vidim da si napisao na profilu Wing chun kung fu & da imas 15 godina.
dakle, profesionalni sportisti su krenuli i kad su imali 5 godina, ali je trening prilagodjen njihovom uzrastu, pa su postali prvaci u 20 godina, dakle, iza svakog super sportiste stoji minimum 5 godina vezbanja. nebitno da li je gimnastika, borilacke vestine, ili nesto drugo. gomila profesionalaca su krenuli kad su imali 5 godina i nakon 15 godina rada su prvaci.
dakle, to je na tvom treneru da ne trenira razlicitu starosnu grupu na isti nacin u isto vreme, nego mora trening da prilagodi uzrastu te grupe, na primer u 5 po podne treniraju deca od 10 godina, a u 9 uvece ljudi od 35 godina. ako u tvojoj grupi ima ljudi od 13 i 45 godina, taj tvoj trener nema pojma o zdravlju, koje je povezano sa sportom.
u svakom slucaju, smatram da vec sa 15 godina ne moras da brines ako treniras sa nekim od 30 godina, samo gledaj da prilagodis trening svojim potrebama, nemoj samo da kopiras sta drugi rade. ili radi ali manjom snagom i intenzitetom, ali opet, to je greska tvog trenera ako daje isti trening osobama od 10 i 35 godina. moras sam da procenis. ja sam kod svoje kuce dizao tegove i radio sport i sa 14 godina vec, kasnije i u teretani, ali naravno nisam koristio iste tezine kao moj trener. ipak u dizanju tegova dosta zavisi i od ishrane a ja sam pio pivo, vino, votku i zezao se, nisam se svega pridrzavao. dakle, bilo je rekreativno a ne profesionalno bavljenje sportom.