УСТАВНИ суд БиХ: Мере ОГРАНИЧЕНОГ кретања и НОШЕЊА ЗАШТИТНИХ МАСКИ су кршење људских права (ЗАШТО ћути Уставни суд Србије?)

Poruka
20.104

Уставни суд Босне и Херцеговине донео је одлуку да мере ограниченог кретања и ношења маски током пандемије коронавируса представљају кршење основних људских права.
"У конкретном случају у питању су кршења права на приватни живот и на слободу кретања, која су извршена наредбама уских сегмената извршне власти о обавезном ношењу заштитних маски и о ограничењу кретања, кризних штабова министарстава здравства"
, стоји у одлуци Уставног суда БиХ.

Још се наводи да одлука Кризног штаба Министарстава здравства Федерације БиХ представља кршење наведених људских права, с обзиром на то да је "изостало активно учешће у доношењу и преиспитивању наређених мера од највиших органа законодавне и извршне власти".
Мера забране кретања од 23 до пет сати ујутро уведена је у Федерацији БиХ 10. новембра услед пораста броја новозаражених коронавирусом. Тада је донета и одлука обавезног ношења маски у затвореном и на отвореном простору.

После донешења ових мера, поједини сарајевски адвокати упутили су апелацију Уставном суду БиХ,
тражећи да се преиспитају донете мере, као и да се до коначне одлуке укину мере Кризног штаба Федералног министарства здравства. Они су одлуке Кризног штаба Федерације БиХ о забрани кретања и обавезном ношењу заштитних маски оценили као "мешање у основна људска права и слободе гарантоване Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права".

666.png

ШТА и КОГА чека Уставни суд Србије? Предпостављам да је макар један човек то од њега затражио (не улазим у то да ли је то био адвокат, лекар, пекар или апотекар или неко други)
ЗАШТО нико није до сада процесуиран, ЈЕР је евидентно да су ПОГАЖЕНА многа људска права у Србији, ....највише су погажена права наших мајки, очева, нечијих дека и бака, СЕЋАМО се добро оне "ОДЛУКЕ ДА ИДУ У ПРОДАВНИЦЕ ОД 4 до 7 часова УЈУТРО, ПО МРАКУ, са маскама",...па на даље да не набрајам.

ГДЕ СУ ЛЕКАРИ да ИНФОРМИШУ ТАЈ СТИ наш УСТАВНИ СУД, о томе, ДА ЛИ ЈЕ И КОЛИКО болесних и старих људи се још више разболело и умрло баш "захваљујући" тим НЕУСТАВНИМ мерама:?:

ГДЕ СУ АДВОКАТИ, да то исто ПИТАЈУ тај наш УСТАВНИ СУД СРБИЈЕ:?:

Сетимо се, ОВО је једна од ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА СРБИЈЕ:

*
Ustavni sud: Vanredno stanje zbog korona virusa nije protiv Ustava

А да се мало "едукујемо":mrgreen:

Šta treba znati o Ustavnom sudu?
  • Čime se bavi?
  • Ustavni sud brine se da zakoni i propisi u Srbiji budu u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima koji se sprovode, kao i da se razreše sporovi o tome koji je sud ili državni organ nadležan za donošenje odluka.
  • Ko čini Ustavni sud?
  • Ova institucija ima petnaest sudija čiji mandat traje devet godina - po pet biraju Skupština, predsednik i Vrhovni kasacioni sud.
  • Ko može biti sudija Ustavnog suda?
  • To može biti istaknuti pravnik sa najmanje 40 godina života i 15 godina iskustva u pravnoj struci, a jedan sudija može biti izabran najviše dva puta.
  • Ko je na čelu Ustavnog suda?
  • Aktuelna predsednica je kragujevačka pravnica Snežana Marković koja je na ovu funkciju stupila u januaru 2020. godine.
  • Ko može da se obrati Ustavnom sudu?
  • Postupak pred ovom institucijom mogu da povedu državni organi sa republičkog, pokrajinskog ili lokalnog nivoa, najmanje 25 narodnih poslanika, ali i sam Ustavni sud. Takođe, svako pravno ili fizičko lice ima pravo na inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Procitaj ponovo tekst.
Ustavni sud je doneo da je neustavna cinjenica da je KRIZNI STAB naredjivao mere,a kod nas je KS predlagao da Vlada donosila mere.Tako da nema osnova za protivustavnost.Iako se kod nas Ustav krsi svakodnevno,konstantno i na najgrublji moguci nacin,ovde nema tog dela.

zašto ćuti ustavni sud članica NATO zločinaca....

ОТВОРИ тему са тим садржајем, радо ћу се укључити,...а овде је то СПАМ!:rtfm: Имај разумевања и укључи се у дискусију о теми:cao:

.

Ustavni sud je doneo da je neustavna cinjenica da je KRIZNI STAB naredjivao mere,a kod nas je KS predlagao da Vlada donosila mere.Tako da nema osnova za protivustavnost.Iako se kod nas Ustav krsi svakodnevno,konstantno i na najgrublji moguci nacin,ovde nema tog dela.

Грешиш.
У том случају су и влада Србије и КШ прекршили Устав по питању неких мера, а које су и САДА на снази! (На пример што се мене тиче, моја права су прекршена по Члану 25 Устава Србије, у више случајева....на крају ћу се и ја морати обратити Уставном суду, а говорим и у име МНОГИХ других,јер је случајева на претек).

ЗАКОН О ВЛАДИ
I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ
Положај владе

Утврђивање и вођење политике и извршавање закона

Члан 2.
Влада утврђује и води политику Републике Србије у оквиру Устава
и закона и .........​

Poslednja izmena:
Грешиш.
У том случају су и влада Србије и КШ прекршили Устав по питању неких мера, а које су и САДА на снази! (На пример што се мене тиче, моја права су прекршена по Члану 25 Устава Србије, у више случајева....на крају ћу се и ја морати обратити Уставном суду, а говорим и у име МНОГИХ других,јер је случајева на претек).
Nemas pojma o cemu pricas.
Po ustavu organi vlasti mogu da ti uskrate slobodu kretanja i sve druge slobode ako je to u opstem interesu. Krizni stab ne moze.A kod njih je upravo on donosio zabrane.A sto se tice maski,svaki pametan covek ce nsiti masku,nece cekati da ga kaznjavaju zbog nenosenja...

ОТВОРИ тему са тим садржајем, радо ћу се укључити,...а овде је то СПАМ!:rtfm: Имај разумевања и укључи се у дискусију о теми:cao:

.
Nije spam, nego ti kaze covek da si pogresno razbirala..:) I to po ko zna koji put....:cool: Biras faktografiju ko pecurke kraj sumske staze. 😄

Procitaj ponovo tekst.
A gde si nasao taj tekst?

Још се наводи да одлука Кризног штаба Министарстава здравства Федерације БиХ представља кршење наведених људских права,

Evo ti iznad,ako ti nije previse komplikovano sesti red naslova (ili pocetak drugog pasusa).

Nemas pojma o cemu pricas.
Po ustavu organi vlasti mogu da ti uskrate slobodu kretanja i sve druge slobode ako je to u opstem interesu. Krizni stab ne moze.A kod njih je upravo on donosio zabrane.A sto se tice maski,svaki pametan covek ce nsiti masku,nece cekati da ga kaznjavaju zbog nenosenja...

Појма имам, јер нисам ПРИСТРАСНА, као што си ти, и о свему се информишем ОБЈЕКТИВНО!!! А ваљда сам и неку "школу" завршила, те сам више пута и сама учествовала о доношењу неких правних аката.....који на крају, .....СВИ МОРАЈУ да буду у складу са Уставом.

А што се тиче КШ:think:
не бих о њему. За њих треба ПОСЕБНА тема.
Мислим да ће и његов рад (са контрадикторним информацијама појединих чланова и самим тим што је ДЕЗИНФОРМИСАО више пута јавност) морати такође да се "преиспита". Нека о томе размишљају ОНИ, који су изабрали БАШ такав КШ!

Procitaj ponovo tekst.
Evo ti iznad,ako ti nije previse komplikovano sesti red naslova (ili pocetak drugog pasusa).

Tako nesto doslovce ne pise nigde, ali dobro, moze da se izvede zakljucak samo opet ne kao tvoj, nego ako je to krsenje ljudskih prava, onda bi bilo krsenje i da je na najvisem nivou doneto (premda je ministarstvo zdravlja izvrsna vlast bas kao i Vlada).

Nesto su ovim hteli ali nisu postigli, jer su ponudili tj. nude nesuvisla objasnjenja tipa "da je odlucaivala Skupstina, mozda ne bi bilo krsenje ljudskih prava" ( "Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva Federacije BiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava, s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti") a zna se da je to propisano Ustavom i da nije bitno ko je doneo takvu odluku....dakle ako je krsenje ljudskih prava u jednom slucaju, onda je to i u drugom.

Nego nesto su hteli, bas kao i Kisela ovom temom, ali nisu postigli s obzirom na kukavno obrazlozenje, osim da na neko vreme odloze nosenje maski ko ne zeli.

@ Kisela

Nosenje maski nije mucenje niti necovecno postupanje i kaznjavanje, tako da taj clan 25 na koji se pozivas, ne vazi za maske, nego za medicinske tretmane koje covek ne zeli.

Jedino sto ne vidim svrhu da se nose na otvorenom.

Moglo bi da vazi za vakcine jer to vec jeste medicinski tretman koji mozda covek ne zeli, kao sto i vazi.

Poslednja izmena:

Он ДЕЗИНФОРМИШЕ, када ти каже:

....."a kod nas je KS predlagao da Vlada donosila mere..."
То није увек било тако. Знаш и сама колико је Кризни штаб "самостално" одлучивао у времену када смо имали онај правни вакум, када нисмо имали КОНСТИТУИСАНУ ни владу Србије ни Скупштину (ако се не варам да је тако, провери, мислим да је овде на форуму било о томе...)

Ево један део из медија:
...Овај такозвани Кризни штаб не постоји. Он је фантомски штаб. Не постоји ни један акт, одлука, решење, ни један траг о његовом оснивању у Службеном гласнику. Ми га сматрамо приватним штабом режима Александра Вучића и клике, параваном који би оправдао атмосферу до избора...

Види горе у једној мојој поруци, цитирала сам члан, који се односи на владу Србије, по питању њеног рада у односу на Устав. О томе сам писала, а овај дискутант покушава да владу Србије ИЗДИГНЕ инад Устава Србије:roll:

Tako nesto doslovce ne pise nigde, ali dobro, moze da se izvede zakljucak samo opet ne kao tvoj, nego ako je to krsenje ljudskih prava, onda bi bilo krsenje i da je na najvisem nivou doneto (premda je ministarstvo zdravlja izvrsna vlast bas kao i Vlada).
Nesto su ovim hteli ali nisu postigli, jer su ponudili tj. nude nesuvisla objasnjenja tipa "da je odlucaivala Skupstina, mozda ne bi bilo krsenje ljudskih prava" ( "Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva Federacije BiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava, s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti") a zna se da je to propisano Ustavom i da nije bitno ko je doneo takvu odluku....dakle ako je krsenje ljudskih prava u jednom slucaju, onda je to i u drugom.

Nego nesto su hteli, bas kao i Kisela ovom temom, ali nisu postigli s obzirom na kukavno obrazlozenje, osim da na neko vreme odloze nosenje maski ko ne zeli.

Како нису постигли? Па њихов Уставни суд је ДОНЕО ОДЛУКУ, прочитај бре уводни текст....ево ти део:

"Уставни суд Босне и Херцеговине донео је одлуку да мере ограниченог кретања и ношења маски током пандемије коронавируса представљају кршење основних људских права.
У конкретном случају у питању су кршења права на приватни живот и на слободу кретања, која су извршена наредбама уских сегмената извршне власти о обавезном ношењу заштитних маски и о ограничењу кретања, кризних штабова министарстава здравства", стоји у одлуци Уставног суда БиХ.

Он ДЕЗИНФОРМИШЕ, када ти каже:

....."a kod nas je KS predlagao da Vlada donosila mere..."
То није увек било тако. Знаш и сама колико је Кризни штаб "самостално" одлучивао у времену када смо имали онај правни вакум, када нисмо имали КОНСТИТУИСАНУ ни владу Србије ни Скупштину (ако се не варам да је тако, провери, мислим да је овде на форуму било о томе...)

Ево један део из медија:

Види горе у једној мојој поруци, цитирала сам члан, који се односи на владу Србије, по питању њеног рада у односу на Устав. О томе сам писала, а овај дискутант покушава да владу Србије ИЗДИГНЕ инад Устава Србије:roll:
Shvatam, ali svejedno je ko donosi takve odluke, one su ili ustavne ili neustavne, tako da se ovaj BiH Ustavni sud nalupetao u obrazlozenju i ne moze biti uzor.

A sto se maski tice, objasnila sam svoj stav, da to nije medicisnki tretman, dok npr. vakcine bi bile.

Они који не желе да носе маске и потом добију овај вирус, нека буду слободни да се лече о свом трошку. Забранити им да оптерећују државно здравство.

@ Kisela

Nosenje maski nije mucenje niti necovecno postupanje i kaznjavanje, tako da taj clan 25 na koji se pozivas, ne vazi za maske, nego za medicinske tretmane koje covek ne zeli.

Jedino sto ne vidim svrhu da se nose na otvorenom.

Moglo bi da vazi za vakcine jer to vec jeste medicinski tretman koji mozda covek ne zeli, kao sto i vazi.

То је твоје мишљење и твој закључак. (колико ти сати дневно, али у континуитету, носиш маску, буди искрена) и колико пута је дневно мењаш и КОЈУ маску носиш, колико кошта и...

Shvatam, ali svejedno je ko donosi takve odluke, one su ili ustavne ili neustavne, tako da se ovaj BiH Ustavni sud nalupetao u obrazlozenju i ne moze biti uzor.

A sto se maski tice, objasnila sam svoj stav, da to nije medicisnki tretman, dok npr. vakcine bi bile.

Напиши, где се то "налупетао" тај Уставни суд. (:dontunderstand: да тако тумачиш Одлуку неког Уставног суда)

Напиши, где се то "налупетао" тај Уставни суд. (:dontunderstand: да тако тумачиш Одлуку неког Уставног суда)
Napisala sam sve to u prethodnim postovima, ali ti ne citas.

Takodje sam napisala da ne vidim opravdanost nosenja maski na otvorenom, bar kao laik i sa ovim znanjem sto kao prosecni gradjanin imam o tome.

Алал ти вера:eek:. То су методе.... Pogledajte prilog 823194
Pa ne, ali vi takvi direktno pljujete u lice lekarima i to ne svima, ne lenstinama i zabusantima, nego bas onima koji propadaju u intenzivnoj nezi boreci se za zivote svih koji im dodju izlazuci sebe jos i riziku.

Napisala sam sve to u prethodnim postovima, ali ti ne citas.

Takodje sam napisala da ne vidim opravdanost nosenja maski na otvorenom, bar kao laik i sa ovim znanjem sto kao prosecni gradjanin imam o tome.

Pa ne, ali vi takvi direktno pljujete u lice lekarima i to ne svima, ne lenstinama i zabusantima, nego bas onima koji propadaju u intenzivnoj nezi boreci se za zivote svih koji im dodju izlazuci sebe jos i riziku.

ЗАШТО пишеш НЕИСТИНУ:?:
ГДЕ сам ја то "директно пљувала по лекарима" и слично:?: Немој тако Керкира:(. ИЗУЗЕТНО ЦЕНИМ СВЕ ЛЕКАРЕ, КОЈИ СЕ ДАНОНОЋНО боре за животе свих БОЛЕСНИХ!!!
Мешаш бабе и жабе! Ево на пример у чему је проблем, а који заслужује неку расправу и РЕАГОВАЊЕ ТУЖИЛАШТВА, па и ако хоћеш, УСТАВНОГ СУДА:

Одавно се Србија, власт и Кризни штаб нису снашли у борби против короне. Лажне бројке, сумњиве изјаве, проблематичне одлуке, несклад између званичног броја заражених и умрлих, кривичне пријаве које је против њих подносе опозициони политичари...
– Први пут објављена Одлуке Владе у Службеном гласнику (петак, 30. октобра) о образовању Кризног штаба за сузбијање ковида, доказ је са смо све време били у праву када смо говорили да такозвани Кризни штаб не постоји и да је то само фантомска, приватна група Александра Вучића за пропаганду.
Ова одлука је доказ и да су се сви чланови такозваног Кризног штаба месецима лажно представљали, свесно обмањивали грађане о стању епидемије зарад одржавања избора, због чега смо против њих поднели и киривичну пријаву.
Премијерка Брнабић, министар Лончар, лекари Кисић Тепавчевић, Кон и други отишли су и корак даље покушавајући пре неколико дана да се оправдају објаснивши да постоји некакав закључак од 13.марта о формирању Кризног штаба, иако он никада није објављен на сајту Владе, у службеним актима ни толико, а наводни примерак тог закључка објављен је тек пре неколико дана у таблоидима и то са ознаком „приватна архива“.

Међутим, овај накнадно произведени папир насловљен „Закључак Владе“ је чисто изигравање закона, ако знамо да је једини надлежни акт у овим околностима Закон о заштити становништва од заразних болести и надлежна Комисија у складу са овим законом, а не измишљеним и незаконитим закључцима како Вучићу, Брнабићевој и Лончару падне на памет.

Своје несналажење у прикривању овог скандала нису ипак могли да сакрију, те након вишедневне пропаганде да објасне како је „Закључак“ о оснивању Кризног штаба право решење и да нема потребе да се игде објављује, само пар дана касније, у петак 30. октобра, ипак цео подухват преокрећу и сада објављују у Службеном гласнику први пут Одлуку о образовању Кризног штаба.

Да ситуација буде гора, ни ово није решење у складу са законом, али је свакако доказ да су Вучић и његова група ухваћени у лажи и покушају да по ко зна који пут обману људе искључиво због свог личног интереса и рејтинга.

Очекујемо стога убрзану реакцију тужилаштва по нашој кривичној пријави коју смо поднели против чланова такозваног Кризног штаба због угрожавања здравља и живота људи, услед чега је дошло до смрти више лица, а тиме и до тешког кривичног дела – рекла је Тепић.

Нисам нигде видела (или сам предвидела) да је било икаквог ваљаног судског поступка.

ЗАШТО пишеш НЕИСТИНУ:?:
ГДЕ сам ја то "директно пљувала по лекарима" и слично:?: Немој тако Керкира:(. ИЗУЗЕТНО ЦЕНИМ СВЕ ЛЕКАРЕ, КОЈИ СЕ ДАНОНОЋНО боре за животе свих БОЛЕСНИХ!!!
Мешаш бабе и жабе! Ево на пример у чему је проблем, а који заслужује неку расправу и РЕАГОВАЊЕ ТУЖИЛАШТВА, па и ако хоћеш, УСТАВНОГ СУДА:

Нисам нигде видела (или сам предвидела) да је било икаквог ваљаног судског поступка.
Pa kako pisem neistinu kad podstices ljude na nenosenje maski (figurativno, naravno)? A nenosenje maski dovodi do zaraze, bar je veca verovatnoca. A onda takvi dodju do tih lekara koje "izuzetno cenis"?
Pa ako ih cenis, ili ako saosecas kao sto pricas, pokazi to na delima.

A sto se ovog drugog tice, objasnila sam takodje, da nije bitno ko je doneo odluku (osim o vanrednom stanju), vec da li je to ustavno ili neustavno. Po mom mislejnju je ustavno, jer nosenje maski nije mucenje, nije nosenje slema pa da ti bude tesko.

Pa kako pisem neistinu kad podstices ljude na nenosenje maski (figurativno, naravno)? A nenosenje maski dovodi do zaraze, bar je veca verovatnoca. A onda takvi dodju do tih lekara koje "izuzetno cenis"?
Pa ako ih cenis, ili ako saosecas kao sto pricas, pokazi to na delima.

A sto se ovog drugog tice, objasnila sam takodje, da nije bitno ko je doneo odluku (osim o vanrednom stanju), vec da li je to ustavno ili neustavno. Po mom mislejnju je ustavno, jer nosenje maski nije mucenje, nije nosenje slema pa da ti bude tesko.

Жао ми је, тему си скроз ПОГРШНО разумела.

("..........................jer nosenje maski nije mucenje, nije nosenje slema pa da ti bude tesko":hehe:) Да није тужно, било би ово смешно што си написала!!!

Молим те само без овако ТЕШКИХ оптужби, далеко сам ја од тога.
Моја "борба" је ИСПРАВНА увек била, јер се односила на најелементарније ПРАВО ЧОВЕКА и цео живот сам подредила скоро само томе и професионално и приватно! (ЗНАМ, да се то многима није допадало и веруј, НИСУ се осећали поред мене УГОДНО. Још једном, жао ми је што НИСИ разумела тему, а мене и не мораш да разумеш, тешко је мене разумети:neutral:):cao:

Back