Ustaška ikonografija u centru Zagreba

• Začetnik teme Začetnik teme daxt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Hrvatska je:

• raskrstila sa fasizmom i ustastvom

• vecinom proustaska i danas

• trebala da postane protektorat posle ww2

• normalna evropska drzava svojih gradjana

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
NEGO SIVI ŠTA TI ZNAČI STRIJAČ?

U startu si pogrešio. Reč "sinji" iz mog nicka ne znači "sivi".
Ali ništa strašno. Tragedija je to da više od 99% Hrvata ne zna šta znači reč sinji, a to je reč koja se pojavljuje u drugoj strofi teksta hrvatske himne. Obični je ljudi susreću u frazama "sinje more", "sinji galeb", ali na žalost ne znaju originalno značenje te reči.

Dok se to ne reši, nema smisla da objašnjavam šta je strijač. Jedino ti garantujem da nema veze sa ustaškim genocidom u II.sv.ratu.

U startu si pogrešio. Reč "sinji" iz mog nicka ne znači "sivi".
Ali ništa strašno. Tragedija je to da više od 99% Hrvata ne zna šta znači reč sinji, a to je reč koja se pojavljuje u drugoj strofi teksta hrvatske himne. Obični je ljudi susreću u frazama "sinje more", "sinji galeb", ali na žalost ne znaju originalno značenje te reči.

Dok se to ne reši, nema smisla da objašnjavam šta je strijač. Jedino ti garantujem da nema veze sa ustaškim genocidom u II.sv.ratu.

Nemoj baš tako brate. Svi znamo koja je boja našeg mora! ;)

Strijač pretpostavljam da je naziv za onoga koji striže ovce. :think:

Nemoj baš tako brate. Svi znamo koja je boja našeg mora! ;)

Strijač pretpostavljam da je naziv za onoga koji striže ovce. :think:
Dakle, znaš. Ali stvarno, retko susrećem one koji znaju. Ljude, verovatno buni ona fraza "sinji galeb" a koja je u prirodi nemoguća.
Šta se tiće drugog, *** nisam seljačina pa da uzmem "nick" po nekakvim stočarima. No, nisi ni daleko. Izvorno je vezana za naše dalmatinske težake, ali i meni posluži kad sam na moru.

Dakle, znaš. Ali stvarno, retko susrećem one koji znaju. Ljude, verovatno buni ona fraza "sinji galeb" a koja je u prirodi nemoguća.
Šta se tiće drugog, *** nisam seljačina pa da uzmem "nick" po nekakvim stočarima. No, nisi ni daleko. Izvorno je vezana za naše dalmatinske težake, ali i meni posluži kad sam na moru.

"Striženje ovaca" ne mora nužno biti seljačka djelatnost, a ne mora biti ni obavljana na ovcama! ;) Bar ne na ovima sa 4 noge! :hahaha:

Ti si verovatno mlađa generacija kad ne znaš otkud i zašto se to "sinji" uvek veže za galeba....Za sve je kriv slovenački pisac Tone Seliškar, a ima nas koji smo u osnovnoj čitali njegovo čuveno delo kao lektiru.....
:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back