urbano

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

DeeLite

Zaslužan član
Poruka
141.914
polako ali sigurno DeeLite jednu po jednu svoju stvarčicu pakuje odatle i preseljava ovde...:per: ...nebitno...

ko je odranije pratijo ljis, možda se seća da sam onde otvorijo bijo temu u vezi urbanog, fensi ponašanja...tražijo sam objašnjenje šta to tačno znači...ne sećam se tačnog naslova, al se zato dobro sećam da sam je otvorijo u trenucima bjesa i očaja usled grdne količine foliranja pojedinih cyber faca...a i uopšte...u realnom svetu..al dobro, ta tema je produkt cybera...znaš ono...frljanje kojekakim riječima, određeno ponašanje, blabla...znamo na šta mislim...
e sad...neiskren bi bijo kad nebi prizno makar sebi da mi ovaj dole citirani post dotične pojave nije poslužijo ko pocetnik i inicijator da i ovlen načnem da ne kaem istu temu ko tamo nekada...slapši sam s pretragama, koga ne mrzi nek nađe original...
dakle...
nema sta deelite postaje urbana fensi faca
nije naravno riječ o njemu, on je kažem samo poslužijo kao pocetnik (to što je baj d vej školski primer onoga o čemu bi voleo da se na ovoj temi raspreda, manje je bitno)...

znači...dali ste fensi i urbani, dali niste fensi i urbani, šta smatrate za fensi i urbano, misiim šta to zapravo podrazumeva, šta mislite o tome i sve u vezi toga...da li je to još jedna u moru gluposti današnjice, ili vjerujete da to odista postoji, da li živite taj i takav život...misim taj način govora, ponašanja, življenja...?
hvala...

p.s. izvinite zbog granatičkih grešaka, koga ne mrzi neka isprepravlja i citira tako ispravno napisano, jer volo bi da i ja naučim što reče kolega odozgo citirani...da i ja postanem urbana i fensi faca...šta god to značilo...

sad idem k'šetnji...a vi pišite...

nisam :( mada se celog života trudim da postanem fensi snob :(
kako fensi znači bogati raskošno na visokom nivou a to kod nas ne postoji
onda šta ćemo moramo makar da glumimo
nije teško obučeš se u njujorkeru za nekoliko crvendaća, narežeš miligram za auto, uzmeš neki android za dinar, prošušiš davidov ili ako baš oćeš da budeš fensi sobranje, baguješ po kafićim u centru svoje varoši sa kineskim cvikerima, blejiš u kurir i svet, čekiraš android svakih 7 minuta, ližeš kratki espreso i vodi cirka 60 minuta, nađeš bar nekog sličnih interesovanja, ako si baš apdejtovan možeš i neki tablet da uzmeš na rate pa da ti bude zanimljivije i tako
godine nisu bitne

Kao i svaki pojam koji se mnogo koristi tako je i pojam "urbano" postao izlizan i tesko je dati tacnu definiciju. Dovoljno je reci da je JK urbana pa da se shvati koliko je devalviran sadrzaj tog pojma u nasoj sredini.

• Podržavam
Reactions: Nez
Kao i svaki pojam koji se mnogo koristi tako je i pojam "urbano" postao izlizan i tesko je dati tacnu definiciju. Dovoljno je reci da je JK urbana pa da se shvati koliko je devalviran sadrzaj tog pojma u nasoj sredini.

Mnogima su seljaci oni koji misle da je ona urbana. dakle to je relativan pojam. Mislim da je dzez urban ono svima...

urban je nekada oznacavalo osobu koja cita, obrazovana je, slusa dobru muziku, putuje, interesuje je umetnost i ne pristaje na kompromise i malogradjanstinu, nije joj takav mentalni sklop. to nije imalo veze sa parama, postojala je neka urbana gerila koja je bila intelektualna pre svega, to su bili zanimljivi i inspirativni ljudi i citava ta prica je imala smisla.
danas se urban i fensi dovodi u istu ravan, pa se tu ubacuje i foliranje i razbacivanje parama i podhebavanje onih koji iste nemaju...
prebacila sam se u ruralnu zonu, vise mi lezi. ne prepoznajem se u stilu predgradja a fensi mi je bas to - ne grad, ne sam centar, nego periferija, kao neuspelo oponasanje izvorno dobrog modela.

Mnogima su seljaci oni koji misle da je ona urbana. dakle to je relativan pojam. Mislim da je dzez urban ono svima...

Prijatelju to je jasno, medjutim izmedju "mnogima" i mase Grand kulture relativno je u promilima.
Btw, evo ti jedan lep vic o dzezerima: Od cega umiru dzez muzicari na Balkanu? Odgovor:
od gladi
Znaci, vic je paradigma razlike izmedju izvornog urbanog i naseg urbanog

urban je nekada oznacavalo osobu koja cita, obrazovana je, slusa dobru muziku, putuje, interesuje je umetnost i ne pristaje na kompromise i malogradjanstinu, nije joj takav mentalni sklop. to nije imalo veze sa parama, postojala je neka urbana gerila koja je bila intelektualna pre svega, to su bili zanimljivi i inspirativni ljudi i citava ta prica je imala smisla.
danas se urban i fensi dovodi u istu ravan, pa se tu ubacuje i foliranje i razbacivanje parama i podhebavanje onih koji iste nemaju...
prebacila sam se u ruralnu zonu, vise mi lezi. ne prepoznajem se u stilu predgradja a fensi mi je bas to - ne grad, ne sam centar, nego periferija, kao neuspelo oponasanje izvorno dobrog modela.

Da. Plus je ruralan donio kulturu koja je na volseban nacin, politickim manipulacijama, srozavanjem kulture celog drustva postala pozeljna vrednost i deci nekadasnjih urbanih. A oni (nekadasnji urbani) zatrpani prezivljavanjem i filozofijom gole egzistencije nisu imali vremena za njih. I eto, tu smo :)

Fensi i urbano dakle nije u istoj ravni, Fensi su sminkeri, odnosi se na spoljasnju pojavu dok je urbano stanje duha.

nisam :( mada se celog života trudim da postanem fensi snob :(
kako fensi znači bogati raskošno na visokom nivou a to kod nas ne postoji
onda šta ćemo moramo makar da glumimo
nije teško obučeš se u njujorkeru za nekoliko crvendaća, narežeš miligram za auto, uzmeš neki android za dinar, prošušiš davidov ili ako baš oćeš da budeš fensi sobranje, baguješ po kafićim u centru svoje varoši sa kineskim cvikerima, blejiš u kurir i svet, čekiraš android svakih 7 minuta, ližeš kratki espreso i vodi cirka 60 minuta, nađeš bar nekog sličnih interesovanja, ako si baš apdejtovan možeš i neki tablet da uzmeš na rate pa da ti bude zanimljivije i tako
godine nisu bitne

ova dva odgovora su ok...
može lock...

Evo jedan moj stari post oko kulture i muzike, malo je vezan uz temu:)
Uticaj je ogroman, jos od najranije faze socijalizacije. Muzika je kultura a kultura je jedan od osnovnih slojeva identiteta. Ako tome dodamo da kulturni koreni odredjenih drustava determinisu vrednosti poput tolerancije, miroljubivosti, otvorenosti ali i sklonosti ka nasilju i agresiji, onda mozemo shvatiti koliki uticaj ima muzika na mladog coveka u razvoju. Mi definitivno ne pripadamo npr. spokojnom budistickom svetu i prilicno smo ratoborni kao narod. Nakalemiti na tu osnovu muziku koja je po defaultu fizicki ogranicena (jezik) tj. zatvorena, u mnogim textovima ksenofobna i sovinisticka, sa textualnim porukama koje slave nemoral, alkohol i nasilje, nikako ne moze pomoci razvitku drustva. Mozda je preambiciozno reci ali je Pink/Grand generacija model koji pokazuje nazadovanje i regresiju uz mnoge popratne degenerativne manifestacije. Decaci zele da izgledaju kao bokseri, mafijasi i ubice, curice kao jeftine kurvice, a svi skupa sanjaju o zivotu u kome rad nema nikakvu ulogu. X je primera koji i funkcionalisti pocetniku mogu pokazati u kojim tackama se sistem urusio i kako je struktura u tranziciji obuhvatila jednu sasvim novu generaciju (bez buducnosti). Zvuci surovo ali samo stanje u drustvu govori vise od bilo kakve druge analize.
Ja danas vidim x ljudi koji se mogu opustiti samo uz "svoju" muziku, a pod "opustanjem" ne podrazumevam nista vezano sa njihovim stvarnim psiholoskim potrebama. To pokazuje kako su se veliki slojevi drustva zatvorili za drugo i drugacije. Vrisak koji se prolomi u kvazi klubovima ili diskotekama kada iza ponoci neki "strani smor" u zvucnicima zameni Dara Bubamara nazalost definise nasu kulturu . Ne, imamo mi i filharmoniju i pop i rock i jazz itd. ali kako bre da se uz filharmoniju ili jazz opije i razbije, potuce, izvadi pistolj? Je l mozda textovi Galije, Kerbera ili A. Radovic promovisu blud, raskomot i nasilje?
Dosta o nama, vratimo se na muziku. Muzika i njenih x pravaca i podvrsta predstavlja krvotok kulturne razmene i mesanja. Suplja je nacionalisticka mantra kako se vrsi unifikacija i kako se gubi identitet. Jazz i bap su pomirili crnce i belce u Americi, otvorili put za ukidanje rasizma, mrznje, ksenofobije. Nije to sve tako idealno ali su u mehanickom protoku vremena zapadne civilizacije za zadnjih 300 godina pretekle ostale po pitanju svesti o drugacijem, ljudskim pravima, pravu, radu i bilo kojem drugom procesu od 50 do 100 godina. A nije lako kad neko ide do cilja jednu a ti dve ili tri godine.
Dakle, muzika je medij kosmopolitizma i stvaranja slike o boljem, pravednijem tj. pozitivnom drustvu. Pluralizam protiv unifikacije nikada u konacnici nije izgubio a pluralisticka drustva prozimaju vrednosti koje pomenuh. Muzika kod nas predstavlja politicko oruzje, sredstvo manipulacije i u sluzbi je vlasti. Poziciji to odgovara, jer sto manje "idu, znaju, putuju, vide, slusaju"- sto su vise ograniceni, oni lakse prihvataju katastrofalnu ekonomsku i bilo koju drugu politiku vlasti. Opoziciji je svakako mrzak neoliberalni neprijatelj i njegov "proizvod" koji zeli da nas "okupira", da "ubije" nasu kulturu i tradiciju. Znaci, politicka elita makijavelisticki priprema generacije ispranih poslusnika kako bi sto duze ostali na vlasti. Legitimno?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back