Usviravanje mernih jedinica?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Malo historije o usklađivanju ( usviravanju) mernih jedinica sa područja elektrotehnike i termodinamike: Ukratko, definisani su amper, volt, wat i sekunda, a prema tome i rad koju obavlja električna energija. Sa druge strane, nezavisno od ovih veličina, definisana je kalorija kao: "мала калорија или грам-калорија представља количину енергије потребну за повећање температуре 1 грама воде за 1 степен целзијуса. Она износи приближно 4,1868 J и њен симбол је cal..."
https://sr.wikipedia.org/wiki/Калорија
Onda je utvđeno da 1 J električne energije zagreje gram vode za samo 0,23°C pa je uveden navedeni koeficijent množenja. To je uvedeno u sve tablice 'specifične toplote' raznih materijala pa sada tačno znamo vezu električne i termodinamičke energije.

E sada, mene zanima KO, KADA i KAKO je 'usvirao' električnu energiju sa MEHANIČKOM, a to znači da 1 J električne energije može da obavi 1 J mehaničkog rada? Tj. 1 [J] = 1 [kg * m^2/s^2] = 1 [ V * A * s]? Mislim, koja je jedinica 'usvirana' pa da sve ovo 'jedan pod jedan' odgovara?

Ампер је кулон по секунди [C/s], волт је џул по кулону [J/C].
Онда је електрични ват једнак џул по секунди [J/s].
OK! Lako je naštimati jedinice! A brojčane vrednosti? Kaloriji iz uvodnog posta su nekada mogli da pridruže i jedinicu [J], ali to ne bi brojčano odgovaralo električnoj energiji [J]...dok nije usvirano....
Npr. U VASINOJ FIZICI je E = m * c, a onda je 1 [J] = x [N * s]....ali me hebu brojčane vrednosti i usviravanje istih....

Back