US automobili - Muscle Cars & Hot Rod & Custom.

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.315
Bila je nekad veoma posećena tema o američkim automobilima, ali se interesovanje nekako izgubilo, pa je sistem zatvorio staru temu zbog neaktivnosti:
https://forum.krstarica.com/threads/us-automobili-muscle-cars-hot-rod-custom.51003/

Sve se menja, kako na forumu, tako i u domovini ovih automobila - SAD. I tako odoše sedani, to jest normalne limuzine koje su nekad bile najčešća vozila na ulicama američkih gradova. Ford objašnjava zašto je odustao od njih:

Ford objasnio zašto ukida sedane u Americi​

12 oktobra, 2020crossoverlimuzineSADSUV
1-58.jpg

1.16KPREGLEDA

Naravno, sve se vrti oko novca​

Ne vredi plakati za slomljenim krčagom, ali se mnogi ljudi pitaju šta je to dovelo do Fordove odluke da drastično revidira gamu za SAD pre dve godine. „Plavi oval“ je saopštio da sedani, koji su decenijama predstavljali jedan od stubova kompanije, neće više biti deo ponude. Amerikanci kao Amerikanci, krajnje pragmatični, uvideli su da „nema ’leba“ (čitaj „zarade“) od limuzina. Čini se da povratka nema, jer poslednji Taurusi i Fusioni silaze s proizvodnih linija. Samo su Mustang i Ford GT ostali pored SUV-a i krosovera koji su preuzeli dominaciju.

Predsednik Ford North Americana i potpredsednik Ford Motor kompanije, Kumar Galotra, otvoreno je izjavio: „Ovde je ključno, i to ne samo za nas, što je segment sedana već dugo u padu, a taj pad se ubrzao u poslednjih par godina.“

2-26-1024x576.jpg

Da bi se čitava stvar razumela, treba imati u vidu da svaki proizvod/vozilo, zahteva velike resurse, a uz to mora biti podržan od strane logistike, snabdevača, radne snage i fabrika, s troškovima koji mogu da dostignu milijarde dolara. „U tom okruženju, nametnulo se pitanje vezano za konačan iznos kapitala – gde želimo da ga uložimo? Da li ga želimo uložiti u opadajući ili rastući segment?“

Upravo je taj rastući segment omogućio Fordu da se fokusira na druge stvari, kreiravši čitav niz novih proizvoda, koji će kompenzovati gubitak nastao u poslovanju vezanom za limuzine. Pored toga, prodajne brojke SUV/krosovera ne lažu, a vozila kao što su Bronco, Bronco Sport, Mustang Mach-E i kompaktni kamionet Maverick, popunili su portfolio. S poslovne tačke gledišta, potpuno je jasno zašto proizvođači automobila danas ne mogu sebi da dopuste da traće resurse i ulažu u umirući segment.

Priznajem da sam prilično nostalgičan za takvom vrstom automobila i da nove fensi, trendi i kakve već crossovere moje srce nikad neće prihvatiti. U to ime podsetimo se nekih Fordovih limuzina:
Ford LTD je bio baš onako tipična američka limuzina sedamdesetih godina.
1630579012740.png

Crown Victoria je bila dugogodišnji model naročito omiljen među policijom i taksistima

CVDSP.jpg

U SAD se proizvodio i auto koji mi ovde u Evropi znamo pod istim imenom, ali sa potpuno drugačijim izgledom - Ford Granada

1630579218228.png

Poslednja izmena:
Da, oni su insistirali uvek na tome da gorivo mora biti jeftino. Automobil je promovisan kao duh slobode, što zapravo i jeste. Osim toga jeftino gorivo čini jeftinijom i proizvodnju koječega, pa zato i mnoge druge stvari mogu biti jeftinije.
To si lepo rekao ,automobil treba da bude nesto kao duh slobode ,uzivanja …a ne da mi budemo njegovi robovi zbog skupoce i svega ostalog.

Bio sam juče na sajmu u Novom Sadu, bila neka automobilska izložba i stvarno je bilo šta da se vidi. Dakle ovo su sve autorski, to jest moji snimci.
Da počnemo od tipičnog američkog automobila, zapravo malog kamiona. To je ono što Ameri zovu pick up. Ford F150 ne slici je star 45 godina, mada se tu nije nešto posebno promenilo kroz sve ove godine, tako da bi mogao da prođe i kao bitno mlađi ili stariji:

P10904-102935.jpg
P10904-102925.jpg

Moj prijatelj je 1989 godine otišao kod rođaka u Montreal. Rođak kupi Pontiac Firebird Trans Am 1974 godište sa L78 - 400CD motorom (6600 cm3 - 200 hp) u Vinipegu. Otišli su Volkswagen jetta 1.6 D (54hp). Priča mi prijatelj da je tada video šta znači stara škola američkih automobila. On je vozio Trans Am-a a rođak Jettu. Kaže da je vozio brzinom 100-130 km/h i auto ne oseća to uopšte. Činilo mu se da ne koristi ni 20% snage. Auto krstari dok se mučena jett-a raspadala. Udaljenost je oko 2500 km. Neverovatan je osećaj kada zagrmi 6600 cm3 i 200 hp.

Amerika je tih godina imala dosta dobrih automobila:
1. Plymouth 'Cuda - (1970 - 1974) - 6.3L V8 - 330 hp - (četvorogrli karburator, 2 izduvne grane)
2. Plymouth GTX - third generation - 426 Hemi V8 - 425 hp,
3. Buick Skylark - (1972) - 455 Grand Sport
4. Buick Park Aveny Limited Sedan (1971 - 1976) - 7.5 L - V8
5. Buick Riviera Raven (1964) - 425 - 7.0 Nailhead - V8,
6. Buick Riviera (1963) - 7.0L - V8 - 360 hp - 631 Nm
7. Oldsmobile Toronado (1965 - 1970) - 425 - 385 hp - Rocket V8,
8. Chevrolet Chevelles 1970 SS - LS6 - 485 hp,
9. Dodge Challanger (1970 - 1971) - 383 - 6.3L - 335 hp - legendarni auto
10. Cadilac Eldorado (1967-1970) - 7.7L (V8) - 375 hp - prvi auto sa serijskim disk - kočnicama

Sve su ovo odlične mašine bile, velike snage i izdržljivosti, čvrstoće, pouzdanosti, kvalitetne izrade ali nekako su bili samo tada i samo na tom mestu. Nisu uspeli da se prilagode nekom novom vremenu. Mislim da ovi automobili ne bi bili više to što jesu, da su pravljeni u skladu sa posledicama naftnih kriza i smanjenjem snage i kubikaže zbog potrošnje. Jesu simbol ljudske slobode, nezavisnosti i moći ali i jedneog društva i epohe koje je sa njima počelo da ide nizbrdo. Posle njih dolaze do izražaja evropska koncepcija automobila koja je ipak prihvatljivija za neka nova vremena.

Back