Upravljanje ličnim budžetom

...ja imam neku karticu i ako sa nje podignem 100 evra uzmu mi 3 evra provizije, ako podignem 10 uzmu takodje 3... znaci ako uzmem 10X po 10 evra uzece mi ukupno 30 evra provizije na 100 evra ...jednom mi se desilo da iako sam mogla da podignem 100 automat mi je nudio samo po 20

...komsinica koja ima karticu otisla da podigne platu a u banci joj rekli da nema nista na racunu... pita gde je plata a oni - nema, otisla na kamatu (nije znala da i na dozvoljen minus zaracunavaju kamatu)... jednom sam sa njom bila u gradu a ona kako prodjemo pored neke banke - ovde sam uzela kredit za motor...u ovoj kredit za namestaj... ovde za auto ...koja sam ja budala ... i opet uzima kredite i ide u dozvoljen minus

rado, sve su to korisni saveti i logicni, svako iole pametan zna da bi tako moglo da se ustedi... ali svi smo mi razliciti, ja bih tako volela da znam da stedim, ali jednostavno ne znam! pare lete od mene, uvek se nadje neka rupa... ako vidim komad garderobe, ili neku stvar koja bi obradovala nekog ko mi je drag, ja ne mogu da odolim, dakle novac ode ne planirano. meso kupujem na vece kolicine, pa stavljam u zamrzivac, povrce kupujem sveze, ali skuplje... slatkise,npr. cokoladu ne mogu da kupim onu od 30centi kad mi nije ukusna kao ona on 80centi. salama ima da se kupi 100g za 60centi, ali je bljutava, a ona od 1,8e je savrseno ukusna. ne, na hrani nikako ne mogu da stedim! ovde kod nas nema jeftine struje, mislim samo da je vikendom neka niza tarifa, tako da masinu ukljucjem najcesce subotom. tel sam blokirala pozive na mob, ali zato srbiju zovem cesto, sta cu, kad ni rodbina ni prijatelji ne mogu nas da zovu... protivnik sam kredita. sad kad imamo dete, i muz i ja smo blokirali u banci dozvoljeni minus! znaci, nema sile da smo u minusu. i jedina stvar koje se pridrzavam, tj. stedim je deciji dodatak. to ne diram, to ide na konto deteta... i kasicu koja ona ima svoju sto je dobijala novac od nekoga, e to ponekad ´´pozajmimo´´, ali vratim uvek... planiram da i to stavim na konto i da orocim, kad vec ja nemam zalihe, neka ima ona... a sad stize i druga beba, pa cu i drugoj tako...

Poslednja izmena:
Ja nešto danas sređivala račune i u pokušaju da nađem kontakt za kontrolu stanja zaduženja za komunalije nadjoh da račune za struju,infostan i mobilne telefone možete proveriti na sajtovima tih preduzeća. Meni se to učinilo korisnim, pa da podelim sa vama. Ukoliko nekog interesuje, mene baš iznenadilo. :)

bas citam i videh za dozvoljeni minus..e mi smo izmirili nedavno ova dozvoljena minusa tako da toga vise nema ..kreditnu karticu smo imali jednu koju smo izmirili tako sto smo pozajmili pare i sad umesto da banci vracamo kamate ja ostavljam vecu ratu za povratak prijateljici tako da cu brze vratiti pare e sad imamo jos jednu karticu koju takodje pokusavamo da vratimo uplatili smo dosta i jos cemo ako budemo mogli da vratimo bice super...imamo kredite jos godinu ipo dana al posle nam banka vraca depozit koji ce biti poprilicni al treba izdrzati jos toliko ...ja sadm bila ta koja je pre braka uzela kredit za putovanje koje mi je bilo san i to je to ne kajem se nikako...sad imamo bebu uskoro ce godinu dana i sad dok je manje ne treba nam toliko za njega trebace mnogo vise kad poraste a zato takodje kao i suza skupljamo pare sa strane za njega i sve pisem koliko od koga je dobio i to je njegovo a i ja se razmisljam da otvorim racun za njega licno pa da to ne mozem da trosimo mi...ipak zivimo u srbiji i zna se kako se zivi recimo moram da priznam da kada sam isla u hiper markete mesecno da sam trosila vise nego sto mi je potrebno bilo i da sam ponovo morala pored svega da idem u prodavnicu u kraju a sad kako sam to prekinula manje se trosi jer sidjes u radnju i kupis bas ono sta ti treba a za gorivo se takodje ne trosi tako da je to to...i kad bih rekla sa kojim novcem raspolazemo smejli bi ste se jer i ja se iskreno pitam kako izdrzavamo ...ali gura se nekako i bice bolje...dete te nauci vecoj odgovornosti cini mi se bar je u mom slucaju to tako...

Čini li Vam se da Vam novac na neki čudan način klizi kroz prste?
Susrećete li se svakodnevno sa usklađivanjem sopstvenih troškova i finansijskih mogućnosti?

Ovo je bila tema radionice kojoj sam prisustvovala.

http://www.abf.nbs.rs/export/akademija/serbian/ulf/index.html

Možda nije kasno da se prijavite. Veoma je korisno čuti, iako sve to već i sami znamo.
Mogu vam preneti neke delove, ukoliko vas to interesuje.

Колико кошта тај курс? :mrgreen:
Ако кошта, да ли се отплатило у пракси оно што су те саветовали?
Ако није бесплатан, онда си за неких 500 дин. могла да купиш књигу која се зове како се изборити са презадуженошћу. Тако некако се зове, а ја сам је листао и то је читава листа конкретних савета како не упасти у замке банака.. Не волим уопште такве савета, али ова је баш занимљива и, чини ми се, практична.
Ахм, нисам задужен, немам кредите, револвинг и остало за сада, и никоме ништа не дугујем. Како су ствари кренуле, ја сам глуп јер су СВИ у дуговима и кајем се, понекад, што не дугујем макар држави. Проклетство је што сам погрешно, ваљда, васпитан и то је све.
Моја мајка иначе стално зајми паре својим другарицама, а жена је пензионер и има, онако средњу пензију. Све те њене другарице су у дуговима до гуше и имају 20 картица, а ни о коме не брину! :lol: Шта рећи онда о младом свету који би да вози нове аутомобиле, имају кредите за станове, летују. Неће се они никад тога одрећи. Као онај Грк који је дужан 5 милиона € :lol:

Svaki dinar koji uspem da kao ustedim ode na neku neplaniranu glupost:rumenko:
Kao da me je neko prokleo pa nikako da zadrzim kintu u dzepu:mrgreen:
Svaki dinar nadje svoje mesto.A koliko li se tek puta pokajem kad kupim neku glupost bez koje mogu - ne treba mi.Samo skuplja prasinu ili zauzima mesto u ormanu:dash:

Back