Upoznavanje roditelja iznova

Мени је ћале умро 2007. Од тог момемента примећујем да се кева изменила у погледу понашања. Некако је заглупела. Претворила се у дете. Свађа се са мном као тинејџерка од 17 година. Буквално видим девојчицу у њој која воли да се дури. А можда то није због оца......можда и године чине своје. Нпр. једну ствар уочавам......раније је волела псе. Сад их тера од себе и виче на њих.

nije to ona žena sa kojom sam živela 20 godina
Naravno da nije.Nisi ni ti ista, niti razmišljaš na isti način kao kada si imala 20.godina i kada si živela sa roditeljima.
Imaš druge probleme, obaveze, drugačiji životni stil.

Ona je sada bez značajnih životnih obaveza, verovatno umorna od svega što je preživela.
Ljudi vremenom postaju osetljiviji.

Trenutno sam sa majkom na moru, danas nam je dan 4 i imamo još. Majka mi ima 75 godina

Dijelimo jednu sobu, brat je već rek’o da je svojeglava i da je trebam čuvati, to bas dobro funkcioniše za sad! Ulazimo skupa u more iako ona kaže “idi se ti suncati ja ću doći “ ne ostavljam je samu već skupa izadjemo

Primijetila sam dosta osobina koje moja majka nije imala i dva puta sam reagovala jer mi je bilo čudno i neprijatno

Takodje se teško dogovoriti, juče je bilo informativno poslepodne gde smo mogli čekirati obilazak raznih gradova i meni se dopalo odlazak u brda , brdsko jezero koje se obilazi brodom zatim u brdski gradić obilazak džamije, zatim ručak i spustas se sa brda gde se mogu vidjeti divlji konji

Juče to nije htela jer je rekla “sto da ulazim ja u dzamiju, neću!” (Ovako nisam vaspitavana )

Hoću u šoping

Dobro idemo u šoping

Sinoc kazuje “meni taj obilazak džamije nije nešto”

Gledam “pa ja bi bas to voljela jer je u tom paketu još dosta lepih stvari, a šta ima veze ako uidjemo u dzamiju ? Bogu služe a ti nećeš postati muslimanka jer si uisla u dzamiju, uz to obilazimo i pijacu jer je pijačni dan”

Jutros ustaje, ajde idemo u obilazak tih brda gradića”

Dememcija počinje neprimetno a deluje kao svojeglavost i čudno ponašanje.
Moja majka je imala manje godina, od tvoje sada, kada sam primetila u momentima čudno ponašanje. Ljutila sam se, ali otac je uvek štitio i podržavao.
Redovno sam ih obilazila, redovno odlazila iznervirana.
Tek posle nekoliko godina, kada mi je počela postavljati pitanja: 'Čija si ti, Bogati'? Ili 'Jesi li se ti ikada udavala' i niz sličnih pitanja, shvatili smo o čemu se radi.
Takvo ponašanje je bilo u momentu, već sledećeg trenutka sve normalno.

Što je najčudnije, sa ljudima izvan najuže porodice nije imala takve ispade.
Ljudi koje najviše voli najviše i propate uz dementnog roditelja.

Dobro bi bilo da se odradi neurološki pregled.Postoji niz testova koji potvrđuju ili eliminišu demenciju.

Ako hocete gerantologiju da krenem, to recite....ne mora sve da bude od demencije, niti mora ista da je od demencije, tu blagu demenciju kod starenja vise treba gerantoloski nego demenciono posmatrati..

90% toga je postojalo kod osobe oduvek, najvise u detinjstvu pa se pokrilo u zrelom dobu jer se tako isplatilo....pa se otkriva sada....10% je promena druge prirode, npr osoba vidi kakvo je drustvo danas i jednostavno prilagodi se danasnjem drustvu , jer mora....tih 10% je minimum, nek bude 80 20....a da je nula demencija..

itd itd...ali ima tu i trikova , kako prepoznati sta je sta...
Jer iskreno ti ne bi bila zacudjena da ti je majka 30% promenjena zbog samo ove zadnje dve godine u Srbiji....jednostavno se prilagodila post kovid drustvu i zdravstvenom sistemu...i svojoj zdravstvenoj konstituciji..

Ali bi bila zacudjena da vidis ono sto nisi znala, komplekse, strahove, bigamizam, elitizam, narcisoidnost, sebicnost koju prepoznas da je vodila igru i kod pitanja gde si ti upletena i da su te mozda ostetila takva razmisljanja..

Dememcija počinje neprimetno a deluje kao svojeglavost i čudno ponašanje.
Moja majka je imala manje godina, od tvoje sada, kada sam primetila u momentima čudno ponašanje. Ljutila sam se, ali otac je uvek štitio i podržavao.
Redovno sam ih obilazila, redovno odlazila iznervirana.
Tek posle nekoliko godina, kada mi je počela postavljati pitanja: 'Čija si ti, Bogati'? Ili 'Jesi li se ti ikada udavala' i niz sličnih pitanja, shvatili smo o čemu se radi.
Takvo ponašanje je bilo u momentu, već sledećeg trenutka sve normalno.

Što je najčudnije, sa ljudima izvan najuže porodice nije imala takve ispade.
Ljudi koje najviše voli najviše i propate uz dementnog roditelja.

Dobro bi bilo da se odradi neurološki pregled.Postoji niz testova koji potvrđuju ili eliminišu demenciju.

U turskoj je jedan sat unaprijed , mobilni je sam preuzeo vrijeme
Kažem mama odje sat unaprijed ako je na tvom satu 8 sati dakle ovde je 9

I dva dana je to funkcionisalo

Jutros posle doručka u sobi kaže da ide malo leći , dobro u 9:45 kazujem da ustane i da se obuće , da spakujemo torbu za plažu i da u 10:30 u lobiju čeka žena da uplatim šoping i izlet

Kaže tek je 8:45 kažem mama nije sad unapred je i tu je zbunilo kaže ona meni da grijesim i da je 8:45 pružim joj njen mobilni ovo je ispravno vrijeme a ja ja evo sad ću

Седимо пре два дана на градском тргу и пијему кафу. И каже ми мајка да јој отворим кесицу са ратлуком. Триста пута је отварала и просто не могу да верујем да је никад не отвори. Ја "триста" пута узмем и кажем јој: "Само овако поцепај вертикално врх паковања". Задњи пут јој рекох из зезања да нећу да јој отворим већ да то уради сама. Каже она мени: "е сад ћу да је бацим ако је не отвориш" ! А ја опет из зезања: "ЧИК АКО СМЕШ......АЈДЕ ПРОБАЈ" !! Кад ти она узе и онако љутито и агресивно зафрљачи ратлук као тенис лоптицу пред свим гостима. Ја је гледам онако бледо и питам се......у шта се претворила ова жена.

Pretvorila se u staru zenu....

Vama treba malo pojasniti iz ugla roditelja kako to izgleda, jer niste osetili to..

Roditelji postoje koji su autokrate, oni poseduju sve vase i vas , i ako hoce da vas ubiju , imaju tu slobodu da vas ubiju...tako u sebi razmisljaju...iako ne bukvalno tako , ali je blizu..
Ne treba gresiti pa misliti da je daleko od toga..

Postoje koji su svojecasni , tj nesto oni gledaju svoj osecaj casti iako to cesto bude budalastina da im se svi z\bog toga smeju, nema veze to je cast za njih, to je ono , njihov licni , personalni moral..ono sto ja imam u teorijama sto srbi ne kapiraju...

To im postaje vrlo bitno a to vuce korene iz raznih stvari , mnogo iz detinjstva, nesto iz nekih nisu traume ali kao traume..vazni dogadjaji...i onda to pravi ako nisu genijalci splacine u njihovoj glavi...

Npr moze se desiti cesto , to sam video na dedinju , da se ljudi po cenu smrti plase zatvora ili proliva....to im je kao cast koja je ugrozena , a ne dehidratacija ako ne piju vodu po pet dana da bi kao sprecili proliv....a to se radi drugacije, ali njima ne padne na pamet....
Travar , covek zna da napravi caj za proliv i ne pada mu na pamet , sestre ga nasilu teraju , nece da mu kace infuziju , ima neki problem sa venama...napravi mu se problem koji se posle dugo resava 14 dana...vec se desavalo...

I ja slucajno slusam to i igram se kao sa narodom sto se igram, debilcica, ja sam kao debil a ne oni i onda provaljujem logiku naroda....
I ispipam dve stvari , jedno je da bi pristao da uzme sumece tablete, a ima sumecih na dedinju u aparatu....i da nema nabavice mu neko...i predlozim mu slucajno da napravi caj protiv toga....proliva...a covek zna i sto je najbolje veruje u uspeh tog caja...
I tako se resava problem sa starim osobama...

Nikako da racunas da su razumne......

Retko ko je takav...nekad su bile dve babe u mom komsiluku , pa su ostavile dubok utisak na mene, ali sam video i krah njihov...jednu je ubila pogibija unuka...to je stravicno koliko brzo, 2 godine naravno ne od srca nego ubilo totalno....a drugu je ubila nevera..ona je bila stvarni vernik i ubilo ju je to sto je narod u socijalizmu cak i kad su bili ateisti bio vise po bozijim zakonima nego kad je sloba poceo svoj antikomunizam i religiozno budjenje Srba...

I tako je do danas....

ne racuna se na zdravorazumske starce i bake...
Znaci pregleda se da li je kabl grejalice preko kabla grejalice, da ne pravi petlju , tako nastaju pozari kod starijih,
pregleda se sta drze po krevetima, uvek imaju nesto ...neki samo danju neki i nocu..
Pratis inacenja i strahove...

U turskoj je jedan sat unaprijed , mobilni je sam preuzeo vrijeme
Kažem mama odje sat unaprijed ako je na tvom satu 8 sati dakle ovde je 9

I dva dana je to funkcionisalo

Jutros posle doručka u sobi kaže da ide malo leći , dobro u 9:45 kazujem da ustane i da se obuće , da spakujemo torbu za plažu i da u 10:30 u lobiju čeka žena da uplatim šoping i izlet

Kaže tek je 8:45 kažem mama nije sad unapred je i tu je zbunilo kaže ona meni da grijesim i da je 8:45 pružim joj njen mobilni ovo je ispravno vrijeme a ja ja evo sad ću
А и ти јој свашта замераш.

Па ја питам моју жену једном недељно
"Који је данас дан?"
Ок, обавезе, журба...

Постају деца.

Dobro to moze da bude test, to oko tekuceg vremena...ocigledno to zbunjuje osobu , tj zaboravi da li je vazeca logicnost ili izuzetak od logicnosti u vezi toga....a zna da nesto nije potaman..

To pogubljenje tu postoji,pa onda nije nepoznati karakter nego zbunjenost..

A zbunjenost se kod starijih osoba prati..
Zato sto sbunjenost moze da bude deo mikro mozdanih udara....Ja mislim ili sam mislio da to ljudi primete kod sebe...ali drugar koji je preziveo mozdani kaze da nije tako..
Bas smo pricali , da li se primecuju ono pola sata sat momenti zbunjenosti , ili pogubljenosti , to nije isto , zbunjenost i pogubljenost....meni je ovo drugo teza situacija...prvo je ne fokus.. na ono sto hoces, a drugo je nemas pojma sta hoces..

Ima bolesti koje donose stalno manje ili vece mozdane udare....npr prestanak disanja, apnea koja duze traje...

Tako da pracenje stanja starijih osoba ne obuhvata samo bum tras promene, nego tu ima milion sitnih detalja...zavisno od osobe..
Dakle meni drugar kaze da on niti sad niti je pre primecivao te mikro udare od pola sata ili jedan sat...Sto je meni iznenadjenje ali izgleda da to ljudi ne mogu da osete kod sebe, ili ne svi...

Meni je covek sa infarktom koji je preziveo 4...rekao najteze je preziveti prvi jer ne znas sta je bitno i sta se desava, a posle umes da prepoznas tacno jel ovaj bol ili onaj, da li je bitno ili je samo glavobolja.....i ja mu verujem jer mi se iz mog ugla cini isto tako....ja sam oduvek drugacije razaznavao boli , svrabez, ubod, ukocenje...padove..ovo oko padova najvise jer sam cesto sportski padao i onda ti je bitno da znas da li si opet sigurica, jer imas jake tetive ili mora da mirujes zbog tetive, dok misici su manje vise bezazlen bol..

Nije da joj zameravam ali sam primijetila da dosta toga ispoljava i te fasete su mi nepoznato
Нисте се неко дуже време дружиле, па ти је зато мало new,
брат те упозорио.

Мени је бака, и то она дража, боловала од алца, ужасна болест,
постоје тестови и прегледи за "рано" откривање, али сви су у фазону, "ако узме маха".
А ако стварно узме маха, доктори ти ни не требају...

Нисте се неко дуже време дружиле, па ти је зато мало new,
брат те упозорио.

Мени је бака, и то она дража, боловала од алца, ужасна болест,
постоје тестови и прегледи за "рано" откривање, али сви су у фазону, "ако узме маха".
А ако стварно узме маха, доктори ти ни не требају...

Iskreno pitanje

Šta nudi rano otkrivanje ? Da li je to spas ? I za koga ? I šta čini rano otkrivanje sa osobom koja dobije dijagnozu ?

Iskreno pitanje

Šta nudi rano otkrivanje ? Da li je to spas ? I za koga ? I šta čini rano otkrivanje sa osobom koja dobije dijagnozu ?
За сада само сазнање.

Мислим, мало ли је?

Још са сигурношћу не знају ни узроке, чим наређају шећер, хипертензију, триглицериде и стрес, знаш да нису ни близу.

Србија је испод светског просека.

Back