UPOMOĆ

Beznadezno emotivna...

Zainteresovan član
Poruka
220
Dobila sam malu persijsku macu, ali ne znam kako da postupam sa njom? da, pribavila sam neku knjigu o tome ali trebaju mi saveti iskusnih, bar za početak, posebno zato sto je bas mala! Ali sad je odvojena od majke (po mom mišljenu prerano) pa ne znam kako da je hranim! jedva da je dva tri puta liznula mleko! i da li je ono dovoljno, sta je jos pogodno dok je tako malecka, osim mleka! Ja se nadam da nije bila gladna i da će sutra jesti! Da i sto se tiče nuznika, pesak ili šta već! ne znam hoce li umeti da ga "koristi"?
Molim vas pisite sve sto znate o nezi bas malih maca! Jako mi je stalo do nje i... Ma znate već...
Hvala unapred :D

kupi spric i u njega stavis mleko i polako joj u usta ubrizgavas...

Bilo koji posip kupi i dok je sasvim mala posle jela je stavi u njega tako je privikavaj.. .tesko ce sama ici tako mala..
savetuj se sa veterinarom kako da je hranis... tj cime a pitaj i u pet sopu imaju mozda neku hranu za male mace

:)

Ja bih kontaktirala bivše vlasnike i pitala koliko je mače tačno staro i molila da je prime nazad dok ne napuni bar 8-10 nedelja minimalno. Samo se obaveži da ćeš je posle uzeti kod sebe, da ne misle da hoćeš da je se otarasiš.

Ne znam koja budala bi dala mace od mesec dana. I sto ti uze tako mlado mace? Slazem se s Kajom, bolje zovni da pitas da ti mace bude kod njih jos neko vreme

Divni ste... Maca jede, zna gde joj stoji tanjir i sama ide da se posluzi :-) . Taj problem je rešen!
Sledeći izazov je naučiti je da koristi pesak, znate li neki poseban efikasan način ili smatrate da je dovoljno da ga ima "pri ruci" i da će sama shvatiti čemu služi? To mi je baš vazno jer zelim da bude striktno kućna mačka. Stalno strahujem od pronalaska raznih stvari na tepihu! :-)
Stalno nesto mauče i kad su joj potrebe zadovoljene! Tako me probudi ujutro! Inače je stara 3-4 nedelje! Rade li to i vaše mace? Bojim se da joj nešto fali a da ja to ne kapiram. Da, i stalno pokušav negde da se uvuče, čeprka po ćoskovima i tako to...
A znate li da li mace vide čim progledaju, mislim čim otvore oči?

Vide, ali ne baš dobro, kao i bebe.
Ako već može samo da trčka po sobi onda ima bar 4 nedelje.
Baci koju sliku pa ćemo ti lakše odrediti koliko je staro.
PS: izbegavaj slikanje blicem direktno u lice, oči su joj još jako osetljive. Sad su dani sunčani, dnevno svetlo će biti sasvim dovoljno.
Je dečko ili devojčica?
Kako se zove?

Vide, ali ne baš dobro, kao i bebe.
Ako već može samo da trčka po sobi onda ima bar 4 nedelje.
Baci koju sliku pa ćemo ti lakše odrediti koliko je staro.
PS: izbegavaj slikanje blicem direktno u lice, oči su joj još jako osetljive. Sad su dani sunčani, dnevno svetlo će biti sasvim dovoljno.
Je dečko ili devojčica?
Kako se zove?

Kad se dočepam aparata stiže sličica... Trčkara grebe, gricka čak ume da se popne u moj krevet! Ne mogu da se naviknem nekako mi deluje prljavo a kupam je stalno, nikad ranije nisa, držala macu u kuću!
Nego, piški u pesak samo kad je primetim da ima potrebu za tim pa je stavim pored peska! Inače to uradi na laminat :sad2: (ne na tepih sreća u nesreći)Ali to mi užasno smeta! :confused: Šta da radim kako da je naviknem na nošu, pesak ili slično! Pomozite!!! Vec razmisljam da je se odreknem! :(:(:(:(:(:sad2::sad2::sad2:

Ne bih da te obeshrabrujem ali ne bih ni da te ohrabrujem u istrajavanju u pogresnoj odluci (ako je odluka da uzmes mace pogresna). Ono sto je sigurno je da je macetu od 4 nedelje definitivno bolje da se vrati u leglo odakle je doslo dok ne napuni 12 ili najmanje 10 nedelja, a ti to vreme provedi uceci o mackama i informisuci se sta sve drzanje macke kao kucnog ljubimca podrazumeva. Tada ces biti u stanju da doneses pravu odluku. Budi svesna da drzanje macke definitivno podrazumeva mnoga odricanja i neprijatnosti. Jednog dana macka ce ostariti i mozda ce imati gomilju zdravstvenih problema, od kojih neki ukljucuju mokrenje van posipa. Sta ces tada da uradis? Mozes da vratis malo mace, ali niko nece hteti da od tebe uzme odraslu bolesnu macku. Dobro proceni sta mozes a sta ne mozes da podneses pre nego sto uzmes mace, i razmotri mogucnost uzimanja nekog ljubimca koji ne grebe i ne linja se.

Kad se dočepam aparata stiže sličica... Trčkara grebe, gricka čak ume da se popne u moj krevet! Ne mogu da se naviknem nekako mi deluje prljavo a kupam je stalno, nikad ranije nisa, držala macu u kuću!
Nego, piški u pesak samo kad je primetim da ima potrebu za tim pa je stavim pored peska! Inače to uradi na laminat :sad2: (ne na tepih sreća u nesreći)Ali to mi užasno smeta! :confused: Šta da radim kako da je naviknem na nošu, pesak ili slično! Pomozite!!! Vec razmisljam da je se odreknem! :(:(:(:(:(:sad2::sad2::sad2:
Izvini, mozda je ovo glup komentar. Ocisti ti nju od parazita, ali kupati STALNO tako malo mace...Msm, i velike macke tesko podnose kupanje. Moji macici imaju 4 nedelje i ne pada mi na pamet da ih kupam. Pa nije ona covek da se tusira svaki dan. Bez uvrede, kazem dobronamerno. I ako ti je vec sad to toliki problrm (ja cistim non-stop iako su naucili na posip, prosto ga raspu, a znaju ponekad i pored da ...) razmisli o nekom 2 ljubimcu, mada treba da budes svesna da svaka zivotinja zahteva paznje koliko i dete. Treba da joj ocistis, promenis sta god, da pre posla ustanes 15 min ranije da je nahranis, ne mozes da zaspis u 9 uvece i bas te briga, moras da je vodis kod veta, koja god da je zivotinja, moras da cistis gova.ca, gde god da su...
Nego, kad vidis da pocne da grebe sapama po podu il da se vrpolji (ne znam kako to drugacije da opisem) stavi je u pesak. Par puta, skontace. Moje pametnice skontale iz 1

Poslednja izmena:
Ne bih da te obeshrabrujem ali ne bih ni da te ohrabrujem u istrajavanju u pogresnoj odluci (ako je odluka da uzmes mace pogresna). Ono sto je sigurno je da je macetu od 4 nedelje definitivno bolje da se vrati u leglo odakle je doslo dok ne napuni 12 ili najmanje 10 nedelja, a ti to vreme provedi uceci o mackama i informisuci se sta sve drzanje macke kao kucnog ljubimca podrazumeva. Tada ces biti u stanju da doneses pravu odluku. Budi svesna da drzanje macke definitivno podrazumeva mnoga odricanja i neprijatnosti. Jednog dana macka ce ostariti i mozda ce imati gomilju zdravstvenih problema, od kojih neki ukljucuju mokrenje van posipa. Sta ces tada da uradis? Mozes da vratis malo mace, ali niko nece hteti da od tebe uzme odraslu bolesnu macku. Dobro proceni sta mozes a sta ne mozes da podneses pre nego sto uzmes mace, i razmotri mogucnost uzimanja nekog ljubimca koji ne grebe i ne linja se.

Imala sam mačke ranije ali nikad nisu zivele isključivo u kući... Vratila bih je kaod majke bar jos koju nedelju ali majka joj je u drugoj drzavi... Mnogo je volim samo me po nekad pomalo izludi... Razmisliću ali mislim da će ljubav prema macama da pobedi... :-)

Jos jedna stvar o kojoj treba da razmislis, ako "odgajivac" od kog si dobila mace deli macice u uzrastu od 4 nedelje, mogu da se kladim u sta hoces da macetovi roditelji nisu testirani na PKD, tako da treba da budes spremna na oko 30% verovatnoce da ga ima i tvoje mace. Ako vec hoces rasnu macku, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je bitno uzeti mace od ozbiljnog i odgovornog odgajivaca, iz milion razloga (koji su navedeni na temi "zasto svaki vlasnik rasne macke misli da moze da bude odgajivac", pogledaj ako te interesuje).

Izvini, mozda je ovo glup komentar. Ocisti ti nju od parazita, ali kupati STALNO tako malo mace...Msm, i velike macke tesko podnose kupanje. Moji macici imaju 4 nedelje i ne pada mi na pamet da ih kupam. Pa nije ona covek da se tusira svaki dan. Bez uvrede, kazem dobronamerno. I ako ti je vec sad to toliki problrm (ja cistim non-stop iako su naucili na posip, prosto ga raspu, a znaju ponekad i pored da ...) razmisli o nekom 2 ljubimcu, mada treba da budes svesna da svaka zivotinja zahteva paznje koliko i dete. Treba da joj ocistis, promenis sta god, da pre posla ustanes 15 min ranije da je nahranis, ne mozes da zaspis u 9 uvece i bas te briga, moras da je vodis kod veta, koja god da je zivotinja, moras da cistis gova.ca, gde god da su...
Nego, kad vidis da pocne da grebe sapama po podu il da se vrpolji (ne znam kako to drugacije da opisem) stavi je u pesak. Par puta, skontace. Moje pametnice skontale iz 1

Nisam uvređena naprotiv, i komentar nije glup! Razgovaramo otvoreno... Pitam da ne skitam i to koga negoo iskusne! Osušim je odmah nakon kupanja, tako da joj nije hladno... Neprijatno miriše , znas, a obozava da pored celog krevete legne bas na moj jastuk, pa ti vidi :-)

Nego, kad vidis da pocne da grebe sapama po podu il da se vrpolji (ne znam kako to drugacije da opisem) stavi je u pesak. Par puta, skontace. Moje pametnice skontale iz 1 Bas to radim ali... Probaću da stalno menjam posip pročitala sam sa ne vole da koriste isti! Inače stavljam pesak spolja, zivim na selu pa to nije problem.

Očigledno zahteva mnogo više nego sto sam mislila ali prilagodiću se, volim ih bre... :-)

A sto se noktiju tiče, čula sam da se to radi, a ruke su mi izgrebane uzas... kad je podignem začepa se pa...

Ne kupaj, ne seci nokte.......mačka se nikad ne kupa osim u izuzetnim prilikama...hoćeš da ti se tako malotelesno i nevakcinisano mače razboli pa šta ćeš onda.....normalno je budeš izgrebana jer imaš mačku, normalno je da ti spava u krevetu.....
Ja sam nedavno izvukao mače iz haube automobila bilo je svo garavo i mirisalo na garež.......nisam ga kupao da ga ne upropastim tako malog već sam ga danima brisao vlažnom maramicom, dezinfikovao uši, nos, usta..i sl.
Jaka hrana, vitamini, vakcina......sada je čist isto kao da je kupan....nikakav miris nema
Čitaj malo... Saveti za mačke
Cela knjiga......Ponešto o mačkama

Drži se napisanog i nema da brineš...nema potrebe da nešto radiš na svoju ruku i rizikuješ neki problem.....

Poslednja izmena:
за име свега не купај мачку и не сеци јој канџе, кад порасте купи јој кидалицу за кандџе да ти не би чупала намештај, обично је у облику стубића обмотаног канапом

храни је посебним млеком преко шприца

што се посипа тиче и вршења нужде ја сам једно цело легло од 4 мачета из цуга научио на посип тако што сам их прво јутро, кад су почели да излазе из корпе у којој су расли (3-4 недеље старости), однео до посипа и никад се није десило да врше нужду ван њега

за име свега не купај мачку и не сеци јој канџе, кад порасте купи јој кидалицу за кандџе да ти не би чупала намештај, обично је у облику стубића обмотаног канапом

храни је посебним млеком преко шприца

што се посипа тиче и вршења нужде ја сам једно цело легло од 4 мачета из цуга научио на посип тако што сам их прво јутро, кад су почели да излазе из корпе у којој су расли (3-4 недеље старости), однео до посипа и никад се није десило да врше нужду ван њега

Isto. I nije mi jasno kako nekom uopste padne na pamet da kupa mace... Ja sve mislim da ovo neko nesto zeza...

Nisam uvređena naprotiv, i komentar nije glup! Razgovaramo otvoreno... Pitam da ne skitam i to koga negoo iskusne! Osušim je odmah nakon kupanja, tako da joj nije hladno... Neprijatno miriše , znas, a obozava da pored celog krevete legne bas na moj jastuk, pa ti vidi :-)

Nego, kad vidis da pocne da grebe sapama po podu il da se vrpolji (ne znam kako to drugacije da opisem) stavi je u pesak. Par puta, skontace. Moje pametnice skontale iz 1 Bas to radim ali... Probaću da stalno menjam posip pročitala sam sa ne vole da koriste isti! Inače stavljam pesak spolja, zivim na selu pa to nije problem.

Očigledno zahteva mnogo više nego sto sam mislila ali prilagodiću se, volim ih bre... :-)

A sto se noktiju tiče, čula sam da se to radi, a ruke su mi izgrebane uzas... kad je podignem začepa se pa...

Pa cime je, bre, osusis? Fenom? Moja macka tesko podnosi kad gleda dok ja sebi susim kosu, ispadnu joj oci ko kafanske sarme. A ima godinu dana. Zamisli traumu maceta. A peskirom ne mozes da osusis sebi kosu, sve da ima 1 cm, a kamoli krzno zivotinje (da ne pominjem persijsku macku)... Stvarno, ako ti je to toliki problem, lako ces mace koje je rasno udomiti, i kupi sebi zlatnu ribicu il tako nesto... O5, ne vredjam, najdobronamernije kazem

Back