Uraken ~ Kencui ?

gost 270414

Veoma poznat
Poruka
13.578
Poštovani sportisti, sportske sudije i ljubitelji Karatea,

skoro se setih navedene situacije. Nekada, kad sam bio mlad i trenirao Karate - Šotokan, bilo je zabranjeno koristiti/prikazati udarac KENCUI, ali shodno tome u samoj KATI HEAN ŠODAN koriščen je udarac URAKEN.

Da li i danas važi isto pravilo, zabrana KENCUI-a, kako u kati tako i zabrana koriščenja istog u borbi? :lol:

Poslednja izmena:
Karate i Crkva
malo morgen
Ta nemoj mi kazti! :lol:

Znaš li kako je nastala Karate veština, i iz kojh razloga? :lol:

Duhovnost nema veze sa duhovnošću, pogotovo kad se tiče svedočenje istinite istorije, gde istočnjačka veština ukazuje/svedoči na to da je Pravoslavlje najstarije na svetu, kao i Srbsko, tj, Slovensko Pismo? :lol:

Ali to nije tema, odgovori na moje pitanje u temi, ako znaš :lol:

Da li je KS Srbije odobrio korišćenje zahvata/udarca Kencui? :)

Poslednja izmena:
Poštovani sportisti, sportske sudije i ljubitelji Karatea,

skoro se setih navedene situacije. Nekada, kad sam bio mlad i trenirao Karate - Šotokan, bilo je zabranjeno koristiti/prikazati udarac KENCUI, ali shodno tome u samoj KATI HEAN ŠODAN koriščen je udarac URAKEN.

Da li i danas važi isto pravilo, zabrana KENCUI-a, kako u kati tako i zabrana koriščenja istog u borbi? :lol:

1. u kati hean shodan ne postoji elemenat uraken uchi
2. postoji elemenat tecui,on je drugi elemenat u kati,ali nije dozvoljen za primenu u borbi..
3. uraken se uspešno izvodi u borbama,ali naravno mora da postoji kontrola...svaki kontakt kod dece se kažnjava,iako imaju kacige kao zaštitnu opremu,a kod seniora svaka pojava crvenila na koži nakon kontakta se takođe kažnjava

1. u kati hean shodan ne postoji elemenat uraken uchi
2. postoji elemenat tecui,on je drugi elemenat u kati,ali nije dozvoljen za primenu u borbi..
3. uraken se uspešno izvodi u borbama,ali naravno mora da postoji kontrola...svaki kontakt kod dece se kažnjava,iako imaju kacige kao zaštitnu opremu,a kod seniora svaka pojava crvenila na koži nakon kontakta se takođe kažnjava
Pod 1 nije tačno :)

Ostalo ok :)

Nisi odgovorila za KENCUI :)

i to sam ti napisala...kentsui je tecui i nije primenljiv u borbama...
OK :)

Da dopunim, KENCUI u prevodu znači ČEKIĆ, a vrši se bočnim kružnim pokretom ruke u laktu. :)

Izvinite, samo da vas podsetim :)

Zabrana je nastala zato što je veoma opasan udarac koji nemože se kontrolisati silina udarca i može naneti trajne posledice protivniku, teške lomove kostiju, paralizu, pa čak i smrt. :)

Nekada ranije, u nekim profesionalnim mečevima svetskog nivoa bio je zabranjen. Neznam sada kako je u profi borbama. :)

Poslednja izmena:
OK :)

Da dopunim, KENCUI u prevodu znači ČEKIĆ, a vrši se bočnim kružnim pokretom ruke u laktu. :)

Izvinite, sam oda vas podsetim :)

Zabrna je nastala zato što jeveoma opasan udarac koji nemože se kontrolisati silina udarca i može naneti trajne posledica protivniku. :)

i opet...kentcui je isto što i tecui...:fdlan:
aj čitaj...

i nisi pitao ZAŠTO je zabranjen,već da li je i dalje zabranjen....:roll:

odgovorila sam ti na svako pitanje...

i to sam ti napisala...kentsui je tecui i nije primenljiv u borbama...

Postoji i dobar razlog zašto.Mene čudi da se dopušta i uraken.Za uraken je potrebna izuzetna procena distance što je teže postići u sportskoj borbi, gde se ljudi zaleću u želji da ostvare poen.

Tecui ili kencui:
(I mene je zbunio termin jer ja sam tu tehniku učio po nazivom tecui.Termin kencui sam prvi put pročitao na ovoj temi.Pretpostavljam da su oba ispravna.)

tetsui.jpg

Poslednja izmena:
Pravi naziv u izgovoru na Japanskom je kencui, a kako se pravilno piše, zaboravio sam :)

Na slikama gore nije prikazan kencui, već neki drugi udarac. Jedino je tačno da se udara zatvorenom šakom bridom dlana kao na slikama, a zamah počinje negde od sredine dijafragme u bočnom pravcu polukružnim pokretom odozdo pa prema gore, stime gde je centar rotacije u laktu, a završava se udarcem ODOZGORE prema DOLE. Kao čekičem.
Udarac je opasan jer je nepredvidiv za protivnika, koji dolazi odozgore a nevidi se pokret ruke jer je zaklonjen telom, i ima za cilj da pogodi rame, ključnu kost, ili predeo između vrata i ramena, te se tom prilikom protivnik obara kao pokošen, i ako je pogodjen u predelu vrata, dolazi do paralize i gubitka svesti.
Ako je udarac po ramenu, ključnoj kosti, onda dolazi do loma ključne kosti koa se više nikad nemože popraviti, te ostaje trajna posledica loma, nesposobnost povređenog da više išta radi tom rukom. Tom prilikom može se desiti da se trajno parališe u određenom procentu cela strana čovekovog tela, i da ostane trajni težak invalid.

Takođe može se pogoditi grudni koš protivnika iskosa, što je još opasnije.

Zato kažem, da je udarac nemoguče kontrolisati, i služio je večinom za trajno onesposobljavanje protivnika, tj, koristio se u borbi protiv mnogo jačeg ili protiv više protivnika u slučajevima kada je čovek životno ugrožen od jednog ili više napadača... :)

Poslednja izmena:
Uraken se može kontrolisati, kao i sama snaga udarca, a i mogučnost biranja gde se želi protivnik udariti. mada, takođe može biti jako opasan u situacijama kada čovek brani goli život.

Nečudi me da se malo zna o kencui-u, jer je davno izbačen iz upotrebe zakonom. Mislim da su prvi u svetu kencui zabranili baš u SFRJ, u vreme početka karatea u SFRJ.
Kencui nije primeren sportskoj borbi, te da se ne bi učenicinavikavali nakencui, ubačen je uraken umesto njega...

Poslednja izmena:
Uraken se može kontrolisati, kao i sama snaga udarca, a i mogučnost biranja gde se želi protivnik udariti. mada, takođe može biti jako opasan u situacijama kada čovek brani goli život.

Nečudi da se malo zna o kencui-u, jer je davno izbačen iz upotrebe zakonom. Mislim da su prvi u svetu kencui zabranili baš u vreme početka karatea u SFRJ.
Kencui nije primeren sportskoj borbi, te da se ne bi učenicinavikavali nakencui, ubačen je uraken umesto njega...

Ja bih uraken eventualno upotrebio kao finalizaciju neke tehnike, ali ne i kao početni udarac.

Tetsui ili kentsui je koliko sam razumeo na prvom mestu udarac bridom zatvorene pesnice, a sada kako će se upotrebiti, iz kojeg ugla u koji deo tela je druga priča.

KENTSUI - Hammer Fist Also known as TETTSUI. KENTSUI UCHI (Or TETTSUI UCHI) = "Hammer Fist Strike".

http://www.encyclo.co.uk/define/kentsui
Naziv kenTsui, sa slovom T, su uvele neke strane škole karatea koje prerađivale stil Šotokan.
Pravi naziv je KENCUI, u čistom izvornom Šotoka-u. :)

Imate mnoge škole po svetu koje su Šotokan preradile u drge stilove, i to nije Šotokan. :)

Ja bih uraken eventualno upotrebio kao finalizaciju neke tehnike, ali ne i kao početni udarac.
Pa uraken i jeste tehnički potez u katama, i nije bio korišten u sportskim borbama, gde je borba jedan na jedan.

On je predviđen kao potez, udarac, više za zbunjivanje protivnika, trenutno odbijanje jednog, eventualno dvoje protivnika zbog drugih napadača, u borbi sa više pritivnika. :)

Pa uraken i jeste tehnički potez u katama, i nije bio korišten u sportskim borbama, gde je borba jedan na jedan.

On se predviđen kao potez, udarac više za zbunjivanje protivnika u borbi sa više pritivnika. :)

Da, taj udarac nema dovoljnu snagu u sebi.U realnoj borbi možeš razbiti nos nekom, ali to možda neće izbaciti iz borbe nekog mahnitijeg nasilnika.Zato mislim da je dobro izvesti ga, ali tek nakon nekog udarca veće snage.

Kada sam kao klinac polagao za žuti pojas, bio sam najbolji u grupi, i baš tehnički izveden uraken me je istakao najviše :)

Kimono, rukavi, zasučeni skoro do lakta, čuo se pucanj prilikom izvođenja, i zvuk se čuo tek nakon mog 4-5 poteza, i nije se moglo reči da je zbog rukava kimona. Brzina i čvrstina :)

- - - - - - - - - -

Da, taj udarac nema dovoljnu snagu u sebi.U realnoj borbi možeš razbiti nos nekom, ali to možda neće izbaciti iz borbe nekog mahnitijeg nasilnika.Zato mislim da je dobro izvesti ga, ali tek nakon nekog udarca veće snage.
Tačno. Zato kažem, posle urakena gledaj šta češ, ili begaj ili izvedi konkretan udarac koji će onesposobiti protivnika :lol:

Poslednja izmena:
Takođe je bilo zabranjeno u ono vreme kada sam ja trenirao, korišćenje bilo kakvog pomočnog sredstva, kao što je makivara, džak i slično što bi ojačalo pesnice i udarce. Za tegove i slično nije se smelo ni pomisliti. :)

Ali zato se radile fizičke vežbe svojim telom, što i jeste najbolje.
Za niže pojaseve samo sklekove smo radili po 50 na početku treninga, i 50 sklekova na kraju treninga, a za ostalo i da nepričam, trbušnjake po 200 ukupno za jedan trening kao i moge druge vežbe koje idu uz... :lol:

Poslednja izmena:
Takođe je bilo zabranjeno u ono vreme kada sam ja trenirao, korišćenje bilo kakvog pomočnog sredstva, kao što je makivara, džak i slično što bi ojačalo pesnice i udarce. Za tegove i slično nije se smelo ni pomisliti. :)

Ali zato se radile fizičke vežbe svojim telom, što i jeste najbolje.
Za niže pojaseve samo sklekove smo radili po 50 na početku treninga, i 50 sklekova na kraju treninga, a za ostalo i da nepričam, trbušnjake po 200 ukupno za jedan trening kao i moge druge vežbe koje idu uz... :lol:

Dok se karate tehnika ne izvede na prazno jedno 20 000 puta minimum, i ne dovede do pravilnosti, nema ni govora o makivarama, džakovima ili tegovima, jer će tehnika biti pogrešna, a telo ukočeno.

Back