Uspavana Lepotica

zoranh:
Ernesto_Che:

Izvini ako sam bio malo oštriji, najvažnije je da je tekst nastao iz tvojih emocija, a sve ostalo su tehnički detalji. Kada posle nekog vremena pročitaš svoj tekst, nakon što zaboraviš sam proces pisanja, odmah zapaziš neke nelogičnosti, sitne omaške i sl. i to je normalno i za velike pisce.

Međutim, nemoj da veruješ kada ti neko kaže da su emocije jedine bitne. Emocije daju impuls pisanju i život tekstu. Ali - pisanje kao tehnički proces je ono što je uvek pred očima čitaoca. Preporučujem ti da čitaš Umberta Eka kao odličan primer čoveka koji je prvo izučio književnost, pa tek onda postao poznat pisac.

Ovo je da puknes od smeha,nema sta.
Kako to mislis da trebada izuci knjizevnost pa da tek onda krene profesionalno time da se bavi.
Pa je li Heinrich Mann ili Knut Hamsun,jesu li njih dvojca imali ista od knjizevnickog predznanja?
To o cemu ti pricas,pogotovo navodeci naivnog Eka,jeste klasicni popularno-profesorski stil gde se zaista gubi svaka,ali svaka emocija sve dok ne ostanu samo suve reci.
To je ona moderna idiotarija koja vlada kod mojih kolega da to mora lepo zvucati.
Hej covece,knjizevno obrazovanje ubija svaki smisao same knjizevnosti.
I knjizevnost jeste ono sto je spontano,sto dodje tek tako,ne pise se sa namerom,i to ne pogotovo sa racionalne daljine kao sto je Eko radio,nego nagonski,impulsivno,onda kada imas nesto da kazes.
Ernesto,emocije su NAJBITNIJE,a pravopis se najlakse nauci.Pogotovo na nekoliko jezika na koliko ja pisem moje knjige,ali naravno,uvek postoji lektor koji ce ti ukazati na greske a da se pri tom ne izgubi ni mrvica Tvog smisla.

Postoje dva ekstremna pogleda na književnost: suvi realizam lišen osećanja, i amorfni egzibicionizam koji književnost izjednačava sa emocijama. Oba ekstrema, kako to obično biva, su pogrešna, a ispravni putevi su u beskraju mogućnosti između njih.

Svaki autor treba da bira svoj put, ali mora da uči od drugih autora, prosto zato što niko u književnosti nije popio svu pamet sveta.

O Umbertu svako može da ima ovakvo ili onakvo mišljenje, po volji. Onima koji se slažu sa takvim pristupom preporučujem da pročitaju njegovih "Šest šetnji kroz narativnu šumu" kao tipičan primer racionalnog sagledavanja emocija.

zoranh:
Postoje dva ekstremna pogleda na književnost: suvi realizam lišen osećanja, i amorfni egzibicionizam koji književnost izjednačava sa emocijama. Oba ekstrema, kako to obično biva, su pogrešna, a ispravni putevi su u beskraju mogućnosti između njih.

Svaki autor treba da bira svoj put, ali mora da uči od drugih autora, prosto zato što niko u književnosti nije popio svu pamet sveta.

O Umbertu svako može da ima ovakvo ili onakvo mišljenje, po volji. Onima koji se slažu sa takvim pristupom preporučujem da pročitaju njegovih "Šest šetnji kroz narativnu šumu" kao tipičan primer racionalnog sagledavanja emocija.

Profesorski gledano,fantasticna podela!!!
Bravo!
Ali nikako ne mogu da se slozim sa tobom jer knjizevnost jeste najgori i najbrutalniji moguci ekstrem koji postoji.
I nema podela u praksi,jedino kod vas teoreticara koji pokusavate da savladate neko delo godinama to se desava,pa nije ni cudo sto dolazi do opste konfuzije,
ali hajde pogledaj to iz ugla pisca.
Ja sam pisac i ja prezirem svoj posao.Prezirem ga iz dna duse i samo mi stvara probleme,nove konfuzije.
Tako da uzivanje u knjizevnoti je vezano samo za citaoce,ali ne za prave pisce koji su robovi svojih sopstvenih unutrasnjih kidanja.
Valjda smo zato svi mi toliko neuroticni.

Molila bih Vas da prestanete sa nadmudrivanjem , ne radi se ovde o Vama , vec o devojci koja traži naše mišljenje...
Zašto je plašite neurozama , nesvaćenosti i sličnim stvarima ...
Hajde, recite joj da nastavi da piše , da nije sve tako crno...
Moj savet je da ideš svojim putem ,da se ne osvrćeš preterano na tuđa mišljenja( često su jako zlonamerna i neiskrena) i sledi svoje srce, jedino te ono nikada neće izneveriti !

Teki:
Molila bih Vas da prestanete sa nadmudrivanjem , ne radi se ovde o Vama , vec o devojci koja traži naše mišljenje...
Zašto je plašite neurozama , nesvaćenosti i sličnim stvarima ...
Hajde, recite joj da nastavi da piše , da nije sve tako crno...
Moj savet je da ideš svojim putem ,da se ne osvrćeš preterano na tuđa mišljenja( često su jako zlonamerna i neiskrena) i sledi svoje srce, jedino te ono nikada neće izneveriti !

Da, slažem se - nastavi da pišeš! Ali čitaj i tuđa mudrovanja, pomoći će ti da zauzmeš stav prema svom delu.

A kada su tuđa mišljenja u pitanju, treba biti oprezan. U svakoj kritici ima istine, i u svakoj pohvali ima neistine.

Moje iskustvo je da najbolji pogled na neki svoj tekst stičem kada ga pročitam nakon nekoliko meseci ili godinu dana. Tada kao da čitam tuđ tekst. Ujedno, imam dva poznanika koji imaju oštro oko i daju mi dobre i konstruktivne kritike - savetujem ti da i sama pronađeš nekog bliskog da ti pomogne - tekst se najbolje popravlja dok je taze, dakle u ono vreme kada još uvek nemaš distancu i ne možeš sama da uočiš svoje propuste. :)

Teki,prijateljice moja ljubljena,neka On prestane,ja sam samo rekao devojci sta je u pitanju i kako se postaje pravi pisac.
Iz srca,potom dolazi misao,pa iz misli rec,sirova,mlada,tek prohodala,e na kraju ona odrasta kroz brusenje i postaje oblik.
A ne kao neki ovde kojima je rec samo misao,slaba emcoija i iskrivljeni krajnji oblik.
Ernesto,On je tehnicki u pravu,i jako je tolerantan,pa izvoli poslusaj ga,jer ja sam ocigledno previse srcan i previse radikalan da bi osoba tvojih godina poslusala mene i pisala punim srcem.

Dont_Break_The_Oath:
Teki,prijateljice moja ljubljena,neka On prestane,ja sam samo rekao devojci sta je u pitanju i kako se postaje pravi pisac.
Iz srca,potom dolazi misao,pa iz misli rec,sirova,mlada,tek prohodala,e na kraju ona odrasta kroz brusenje i postaje oblik.
A ne kao neki ovde kojima je rec samo misao,slaba emcoija i iskrivljeni krajnji oblik.
Ernesto,On je tehnicki u pravu,i jako je tolerantan,pa izvoli poslusaj ga,jer ja sam ocigledno previse srcan i previse radikalan da bi osoba tvojih godina poslusala mene i pisala punim srcem.
pa ja i PISHEM punim srcem! mislim, barem mislim da tako pishem...ne vidim poentu u pisanju ako to ne dolazi iz srca...mozda je to malo klinacki, ali zaista ne shvatam u cemu je tu stvar ako ono sto pises nisi ti...

limunada:
:D Imas dara za pisanje,cini mi se(a odmah da napomenem da nisam nikakvo strucno lice),svidjaju mi se poneke recenice i izrazi,...ali nekako mi fali povezanost u jednu cjelinu... :roll: ,odnosno neka nit...Ali imas maste... :wink:

e bas ovo....nekako mi fali ta 'nit'..ponegde fali da se povezu recenice.Al bez obzira na to bas mi se svidja!

Back