Useljenje u Veliku britaniju ako se tamo ima bracni drug ili devojka (momak)

dinosaurusi

Obećava
Poruka
71
U vezi Engleske, kako se tamo gleda na ovakve stvari i kakve su sanse za realizaciju. Mislim da je to interesantna destinacija za nas, jer velika vecina nas zna Engleski (za razliku od ostalih jezika) a opet je ne tako daleko od Srbije, tako da je to kao neka prednost u startu za ljude koji imaju zelju da se odu odavde.

-Kako ide sa dozvolom za boravak i rad za onoga ko se ozeni, posle koliko vremena se dobija pravo na rad i ima li kontrola?
-Moze li se ziveti sa devojkom (momkom) u vanbracnoj zajednici, ako je pravno jednaka braku (cini mi se da u nekim drzavama i to moze ne znam za VB)?
-Kakav je sam standard tj. troskovi zivota u odnosu na plate?
-Koliko je tesko naci posao i kolika je nezaposlenost?
-Kako gledaju na nas Srbe uopste?...

Svako pouzdana informacija je dobrodosla.

-Kako gledaju na nas Srbe uopste?... - ne podnose nas... uglavnom
dva moja druga rade u Londonu i muce se najstrasnije... jedino ortak iz srednje zivi fenomenalno, ali on je bio draftovan, zavrsio faks tamo, radi u institutu i predaje bioinzenjering... svi ostali jedva izdrzavaju i jedva sastavljaju kraj sa krajem... Srbi tesko nalaze posao u Engleskoj osim ukoliko nisu bili extra studenti kojima su ONI ponudili posao

Verujem da nas ne vole... Takodje i da se nasi ljudi tamo muce dosta, ali zivot je sam po sebi mucenje gde god bili.
Mislio sam u poredjenju sa zivotom u Srbiji, da li je tamo bolji odnos plata i troskova zivljenja.
Evo npr. nasa realnost je da je neka prosecna plata u Beogradu sirka 300e (i o ovoj plati realno mnogi mogu da sanjaju samo), dok stanarina u Bg. najmanje 150e + 100e za racune + 150e za ishranu, sto u zbiru izadje oko 400e na najosnovnije zivotne troskove bez ikakvog luksuziranja. Dakle ukoliko ste podstanar golo prezivljavanje staje 400e a to je vise nego cela prosecna plata koja je recimo 300e neto (jeste da ovde cesto nismo podstanari, vec zivimo kod roditelja do 45-50 godina zivota).
Da li je i tamo prosecna neka plata manja od golog prezivljavanja, ili je taj odnos ipak povoljniji nego kod nas?

Ja sam u Londonu 7 meseci, a moj muz i dete 4 i do sada jos nismo osetili da nas neko ovde mrzi. Naprotiv. Sto se tice zivota, mi sa nasim, jos uvek minimalcima, placamo kiriju i pokrivamo sve tekuce troskove.

Ma to je stara prica gde god da odu ljudi iz Srbije. JA gde sam god bio svuda sam cuo isto od zemlje do zemlje; a jedini problem ustvari koji sam ja uocio kod tih ljudi je pre svega njihovo ponasanje i kultura i stav prema okolini u njima samima.

Uglavnom nesvesno stvaraju probleme sami sebi svojim ponasanjem...

Back