Uspijeh?

pogubila sam se i vise ni ne znam sta je uspeh, izgubila sam pravce donekle. mogu u daljini da vidim opasnost jedino ali ne drzi sad vodu
ma kakav uspeh sad vidim frku ali i to zaboravim.

pa ljudi su razliciti, nekom odgovara da bude sportista sto znaci svakodnevni treninzi a nekom ne odgovara pa nije sportista i to je to. tu te odredi usput i sta mozes, konkurencija, finansije, uzitak, pa i uspeh itd. neki ljudi naizlged se poonasaju kao budale pa im kasnije ne fali nista a neki su kao pametni pa posle puknu i pomesati
u svakom slucaju 80te i 90te su prosle. ajd bila sam mala 80tih

Šta je uspijeh i uspiješna osoba po vama?

Uspijeh je nešto što čovijek napravi svojim trudom, radom, zalaganjem itd. e sad mene interesuje šta vi mislite da li je uspijeh istrčati maraton, popeti se na mont everest, preplivati atlantik sa čamcem, napraviti neki sličan podvig, za koji je potrebno mnogo uloženog rada, vremena itd. a da pritom nemate nikakvu korist veliku od toga osim što će vam neko reći svaka čast, pružiti ruku, dati medalju...? Da li su takvi ljudi uspiješni s obzirom da zakidaju za takve podvige vrijeme koje bi možda mogli uložiti u nešto što bi im se vratilo kao veoma koristno i opipljivo? Ulažu velike napore, rizikuju pored zdravlja i život, za nekoliko minuta slave koji se brzo zaborave.
Mogu li se takvi ljudi nazvati uspješnima?

Uspesan covek je onaj koji svoje brige svodi na minimum. Po svaku cenu, osim dusevnog mira.

mrznja: osecaj da je neko kriv (ili da je nesto krivo) za tvoj neuspeh, osecaj nepravde

recimo, mrzis coveka jer te je izvredjao. sta to znaci? to znaci da ga krivis za negativne emocije koje je izazvao u tebi, emocije koje su te sprecile da postignes zadati cilj.

ili recimo jedan tinejdzerski primer: mrzis odredjeni zanr muzike jer su te ljudi koji vole taj zanr naterali da se stidis zanra koji ti volis. sta to znaci? to znaci da krivis postojanje tog muzickog zanra za sve negativne emocije koje su ti pokvarile uzitak u muzici koju volis.

ili ovaj primer: covek mrzi ljude koji redovno upraznjavaju seks. zasto? zato sto nije umeo da zadovolji svoju potrebu za seksom. zasto krivi druge? zato sto smatra da su drugi krivi za postojanje njegove potrebe za seksom.

e sad, neko pametan je primetio da pripisivanje krivice DRUGIMA za svoje neuspehe nije delotvorno pa je s tim zakljucio da je bolje da krivicu pripisemo SEBI, kao, nisu krivi DRUGI nego smo krivi MI SAMI.

georgejune, sa teme koju sam linkovao ranije, spada u taj kamp. on ocekuje od sebe da vozi bajs 100km svaki dan. kad mu to ne podje za rukom, kad izvozi manje od toga, onda krivi sebe.

ili recimo, zena koja je u braku zbog finansijske sigurnosti. muz joj je dosadan, znaci, ne moze da zadovolji sve njene potrebe. s tim je primorana da trazi coveka mimo braka. nadje ona tog coveka, bude joj super, ali nakon odredjenog vremena muz sazna i BAM! postaje "racionalna" i krivi sebe sto je upala u takvu situaciju. sta se zapravo desava? njene strasti dolaze u sukob: zelja za finansijskom bezbednoscu i zelja za dobrim seksom (ili partnerom s kojim moze da provodi quality time) se sukobljavaju sto izaziva masivnu kolicinu mentalnog bola. posto je nesposobna da izdrzi sve to i da pokusa da ocuva OBE strasti, primorana je da se okrene PROTIV SEBE i ugusi jednu od te dve strasti kako bi spasila drugu.

covek ne prestaje da mrzi kad prestane da okrivljuje druge i pocne da okrivljuje sebe. ono sto se stvarno desava je to da menja METU svoje mrznje. u prvom slucaju, mrzi spoljasnji svet; u drugom, mrzi unutrasnji svet (mrzi sebe.)

dakle, nebitno je da li krivis druge ili sebe, poenta je da imas potrebu DA KRIVIS NEKOGA i da je s tim sve to jos uvek mrznja. a mrznja je kompulzija, znaci bolest. to je pokusaj coveka da utice na stvari koje su VAN njegove kontrole. kad je u pitanju mrznja prema okolini, to je pokusaj slabog coveka da promeni okolinu. kad je u pitanju mrznja prema sebi, to je pokusaj slabog coveka da iscupa iz sebe strast koja mu stvara probleme. kao i svaka kompulzija, to je pokusaj NAGLE promene koja nikad nije prava promena vec povrsna promena (moze samo da promeni pozu ali ne i sustinu) i koja stvara jos vise problema.

mrznja prema sebi, dakle, nastaje kao posledica sukoba izmedju strasti koji covek ne moze da istrpi. posto je suvise slab da bi mogao da istrpi te sukobe, on trazi nacine da ih IZBEGNE, da ih MINIMIZIRA, sto cini kompulzivno, daljim stvaranjem sukoba, ukopovanjem u zemlju sto bi se reklo.

covek koji prosto sledi svoj instinkt i cija je volja dovoljno snazna da moze da odgurne svaku kompulzivnu misao od sebe, takav covek nema potrebu za mrznjom/krivicom/gusenjem strasti. on prati svaku svoju strast do ekstrema i kad zaboli on to lepo istrpi i onda opet nastavi, sve dok se eventualno strasti ne pomire i ne organizuju kako valja.

Poslednja izmena:
poroci nisu prijatni, oni su kompulzija. tako da ne, ne postoji strast koja steti.

tu netacnu tezu su izmislili racionalisti koji se srame svojih strasti (:

pa zar ne shtete standardni poroci, sto mislis da nekom nije to strast, kocka, alkohol,...
mozda kad bi se ponasali idealno ne bi stetili, ali kad negde zeznes lupi te u glavu
pa mozda mogu da kazem to posle ovoliko poruka. znaci mozda bolje da je nesto strast sto nije porok
e kapiram da si ti neko ko izbegava psihijatre sto i sama pomalo pokusavam. zivela sajentologija :sad2: zato sto razvijas te teorije. ali psihijatrija je drugacija

Poslednja izmena:
kakva sajentologija, o cemu ti hiro :lol:

kocka i alkohol mogu biti strast ali mogu biti i kompulzija, sto vazi i za svaki drugi objekat. s tim mogu biti korisni a mogu biti i stetni. zapamti: objekat ne unistava subjekta vec se subjekat unistava destruktivnom upotrebom objekta.

hejteri se nece sloziti jer oni vole da hejtuju. po njima je alkohol stetan SAM PO SEBI. ali nista ne postoji SAMO PO SEBI, vec iskljucivo u relaciji sa subjektom.

Poslednja izmena:
ko oziman i fabian "boo-hoo, seks je los, seks deluje kao opijat" ili ko dionys "boo-hoo, seks na javnom mestu, seks uopste, letovanja, ljubavne afere, video igre, muzika, filmovi, kocka, ma sve sto je moderno, sve je to lose, sve to unistava coveka samo po sebi".

Šta je uspijeh i uspiješna osoba po vama?

Uspijeh je nešto što čovijek napravi svojim trudom, radom, zalaganjem itd. e sad mene interesuje šta vi mislite da li je uspijeh istrčati maraton, popeti se na mont everest, preplivati atlantik sa čamcem, napraviti neki sličan podvig, za koji je potrebno mnogo uloženog rada, vremena itd. a da pritom nemate nikakvu korist veliku od toga osim što će vam neko reći svaka čast, pružiti ruku, dati medalju...? Da li su takvi ljudi uspiješni s obzirom da zakidaju za takve podvige vrijeme koje bi možda mogli uložiti u nešto što bi im se vratilo kao veoma koristno i opipljivo? Ulažu velike napore, rizikuju pored zdravlja i život, za nekoliko minuta slave koji se brzo zaborave.
Mogu li se takvi ljudi nazvati uspješnima?

pa očigledno je da uspeh, pored ostvarivanja zadatog cilja naravno, podrazumeva i prisustvo izvesnog smisla toga što se radi

isto mislim
strast: sila kojoj se ne možeš odupreti ili možeš ali nećeš jer ti prija...sila privlačnosti
kompulzija: prisila na nešto, radnja koja ima odbojnost u sebi...želiš da je se otarasiš jer ti suštinski ne prija..sila odbojnosti

samo bih jednu stvar oko tvoje definicije strasti izmenio: strast te ne pita da li hoces ili neces, ona je zavodnik, ona ti ne dozvoljava da izadjes iz nje. tek kad je spoljasnji faktori blokiraju, tek onda izlazis iz nje i postajes svestan celokupnog transa u koji si sasvim spontano upao -- kao padanje u san i budjenje iz istog. dakle, niti mozes da izaberes kada ces i kako postati strastven (desava se sasvim spontano) niti mozes da izaberes kada ces i kako prestati biti strastven (zavrsava se sasvim spontano.)

blokirana strast prestaje biti strast i postaje kompulzija ako covek nastavi da ide blokiranim putem. to je kao udaranje glavom u zid. pravilna reakcija je da se zaustavis ispred zida, da ne udaris u njega, da se okrenes i odes i ostavis podsvesti da trazi resenje. kad ga nadje, javice ti u vidu strasti: blokirana strast moze da se odblokira samo uz pomoc neke druge strasti, ne kompulzivno. kad odblokiras strast onda ona opet postaje strast dok se opet ne zablokira. i sve tako u beskraj.

samo bih jednu stvar oko tvoje definicije strasti izmenio: strast te ne pita da li hoces ili neces, ona je zavodnik, ona ti ne dozvoljava da izadjes iz nje. tek kad je spoljasnji faktori blokiraju, tek onda izlazis iz nje i postajes svestan celokupnog transa u koji si sasvim spontano upao -- kao padanje u san i budjenje iz istog. dakle, niti mozes da izaberes kada ces i kako postati strastven (desava se sasvim spontano) niti mozes da izaberes kada ces i kako prestati biti strastven (zavrsava se sasvim spontano.)

blokirana strast prestaje biti strast i postaje kompulzija ako covek nastavi da ide blokiranim putem. to je kao udaranje glavom u zid. pravilna reakcija je da se zaustavis ispred zida, da ne udaris u njega, da se okrenes i odes i ostavis podsvesti da trazi resenje. kad ga nadje, javice ti u vidu strasti: blokirana strast moze da se odblokira samo uz pomoc neke druge strasti, ne kompulzivno. kad odblokiras strast onda ona opet postaje strast dok se opet ne zablokira. i sve tako u beskraj.

istina strast dođe iznenada...
..da i neke nestanu, što kažeš blokira ih nemogućnost, neki spoljašnji faktor, ali neke ostaju zauvek i stalno im se vraćaš

razmišljala sam o tome...da li mogu da razvijem strast prema nečemu drugom, nego što sam inače predisponirana za neke...
...recimo strast za fudbalom, ja mislim da je ne mogu razviti... jer me ne zanima, igra mi je suviše spora, nije mi dovoljno atraktivna, ajd' da ne objašnjavam, volim neke druge sportove...
..
afiniteti i strast?

Neki od bitnijih sajko uspijeha po meni:

- Znati voljeti sebe, i druge,
- Nemati mržnje,
- Znati oprostiti,
- Imati samopouzdanje, vjeru,
- Pravilan prioritet, mjenjati svoje dvorište, pa ulicu, pa naselje, pa grad, pa regiju, pa državu... itd.
- Vidjeti balvan u svome oku, pa onda trn u tuđem, ovo se odnosi na kritiku i osudu drugih dok se svoja preskače, takođe se može nadovezati na prioritet, tj. polaziti od sebe... Ćizs Krajst kao dobar sajkolog pre dvi'iljade godina je to znao...

je l si ucio operativne sisteme

Neki od bitnijih sajko uspijeha po meni:

- Znati voljeti sebe, i druge,
- Nemati mržnje,
- Znati oprostiti,
- Imati samopouzdanje, vjeru,
- Pravilan prioritet, mjenjati svoje dvorište, pa ulicu, pa naselje, pa grad, pa regiju, pa državu... itd.
- Vidjeti balvan u svome oku, pa onda trn u tuđem, ovo se odnosi na kritiku i osudu drugih dok se svoja preskače, takođe se može nadovezati na prioritet, tj. polaziti od sebe... Ćizs Krajst kao dobar sajkolog pre dvi'iljade godina je to znao...

i da umes s bezobraznicima na kraj da izadjes tj smetajucim faktorima. mada to se kosi sa balvanima i trnjem

Back