Ustati ili odustati..?

..moja svekrva je starijeg sina vodila u vrtic jednu nedelju dana sa tri i po godine,
dok se nije razboleo prvi put, pa josh nekoliko puta po tri-chetiri dana izmedju
chetvrte i pete, pa u toku sheste s' mene pa na ushtap,
"zato shto se stalno razboljevao" :roll:
..dever je skoro morao na razredni ispit u prvom razredu osnovne,
zato shto je neprekidno bio bolestan.. :(
..shto ne chudi s obzirom da nije imao kada da izgradi imunitet..

..moj muz je bolje proshao kao drugo dete, vec u kuci u kontaktu sa svim tim chudima
koja je njegov stariji brat dovlachio iz shkole.. :roll:

..ja sam najstarija od troje i dobro pamtim kako je moja mama
odgajala sestru i brata..shest nedelja apsolutne posvecenosti i sterilnosti,
pa polako - nema staklenog zvona od treceg - chetvrtog meseca,
nema histerije iskuvavanja flashica i sterilisanja odece i pelena iza shest meseci,
nema svakodnevnog brisanja igrachaka i ograde kreveca
i stolice za ruchavanje alkoholom iza osam- devet meseci,
nema panike ako dete dodirne machku, goluba,
pojede piskavac iz parkica (molim - ne pikavac :lol: ) iza prvog rodjendana -
- tako da smo nas toje bili solidno zdrava i neosetljiva deca
koja su na kolektiv reagovala zbog odvajanja, a ne zbog patogenih mikroba koje nikada nismo videli.. :)

..sve naucheno prenela na sopstvenu decu, sa velikim uspehom.. :cool:

Evo vec 5. mjesec moja kcerka je upisana u vrtic. Od toga je u vrticu bila svega 24 dana.
Svaki mjesec jedan antibiotik + 5 penicilina pocetkom proslog mjeseca. Odlucim da napravimo pauzu od mjesec dana,razmisljajuci ajde, malo neka se oporavi jer su joj posljednji nalazi krvi bili katastrofalni:rtfm: (tako ih na glas ocijenio cika dok :eek:). 1.6. ponovo krene u vrtic i sastavi cijela 4(cetiri) dana, to cetvrto vece je imala 39 temperaturu.:evil:
Znam da to svako dijete(u vecoj ili manjoj mjeri) u pocetku prolazi,ali...da li je zaista potrebno maltretirati dijete toliko i "celiciti" ga na taj nacin?Sta ciniti?
Malo je reci da sam iznervirana. Razmisljam ozbiljno da je ispisem.
Voljela bih procitati misljenja mama koje su prosle ili prolaze ovu fazu.
Та сам. Само, нисам могла да га испишем. Нисам имала избора.
А и крајници су били трули па смо их оперисали.
Само, требало је времена да се и доктори сете тога. :neutral:
1. операција, само трећи крајник: Седимо у препуној чекаоници и довијам се како да га забавим јер има само 2,5 године... Пролази једна докторка, погледа нас и каже: "Кад год прођем ходником видим вас! Шта је проблем?" Рекох, ма ништа, трћи крајник па уши... А где вам је картон? И тако... жена оде по картон, напише препоруку и извадисмо га...
2. операција, сва три: Он сада има 4 године и поново је почео да се разбољева... И тако, још једна упала ушију у низу, добијемо упут за ОРЛ. Дођемо тамо, а ја не верујем. Све празно. Зар је могуће? Хихи, сви лекари су на симпозијуму, него ви са овим упутом идите не Институт. :eek: :roll:
Шта ћу, ајд тамо... А тамо хаос... И дочекасмо пријем. Хирург га погледа, па у мене: "Хоћемо ли ми ово да закажемо?"
:worth:
Мислим, кад се мора, мора се. Боље тад него кад крене у школу.
И боље док је мањи. Брже заборави.
Не можеш држати дете под стакленим звоном.
ИКад тад ће доћи у додир са другом децом, и шта онда? :neutral:

nema staklenog zvona od treceg - chetvrtog meseca,
nema histerije iskuvavanja flashica i sterilisanja odece i pelena iza shest meseci,
nema svakodnevnog brisanja igrachaka i ograde kreveca
i stolice za ruchavanje alkoholom iza osam- devet meseci,
nema panike ako dete dodirne machku, goluba,
pojede piskavac iz parkica (molim - ne pikavac :lol: ) iza prvog rodjendana -
- tako da smo nas toje bili solidno zdrava i neosetljiva deca
koja su na kolektiv reagovala zbog odvajanja, a ne zbog patogenih mikroba koje nikada nismo videli.. :)

..sve naucheno prenela na sopstvenu decu, sa velikim uspehom.. :cool:
И ја сам тако, али није вредело. Има ту мало и генетике... У мојој фамилији сви патимо од крајника. Срећом, па само од тога. :)

november child:
.....,- tako da smo nas toje bili solidno zdrava i neosetljiva deca
koja su na kolektiv reagovala zbog odvajanja, a ne zbog patogenih mikroba koje nikada nismo videli..

..sve naucheno prenela na sopstvenu decu, sa velikim uspehom..
:klap: svaka cast,drago mi je zbog vas.
no nisam za to celicenje po svaku cijenu.ne zelim da mi dijete u bolnici na kraju zavrsi.

QueenOfClubs:
Та сам. Само, нисам могла да га испишем. Нисам имала избора.
U tome i jeste moj problem (mislim problem..:roll:)sto ja imam alternativu,ona ne mora uopste ici u vrtic. Ima s kim da bude,a muz i ja radimo fakticki kod kuce(poslovni prostor u prizemlju).
Skidam kapu za ovo sto ste prosli.:)

Izdrzi ,prva godina je najgora! Nemoj bas da insistiras ako su to jake upale i antibiotici svakih 7 dana i ako vec ne moras.
Prehlade(i one tezeg oblika),stomacni virusi,konjuktivitis su tri najcesce stvari koje je moj sin kupio prvu godinu vec kasnije svake godine je bilo manje i manje...evo sada sam i ceru upisala ide vec mesec dana i svoju prvu megaprehladu i temperaturu je prelezala prosle sedmice,sada nosic malo curi i ponekada kasljuca ali nista strano. I da naglasim da j i meni inhaliranje fizioloskim rastvorom mnogo pomoglo,u Italiji je inhalator dosta u upotrebi!

Moje starije dete(15) je krenulo u vrtic sa 17 meseci i do pune dve godine je 5 dana bio u vrticu a 10 na antibioticima.
Sa 2 god. i jedan dan smo operisali 3. krajnik i stavili cevcice u usi.Godinu dana je s vremena na vreme iz usiju curilo svasta,ali vise ni jednom nije pio antibiotik.Sledeci put se razboleo sa 6 god. i to kad je bio sa svekrvom u Vrujcima,jer je po ceo dan bio u bazenu,pa mu se od vode zapusilo uvo i tako krenula infekcija.
U medjuvremenu je sa vrticem odlazio i na zimovanja i na letovanja i redovno isao u vrtic bez problema.
Cerka je krenula sa 14 meseci i do sada(sad ima 9 god) je bila bolesna 4 puta(sa antibioticima),i nekoliko puta je imala kijavicu.
Mislim da je imunitet stekla uz brata,jer ih nikad nismo razdvajali ni kad su bolesni...
Doduse on je stalno mrljavio sa jelom(do skole),a ona je jela bez problema( opet do skole).Sad je situacija obrnuta...

Mozda i to ima veze?!...

Back