Upravo sa prvim suncanim zracima ovog jutra dosle si LASTE.

Doletjele iz daleka umorne ali vesele. Cvrkutom su mi rekle da su stigle . I gle moje radosti .Bas na strehu terase, moje neumorne fantasicne graditeljke .
Na gnijezdo od lani .Prva provjera i procjena sta im je dalje raditi .Malene paperjaste letacice daljina u borbi za potomstvo .Kako im se ne diviti? Mile cile moje laste, lastavice.
Oglasavaju se veselim cvrkutom, kruznim letovima okolisa.Sad je na redu da ubijede partnera ili partnerku da je gnijezdo u dobrom stanju .Malo ce se prepirati ubjedjivati i nadam se dogovoriti .
A onda kad sve bude spremno i potaman zenka ce snijeti jaja . Uzajamnom brigom i njegom na ovaj svijet ce doci nekoliko malenih lastavica. Te odrasle ce ponovo doci iduceg proljeca,te iste ili neke od potomaka ovog gnijezda .Cudo,nije ali mu je blizu. Zivot u malom onaj nas u njima vidim .Zato im se radujem .Zato ih volim .Zato im se divim...

Hirundo20rustica.jpg

Godinama u garaži kod našeg komšije svijaju gnezdo i to unutar garaže. E, sad da li su to dve iste laste, ne znam. Ima mnogo priča, legendi o ovim malenim pticama. Evo jednog

U svojim predanjima Vlasi lastavice nazivaju sestricama. Smataju da je ubiti lastavicu veliki greh baš kao i kukavicu. Ne zato što je ptica retka i tako proročki nastrojena, već što krhke lastavice među svim pticama, najkraće žive.

- Zato je i jedna kojoj ljudi svuda dozvoljavaju da svije gnezdo. Puštaju je čak i pod svoj krov - kaže Desanka Perić. Meni su rekli da se od Kine i Japana preko Rusije do Nemačke, srećnom smatra svaka kuća pod čijim krovom lastavica odluči da svije gnezdo i brižno podiže svoje mlade. Kod nas u kraju čak mnogi posebno ukivaju grede kako bi im se s toplim vremenom tu doselila i lasta. I ne diraju je čak i ako im ona napravi štetu. Ona čuva kuću od groma i od davnina ljudima ukazuje na vreme. Njen dolazak najavljuje leto a odlazak hladnoću. Nizak let predviđa kišu a kad se vine pod oblake predskazuje sparinu . Let lastavice oko kuće trudnoj ženi predviđa blizance a devojci skoru udaju. A dobar glas svakome, lasta donosi kad mu sleti na prozor.

Uz to se piše i Tihomir Đorđević, ova krhka modra ptičica u istočnoj Srbiji oduvek smatrala i blagoslovenom. legenda kaže kako je na nebu nekada bilo tri sunca i dok je dva ispila zmija treće je lastavica sakrila pod svojim krilom Ljutita zmija se propela do lastavice ali je uhvati samo za rep koji joj otada ostade rasečen na pola. Ali ona je spasila svetlo, toplotu i život svih drugih bića. "I proklet je svaki ko joj učini ni zlo ili joj razruši gnezdo", kaže narod.

Back