Uređenje podova

Ulični Hodač

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.997
Poštovani frenodovi i ostali forumaši sa majstorskim iskustvom, potrebna mi je sugestija dal je preporučljivo umesto tkz. "košuljice" da se stavi masa za nivelisanje, a preko nje stirodur od 1cm ili 2 cm, a potom preko njega tarket parket?

Dal je neko tako radio? Znači ide se bez standardne košuljice od cementa i peska, koristi se smesa za nivelisanje i kad se dobije ravna površina stavlja s eodmah izolacija od stirodura debljine 1 ili 2 cm. I onda laminat ili tarket-parket. Meni se mnogo više sviđa tarket parket, čak i umesto klasičnog parketa.

Pa ispod je direkt ploča. Mislio sam iznevelisati i staviti izolaciju i parket.
Eno gore kiriku ti kaze, sloj za nivelisanje ne smije biti debeo da ne puca, i to je to. Ako je ploca prilicno ravna i koristis sloj za nivelisanje da izravnas par cenata tu i tamo i neke grbe, onda je u redu. Ali ako imas 10-20 cenata razlike u nivou, to je problem.

Kvalitetan parket je skup parket , bez obzira da li je susen ovako-onako on mora da se susi na tavanu jos dve godine pre postavljanja. Kada se zalepi mora da se posle hoblovanja zalije prokljucalim firnajzom pa tek posle sedam dana
neki od stranih dvokomponentnih lakova . To je trajno i bez pojavljivanja pukotina razmaka ili odlepljivanja.
..................................................................................................................................................................................................
Gledao sam to sa izravnavajucom masom, moze ako ima za sta da se uhvati na podu ako se veze za taj materijal.
samo i to trazi neki period susenje a ne da zatvoris vlagu ispod stirodura.

Cilj kosuljice je da iznivelise i da ne puca. Ako vec imas betonsku podlugu a masa za nivelisanje je tanka i nece pucati, ne vidim razlog zasto ne moze. Preko toga ide stirodur. Bice okay.
Na betonsku ploču ide stirodur i folija, iznad je košuljica 4cm i olma masa. Na to ide parket na lepak. Ovo je tzv plivajući pod koji sprečava udarni zvuk.

Poštovani frenodovi i ostali forumaši sa majstorskim iskustvom, potrebna mi je sugestija dal je preporučljivo umesto tkz. "košuljice" da se stavi masa za nivelisanje, a preko nje stirodur od 1cm ili 2 cm, a potom preko njega tarket parket?

Dal je neko tako radio? Znači ide se bez standardne košuljice od cementa i peska, koristi se smesa za nivelisanje i kad se dobije ravna površina stavlja s eodmah izolacija od stirodura debljine 1 ili 2 cm. I onda laminat ili tarket-parket. Meni se mnogo više sviđa tarket parket, čak i umesto klasičnog parketa.
Taj sloj može direktno bez košuljice jedino na beton, ali to nije ok priča i treba je izbegavati

Nisam u stanu - imam kuću, nije bitna zvučna izolacija .Radim sobe u potkrovlju. Meni nerviraju majstori sa peskom i cementom, želim da ih izbegnem kroz kuću.
Kako si podneo rad ravnajuceg sloja.Moze to tako,samo preko stirodura,ali je ipak lepse i izglednije kada se preko stavi mrezica i lepak za stirodur,pa posle sta hoces od podova.

Ok... Ako je tako to je ok... Inače te košuljice redovno isto zabrljaju i desi se da imaš cm i više varijaciju nivoa, pa i tu opet moraš olma masu da stavljaš....
Inače plivajući pod koji sam gore pomenuo jeste najbolje rešenje kad je zviluk u pitanju jer cemntna košuljica nigde nije u kontaktu ni sa pločom ni sa zidovima i nema gde da prenose zvuk i vibracije...

Ја сам избегао кошуљицу у свим просторијама, изравнао неравнине бетонске плоче. Стиродур петица или неки стиропор вишеграмски тј. тврђи.. После ставио ламинат. Ево већ 10 година све супер, нигде шкрипуће, улегања.. Код тебе поготово јер је паркет дебљи од ламината. Уверен сам да нећеш погрешити ако хоћеш да избегнеш кошуљицу.

Која је цена таркет паркета и које су предности у односу на ламинат?

Ok... Ako je tako to je ok... Inače te košuljice redovno isto zabrljaju i desi se da imaš cm i više varijaciju nivoa, pa i tu opet moraš olma masu da stavljaš....
Inače plivajući pod koji sam gore pomenuo jeste najbolje rešenje kad je zviluk u pitanju jer cemntna košuljica nigde nije u kontaktu ni sa pločom ni sa zidovima i nema gde da prenose zvuk i vibracije...
Можеш ли нешто више написати о пливајућем поду. Како се зове, ко производи.

Ја сам избегао кошуљицу у свим просторијама, изравнао неравнине бетонске плоче. Стиродур петица или неки стиропор вишеграмски тј. тврђи.. После ставио ламинат. Ево већ 10 година све супер, нигде шкрипуће, улегања.. Код тебе поготово јер је паркет дебљи од ламината. Уверен сам да нећеш погрешити ако хоћеш да избегнеш кошуљицу.

Која је цена таркет паркета и које су предности у односу на ламинат?
Kvalitetan laminat 16mm je oko 1600 dinara kvadratni metar. Parket -tarket 3100 dinara kvadratni metar. Gore napred sam postavio link o prednostima parket tarketa.

Можеш ли нешто више написати о пливајућем поду. Како се зове, ко производи.
to je tip izođenja poda koji možeš uraditi sa bilo kojim izvođačem.... evo ilustracija od knaufa, ali kao što rekoh bitno je da primeniš princip po kome cementna košuljica koja prihvata pod nije u direktnoj vezi sa AB tavanicom ili zidovima....
evo linka koji ilustruje ovu temu:

https://www.knaufinsulation.rs/kako-izvesti-plivajuci-pod-sa-kamenom-vunom

Back