UPUT I KARTONI ODLAZE U ISTORIJU Novi zdravstveni informacioni sistem u celoj Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Који део моје реченице ти није јасан?

Наравно да се користе...да, користе се...још увек се користе....ако којим случајем ниси задовољан том чињеницом, онда си арогантан на погрешном месту.

Ти знаш како у свим домовима здравља воде евиденцију и како ''само ставе...'' ?

:lol:

Znam kako je u ovom domu zdravlja u kome sam 3 meseca svakodnevno radio. Da nisi ti mozda obisla sve domove zdravlja pa bolje znas?

Ako nisi razumela zasto mi je zasmetala rec “naravno” u onoj tvojoj recenici, evo kratkog objasnjenja: godina je 2016. i u cinjenici da i dalje koristimo kartone nema nista normalno. Jedini razlog za to je tromost sistema i nedostatak zelje za napretkom, usled straha od novog. Pricas drugima o aroganciji a ne primecujes koliko kulja iz tebe. Uostalom, ako nisi primetila, izbegavam da ti se direktno obracam bas zbog cinjenice da ne umes da diskutujes, a ja ne zelim da ulazim s tobom u konflikt i da gubim zivce. Zato sam ti odgovorio tek kada si me direktno citirala. Ako volis da se osecas kao apsolutni autoritet i da mislis da si u svemu u pravu iz prostog razloga sto si se rodila par godina ranije, onda ti savetujem da mi se vise ne obracas direktno.

Poslednja izmena:
U Vojvodini u pojedinim možda je bolji izraz većini D.Z. postoji takozvani E-karton i ceo sistem je povezan u samoj ustanovi.Svaki lekar ima pristup pacientovom kartonu ali i pored toga uporedo se vode kartoni i protokoli :roll: što je nebuloza.
Takođe postoje i čitači "novih zdravstvenih knjižica".Zakazivanje se vrši već par godina i liste čekanja nisu dugačke,i sve ok fukcioniše .Jedini problem je što kompletno zdravstvo nije integrisano u ovaj sistem što bi olakšalo rad zdravstvenom osoblju a pacientima pogotovu.I da zakazivanje vrše med.tehničari na svakom odeljenju.

Znam kako je u ovom domu zdravlja u kome sam 3 meseca svakodnevno radio. Da nisi ti mozda obisla sve domove zdravlja pa bolje znas?

Ako nisi razumela zasto mi je zasmetala rec “naravno” u onoj tvojoj recenici, evo kratkog objasnjenja: godina je 2016. i u cinjenici da i dalje koristimo kartone nema nista normalno. Jedini razlog za to je tromost sistema i nedostatak zelje za napretkom, usled straha od novog. Pricas drugima o aroganciji a ne primecujes koliko kulja iz tebe. Uostalom, ako nisi primetila, izbegavam da ti se direktno obracam bas zbog cinjenice da ne umes da diskutujes, a ja ne zelim da ulazim s tobom u konflikt i da gubim zivce. Zato sam ti odgovorio tek kada si me direktno citirala. Ako volis da se osecas kao apsolutni autoritet i da mislis da si u svemu u pravu iz prostog razloga sto si se rodila par godina ranije, onda ti savetujem da mi se vise ne obracas direktno.

ДЗ Земун је место где и сама имам картон као и пријатељицу лекара опште праксе. Апсолутно свако има свој електронски картон.

То што си ти радио са неким лекаром који није свој посао радио како треба, други је падеж.

Такође, рођена сестра ми је лекар опште праксе у једном другом београдском ДЗ и наравно да јој сваки пацијент има свој електронски картон у који се уписује свака дата дијагноза, свака терапија.

Значи, чак ни на том једном месту на ком си одрадио приправнички стаж није код сваког лекара исто понашање. ;)

Моју ароганцију само ти видиш, а твоју многи. ;) Запитај се зашто.

неће, јер у уређеном систему нема мувања.
другог и трећег нема, јер логично је све поједноставити,
ако већ постоје могућности, а постоје.

па замисли шта је могуће у оваквом систему.

како ми је м био на хемо терапији, умро је код њих у болници,
и кад је дошло време за трећи циклус хемо терапије, зову ме из болнице, очекују га.
некако сам то преживела, али дошао је и четврти циклус,и опет позив.
е па онда сам пукла, и више нису звали. одрадио је ваљда :eek:

можда грешим Богу душу, али.....

Не знам Лики те процедуре око примања хемије, можда стварно зову пацијенте... :think:

Još da svi imaju računar u Srbiji...
Još da svi imaju internet u Srbiji...
Još da svi znaju da koriste računar i internet u Srbiji...
Još da 2/3 pacijenata koji dolaze kod lekara ne dolaze, jer ustvari nemaju potrebu da dođu...
Još da 3/4 pacijenata ne zahteva specijalistički pregled kada mu to ustvari ne treba...
Još da 95% ljudi u Srbiji podigne nivo zdravstvene kulture, koji je sada katastrofalan...
Još da se zaposli kadar, a ne da npr jedan pedijatar u jednom beogradskom DZ ima 92 pacijenta u smeni (bukvalno, lično sam brojao kartone)...
Još da se lekari adekvatno stimulišu, ali i destimulišu kada je to potrebno...

I tako...
Za kartone i upute ćemo lako...:manikir:

ДЗ Земун је место где и сама имам картон као и пријатељицу лекара опште праксе. Апсолутно свако има свој електронски картон.

То што си ти радио са неким лекаром који није свој посао радио како треба, други је падеж.

Такође, рођена сестра ми је лекар опште праксе у једном другом београдском ДЗ и наравно да јој сваки пацијент има свој електронски картон у који се уписује свака дата дијагноза, свака терапија.

Значи, чак ни на том једном месту на ком си одрадио приправнички стаж није код сваког лекара исто понашање. ;)

U tom DZ sam bio kod 3 razlicita lekara, razlicitih specijalnosti. Svi su radili isto.
Ti namerno eskiviras ovom pricom "svi imaju svoj elektronski karton, sve dijagnoze i terapije se upisuju u njega". Da, to nisam ni poricao. Ali gde se pisu anamneza i status? U papirni karton. Ovo ostalo se pise u elektronskoj formi jer je neizbezno. Da bi odstampao recept, moras da snimis terapiju u e-formi. Da bi odabrao terapiju, moras da je vezes za dijagnozu. Dakle, nigde ja nisam rekao da se ne vodi e-karton, nego da se ne vodi kako treba i da i dalje detaljnije podatke imas na papiru nego u elektronskoj bazi podataka.
Znaci, ako bi recimo dosla inspekcija da nesto kontrolise, ne bi mogli nista da saznaju na osnovu e-kartona, jer tu mogu da vide samo dijagnozu i terapiju, sto, nadam se da je i tebi logicno, nije dovoljno. Za sve drugo bi im bio neophodan karton.
To nije normalno u 2016. godini.

Poslednja izmena:

Ajde molim te, pa nije moguce da stvarno verujes u ovaj SF koji prosipaju politicari?
Pazi, elektronika u Srbiji!!!:hahaha:
Ja imam iskustva iz Zajecara, a i to je jel Srbija , i tamo zive i zdravi i bolesni ljudi, a ti nama ovde pricas
o nekakvoj elektronici i svojoj sestri.
Moj jako blizak rodjak, specijalista za fizikalnu terapiju ( ima danas 40 godina, a tek je neki dan dobio nekakav certifikat i za trecu
specijalzicaju sa nekim komorama pod visokim pritiskom), nekakav je sef za neurologiju u banji, meni prica ( ali ne pre pet godina nego
recimo prekjuce) da on provodi 2/3 radnog vremena kuckajuci na pisacoj masini nekakve izvestaje u tri pimerka, pacijentima
savetuje da uzmu brufen ili diklofenak.
To je danas zdravstvo u Srbiji , a nikako ove fantazije gde svaki seljak kolko sutra moze na magnetnu rezonancu.
Ovo "seljak" nikako ne mislim negativno nego rec seljak zameni sa " obican" za sistem " nevazan" covek.
I ponavljam, Srbija nije VMA ili taj Zemun.

Poslednja izmena:
Ajde molim te, pa nije moguce da stvarno verujes u ovaj SF koji prosipaju politicari?
Ja imam iskustva iz Zajecara, a i to je jel Srbija , i tamo zive i zdravi i bolesni ljudi, a ti nama ovde pricas
Moj jako blizak rodjak, specijalista za fizikalnu terapiju ( ima danas 40 godina, a tek je neki dan dobio nekakav certifikat i za trecu
specijalzicaju sa nekim komorama pod visokim pritiskom), nekakav je sef za neurologiju u banji, meni prica ( ali ne pre pet godina nego
recimo prekjuce) da on provodi 2/3 radnog vremena kuckajuci na pisacoj masini nekakve izvestaje u tri pimerka, pacijentima
To je danas zdravstvo u Srbiji , a nikako ove fantazije gde svaki seljak kolko sutra moze na magnetnu rezonancu.
Ovo "seljak" nikako ne mislim negativno nego rec seljak zameni sa " obican" za sistem " nevazan" covek.

Upravo tako. A ni Zemun nije taj Zemun, tvrdim :) Izvestaji oftalmologa u Zemunu su cak pisani rukom, pa ko moze da procita, nek se smatra srecnim :)
Na VMA izvestajima cak ne stoje ni sifre za dijagnoze, pretpostavljam da koriste neko trece softversko resenje koje nije povezano sa ostalima.

Na salter kad dodjes pise ostavite zdravstvenu knjizicu sa uputom i ostalim izvestajima u nju. Elem, kako to da izvedemo sa ovim novim knjizicama(karticama) koje su vec pocele da se gube.
Bilo je i saljivih komentara kako su sestre vec pocele po njima da lepe brojeve kartona ili pisu flomasterima po njima.:)

A pricamo o zakazivanju preko interneta u zemlji u kojoj gro pacijenata ni nema kompjuter.

Uskoro ce drzavne bolnice poceti polako da umiru....

Javice se nedostaci bolnickih kreveta, materijala, lekara, najosnovnijih stvari - gaze, spriceva, vate...

A na privatnim klinikama bice asvega - previse... Ali ce sve biti vrlo, vrlo skupo, nedostupno prosecnom coveku.

Takva je SUDBINA ZDRAVSTVA u siromasnim zemljama kapitalistickog sveta kao sto je Srbija...:rtfm:

Bilo je i saljivih komentara kako su sestre vec pocele po njima da lepe brojeve kartona ili pisu flomasterima po njima.:)

Nisu to samo saljivi komentari, bilo je fotki po netu sa papiricima zalepljenim na nove kartice, pa na njima pise br. kartona :) i spajalicama prikace izvestaje za karticu pre nego sto unesu kod lekara.

Nisu to samo saljivi komentari, bilo je fotki po netu sa papiricima zalepljenim na nove kartice, pa na njima pise br. kartona :) i spajalicama prikace izvestaje za karticu pre nego sto unesu kod lekara.

Najveci medicinski autoriteti na Zapadu (u privatnoj praksi!) koriste kartone za svoje pacijente.

Ne vidim u cemu je problem?

Ja 16 godina idem kod istog lekara i on na kartonu ima SVE zapisano o mojoj bolesti, od prvog dana kada sam stupio u njegovu ordinaciju.

Знам одлично шта причам.
Српско здравство се припрема убрзано за приватизацију и све ово о чему на овој теми зборимо ће врло брзо бити инкорпорирано.;)

Наравно, о томе не може да ти прича неко ко није у епицентру збивања. Али ето, ја могу. :)

Тај твој рођак ће , изгледа, бити врло изненађен али кад узмемо у обзир где су у главама људи у Србији, не чуди.

Не знам Лики те процедуре око примања хемије, можда стварно зову пацијенте... :think:

па свашта има у мањим центрима.
велики центри су друга прича, а Закон каже мораш у мали.
зато ја нећу код др ни превентивно, а није да не препоручују;)
ето, и орални терориста мисли као и ја, нема потребе уствари :lol:

кад видим да ми доца оп има свакодневно препуну ординацију, одустанем.
тих драгоцених 7 мин., препуштам премијеру и министру ;)

Ali tada ce samo 5% ljudi moci da se leci u zdravstvu, a ostali ce piti cajeve i ici kod vracare...

Не знам како ће то регулисати.

У ЦГ су понудили приватницима да се интегришу у систем републичког фонда, међутим цена услуге је толико мизерна да су њихови приватници одбили.

Тамо је сад ситуација таква да можеш да радиш само приватно или само у државном сектору. Што је ок.

Немци, бар у Баден-Виртенбергу имају систем ''колико пара, толико музике''- скупљи пакет, боља услуга. То се своди на то колико имаш пара, имаћеш и за толико квалитетно лечење.

Чињеница је да је код нас огромно сиромаштво и да то неће ићи лако. Претпостављам да ће испасти као код Црногораца.

Знам одлично шта причам.
Српско здравство се припрема убрзано за приватизацију и све ово о чему на овој теми зборимо ће врло брзо бити инкорпорирано.;)

Наравно, о томе не може да ти прича неко ко није у епицентру збивања. Али ето, ја могу. :)

Тај твој рођак ће , изгледа, бити врло изненађен али кад узмемо у обзир где су у главама људи у Србији, не чуди.
Do izvora uvek vode dva putica, ali od ta dva nema nijednog u Srbiji.
Jedan je ovaj nemacki, a drugi bi bio britanski ili italijanski. Tu kompjuterizacija ne igra nikakvu ulogu nego samo
pare, a u Srbiji para nema.
Nemacki dere svakog coveka koji radi, i to uzasno, strasno, beskrupulozno, ali ako se ne daj Boze razbolis
imas sve usluge. Italianski i britanski ne uzimaju pare, iz budzeta ide neko osnovno osiguranje koje svaki covek ima,
a ko hoce brze,bolje, mora da plati.

Uvek je sve jako jednostavno.
Sta uopste znaci privatizicaja nekog socijalnog osiguranja?
Banja u kojoj moj rodjak radi i jeste na neki nacin privatizovana tao da ce on biti jos ponajmanje iznenadjen.

ključ dobrog zdravstvenog sistema, nije u informacionim sistemima...treba mjenjati, i unapređivati obrazovanje u glavama tih doktora, i to podosta...toliko su u deficitu sa posljednjim naučnim istraživanjima, da je to tužno,mnogi od njih žive u neznanju, a gledam, nije to samo kod nas, i u svijetu je uglavnom tako...a poznato je, da je medicina grana, koja se konstantno razvija, i uči...

ključ dobrog zdravstvenog sistema, nije u informacionim sistemima...treba mjenjati, i unapređivati obrazovanje u glavama tih doktora, i to podosta...toliko su u deficitu sa posljednjim naučnim istraživanjima, da je to tužno,mnogi od njih žive u neznanju, a gledam, nije to samo kod nas, i u svijetu je uglavnom tako...a poznato je, da je medicina grana, koja se konstantno razvija, i uči...

Посао лекара у сиромашној земљи каква је Србија није да се бави истраживачким радом већ да прати нове критеријуме.
Што наши лекари одлично раде. Иначе не би успевали тако добро да се инкорпорирају било где у иностранству.

А и прича о иностраним докторима је смешна. Нити су идеални, нити сви имају врхунско знање.
Била, видела!

- - - - - - - - - -

Do izvora uvek vode dva putica, ali od ta dva nema nijednog u Srbiji.
Jedan je ovaj nemacki, a drugi bi bio britanski ili italijanski. Tu kompjuterizacija ne igra nikakvu ulogu nego samo
pare, a u Srbiji para nema.
Nemacki dere svakog coveka koji radi, i to uzasno, strasno, beskrupulozno, ali ako se ne daj Boze razbolis
imas sve usluge. Italianski i britanski ne uzimaju pare, iz budzeta ide neko osnovno osiguranje koje svaki covek ima,
a ko hoce brze,bolje, mora da plati.

Uvek je sve jako jednostavno.
Sta uopste znaci privatizicaja nekog socijalnog osiguranja?
Banja u kojoj moj rodjak radi i jeste na neki nacin privatizovana tao da ce on biti jos ponajmanje iznenadjen.

Значи да имаш право да сама кажеш колико ћеш новца да одвајаш за здравствено осигурање. Колико издвојиш, толико имаш на репертоару услуга.

И бираш где хоћеш да се лечиш.

Централна база је веома важнда да би се у сваком тренутку знало од чега се лечиш, од чега си лечен и колико се новца троши на то.
С једне стране, ако ти се деси ван Франкфурта да паднеш и разбијеш се, др у нпр. Берлину одмах зна да си нпр. алергична на пеницилин.

А контрола трошкова је јасна.

Толико лепо звучи, да ми је невероватно да може код нас да заживи.

Изабрани лекар да ми закаже код специјалисте и да ме о томе обавести, а да сам ја још увек жива?

У земљи Србији?

Naprednoj .:zcepanje:

Najavljivali su ovo i pred prošle izbore , a rezultat puj pike ne važi, što će da bude i posle ovih , naučili smo valjda za sve ove godine igranja demokratije na vazalski, zavisnički način porobljene zemljice nam, kojoj drugi kroji kapu.

Pogle' samo ko nam je ministar zdravstva i dalje ne treba ni makac : čovek studirao medicinu 8 i slovima OSAM godina...eeej, studirao 8 godina :zeek:

Pa u Jugoslaviji što i nije tako davno, takav primerak ne bi mogao ni kible da prazni , ni da mu je ujak Bog glavom i bradom , a ne da ga zaposle u beogradskom UKC-u i postave za ministra.

Meni dovoljno da vidim koliko su samo nepismeni pojedinci i dosta :

Ako za tolike godine nisu sposobni da savladaju osnovni pravopis maternjeg jezika kako su savladali gradivo petogidišnjeg fakulteta i to samo da su pročitali svaku tu knjigu po jednom , ne treba da su naučili gradivo, samo prolitali pa im se ne bi dešavalo da pišu na pr. : " ... i ako " i da sad ne navodim sve crnjake i besmislice na koje nailazim .

I tO takvo zaposle u zdravstvu čak nema veze na koji način iako se dobro zna na koji i šta da očekujemo?

Ne postoji umrežena kartoteka ni na VMA ni u domovima zdravlja u Beogradu , to tvrdim odgovorno i sve koji iz ko zna kojih razloga to tvrde ne treba uzimati zaozbiljno .

Još uvek su i knjižice na preklop i kartoni na papiru i zakazivanje na gurku i sve će to potrajati dugo , duuugo.

Poslednja izmena od moderatora:
Naprednoj .:zcepanje:

Pogle' samo ko nam je ministar zdravstva i dalje ne treba ni makac : čovek studirao medicinu 8 i slovima OSAM godina...eeej, studirao 8 godina :zeek:

I premijer je 6 godina studirao.
Inace, medicina je sestogodisnji, ne petogodisnji faks.

Domovi zdravlja zaista jesu umrezeni, kao i mnoge sek. i terc. ustanove, i imaju jedinstvenu bazu podataka i koriste isti softver za vodjenje evidencije. Generalno, infrastruktura za ovo o cemu govorimo postoji. Ono sto ne oostoji je volja da se stvari unaprede, a nema ni informaticke edukacije, kako strucnih kadrova tako i pacijenata.
Uvek je najlakse odrzavati status quo. Svi ovi problemi poticu iz cinjenice da se na svaku poziciju sa ikakvom moci odlucivanja dolazi iskljucivo preko partije. Od direktora osnovne skole, preko nacelnika odeljenja u domovima zdravlja, sve do nacelnika klinickih centara.

Poslednja izmena:

Back