Uskoro će se završiti leto

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.917
“Isključujem televizor, pišem ti pismo
Jer više ne mogu da gledam ovo…”

“Čekam odgovor, više nema nade,
Uskoro će leto završiti…”

“I tako godine prolaze
Tako će i život proći”

“Ali možda će doći bar jedan dan,
možda će biti doći jedan sat kada ćemo imati sreće”

Pesma „Кончится лето“ (Leto će se završiti) sovjetske grupe Kino, koju je napisao Viktor Tsoi, odiše osećajem iscrpljenosti, iščekivanja i tihe rezignacije, ironijom sudbine vrlo brzo se završilo i leto i SSSR, ali i njegov kratak život.

Leto simbolizuje ne samo godišnje doba, već i period nade, mladosti, slobode
U psihološkom smislu, kraj leta često simbolizuje kraj slobode, povratak obavezama, ali i suočavanje sa sobom.
—————————

Kalendarsko leto se završava za nekoliko dana, nekima će osećaj možda potrajati duže – a nekima se leto već završilo…

S krajem leta se često javlja neki osećaj koji umnogome podseća na predosećaj kada proživljavamo neke divne trenutke, ali znamo da oni neće potrajati.
Tihi osećaj, slutnja da su najlepši trenuci iza nas, i da ih nećemo moći zadržati
————
Kako vi doživljavate kraj leta – kao olakšanje, tugu, nostalgiju ili nešto drugo?

Da li vas kraj leta podseća na neki lični trenutak kada ste osetili da je nešto završeno?

Zašto kraj leta često izaziva osećaj praznine i kako se psihološki pripremiti za promene koje su neizbežne?

Nostalgija je za davnašnjim letima, kada nisu ni bila ovako ludačka, bilo je toplih kiša i osveženja.
ok, mada je zadnjih par nedelja u augustu bilo lepo vreme, dok sam bio na godisnjem, mislim da se i nastavilo,
da li si nekad imala u proslosti taj osecaj ili u slucajevima kada se nesto menjalo u nekom smislu da odlaze bolji dani i dolaze neki tmurniji i kisni dani?

ok, mada je zadnjih par nedelja u augustu bilo lepo vreme, dok sam bio na godisnjem, mislim da se i nastavilo,
da li si nekad imala u proslosti taj osecaj ili u slucajevima kada se nesto menjalo u nekom smislu da odlaze bolji dani i dolaze neki tmurniji i kisni dani?
Oduvek sam volela kišu. Sneg još više.
Uopšte nisam letnji tip.

Možda mi nisu prijali prvi školski dani, dok se nisam privikla. Taj period je kratko trajao.

Vreme dzemperčina, šalova i kapa je moje omiljeno.

Mogu.
Leto simbolizuje ne samo godišnje doba, već i period nade, mladosti, slobode
S čisto psihološke strane, leto je za mene mrtvilo.
Agonija provlačenja iz dana u dan. Asocira me na bolest, slabost, nepokretnost.
S krajem leta se često javlja neki osećaj koji umnogome podseća na predosećaj kada proživljavamo neke divne trenutke, ali znamo da oni neće potrajati.
Taj predosećaj mi se javlja često, nevezano za godišnje doba, samo je leti ublažen. S jeseni mi se drastično popravlja raspoloženje, ne u smislu euforije i intezivne sreće, već smirenosti. Meni taj osećaj mnogo znači. Volim mir i ušuškanost, koju leto ne pruža.
Možda sam ovoga puta bolje dočarala ono šta, za mene, znači leto.

Kakvo je tvoje mišljenje o tome?
S psihološkog gledišta?
Nisam siguran, jedan deo je verovatno naucen- posle letnjeg raspusta dolazi skola, posle godisnjeg odmora zavrsava leto i dolazi period kad se ne desava bog zna sta, samo opadanje lisca i “odlazak” zelenila nekako daje osecaj blage melanholije, naidje mihilisko leto i posle toga mrtvilo (barem kod mene je tako).

Medjutim postoji i drugi deo koji ne razumem, a koji mi se desavao- neki intuitivni predosecaj, slutnja koja mi nagovesti da neke stvari vise nece biti kao pre.

Ovo mi je jedna osoba rekla, skoro identično.
Predosećaj. Interesantno što sam mogla da je razumem. Ali kao što si rekao, različiti smo i drugačije doživljavamo promene.
Kazu da neke zivotinje mogu predosetiti neku opasnost, desavalo se da neki ljudi, cesto umetnici predosete nadolazecu katastrofu,
par puta sam i sam imao neke, nicim izazvane slutnje koje su se ostvarili, Viktor Tsio je imao los predosecaj o nekoliko stvari koje su se kasnije obistinili, a koje je pretocio u pesmu koja je je objavljena posthumno;
ponekad se zapitam i za dokumentarni film “Svet koji nestaje”- da li je to slucajnost ili predvidjanje zasnovano na logici ili pak intuitivni predosecaj..

Da li mozemo predosetiti ili intuitivno znati nesto unapred?
Da li mozemo znati?
Da li je moguce znati?

Kako vi doživljavate kraj leta – kao olakšanje, tugu, nostalgiju ili nešto drugo?

Meni odlazak leta predstavlja olakšanje. Ne volim leto.

Da li vas kraj leta podseća na neki lični trenutak kada ste osetili da je nešto završeno?

Da, podseća me na jedan lični, emotivni trenutak.

Zašto kraj leta često izaziva osećaj praznine i kako se psihološki pripremiti za promene koje su neizbežne?

Leto je u znaku godišnjih odmora. Kada odlazimo od kuće na more, u inostranstvo, ili provodimo to vreme u seoskom ambijentu, osećamo promene.

Tokom godišnjih odmora svi su opušteni, ne razmišlja se o žurbi koja prati polazak sa posla i odlazak sa posla...

Psiholozi kažu da povratak u "sadašnjost", tj povratak na posao i ispunjavanja svakodnevnih obaveza kojih nije bilo na odmoru, mnogim ljudima to predstavlja stres.

Pored stresa, neki ljudi postaju melanholični, neki depresivni. To je "sezonska depresija" usko vezana za godišnja doba.

Evo jednog članka na tu temu

https://www.acibadembelmedic.rs/edukacija/sezonska-depresija

Bold: Ne želim da koristim neki copy-paste članak, ne želim da koristim pomoć Al-a. :)

Nekoliko dana pre odlaska na posao, trudila sam se da ranije ustajem i ranije odlazim na spavanje. Pravila bih i neke planove, koje sve obaveze mogu da završim dok sam na godišnjem odmoru.

To je bio moj način psihološke pripreme za jesen.

Back