Uticaj muzike na razvoj licnosti

Ja bih samo primetio da je muzika koju sam slušao uvek zavisila od mog trenutnog shvatanja svega. Nekada sam voleo klasičnu muziku i to je bio period kada sam bio miran i mahom zaineresovan isključivo za obrazovanje. Rana mladost. Čim sam se upustio u nešto širi život, proširio sam repertoar, skoro isključivo slušajući rok muziku. Zavisno od raspoloženja varirala je i tematika. Kada sam bio tužan slušao sam balade, zaljubljen ljubavne numere itd. Dakle, karakter je na vrlo specifičan način povezan sa smenom svih tih životnih impresija. Trenutno, donekle sklon filozofiranju, ja sam se najviše pronašao u Pink Floydu i dešifrovanju njihovih tekstova, tumačenju funkcija njihovih improvizacija u melodiji koja ide uz stihove itd...

Mislim da uz svaki karakter ide određena muzika, ali je teško generalizovati, a ne reći nešto pogrešno. Najenergičnije osobe koje znam obožavaju tehno. To su one kategorije ljudi koji se stalno šale i naizgled bruje od sreće. Da li su stvarno takvi, ne znam, ali to je utisak koji ostavljuju na mene. Mahom znaju šta žele u životu i spaja ih svojevrsna ambicioznost (mada u većini slučajeva samo prema materijalnom uzdizanju). Ljudi koji vole klasičnu muziku (ne znam ih mnogo :lol:) su mahom neverovatno smireni, spokojni, a umirijući i za one koji su oko njih. Itd.

Ovako. Inspirisan ovom temom sproveo sam jedan eksperiment. :) To svakako nije pravi eksperiment, jer mu fali ponavljanja i mnogo čega još. Ali izneću trenutna zapažanja.

Ideja mi je bila da proverim kako će razni tipovi muzike uticati na san tako što ću spavati uz tu muziku. Koliko ću narednog dana biti razbuđen, kakvog raspoloženja, hoće li to uticati na ono što sanjam (mada praktično nikad ne sanjam, odnosno, tačnije rečeno, nisam svestan da imam snove, ili ih prosto ne pamtim, i ono što me je zanimalo jeste da li će se to uz muziku promeniti)- to sam želeo da utvrdim.

E sad, pokušao sam tri varijante. Energična tehno muzika je bila prva, ali eksperiment nije uspeo, pošto nisam mogao da zaspim. :lol: Stoga sam tu stavku morao odbaciti.

Zatim sam jedan dan probao da pustim jednu mirniju melodiju. Odabrao sam ovu:

Rezultat- nemiran san. Probudio sam se posle 3h, a ne dešava mi se da se budim noću tek tako baš nikad. Sanjao sam (što se opet skoro nikad ne dešava, rekoh već) i to prilično neprijatne snove, mislim, setne, tužne, strašne...

Kako tumačite navedeno? :)

Ovako. Inspirisan ovom temom sproveo sam jedan eksperiment. :) To svakako nije pravi eksperiment, jer mu fali ponavljanja i mnogo čega još. Ali izneću trenutna zapažanja.

Ideja mi je bila da proverim kako će razni tipovi muzike uticati na san tako što ću spavati uz tu muziku. Koliko ću narednog dana biti razbuđen, kakvog raspoloženja, hoće li to uticati na ono što sanjam (mada praktično nikad ne sanjam, odnosno, tačnije rečeno, nisam svestan da imam snove, ili ih prosto ne pamtim, i ono što me je zanimalo jeste da li će se to uz muziku promeniti)- to sam želeo da utvrdim.

E sad, pokušao sam tri varijante. Energična tehno muzika je bila prva, ali eksperiment nije uspeo, pošto nisam mogao da zaspim. :lol: Stoga sam tu stavku morao odbaciti.

Rezultat- nemiran san. Probudio sam se posle 3h, a ne dešava mi se da se budim noću tek tako baš nikad. Sanjao sam (što se opet skoro nikad ne dešava, rekoh već) i to prilično neprijatne snove, mislim, setne, tužne, strašne...

Kako tumačite navedeno? :)
Ti si srećan čovek . Ovakav sksperiment na meni celog života
izvode bezobzirne komšije. I bilo kakva da je muzika, rezultat je
uvek isti - grozna nesanica , nema snova, ni košmarnih. Jedino
nikad niko nije pustio operu ili neku simfoniju. Moraću sama da
probam sa simfonijom, možda bi pomoglo da udarim kontru. Sa
operom sam već probala, nije bilo rezultata - turbo folk i ona kuku lele
muzika je pobedila uvek!

Pa postoji muzika koja budi, i postoji muzika koja uspavljuje.
Nema tu dva zeca tri zeca.

Ucitas program za spavanje i spavas.
Ucitas program za nemir i nemiran si.
Ucitas program za savest, i zaboravi miran san.

Pricaju ljudi da nam bas to radi haarp, a onda gurnu sluske u usi i pojacaju do crvenog.

Flesujemo se, ko biosi. Dobrovoljno.
Ne treba niko to da nam radi, sami kupujemo cd-ove i biramo ono sto ce nas najdalje odvuci od normale.
U koju stranu - stvar je nebitna.
Mozda postajemo programabilni roboti, a mozda tek sada otkrivamo robote u sebi.

Poslednja izmena:

Poslednja izmena:
Jel sam rekao robote ili robove?

Ne treba mi muzika ni za buđenje ni za spavanje. Dovoljna
mi je tišina i crni povez preko očiju (valjda me neće zbog toga streljati).
Mi smo roboti programirani da robujemo muzičkim trendovima iz
generacije u generaciju, valjda to tako treba. Ali ovo čemu smo danas
izloženi je teror buke svude, na svakom mestu, danonoćno. MI nismo
svesni kolika je razorna moć buke, makar to bila i muzika.

ti si se bila dokazala :hahaha1:

Zanima me, sta misliste o uticaju muzike na razvoj licnosti (i stavove pojedinaca), prvenstveno mladih.
Da li ce osoba koja zbog uticaja muzike razviti drugacije poglede na svet a samim tim i stavove.
Primera radi, da li ce pojedinac koji slusa MC Stojana imati slicne pogleda i psiholoski profil kao osoba koja slusa Mileta Kicita, Mocarta, Marilyna Mansona, Juice-a, Britni Spirs, i koliko nas definise muzika koju slusamo?

Posto niko dosad nije dokazao da taj uticaj postoji ne verujem.

Ako bi bilo tacno onda se treba zabraniti opera jer nju su cesto volili da slusaju tirani Hitler; Mao a i drugi.

Mnogo nije potrebno pa ga opet koristimo.

Back