Usvajanje deteta

Markoni11

Poznat
Poruka
8.441
Mnogi parovi u danasnje vreme ne mogu da se ostvare kao bioloski roditelji,pa se neki od njih sve cesce odlucuju da usvoje dete.
Kakvo je vase misljenje o usvajanju deteta?

open-adoption-family-lucas.jpg

Roditelji bi trebalo prvo dobro unapred da razmisle da li su spremni na tako nesto,da ne bi kasnije zbog necega ispastalo dete ili cak da im bude oduzeto od nadleznih organa ako ne ispunjavaju sve uslove za usvajanje.Zakon je dosta rigorozan i ne moze tek tako lako da svako ispuni uslov za usvajanje sto je po mom misljenju i dobro.

Mnogi parovi u danasnje vreme ne mogu da se ostvare kao bioloski roditelji,pa se neki od njih sve cesce odlucuju da usvoje dete.
Kakvo je vase misljenje o usvajanju deteta?

Pogledajte prilog 698254
Jedino iskustvo (ne lično) za koje znam iz prve ruke, nije baš najsretnije.

Ne znam da li je postavljač mislio o procesu usvajanja, o tome ne mogu, jer u te detalje nisam ulazila. Jedino što znam jeste da su im trebale godine.

Ono što mogu da govorim, to su bile posledice usvajanja, odnosno na šta je cela stvar ispala. Kad su ti moji poznanici usvajali, nisu znali (dal po zakonu il ih nije zanimalo više se ne sećam) ništa o detetu koje uzimaju. Oni su bili fina, građanska porodica, oboje fakultetski obrazovani, intelektualci. Dete je, rastući, bivalo sve više i više problematično, sve dok to maltene nije došlo do popravnog doma. Način na koje se ponašalo, nije nikako mogao poneti iz kuće (dete je usvojeno kao beba od par meseci), zato sam i navela kakvi su roditelji. U toj kući niko nije pio, niko se kockao, niko tukao, ma niko nije ni glas podizao. Oboje su radili (rade) u državnim službama, nisu ni u kakvim dugovima, imaju sopstvenu kuću itd. Obzirom da smo se posećivali, iz prve sam ruke videla kako se s detetom ophode: obožavali su ga, nikad nisu ni podviknuli na njega kamoli ga udarili, uvek je bio besprekorno obučen, jednom rečju, ni po čemu se nije dalo videti (a ko nije znao) da je dečak usvojen. Roditelji su ga u svakom pogledu posmatrali kao sopstveno dete.
Međutim a ko što rekoh, mali je od vrtića bio extra antisocijalan, što se u školi samo produbilo. Konstantno je izazivao tuče, pravio štete i po školi i u svojoj i tuđim kućama, maltretirao mlađe i slabije od sebe, maltene ulazio u tuče s nastavnicima, roditelji su non stop visili kod direktora škole, došlo je do pred izbacivanje. Roditelji su pokušali svakog vraga, prvo su pričali s njim, pa je išao kod psihologa itd. Došlo je do toga da ljudi više nisu znali gde udaraju šta rade pogrešno šta im se dešava.
Odselila sam odande i više nisam u kontaktu, zadnje što znam (iz vremena kad je dečak već bio u srednjoj školi) jeste da je dopao neke lokalne bande, da ga policija dovodi kući svaki vikend itd. Onda sam jednom skroz slučajno srela neke zajedničke poznanike koji su i dalje u tom gradu i bili obavešteni onako kako ja više nisam bila, a oni su mi rekli da su roditelji u očaju počeli da čeprkaju po detetovom poreklu, jer više nisu znali šta da rade i pomislili su da bi kod raznoraznih terapeuta pomoglo ako bi isti znali pravo poreklo deteta. Pri tom su (zakonitim ili kakvim god načinima) saznali da je dečakova majka bila šizofrenik ovisan o drogama i umrla u ludnici, a otac u zatvoru na nekoj dugogodišnjoj kazni - što pretpostavljam znači da je u pitanju bio neki težak zločin, ne parking kazna.

Roditelji (usvojeni) nikako nisu promenili svoje ponašanje prema detetu niti ga iole manje voleli (to je ipak dete koje su podigli iz kolevke što bi se reklo), i koliko znam, nikad se nisu izjašnjavali po pitanju podataka koje su saznali čak ni pred dobrim prijateljima. Međutim, ja se i danas pitam šta u sebi misle (a što ne govore), i da li i danas smatraju isto ono što su govorili po usvajanju, a to je da genetika i poreklo deteta uopšte nije bitno.

Roditelji bi trebalo prvo dobro unapred da razmisle da li su spremni na tako nesto,da ne bi kasnije zbog necega ispastalo dete ili cak da im bude oduzeto od nadleznih organa ako ne ispunjavaju sve uslove za usvajanje.Zakon je dosta rigorozan i ne moze tek tako lako da svako ispuni uslov za usvajanje sto je po mom misljenju i dobro.
da al ne bi trebalo da pare budu glavni kriterij

Usvajanje deteta - više od plemenitog čina

O usvajanju dece većina ljudi ima jasno izgrađene stavove - ili su za ili protiv, što je sasvim normalno. Naime, ceo proces usvajanja deteta nije ni malo jednostavan, prvo počevši s pravne strane. Ovo nije vezano samo za Srbiju, proces usvajanja je generalno takav da zahteva ogromno strpljenje što je sasvim u redu, s obzirom da odluka o usvojenju nije mala stvar i ne bi imalo smisla da je laka i jednostavna. Samo deca koja su trajno lišena roditeljskog staranja mogu da uđu u postupak usvajanja. A to znači da su njihovi biološki roditelji u potpunosti lišeni roditeljskog prava ili su saglasni sa usvajenjem, zatim ako su umrli ili su u potpunosti lišeni poslovne sposobnosti.

Prema Porodičnom zakonu, osim bračnih i vanbračnih parova, decu mogu da usvajaju i samci, muškarci i žene, s tim što im je, za razliku od parova, neophodna dozvola ministra za porodičnu zaštitu, odnosno ministra za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu.
Zakon određuje kolika mora da bude razlika u godinama između deteta i potencijalog para koji želi da usvoji dete - ona ne sme biti manja od 18, ni veća od 45 godina. Prednost prilikom procesa imaju potpune porodice, tj. gleda se da, ukoliko je moguće, dete dobije i mamu i tatu.Ljudima koji žele da usvoje dete obično nije važan pol, ali uglavnom traže da usvoje dete niskog kalendarskog uzrasta, dete koje je dobrog opšteg zdravlja kao i dete svoje nacionalnosti. Budući roditelji se najčešće opredeljuju za zdravu decu i ne žele da usvoje decu koja imaju zdravstvene i razvojne probleme. Moguće je usvojiti dete i željenog pola, ali važno je tu stavku napomenuti na početku samog procesa, ili ukoliko vas nadležno lice ne pita prilikom razgovora.
Nakon uspešno završenog procesa usvojenja, dete se upućuje u izabranu porodicu na period prilagođavanja koje aktivno prati centar za socijalni rad, a za koji je predviđen maksimalan period do šest meseci od dana usvojenja. Ukoliko je prilagođavanje proteklo bez problema, pristupa se svečanom činu zasnivanja usvojenja i time je celokupan proces usvojenja deteta završen.
Iako u Srbiji veliki broj dece čeka da bude usvojen, nažalost mali broj uspe da dobije porodicu i bude usvojen. Decu iz Srbije usvajaju i stranci, i to najčešće Šveđani i ljudi iz SAD-a.
Usvojiti dete je predivan i plemenit čin sam po sebi, bilo da već imate svoju decu ili ste se na usvajanje odlučili iz nekog drugog razloga. Pružiti nekome šansu za lep život i vama pruža osećaj zadovoljstva, smisla ali i ljubavi. Deca su tu da budu voljena i da nas vole, i bez obzira što mnogi smatraju da "Krv nije voda", usvojena deca će na vas gledati kao na svoje prave roditelje, baš kao što ćete vi njih smatrati vašom prvom decom - jer to i zaista jesu.

Back