Uroboros, gospodar lova

• Začetnik teme Začetnik teme zxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Njegovo carstvo svud po zemlji seže
On bi da svakog živog ulovi i veže
Lovaca je bezbroj što love u njegovo ime
Bezbrojne su mreže i zamke njine
A za čoveka je posebno opasna ona
koju je Dalila za Samsona plela
Kad je Samsona iz svetlosti u tamu vodila.
Ali pobeda njena nije na kraju bila
Jer Samson iz drugog carstva beše
Ishod te borbe će Sudije da reše.

P.S.
Borba se ta nije završila
Dalile se danas umnožile
A Samsoni sami sebe ošišali
Šta će dalje biti može da se sluti
A mogući su i razni obrti

Objašnjenje
Dalila je pripadnik kulta Astarte,zemaljske boginje plodnosti.
Samson je iz patrijahalnog, monoteističkog Izrailja,sa bogom Jahveom na nebu.Zbog žrtvovanja svoje svesti nagonima postao rob i oslepljen upregnut u jaram.Na kraju je ipak uspeo da sruši paganski hram uz pomoć svoga boga.

Poslednja izmena:
Lepo povučena paralela izmedju lova na životinje i lova na ljude sa posebnim alizijom da su medju ljudima žene lovci a muškarci lovina. Oni (muški) svoju snagu i moć čak i smanjuju, svesno ili nesvesno, pitanje je sad......Tako da.......čik, stignite nas z;)

LJILJA MMM;bt65869:
Lepo povučena paralela izmedju lova na životinje i lova na ljude sa posebnim alizijom da su medju ljudima žene lovci a muškarci lovina. Oni (muški) svoju snagu i moć čak i smanjuju, svesno ili nesvesno, pitanje je sad......Tako da.......čik, stignite nas z;)
Nesumnjivo priroda vam je dala prednost.Ja lično nemam ništa protiv.

Danas zene pustaju kosu.Ne zbog sebe,nije lako odrzaviti dugu kosu,vec zbog moci nad muskarcima.

Tako da to dovodi do zakljucka da je kosa simbol snage i dan danas.
Samson nije trebao verovati zeni.Ali me nervira sto kroz celu istoriju je zena ta koja je glavni krivac za podizanje ratova....Da ne odskacem od teme necu pisati dalje.....Lep text.

lelavi;bt65875:
Danas zene pustaju kosu.Ne zbog sebe,nije lako odrzaviti dugu kosu,vec zbog moci nad muskarcima.

Tako da to dovodi do zakljucka da je kosa simbol snage i dan danas.
Samson nije trebao verovati zeni.Ali me nervira sto kroz celu istoriju je zena ta koja je glavni krivac za podizanje ratova....Da ne odskacem od teme necu pisati dalje.....Lep text.
MIslim da je aktuelan.Današnja potrošnja po mestu i značaj koje ima može se uporediti sa nekadašnjom plodnošcu.Bogovi potrošnje su paganski kao i drevne zemaljske boginje.Uostalom potrošnjaa ina ženski predznak.Dalile su iste i imaju isti zadatak.Samsoni su izgubili vezu sa Bogom;izgubili se načisto.Dalile su veoma uspešne danas.Svaka čast.Poz.

Uroborosa ne zanima Dalila ili Samson, sudije josh manje ali advokati ih ipak dovode i kozna koji bogovi posle dalje odvode - to samo moje mishljenje.

Dobar rad i pravac od obichajenog pokazuje te vashom pesmom. :)

bud@;bt65884:
Uroborosa ne zanima Dalila ili Samson, sudije josh manje ali advokati ih ipak dovode i kozna koji bogovi posle dalje odvode - to samo moje mishljenje.

Dobar rad i pravac od obichajenog pokazuje te vashom pesmom. :)
Uroborosu je zaista sve jedno da li će na zemlji biti patrijarhat ili opet matrijarhat koji ju uostalom duže bio na sceni.I bio je veoma krvav.Muška tajna društva odatle vode poreklo or muških bežanija.U to vreme žene nisu ni žnale da im muški preve decu.Mislile su neki totem to radi.Ali sad mogu opet bez muških to da pokušaju a onda teško nama.

Ne znam šta je poučnije:tvoja pesma ili diskusija koju je ona pokrenula...vrlo inspirativno u svakom slučaju.Mislim da bi ti mogao da napišeš savršen traktat na ovu temu, bio bi dragocen, rado bih ga pročitala.
Hmm, Dalila je bila pripadnica tog kulta?Nisam o tome uopšte razmišljala!A sasvim je očigledno i istorijski tačno.Odlično, stvarno odlično!Dakle ti u tome vidiš više slojeva:borbu na religijskom nivou, borbu polova i strasti u čoveku...ali i istovetnost tog trenutka sa sadašnjim.Bravo!

spiholog;bt66450:
Ne znam šta je poučnije:tvoja pesma ili diskusija koju je ona pokrenula...vrlo inspirativno u svakom slučaju.Mislim da bi ti mogao da napišeš savršen traktat na ovu temu, bio bi dragocen, rado bih ga pročitala.
Hmm, Dalila je bila pripadnica tog kulta?Nisam o tome uopšte razmišljala!A sasvim je očigledno i istorijski tačno.Odlično, stvarno odlično!Dakle ti u tome vidiš više slojeva:borbu na religijskom nivou, borbu polova i strasti u čoveku...ali i istovetnost tog trenutka sa sadašnjim.Bravo!
A tek kad proučim knjige koje si mi poslala

Sve što vodi utapanju u "nesvesno" ("uroboros inscent") omamljivanje,predavanje svesti rastvaranjem,zamena budnog stanja sadržajima nesvesnog, je ustvari nagon smrti.Ovde spada naprimer i uživanje u prekomernoj hrani gde se čovek omamljuje i opušta (što ga oslobadja stresa budnosti pa zato i ima mnogo debelih ljudi danas) kao i estetsko uživanje gde se svest rasplinjava i predaje iracionalnim sadržajima osim naravno onih estetskih trenutaka koji su spoznaja,aktivnost,produbljivanje i povezivanje na radionalan kao i mističan način,prepoznavanje istina i karaktera stvari i pojava a za to je već potrebna kultura i obrazovanje...

Poslednja izmena:

Back