uticaji

Tonci Provala

Buduća legenda
Poruka
28.769
pricaju moja klinka i njena najbolja drugarica neki dan (imaju osam godina), nakon odbijanja njene mame da joj kupi ranac brendiran logotipom nekog influencera sa yta
- jel gledas ti jutjub onog...(tu ide ime koje sam ja sad majcinski zaboravila)
- ne, a sta tu gledas?
- pa ima svasta, ima puno klipova i neke izazove...
- sta su izazovi?
- pa kad ti naprimer kaze sta da radis taj dan pa ti to radis...
- al zasto bi radila sta ti neko kaze da radis?
...

posljednju recenicu je izgovorilo moje dijete
kasnije mi je rekla da ce sa svog tableta skinuti neku igricu o kojoj su razgovarale kasnije
i da misli da bi bilo dobro da i ova druga to uradi
kad sam pitala zasto rekla mi je da joj to drugaricu cini nervoznom i da joj stalno prica o tome, a nju to ne zanima

njih dvije su prosjecna djeca - nisu, mislim, odgojno zapustene, iste su dobi, solidno su inteligentne
imaju pristup istim sadrzajima i koliko znam slicne oblike ponasanja ohrabrujemo i pokusavamo obuzdati kao roditelji
karakterno su, normalno, razlicite

medjutim, jedna od njih prihvata u vecoj mjeri uticaje servirane kroz razne medije, uglavnom, elektronske dok druga, trenutno, ne pokazuje previse interesovanja za to
cak, koliko vidim iz razgovora s njom, ne uspjeva skontati ni u cemu se sastoji privlacnost tih sadrzaja
ili su joj dosadni ili joj se prosto ne svidja da joj neko govori sta treba da radi...

temu ne otvaram da likujem nad svojom roditeljskom umjesnoscu jer je cak i ne smatram nesto narocito dobrom
vise mi je zanima kakva su vasa iskustva s tom izlozenoscu djece raznim uticajima danas?
da li na kraju igra karakter ili odgoj? kombinacija? sreca?
da li smo svoj roditeljski posao obavili mozda u jos ranijoj dobi i dali im kakav takav stit u vidu stimulacije razvoja kritickog misljenja ili je neophodno da se borimo kroz citavo odrastanje?
meni trenutno djeluje, rizikujem da zvucim samozadovoljno, da smo im stvarno dali sta smo imali po tom pitanju jos u ranijem periodu i sad samo treba da strpljivo odgovaramo na pitanja
strpljivo i pazljivo jer osobina kritickog uma jeste upravo da pazljivo analizira svijet oko sebe pa tako i nase odgovore

Tesko se deca mogu sacuvati okruzenja i serviranih nebuloza,mogu da uticu roditelji,vaspitaci,ali na druge ponaosob retardirane roditelje nikako
pa nije ideja da ih sacuvas
ne mogu rasti i zivjeti u tegli
vec da im das alat da u zivotu sami biraju i procjenjuju sta stvarno zele i sta je za njih dobro
bez obzira na vanjske pritiske
jer pritisak ce uvijek postojati i nekad ce teze i skuplje biti ostati dosljedan sebi nego podleci tom pritisku

Dođe kući sa istetoviranom glavom,...i šta ti tu možeš kao roditelj?
Da kažeš, dok si pod mojim krovom, neće moći! Dok puni 18 god. za koji mesec i onda,...tu tu više ništa i ne možeš!
IMG_20220917_133755.jpg

meni trenutno djeluje, rizikujem da zvucim samozadovoljno, da smo im stvarno dali sta smo imali po tom pitanju jos u ranijem periodu i sad samo treba da strpljivo odgovaramo na pitanja
strpljivo i pazljivo jer osobina kritickog uma jeste upravo da pazljivo analizira svijet oko sebe pa tako i nase odgovore
Mogu samo da kažem da se nadam da jeste tako, a kako će kod nas biti vidjećemo.

Dođe kući sa istetoviranom glavom,...i šta ti tu možeš kao roditelj?
Da kažeš, dok si pod mojim krovom, neće moći! Dok puni 18 god. za koji mesec i onda,...tu tu više ništa i ne možeš!
Pogledajte prilog 1223309
pa ukoliko ti smeta tetovaza
ja ne mogu reci da bi me narocito potresla tetovaza kao roditelja
ali mogu reci da ukoliko ona smatra da joj treba tetovaza to je njena stvar nakog odredjenog uzrasta
koji je, iz moje perspektive, oko 17-18 godina
isto mislim i za pirsinge i slicne tjelesne modifikacije
da odluci ugraditi rogove ili tetovirati lice pricale bismo o tome vjerojatno, ali ne bih je uslovljaval ili joj branila
cak bih joj dala i lovu ako joj treba
samo bih predlozila da sama skupi lovu za uklanjanje tog eksperimenta kad joj dosadi jer ja necu pomoci 😆

И ја мислим да се деца васпитавају од рођења до неких 3-5 година, а после су само финесе.
Од радних навика, сходно узрасту, да када прохода скупља штипаљке, опонаша брисање прашине где смо ми већ прошли, па даље редом... Деца уживају у раду. И то им је вид игре, једнако као и креативно изражавање.
Преко садржаја које им нудимо до онога што усвајају посматрајући нас.
Али мислим да има много и до самог карактера детета, и да некада имамо више среће него памети. Ја прва, конкретно.
Ни ја не волим своје да хвалим, нити када се поведу овакви разговори својим примером некоме силим памет, само одговарам на тему. Мој није марио ако се неко руга што се ужина понесе од куће, носио је. Није био поводљив ни што се неких несташлука тиче. Алкохол неће да окуси, цигару није пробао, води припите другаре кући а он пије сок од јабуке. Сматра да се једнако добро забавља као и они из друштва који дувају. Има другаре који мењају девојке сваки час, има другаре који воле и девојке и момке, а он је пробирљив и одан једној девојци, док траје. Да ли је старомодан, колико је то добро- не знам. Али ми је драго да мисли својом главом и не пада под утицај околине.
Могу ја сада да филозофирам и умишљам како то има везе и са тим што га никада нисам поредила са другима, што му нисам развијала такмичарски дух и ривалство у односу на окружење, али ипак мислим да је највише до природе.
Он је имао негативан пример у оцу, што не може бити ближе и одлучио шта не жели. А није да нема оних који имају исто па опет крену у том правцу.

ne znam ni ja, iskreno
kad je u vrticu izjavila da nece na glumu i folklor jer ona ne zeli da govori i plese kako joj drugi kazu
bilo mi je smijesno
sad kad nastavlja u tom maniru
nije mi na isti nacin smijesno ; )
Па ево, мој није хтео да се слика за матурски пано.
Рекла сам му да није лепо, да ће другима деловати да се тиме можда уздиже изнад њих, али ми је он објаснио да то нема везе и да не жели да ради нешто што му је бесмислено. Поштујем.
За малу матуру су сви родитељи испратили децу, сем мене. Ја вирила из кола да ме не види :lol:
- Не желим, нисам мали. Шта има родитељи да ме прате.
- Све ће маме бити, зар сам ја најгора?
- Не, ти си најбоља и баш зато нећеш доћи.

Ко зна шта те све чека. :lol:

Па ево, мој није хтео да се слика за матурски пано.
Рекла сам му да није лепо, да ће другима деловати да се тиме можда уздиже изнад њих, али ми је он рекао да то нема везе и да не жели да ради нешто што му је бесмислено. Поштујем.
За малу матуру су сви родитељи испратили децу, сем мене. Ја вирила из кола да ме не види :lol:
- Не желим, нисам мали. Шта има родитељи да ме прате.
- Све ће маме бити, зар сам ја најгора?
- Не ти си најбоља и баш зато нећеш доћи.

Ко зна шта те све чека. :lol:
i meni tako djeluje
da ce biti izazov odgajati takvo dijete
ali hej
nisam ni ja bila nista bolja u tom smislu
jadni moji roditelji 😆

Знате ли када сам била баш поносна и знала да сам (скоро) обавила посао?
Био је мислим 1. средње. Ми испланирали Русију за НГ, већ све резервисано и долази он са идејом да прави журку у стану.
Ја у фазону, јаој немој молим те. Ипак нећу бити близу, па да долетим ако се нешто деси. Не сумњам ја у вас, да ћете направити проблем, него се може неко појавити, луд, пијан, ко зна да сте ту. (А плашила сам се и да му се отац не појави и све искомпликује.) Хајде ти иди код некога овај пут, а за 1. мај ћете имати мали распуст, оставићу те све дане самог у стану, па правите журке, уживајте...
- А, не. Не могу онда. Онда је већ лепо време, има посла око куће, морам ићи деди да помогнем.

Не могу вам описати колико ме је гануо :heart:

ne znam ni ja, iskreno
kad je u vrticu izjavila da nece na glumu i folklor jer ona ne zeli da govori i plese kako joj drugi kazu
bilo mi je smijesno
sad kad nastavlja u tom maniru
nije mi na isti nacin smijesno ; )

jel ti jasno da si uradila , da ste kao roditelji uradili najvazniji posao?

DA LI VERUJES MENI (tamo nekom ytn, debilku) ILI MISLIS SVOJOM GLAVOM?

Dzenis Dzoplin lazna :D po meni si udarila osnovu/ temelj gde sledi samo "sitne prepravke" tvoje dete zna da misli njenom glavom.... DIVNO I za svaku pohvalu i ako ista znaci ja kao tata (uz malo vise mame :D )
smo isto to uspeli i odrzavamo da
misle svojom glavom...

Odlicna tema

Zivela ti i tvoja decica i muz i normalne komsije sa zivim kravama :lol:

Dzenis Dzoplin lazna :D po meni si udarila osnovu/ temelj gde sledi samo "sitne prepravke" tvoje dete zna da misli njenom glavom.... DIVNO I za svaku pohvalu i ako ista znaci ja kao tata (uz malo vise mame :D )
misle svojom glavom...

Odlicna tema

Јеси ли гледао представу "Ко је убио Џенис Џоплин"? :)

misle svojom glavom...

Odlicna tema

vidjet cemo
ako bude nastavila misliti svojom glavom
valjda ce biti okej

Back