Uredba protivna svim zakonima, i konvencijama o pravima deteta.

Ali je i to pravo da umres cesto veoma skupo.
U civilizovanom svetu, kada banke odobravaju pozajmice starijim osobama, obavezno je osiguranje kredita, za slucaj smrti korisnika.
Da bi ispali sto "jeftiniji", nasim je bankama dozvoljeno da nude pozajmice bez tog osiguranja.
I kada se desi da korisnik umre pre izmirenja obaveze, onda naslednici plate dugove sa sve zateznim kamatama, koje budu najveci deo duga(dok se obavi ostavinska rasprava pa rok za zalbu, pa prenos imovine, pa utvrdi iznos dugovanja cesto prodje mnogo vremena, koje samo pogoduje parazitskoj banci koja tako visestruko naplacuje svoj dug).
Da ne pricam da su cenama, i niskim penzijama penzioneri prakticno gurnuti u zagrljaj takvim mesetarima.

Poslednja izmena od moderatora:
Kao prvo, nema tu nikakve Uredbe.
Ja sam tebi odgovorila na pitanje. Ustav - Zakon - Pravilnik. Nema tu ništa protivustavnog. Nikakva prava se ne derogiraju. Kao državljanin, ti nemaš samo prava u ovoj državi, imaš i neke obaveze, a jedna od njih je da plaćaš zdravstveno osiguranje. To je za tvoje dobro. Zakon o zdravstvenoj zastiti uopšte ne reguliše pitanje koje je ovde problem, nego Zakon o zdravstvenom osiguranju, i na osnovu njega, Pravilnik, prema kojem može da se overi knjižica, samo ako su se izmirile sve obaveze. A ti to osiguranje nisi platio.
Uvek problem treba rešavati na najprostiji mogući način, uvek da kreneš od sebe.
Sigurno neće Ministarstvo da ti rešava ovakav banalan problem, koji ima još nekolicina stanovništva. Da, tačno je, nema se novca za sve, ali je u Srbiji ogroman problem što se on preraspodeljuje vrlo pogrešno. I ono malo što ga ima, treba ga davati za neophodne stvari. Dakle, sam si kriv što ti dete nema pravo na besplatno osiguranje.

Ili ti je mnogo manje komplikovano, i manje bi te koštalo da pokreneš postupak pred Ustavnim sudom, zbog "neustavnosti" akata? Razumem, to jeste lek za frustracije zbog očajnog stanja u državi, ali nije dobro rešenje.

U komunizmu je zdravstvena zaštita bila apsolutno besplatna, bez plaćanja ikakvih nadoknada. Zato i jesmo u ovakvom stanju, jer su se sredstva potrošila, a ne obnavljala.

Uz duzno postovanje tebi mislim da si delom zamenila teze..poslodavac ne uplati doprinose i sta onda?
Sto se komunizma tice, polovinu zivota sam provela u tom soc-kom mixu od drzavnog uređenja i tada su se fondovi punili od doprinosa samo sto privatna svojina nije bila cesta, pokoji zanatlija i to je to, sva su preduzeca bila u državnom tj radničkom vlasništvu.
Deca po zakonu treba da imaju besplatnu zdravstvenu zastitu samo izgleda da tetkice koje sede za salterima u fondovima cudno tumace zakone ili imaju takve nezakonite instrukcije..

Kakva je sramota što kao sredstvo za pljuvanje državnog poretka koristiš nemogućnost da se deci obezbedi besplatna zaštita!

Jeste, u Ustavu je garantovano da će zdravstvena zaštita dece biti finansirana iz javnih prihoda. Prava iz Ustava mogu da se ograniče Zakonom, i to nije kolizija, već samo neostvarivanje prava bez prethodno ispunjenih nekih uslova. To je u ovom slučaju izmirenje svih obaveza Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. To piše u Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Dalje imaš Pravilnik o ispravi o zdravstvenom osiguranju.
Dakle, umešto što pljuješ državu, bolje uplati to obavezno zdravstveno osiguranje, kako bi deca mogla da ti budu zdrava.

To zdravstveno osiguranje ne predstavlja nikakav harač, nego i obnavanje sredstava Fonda, kako bi se svima obezbedila adekvatna zdravstvena zaštita. Nije ti ovo komunizam.

Nije komunizam, ali je zato bukvalno truli kapitalizam iz 19. veka. U normalnom, savremenom kapitalizmu, građanin ili uplaćuje u fond (Kanada npr.), kao kod nas, i ima prava da se leči gde god i koliko god treba, bez ikakvih nadoknada, u kojoj god zdravstvenoj instituciji hoće, bez lista čekanja i protekcija ili nema fonda, nego odabere osiguravajuće društvo, i njemu uplaćuje zdravstveno osiguranje u visini po svom izboru.

Naravno da smatraš da je svaka druga reč "komunizam" kad vidim da 80 posto onoga što sam napisala tebi ne dopire do mozga.
Da li je država kriva što ti prilično loše trošiš novac? Ko drugi raspodeljuje novac tvog kućnog budžeta, nego ti?
Ne postoji to ni u kojoj državi, kao što ni komunizam više ne postoji. Svuda se plaća osiguranje, koje ljudi vide kao svoju korist, a ne kao dažbinu. Vrlo si kontradiktoran. Tražiš zaštitu prava od strane države, od koje tražiš da ga vrednuje vrlo visoko, a ti sam, prvi, ne činiš sve što možeš da bi ga u potpunosti ostvario.
Evo, moj otac već 4 godina 50 evra mesečno uplaćuje na ime osuguranja za slučaj smrti, da bismo moja sestra i ja imale novca, ako mu se, ne daj Bože, nešto desi. To ja zovem dobrom roditeljskom brigom. Lišava se svega i svačega, ali čini sve da nam obezbedi kvalitetnu budućnost. Za slučaj smrti dobijaju se dobre pare, ako je ulog dobar. Ostalo mu je još 6 godina da isto uplaćuje, onda će mu se to sve vratiti.
Pravni lek jedino može da bude žalba. Pa ti onda podigni Ustavnu žalbu, šta drugo da ti kažem...

Ne dopire tebi do mozga da ljudi u ovoj zemlji ne dobijaju bruto LD na ruke, pa da su sami odgovorni za uplatu u zdravstveni fond, nego zavise od milosti poslodavca da li će da im uplati ono što su poštenim radom zaradili. Dakle, ne raspoređuje on pare, nego njegov poslodavac, a po ovlaštenju države.

Ne dopire tebi do mozga da ljudi u ovoj zemlji ne dobijaju bruto LD na ruke, pa da su sami odgovorni za uplatu u zdravstveni fond, nego zavise od milosti poslodavca da li će da im uplati ono što su poštenim radom zaradili. Dakle, ne raspoređuje on pare, nego njegov poslodavac, a po ovlaštenju države.

A šta ćemo sa neprijavljenim radnicima?

Da se nadovežem, mnogi su prinuđeni da rade neprijavljeno.
Ako bi prijavili inspekciji svoj status, to bi dovelo do šikaniranja od strane "gazde".
Neretko i dobiju otkaz čim se namiriše takva "namera".
Beda ljude natera na kompromise na koje inače ne bi pristali....

To odgovara i radniku, i poslodavcu.
Zato što će dobiti veću zaradu u odnosu na onu koju bi imao, da ga poslodavac prijavi. Kad poslodavac prijavi svog radnika, skoro 30 posto ide na poreze i doprinose državi, koji se ne plaćaju, ako se "radi na crno".
U tom slučaju, radnik sam bira da li će da plaća osiguranje, ili neće.
Tako da, nisu samo radnici crne ovce u celoj toj priči. To je sve stvar dogovora.
Druga stvar, ako se sazna da radnik "radi na crno", poslodavac će odgovarati prekršajno.

Zato što će dobiti veću zaradu u odnosu na onu koju bi imao, da ga poslodavac prijavi. Kad poslodavac prijavi svog radnika, skoro 30 posto ide na poreze i doprinose državi, koji se ne plaćaju, ako se "radi na crno".
Tako da, nisu samo radnici crne ovce u celoj toj priči. To je sve stvar dogovora.
Druga stvar, ako se sazna da radnik "radi na crno", poslodavac će odgovarati prekršajno.

Prema mom ličnom iskustvu, retko kad se vrše dogovori, uglavnom se radniku postavi ultimatum po principu "uzmi ili ostavi".
Ali, to je samo moje iskustvo, moguće je da drugima teče med i mleko :lol: .

Jesi ti uopste svesna o cemu pricas?
Pa nece radnik raditi posao koji treba da rade inspekcije?
Tvoja "opravdanja" zbog toga sto je deci uskraceno osnovno ljudsko pravo su i vise nego smesna.
Inspekcija je DUZNA da trazi neprijavljene randike, FOND je DUZAN da placa lecenje deci.
TO su OBAVEZE.
To sto drzava ne moze da napuni taj fond NIJE PROBLEM roditelja, nego nesposobne vlasti.

Koliko se secam u kapitalizmu za koji se stalno pozivas NEMA dogovora, nego je vlasnik taj koji odlucuje o svemu.........
A inspekcije su te koje ga jure AKO ti dogovori NISU u skladu sa zakonom.
NE radnici, nikako.

Prema mom ličnom iskustvu, retko kad se vrše dogovori, uglavnom se radniku postavi ultimatum po principu "uzmi ili ostavi".
Ali, to je samo moje iskustvo, moguće je da drugima teče med i mleko :lol: .

Radniku je bolje da dobija nešto, nego da ne dobija ništa.
U toj situaciji od vaga - ili će dobiti 200 evra, a radiće na crno, bez zdravstvenog osiguranja, računanja radnog staža, ili će dobiti 150 evra, sa svim tim pravima i obavezama iz socijalnog osiguranja. U ovakvim uslovima, on će biti zadovoljniji sa tih 200 evra, štedeće na osiguranju, neće ga dobrovoljno uplatiti, čisto da bi imao više. I to odgovara i jednoj i drugoj strani. Ovako mu veća plata. Da ga je briga za osiguranje, on bi ga uplatio sam, možda ga je briga za računanje staža, ali mu je bolje da mesečno ima 50 evra više. Tako se razmišlja u mom okruženju.

Radniku je bolje da dobija nešto, nego da ne dobija ništa.
U toj situaciji od vaga - ili će dobiti 200 evra, a radiće na crno, bez zdravstvenog osiguranja, računanja radnog staža, ili će dobiti 150 evra, sa svim tim pravima i obavezama iz socijalnog osiguranja. U ovakvim uslovima, on će biti zadovoljniji sa tih 200 evra, štedeće na osiguranju, neće ga dobrovoljno uplatiti, čisto da bi imao više. I to odgovara i jednoj i drugoj strani. Ovako mu veća plata. Da ga je briga za osiguranje, on bi ga uplatio sam, možda ga je briga za računanje staža, ali mu je bolje da mesečno ima 50 evra više. Tako se razmišlja u mom okruženju.

Ne sumnjam ja uopste kako se razmislja u okruzenju onih koji su na drzavnoj grbaci i koje boli tu.ki za ostale.......
Bila bi prva medju onima koji bi lajali da si slucajno u opoziciji, i ne zivis na grbaci jandog naroda.

Radnik u Srbiji radi u proseku za 20-ak hiljada što je suma koja odgovara računici da se ne uplaćuje staž tj. oko 18000 za koje je poslodavac obavezan. Znači to što on radi na crno ne znači da mu je plata uvećana.Te pare odu u fond za penziju nekom rođaku, prijatelju ili njemu samom...
Evo na primer, mom bivšem dečku, njegova majka počela je da uplaćuje radni staž čim je napunio 18 godina, (vodio se na očevu privatnu mehaničarsku radionicu).
Prvi posao našao je tek kad je napunio 27 godina a već je imao 9 godina staža nizašta

Poslednja izmena:

Back