UPUT I KARTONI ODLAZE U ISTORIJU Novi zdravstveni informacioni sistem u celoj Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
70a8a360756594134dfc6d2b985a3553.jpeg

UPUT I KARTONI ODLAZE U ISTORIJU Novi zdravstveni informacioni sistem u celoj Srbiji

- - - - - - - - - -

Čekanje u redu za zakazivanje specijalističkih pregleda u Srbiji odlazi u zaborav jer će za pacijente to ubuduće raditi izabrani lekari u domovima zdravlja.

- - - - - - - - - -

Zahvaljujući novom integrisanom informacionom zdravstvenom sistemu „Moj doktor“, izabrani lekar zakazivaće termin kod specijaliste ili preglede na ultrazvuku, magnetnoj rezonanci, skeneru, mamografu...

Više neće postojati papirni uputi i sveske za upisivanje termina, a i papirne recepte zameniće elektronski kada u Srbiji bude zaživeo elektronski potpis.

- - - - - - - - - -

Miroslav Pevac, savetnik ministra zdravlja, tvrdi za „Blic“ da će do kraja godine sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti povezene ovim sistemom.
- To će doneti olakšice pacijentima, ali i sprečiti nestašice zdravstvenog materijala. Sistem je već počeo da se primenjuje u Nišu, a od juče i u Kragujevcu. Početkom maja krećemo da umrežujemo ustanove u Beogradu, a krajem maja i u Vojvodini. Očekujemo da će se liste čekanja smanjiti na mesec dana. U Makedoniji, po čijem primeru ovo radimo, pacijenti su čekali i do 10 meseci, a sada ne čekaju duže od 15 dana - objašnjava Pevac.

- - - - - - - - - -

U ovaj sistem zbog tehničkih poteškoća neće biti uključena jedino VMA.
U Domu zdravlja u Nišu novi sistem je počeo da se primenjuje krajem marta.
- Naši pacijenti više ne moraju sami da idu na klinike i da čekaju u redovima. Izabrani lekar im odmah pronađe prvi slobodan termin - kaže dr Danijela Cvetković.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/up...ni-informacioni-sistem-u-celoj-srbiji/ekw0tbp
- - - - - - - - - -

šta kažete drugari?

da li ćemo konačno odahnuti od čekanja u redovima da bi zakazali neki pregled?

- - - - - - - - - -

Stotine ljudi čekale u redu da zakažu pregled

Z. Čonkaš | 24. 02. 2016 - 18:17h

Više stotina pacijenata čekalo je jutros u redu ispred Poliklinike Kliničkog centra Vojvodine kako bi zakazali ili otišli na pregled kod gastroenterologa.

7098e8e443bf1ee602a2d638ab34a253.jpeg
Foto: uzivo sa novosadskih ulica

U redu koji vodi ka Klinici za gastroenterologiju našli su se pacijenti koji su došli na pregled, koji žele da zakažu prvi pregled i oni koji žele da zakažu kontrolu, pa se stvorila gužva, a fotografija duge kolone osvanula je i na Fejsbuku, na strani “Uživo sa novosadskih ulica”.

Pregledi kod specijaliste se na Poliklinici zakazuju samo jednom mesečno, lično ili preko kol centra. Ogorčeni pacijenti tvrde da je to gotovo nemoguće uraditi telefonom.
- Ili je zauzeto, ili se niko ne javlja do nekih 9 sati. Tada operaterka kratko kaže da su svi termini popunjeni za taj mesec i da se javimo sledećeg meseca – priča nam jedan pacijent.

http://www.blic.rs/vesti/vojvodina/stotine-ljudi-cekale-u-redu-da-zakazu-pregled/75vn77w

eto posla za CALL-CENTAR menadžere od jeftinijih fakulteta
lepo od države što će uhlebi ove što je navukla da plate masno za sujetu paorsku

ali. šta ako se na telefon javi Smiljka koja nagadjala da se nešto dešava u kuću od Milanke al nije znala tačno šta?
Call Centar ne obavezuje ništa....

Alo,call-centar? Sva mi krv sišla u donju glavu, jel imate neku prsatiju plavušu na liniji?

neće to tako skoro,
a i nešto razmišljam koliko ono beše po pacijentu o.p. ima, deset minuta? pa ako u to uračunamo i potragu za terminima onda je to stvarno premalo, ali ne treba ni svakom pacijentu specijalista,
meni ne zvuči loše kao plan, a kako će se odvijati videćemo, pa ćemo onda da kritikujemo :lol:

Da, 10 minuta, ali pazi, i sad u tih 10 minuta lekar mora da napise uput. Po ovom novom, umesto pisanja uputa klikne par puta i eto. Meni se posebno svidja ovo vezano za pisanje lekova hronicnim bolesnicima. Jedini problem je sto mislim da ovo sluzi predizbornim potrebama i da nece zaziveti nakon izbora.

eto posla za CALL-CENTAR menadžere od jeftinijih fakulteta
lepo od države što će uhlebi ove što je navukla da plate masno za sujetu paorsku

Call centar je los izraz, svakako su mislili na medicinske sestre koje se i sada javljaju na telefon za zakazivanje u domu zdravlja.
Striktno gledano, to i jeste call centar, ali taj izraz stvara pogresne asocijacije kod velikog broja ljudi.

Poslednja izmena:
Da, 10 minuta, ali pazi, i sad u tih 10 minuta lekar mora da napise uput. Po ovom novom, umesto pisanja uputa klikne par puta i eto. Meni se posebno svidja ovo vezano za pisanje lekova hronicnim bolesnicima. Jedini problem je sto mislim da ovo sluzi predizbornim potrebama i da nece zaziveti nakon izbora.

zato sam i napisala da ne treba svakom pacijentu spec pregled pa se sve to uklopi i funkcioniše, bar sa mojom o.p.,
a to sa hroničarima je super ideja, mogu da odem u bilo koju apoteku državnu ili privatnu koja prima recepte i ne moram da se gnjavim sa odlaženjem u d.z., ako sam dobro razumela, a ako mi treba lekar zakažem kao i do sada što sam morala....neće sigurno uskoro zaživeti, ali neka je i u planu pa će neka generacija to doživeti...

Толико лепо звучи, да ми је невероватно да може код нас да заживи.

Изабрани лекар да ми закаже код специјалисте и да ме о томе обавести, а да сам ја још увек жива?

У земљи Србији?

Nešto slično u Hrvatskoj već funkcionira, iako je daleko od savršenog...kronični bolesnici telefonski naručuju lijekove i samo ih podižu u bilo kojoj apoteci... e sad naručivanje kod specijaliste je malo teži slučaj, jer obiteljski liječnik ne može uvijek sam da naruči pacijenta, sustav mu ne dopušta... u tom slučaju ide skeniranje uputnice, pa naručivanje mailom ili faksom, što je prilično teško kod starijih ljudi. Naručivanje lijekova nije loša stvar jer nema čekanja samo zbog recepta, ali se ponekad sestra neće javiti na telefon, pa je pacijent ipak prisiljen da se prošeta do ambulante...

Call centar je los izraz, svakako su mislili na medicinske sestre koje se i sada javljaju na telefon za zakazivanje u domu zdravlja.
Striktno gledano, to i jeste call centar, ali taj izraz stvara pogresne asocijacije kod velikog broja ljudi.

Заживеће ускоро.
Одавно смо интегрисани у централну базу.
Домови здравља већ неколико година. Клинички центри, сигурно последњих годину дана.

- - - - - - - - - -

Nešto slično u Hrvatskoj već funkcionira, iako je daleko od savršenog...kronični bolesnici telefonski naručuju lijekove i samo ih podižu u bilo kojoj apoteci... e sad naručivanje kod specijaliste je malo teži slučaj, jer obiteljski liječnik ne može uvijek sam da naruči pacijenta, sustav mu ne dopušta... u tom slučaju ide skeniranje uputnice, pa naručivanje mailom ili faksom, što je prilično teško kod starijih ljudi. Naručivanje lijekova nije loša stvar jer nema čekanja samo zbog recepta, ali se ponekad sestra neće javiti na telefon, pa je pacijent ipak prisiljen da se prošeta do ambulante...

Код нас морају да реформишу примарни ниво.

Ми и даље немамо породичног доктора, а то је врло важна специјализација.
И морали би да реше плату тим људима тако што ће добијати основу плус учинак.
Они се откидају од посла и заслужују и озбиљана примања.

У Црној Гори и Републици Српској породични доктори најбоље зарађују јер имају и најнапорнији посао.

Заживеће ускоро.
Одавно смо интегрисани у централну базу.
Домови здравља већ неколико година. Клинички центри, сигурно последњих годину дана.

U vecini domova zdravlja je to samo na papiru, u svakom smislu te fraze.
Recimo, u Zemunu se bez kartona ne moze nista. Doktorka otvori pacijentov elektronski karton i koristi ga za stampanje recepata, ali u odeljku za anamnezu i status samo napise “z.k.” (zdravstveni karton). Onda u kartonu napise sve ostalo. Mislim da na Paliluli vec neko vreme rade bez kartona, ali je to jedan od retkih izuzetaka.

Наравно да се картони још увек користе али се подаци одавно убацују у електронску базу.
Одавно др опште праксе мора да укуца пацијента у комп, да кликне шта му је преписао, да фактички води дуплу евиденцију.

- - - - - - - - - -

У клиничким центрима се све дијагнозе убацују у базу одавно.
Сваки доктор има своју базу.

Наравно да се картони још увек користе али се подаци одавно убацују у електронску базу.
Одавно др опште праксе мора да укуца пацијента у комп, да кликне шта му је преписао, да фактички води дуплу евиденцију.

- - - - - - - - - -

У клиничким центрима се све дијагнозе убацују у базу одавно.
Сваки доктор има своју базу.

U klinickim centrima da, ali u domovima zdravlja ne vode istinsku elektronsku evidenciju. Upravo sam ti naveo kako stave samo “z.k.” i onda sve ostalo pisu u karton. To je i razumljivo, jer drugacije ne bi mogli da se uklope u tih jadnih 10 minuta. Propisani lekovi se evidentiraju elektronski samo zato sto drugacije ne bi mogli biti odstampani. Uputi se pisu na papiru, a neki lekari ih nakon toga uopste ne evidentiraju na kompjuteru.
Ne znam sta je “naravno” u cinjenici da se kartoni jos uvek koriste u 2016.

Толико лепо звучи, да ми је невероватно да може код нас да заживи.

Изабрани лекар да ми закаже код специјалисте и да ме о томе обавести, а да сам ја још увек жива?

У земљи Србији?

Haha, i meni. :mrgreen:

:hahaha::rotf:

U klinickim centrima da, ali u domovima zdravlja ne vode istinsku elektronsku evidenciju. Upravo sam ti naveo kako stave samo “z.k.” i onda sve ostalo pisu u karton. To je i razumljivo, jer drugacije ne bi mogli da se uklope u tih jadnih 10 minuta. Propisani lekovi se evidentiraju elektronski samo zato sto drugacije ne bi mogli biti odstampani. Uputi se pisu na papiru, a neki lekari ih nakon toga uopste ne evidentiraju na kompjuteru.

јел смо тих 10 мин., сами смислили,или видесмо од неког :eek:

питала би зашто се лекари нису бунили,
а опет, знам да не би имали подршку пацијената,и сад сви трпимо.
јеббеш овај поданички народ, мука ми је од нас.....

Који део моје реченице ти није јасан?

Наравно да се користе...да, користе се...још увек се користе....ако којим случајем ниси задовољан том чињеницом, онда си арогантан на погрешном месту.

Ти знаш како у свим домовима здравља воде евиденцију и како ''само ставе...'' ?

:lol:

- - - - - - - - - -

јел смо тих 10 мин., сами смислили,или видесмо од неког :eek:

питала би зашто се лекари нису бунили,
а опет, знам да не би имали подршку пацијената,и сад сви трпимо.
јеббеш овај поданички народ, мука ми је од нас.....

То је израчунао Томица Милосављевић према просечном дневном броју пацијената у односу на број лекара.

Дефицит доктора опасан, а по пацијенту не 10 минута, него 7. ;)

Е моја Лики, наши политичари су гори од усташа. Они су нас изгеноцидисали за век векова!

Који део моје реченице ти није јасан?

Наравно да се користе...да, користе се...још увек се користе....ако којим случајем ниси задовољан том чињеницом, онда си арогантан на погрешном месту.

Ти знаш како у свим домовима здравља воде евиденцију и како ''само ставе...'' ?

:lol:

- - - - - - - - - -

То је израчунао Томица Милосављевић према просечном дневном броју пацијената у односу на број лекара.

Дефицит доктора опасан, а по пацијенту не 10 минута, него 7. ;)

Е моја Лики, наши политичари су гори од усташа. Они су нас изгеноцидисали за век векова!

лелее, куд он, једном ми је користио.....

разумела би и то, јер се сећам времена када по болницама и домовима није било
скоро ничега па се морало све куповати и доносити, болесних ко у причи, а и тад је мањкало др.,
након 2000 те, пријатељица ми је имала рак, и то искуство ми је нешто најстрашније.
али, сналазили смо се некако. на доце нисмо имали примедбе, збиља су чинили све.

временом се стање донекле поправило, и то се комотно могло укинути да се хтело.
као да је некоме стало да све оде у 3пм., а ми сви, заједно са лекарима, само ћутимо.
евентуално опљунемо, овако виртуелно, или у чекаоници да доца не чује,и то је то.
а живот један, и немам поправног, јбгааа ....
а лове има, лажу да нема само је рђаво троше, и видим да смо наебали.
то је исто као што ја нисам вешта у распоређивању новца, али то само мене погоди :lol:

мени само није јасно где виде лепоту у министровању, или бити директор нечега.
одговорност је велика, ако се чита шта је у опису, или је то ко и оно са тарабаом ....
ни тамо се нико не залети, тако и овде, знају да нема одговорности ;)

- - - - - - - - - -

političari i vladari su uvek spram naroda....

- - - - - - - - - -

a što se tiče zdravstva, ono najviše kaska za informazičkim alatima

nekako su se navikli na kompjutere u ordinacijama, a sad još i da oni zakazuju..
svaliće to bojim se, na sestre i tehničare......

проко бре, немају одговарајуће програме, јер да имају, и њима би било једноставније.

Неком није у интересу да одради то са здравством.

У ЦГ и у РС је одавно реформа урађена. И кажу ми колеге да фантастично функционише !

неће, јер у уређеном систему нема мувања.
другог и трећег нема, јер логично је све поједноставити,
ако већ постоје могућности, а постоје.

па замисли шта је могуће у оваквом систему.

како ми је м био на хемо терапији, умро је код њих у болници,
и кад је дошло време за трећи циклус хемо терапије, зову ме из болнице, очекују га.
некако сам то преживела, али дошао је и четврти циклус,и опет позив.
е па онда сам пукла, и више нису звали. одрадио је ваљда :eek:

можда грешим Богу душу, али.....

Back