi 10 odsto”, ukazuje Segedi i navodi da u Hrvatskoj postoji isti problem kao i kod nas.

ceo članak ovde

3366298_shutterstock-758464381_ls.jpg

Ne znam odakle im ideja da uvode porez" zvani bakšiš jer on to i jeste ako je obavezan?

Конобар треба да има нормалну плату и да не сме да прима бакшиш.
To je ustaljena praksa svuda pochevshi od sobarica pa na dalje. Ono znash ako dash dobar bakshish sredi ti sobu tipi top, ako ne dash, onda ofrlje.
Kod konobara ako je usluga na nivou dash bakshish, jer ako ne dash, sledetji put tjesh da se nachekash...

To je ustaljena praksa svuda pochevshi od sobarica pa na dalje. Ono znash ako dash dobar bakshish sredi ti sobu tipi top, ako ne dash, onda ofrlje.
Kod konobara ako je usluga na nivou dash bakshish, jer ako ne dash, sledetji put tjesh da se nachekash...
Треба да ради по реду, а не да стваља на прво место оног ко ће да дâ бакшиш.
И реално је да не зависи од твог бакшиша.

Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) pokrenulo je inicijativu da se bakšiš u ugostiteljskoj privredi uvede u fiskalni račun i da se, do određenog iznosa ne oporezuje, a ova priča nadovezala se na pripremu nacrta zakona Privredne komore Hrvatske (HGK) po kome bi napojnice ili bakšiš ušli u sistem fiskalizacije ugostitelja, oko čega se podigla velika bura u javnosti.

Očekivanja su da će ova mera da poveća prihode radnika u ugostiteljstvu i privuče novu radnu snagu u ovaj sektor, ali Aleksandar Segedi iz sektora računovodstva i poreza Unije poslodavaca u razgovoru za Mondo ističe da je obavezan bakšiš protivustavan i protivzakonit.

“Uvođenje obaveze bakšiša ili bakšiš na fiskalnom računu je glupost. Ako već hoće da uvedu podizanje cene za 10 odsto, onda bi jednostavno trebalo da dignu cenu za tih 10 osto. Veoma je nejasno šta se tačno u ovom slučaju zahteva, da li je u pitanju obaveznih 10 odsto ili se traži da maksimalan iznos iznosi 10 odsto”, ukazuje Segedi i navodi da u Hrvatskoj postoji isti problem kao i kod nas.

ceo članak ovde

3366298_shutterstock-758464381_ls.jpg

Ne znam odakle im ideja da uvode porez" zvani bakšiš jer on to i jeste ako je obavezan?
Pljačka, plus to oni koji rintaju neće ni da vide. Treba umesto obaveznog bakšiša i uvesti kontrolu tako da on ide onima kojima je i namenjen - radnicima.

to je americka praksa , bedno placaju radnike pa je ovaj vid moljakanja postao uobicajen

sad to pokusavaju da rasire na evropu , evropljani se bune

sto se mene tice kad sam zadovoljan uslugom dam, to je konobarevo , on nek podeli sa nekim po njegovom izboru,

ako nisam zadovoljan NE DAM
u USA ljudi imaju naviku da ostave baksis i to nije nikakvo moljakanje, prosto imaju tu naviku usadjenu.

Meni je to uvek bilo iritantno kad sam radila na kruzeru.
Konobari su za svaki jebeni prodat sok dobijali baksis.
Sva druga odeljenja koja su takodje usluga nisu dobijala taj baksis po difoltu.
(ni recepcija, ni entertainment, ni prodavacice, ni spa).

Nije baš 'navika', kod aera je to normala da prebacuju plaćanje uslužnog osoblja sa preduzetnika na klijenta i potiče od Velike recesije, i čitam kako uvode i za samosulužne objekte 'tips', ono častim mašinu što sam kliknuo tri stavke na ekranu. Neko gore napisa 'ako ne častiš konobara, načekaćeš se', ako treba da čekam neću doći drugi put pa nek se razmišljaju kako se odnose prema mušterijama. Postoje kulture u kojima je napojnica uvreda (Japan), kažem da treba da se na njih ugledamo.

Back