Upotreba Secera

Secer je glavni izvor energije za organizam. Mozak za razliku od drugih organa kao izvor energije moze samo secer da koristi.
Secer je u velikim kolicinama stetan jer se sav visak koji se ne potrosi i ne pretvori u glikogen pretvara u masti.
Treba izbegavati proste a unositi slozene secere.

Kakvo je nepovoljno dejstvo nekonzumiranja secera? i rafinisanoog secera.
U odbosu na to gde ne unosim niti grama secera, cokolada, kafa, kolaci, torte, slatkisi itd itd. Sta secer dobro nosi a sta oduzima?

Poslednja izmena:
Zbog cega je secer stetan? sta u sebi sadrzi da organizmu skodi?
Kad uneseš šećer preko npr voća on stiže u oprganizam sa svim potrebnim vitaminima i meneralima za njegovo metabolisanje.
Kad se unese rafinisan šećer onda organizam mora sam iz sebe da ,,čupa" te vitamine i minerale, prvenstveno kalcijum, tako da rafinisan šećer ne samo da podstiče karijes stvaranjem pogodnih uslova za ekspanziju bakterija u zaslađenoj pljuvački usne duplje, već i posredno slabi zube jer je sadržaj kalcijuma u zubima veći nego u kostima i organizam rastvara dostupniji kalcijum da bi metabolisao šećer u organizmu.

Kad uneseš šećer preko npr voća on stiže u oprganizam sa svim potrebnim vitaminima i meneralima za njegovo metabolisanje.
Kad se unese rafinisan šećer onda organizam mora sam iz sebe da ,,čupa" te vitamine i minerale, prvenstveno kalcijum, tako da rafinisan šećer ne samo da podstiče karijes stvaranjem pogodnih uslova za ekspanziju bakterija u zaslađenoj pljuvački usne duplje, već i posredno slabi zube jer je sadržaj kalcijuma u zubima veći nego u kostima i organizam rastvara dostupniji kalcijum da bi metabolisao šećer u organizmu.

Hvala. Sta bi se desilo npr, kada ne bi uzimao secer uopste ni rafinisani ni vocni?

Do pre dva meseca sam prestao da unosim rafinisani secer, u bilo kojoj kolicini... da li su u pitanju samo vruci napitci, ili slatkisi, pekmezi i sve sto u sebi sadrzi slatko. Pre nisam uopste mogao da liznem ni kap kafe bez secera a sada pijem gorku i prija.
Citao sam na vikepediji nesto o secernoj bolesti, a i sam sam konzumirao velike kolicine secera.
Sada sam oovde procitao da secer ne moze da skodi i da secer spada u jednu od takozvanoh belih smrti, kako sada to?
Da li je secer otrovan i kako i zasto nije ili jeste?

Do pre dva meseca sam prestao da unosim rafinisani secer, u bilo kojoj kolicini... da li su u pitanju samo vruci napitci, ili slatkisi, pekmezi i sve sto u sebi sadrzi slatko. Pre nisam uopste mogao da liznem ni kap kafe bez secera a sada pijem gorku i prija.
Citao sam na vikepediji nesto o secernoj bolesti, a i sam sam konzumirao velike kolicine secera.
Sada sam oovde procitao da secer ne moze da skodi i da secer spada u jednu od takozvanoh belih smrti, kako sada to?

nije otrovan, ali je stetan ako se uzima u velikim kolicinama
postoje organizmi koji su sposobni da ga obrade i da ne dodje do zdravstvenih ispada na nivou pankreasa i nastanka secerne bolesti tipa 2 i postoje oni koji obole
secerna bolest nosi brojne komplikacije sa sobom, u svakom slucaju mnogo nekvalitetniji zivot i opasnost od smrti ukoliko se ne drzi pod kontrolom

unos secera ne mozes nikada da eliminises, jer secere imas skoro u svim namirnicama
npr. ne treba da unosis sokove i kolace, dovoljno je da pojedes luk i sargarepu pa da organizam snabdes dovoljnom kolicino secera

Штетан је.
Шећер није наша природна храна, напросто не постоји биљка која рађа рафинисан шећер.
Исто важи и за друге намирнице, нека врста слабог антропичког принципа.

ne jedem secer, a namirnice sa secerom izbegavam i koristim u veoma malim kolicinama... npr. gore pomenut luk uopste nikad ne jedem, a sargarepu mozda pojedem jednu mesecno
zapravo se hranim skoro iskljucivo sa mastima i proteinima i veoma retko i veoma malo voca pojedem
takodje uzimam minerale, puno soli (ali ne one kuhinjske soli, nego nerafinisane soli), jod i to u dosta vecim kolicinama uzimam jer imam nedostatak joda pogotovo od kada sam rodila dva deteta i dojila ih preko dve godine

od svega ovog osecam se sjajno! znaci mogu sada u papucama da krenem na put, da se popnem na planiniu ili sta god

Nista sto bi moglo da skodi. Ovima sto te plase karijesom treba reci da ga imaju ljudi i koji ga unose u vecim kolicinama i u manjim.
Они који користе рафинисан шећер имају чешће каријес.
Што више користе рафинисаног шећера у исхрани то им је зубало у горем стању.:cool:
Po meni najbolji je fruktozni, direktno iz voca.
:hahaha:
Воће садржи инвертни шећер, као и мед, тј пола је фруктоза, пола глукоза.

Da li se popravlja organizam upotrebom vise vocnog nego rafinisanog secera i kako?
to isto vazi za liniju tela... tj da li cu biti u dobroj formi i kondiciji smanjivanjem rafinisanog secera u odnosu na vocni?

Neko je rekao da ne mogu nikako secer da izbacim, mogu, jednostavno da ne jedem ( ni ne jedem, retko kad) voce (vise povrce)

Da li se popravlja organizam upotrebom vise vocnog nego rafinisanog secera i kako?
to isto vazi za liniju tela... tj da li cu biti u dobroj formi i kondiciji smanjivanjem rafinisanog secera u odnosu na vocni?

Neko je rekao da ne mogu nikako secer da izbacim, mogu, jednostavno da ne jedem ( ni ne jedem, retko kad) voce (vise povrce)

ne mozes da ga izbacis zato sto se u povrcu secer isto nalazi

Voćni i šećer iz voća nije isto.
Pod terminom voćni šećer podrazumeva se prevod reči fruktoza, a šećer iz voća se zove invertni šećer i predstavlja smešu od pola glukoze i pola fruktoze.
Svi šećeri iz prirodnih izvora(voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi) su OK, jer stižu sa svim mineralima i vitaminima potrebnim za metabolisanje u organizmu.
Štetni su svi rafinisani šećeri jer ne sadrže ništa sem šećera i ekspresno ulaze u krv opterećujući gušteraču, jetru, nervni sistem, a kod trudnica i plod, zato ga i zovu ,,prazne kalorije", ili jednom od belih smrti.

ne jedem secer, a namirnice sa secerom izbegavam i koristim u veoma malim kolicinama... npr. gore pomenut luk uopste nikad ne jedem, a sargarepu mozda pojedem jednu mesecno
zapravo se hranim skoro iskljucivo sa mastima i proteinima i veoma retko i veoma malo voca pojedem
takodje uzimam minerale, puno soli (ali ne one kuhinjske soli, nego nerafinisane soli), jod i to u dosta vecim kolicinama uzimam jer imam nedostatak joda pogotovo od kada sam rodila dva deteta i dojila ih preko dve godine

od svega ovog osecam se sjajno! znaci mogu sada u papucama da krenem na put, da se popnem na planiniu ili sta god

Secer po sebi nije stetan ali ga ljudi danas preterano koriste, otud price o njegovoj stetnosti. Stetno je svako preterivanje nebitno da li se radi o seceru, mastima ili proteinima

Aman sta si ga napao - 90% nase hrane trebalo bi da nas snabdeva glukozom, 4-5% aminokiselinama, 3-4% mineralima, 1% masnim kiselinama i ispod 1% vitaminima. Mozak upotrebljava samo jedno gorivo - secer u formi glukoze i nista osim glukoze. Najbolji je secer iz voca zato sto se u telu pretvara u glukozu brze nego bilo koji drugi ugljeni hidrat

Štetni su svi rafinisani šećeri jer ne sadrže ništa sem šećera i ekspresno ulaze u krv opterećujući gušteraču, jetru, nervni sistem

A drugi seceri kad se razgrade ne opterecuju gusteracu, jetru, krv, nervi sistem? Objasni kako to.

@ za moderaciju

Ako prijavim uvrede korisnika vasa je duznost da reagujete, po vasoj proceni da obrisete post, deo posta ili da date prekrsaj. Nemate pravo da brisete moje postove u formi pitanja jer forum sluzi razmeni informacija.

Ako i dalje nastavite da mi brisete postove koji su pravilnikom dozvoljeni obraticu se supermoderaciji.

Back