Uticaj vezbj na razvoj kostiju kod dece i tinejdzera

Postoje raznorazne teorije. Ja se na primer ne slazem sa onom da do 18 godina dete (momak, devojka) ne treba da se bava teskim fizickim aktivnostima, prvenstveno dizanjem tegova kako misici ne bi vrsili pritisak na kosti koje se kasnije ne bi pravilno formirale, tj. izduzivale iliti rasle. Visina u 60-70% slucajeva zavisi od same genetike i nacina zivota, znaci i od ishrane i od fizicke aktivnosti, ali to nije presudno. Koliko puta sam se naslusao da su kosarka, odbojka i plivanje dobri za rast, a u stvari kod dece uticu samo na pravilno drzanje i pravilan razvoj kicme, nista vise. Rast je zapisan u nekom genetskom kodu, i kad kaze tu ces stati, to je to.. Sport ne utice na rast, vec rast odredjuje kojim cemo se sportom baviti, u stvari, fizicke predispozicije za odredjen sport. Bodibilderi nisu niski zbog tegova, vec su svoje fizicke predispozicije, u ovom slucaju nizi rast i krace ruke, dovele do toga da mogu brze pumpati masu i dizati veliku kilazu. Isto vazi i za onog od 2 metra, koji je svoju predispoziciju iskoristio kako bi trenirao odbojku i kosarku, a ako ima talenta, mozda se i oproba medju profesionalce. Mozda nisam bio konkretan, ali mislim da nema nikakvog razloga za brigu..

Zdravo,

Unapred se izvinjavam ako se ovo ponavljalo, ali sam zabrinut.Bavim se borilackom vestinom i radimo mnogo vezbi snage, ali ja licno ne koristim tegove. Cuo sam da
su neki ljudi
ostali niski zbog slicnih stvari.Ako znate nesto vise slobodno napisite.

A kako to uvek cujete ono netacno, ono sto ne treba da cujete, a ono sto treba da cujete i ono sto je istina nikada ne cujete?

Ah znam. To je zato sto ljudi lupetaju gluposti pa je lako to cuti, a istina se nalazi samo u knjigama, a to je tako smor citati je l da....

A kako to uvek cujete ono netacno, ono sto ne treba da cujete, a ono sto treba da cujete i ono sto je istina nikada ne cujete?

Ah znam. To je zato sto ljudi lupetaju gluposti pa je lako to cuti, a istina se nalazi samo u knjigama, a to je tako smor citati je l da....

izvinite mislim da je covek lepo napisao "ako nesto znate vise slobodno napisite" a dobio je pogrde da ne cita ?? Ko sme da pita? Zasto da ne kaze da je cuo ,video,naslutio ..forum je za to ,za polemiku zar ne?

vidim da si napisao na profilu Wing chun kung fu & da imas 15 godina.
dakle, profesionalni sportisti su krenuli i kad su imali 5 godina, ali je trening prilagodjen njihovom uzrastu, pa su postali prvaci u 20 godina, dakle, iza svakog super sportiste stoji minimum 5 godina vezbanja. nebitno da li je gimnastika, borilacke vestine, ili nesto drugo. gomila profesionalaca su krenuli kad su imali 5 godina i nakon 15 godina rada su prvaci.

dakle, to je na tvom treneru da ne trenira razlicitu starosnu grupu na isti nacin u isto vreme, nego mora trening da prilagodi uzrastu te grupe, na primer u 5 po podne treniraju deca od 10 godina, a u 9 uvece ljudi od 35 godina. ako u tvojoj grupi ima ljudi od 13 i 45 godina, taj tvoj trener nema pojma o zdravlju, koje je povezano sa sportom.

u svakom slucaju, smatram da vec sa 15 godina ne moras da brines ako treniras sa nekim od 30 godina, samo gledaj da prilagodis trening svojim potrebama, nemoj samo da kopiras sta drugi rade. ili radi ali manjom snagom i intenzitetom, ali opet, to je greska tvog trenera ako daje isti trening osobama od 10 i 35 godina. moras sam da procenis. ja sam kod svoje kuce dizao tegove i radio sport i sa 14 godina vec, kasnije i u teretani, ali naravno nisam koristio iste tezine kao moj trener. ipak u dizanju tegova dosta zavisi i od ishrane a ja sam pio pivo, vino, votku i zezao se, nisam se svega pridrzavao. dakle, bilo je rekreativno a ne profesionalno bavljenje sportom.

Back