Urna ili Sanduk

Ona Marge

Veoma poznat
VIP
Poruka
11.252
Prvi put sam bila na sahrani gde je pokojnik bio kremiran, u urni, na stolu u kapeli...
Nešto tu nedostaje, neka emocija, neko opraštanje, neki poslednji pozdrav.
Ima li neko od vas slično iskustvo?
I to što su je stavili u policu, poklopili pločom i gotovo.
Niko nije bacio grumen zemlje, niko nije išao da opere ruke po izlasku sa groblja, niko nije ponudio žito, rakiju, pogaču, šta već.
Ja sad ne znam da li je to neka druga religija, mislila sam da su Katolici, držali su Božić, Uskrs na katoličke dane, išli na Sve svete na groblje... Družili smo se ali nikad nismo pričali o tome. Na sahrani su bili svi Mađari osim nas i nisam imala koga da pitam, samo su se razišli posle postavljanja urne na policu.
I tako shvatih da mi se ipak više "sviđa" sanduk i sve što ide uz to, kada kući dođeš nekako sa prazninom u grudima jer si se oprostio od nekoga. Ovo je ostalo nezavršeno.

ne znam gde si to bi na takvoj sahrani.
kad se neko kremira odrzava se opelo i onda umesto ukopavanja sanduk u kapeli najcesce automatski odlazi obicno ispod (otvara se prostor u koji sanduk ulazi) i odlazi negde dole odakle ide u pec..bukvalno je isto.

jedina razlika je sto nema povorke nego se sve zavrsava u kapeli.

kad se neko kremira odrzava se opelo i onda umesto ukopavanja sanduk u kapeli najcesce automatski odlazi obicno ispod (otvara se prostor u koji sanduk ulazi) i odlazi negde dole odakle ide u pec..bukvalno je isto.

Pa ovde nije bila kremacija nego smo došli u kapelu i Urna je bila na stolu, ispred cveće, neki čudan sveštenik koji je sa ženom pevao pesme koje su imale intonaciju dečijih radosnih pesama, pričao je manje - više 5 minuta, ali je sve bilo na mađarskom. U jednom momentu su se svi palcem dodirnuli na čelo pa na bradu, a krstili su se povremeno kao katolici.

Ako je bila želja pokojnika da bude kremiran, treba je ispoštovati.

Svakako se, kako reče tab, oprema u sanduk, te umesto u zemlju ide u peć.

Kada bih ostavljala opruku, radije bih da budem kremirana.
Radije bi u pepeo odmah nego da se razlažem mesecima.
Ako bi moj nestanak izazivao tugu i prazninu u grudima, kremacija ne bi menjala ničiju emociju.

Kremiranje je priličan trošak za porodicu ali je odlazak dostojanstveniji.

Urna može da se položi isto kao i sanduk, u grobnicu. A može i na posebno mesto na groblju gde se postavljaju urne. Tako zauzimaju manje mesta.

_mg_8982_600x.jpg

Prvi put sam bila na sahrani gde je pokojnik bio kremiran, u urni, na stolu u kapeli...
Nešto tu nedostaje, neka emocija, neko opraštanje, neki poslednji pozdrav.
Ima li neko od vas slično iskustvo?
I to što su je stavili u policu, poklopili pločom i gotovo.
Niko nije bacio grumen zemlje, niko nije išao da opere ruke po izlasku sa groblja, niko nije ponudio žito, rakiju, pogaču, šta već.
Ja sad ne znam da li je to neka druga religija, mislila sam da su Katolici, držali su Božić, Uskrs na katoličke dane, išli na Sve svete na groblje... Družili smo se ali nikad nismo pričali o tome. Na sahrani su bili svi Mađari osim nas i nisam imala koga da pitam, samo su se razišli posle postavljanja urne na policu.
I tako shvatih da mi se ipak više "sviđa" sanduk i sve što ide uz to, kada kući dođeš nekako sa prazninom u grudima jer si se oprostio od nekoga. Ovo je ostalo nezavršeno.
Pravoslavna vera i ne preporucuje spaljivanje tela,jer nije ispravno po verovanju.To su katolicki obicaji.Mada su po Beogradu,zbog nedostatka mesta na grobljima poceli i pravoslavci da se kremiraju zbog manje zauzimanje mesta na grobljima.Izgleda da ce to morati da prihvate i na selima,jer vise nema ko da poklanja zemliste za groblja,a narod umire naveliko i ovo slobodnog mesta sto ima,brzo se popunjava.

ja sam ostavio u amanet da me sprže ka
Pravoslavna vera i ne preporucuje spaljivanje tela,jer nije ispravno po verovanju.To su katolicki obicaji.Mada su po Beogradu,zbog nedostatka mesta na grobljima poceli i pravoslavci da se kremiraju zbog manje zauzimanje mesta na grobljima.Izgleda da ce to morati da prihvate i na selima,jer vise nema ko da poklanja zemliste za groblja,a narod umire naveliko i ovo slobodnog mesta sto ima,brzo se popunjava.
nisu to ni katolički običaji, ali nije zabranjeno

Kod nas nikada nije bio obicaj da se nude pogace, ni zito, niti su se prale ruke i tome slicno.
Obicno se ili pusti muzika (kakava god), dovedu tamburasi, violinisti, omiljena pesma i tome slicno.
Nekada bude pop nekada ne. Nekada clanovi porodice odrze govor nekada ne.

Kremacija...Ja sam kremirala svog oca. Bila sam sama u drugom gradu. Sanduk, 2 grobara i ja.
Posle sam urnu sahranila regularno kao telo, u zemlju pored ostalih.

Nije ovde takav slučaj, ima mesta na groblju, a inače, groblje je mešovito, pa često na jednom spomeniku ima i Mađara i Bunjevaca i Srba, kad su to sve mešane porodice.

Kod nas nikada nije bio obicaj da se nude pogace, ni zito, niti su se prale ruke i tome slicno.
Obicno se ili pusti muzika (kakava god), dovedu tamburasi, violinisti, omiljena pesma i tome slicno.
Nekada bude pop nekada ne. Nekada clanovi porodice odrze govor nekada ne.

Kremacija...Ja sam kremirala svog oca. Bila sam sama u drugom gradu. Sanduk, 2 grobara i ja.
Posle sam urnu sahranila regularno kao telo, u zemlju pored ostalih.
Ni ovde ne služe hranu na groblju.
Obično se održi govor i pozove se na daću u neki restoran.
Poneko u oporuci ostavi želju da ne želi govor, samo muziku.
To obično bude neki instrumental pesme koju je voleo za života.

Pop kako kod koga, obično ne.
Ukrajinske, rusinske i mađjarske sahrane su sa popom.
Izbegavam sam čin sahrane, samo ranije izjavim saučešće i odem, jer je ceremonija pre, preduga

Urna uvek

Mi smo baku pre 6 meseci kremirali i urnu polozili na groblju, na nasem starom grobnom mestu
Za polaganje urne pop jeste drzao opelo ali smo morali da napisemo izjavu da baka nije znala da ce biti kremirana, jer nije u skladu je l
Iako je znala, iako je to bila njena zelja ali joj je bila zelja i opelo, pa smo to jedve izveli
Bilo je i zita
Nista tu meni kod urne ne fali, naprotiv

У сваком случају културније. Мрзим кркања после по ресторанима све у име жалости покојника. Кад сам сахранивао ђеда једног, другог, бабу једну, другу, оца, стрица, све сам после испоштовао закупљујући ресторан за даће. Пола те фамилије и пријатеља никад нисам видео у животима горе побројаних. Тотална сељана коју ето морам да испоштујем. Кад рикнем, нек ме баце на сметлиште, брига ме. Биће ми жао оних срећно унесрећених жена које ће тај дан плакати замном.

Kakvo opelo?Gdje se to na urni odrzava opelo?Opelo se vrsi na tijelu pokojnika.
Naknadno sam shvatio sta si napisao.Kremiranje poslije opela.

Pa ovde nije bila kremacija nego smo došli u kapelu i Urna je bila na stolu, ispred cveće, neki čudan sveštenik koji je sa ženom pevao pesme koje su imale intonaciju dečijih radosnih pesama, pričao je manje - više 5 minuta, ali je sve bilo na mađarskom. U jednom momentu su se svi palcem dodirnuli na čelo pa na bradu, a krstili su se povremeno kao katolici.
Ne rade to katolici.
Medju Madjarima ima dosta kalvinista i luteranskih evangelista.
S obzirom na to da sam zivio medju luteranskim evangelistima i takvi obicaji mi nisu poznati, rekao bi da su kalvinisti.

ja svek kremacije na koje sam isla usisaju ih u pod tj otvore se vratanca ide neka pesma i posle se spsti kovceg i zatvore vratanca..posle par dana ih spale,a onda se posipa pepeo u vrtu secanja..sad imas i opciju urni i slicno al ja sam samo zalazila u vrt secanja..

Не иде опело јер по православној вери нема кремирања.
Мој деда је кремиран. Био је у сандуку, окупили смо се около али без попа због наведеног разлога, прочитали опроштајни говор и одвезен је на кремирање.
После су нас звали по урну.
Може у заједничку гробницу да се стави, а може и у касету са плочицом.

Па то је кремирање извршено пре.

Back