Upomoc!!

ne moramo bas u brak..za sada je dobra i veza..hihi..a jer mozes molim te da mi napises kako se to racuna?

Pa pravne smetnje za vezu uopšte ne postoje... Zato ti ja pričam o braku!
Računa se tako što uzmeš olovkicu i papir :) i napišaš sebe, pa ispod svoju mamu ili tatu (zavisi čiji ti je to rođak) pa onda babu ili dedu i tako do zajedničkog pretka. Onda od tog pretka pišeš sve do tvog dragog. Prebrojiš osobe i to ti je stepen. Prava linija je npr između tvoje majke i tebe, babe i tebe... znači ista grana... jesi skapirala nešto? :)

Cao svima...Ja sam nova u ovom forumu :D..imam jedno pitanje i mislim da vi mozete da mi pomognete...Pitanje je u vezi rodbine i kolena...
primer: Ako je Milicina prababa sestra od acine babe sta su milica i aca?koje koleno?
Hvala i molim vas odgovorite mi sto pre jedan :kiss:

milicina prababa i acina baba=sestre
milicina baba i acina majka=prvi rođaci
milicina majka i aco=drugi rođaci
milica i acino dijete bi bili treći rođaci...

(ovo pišem na primjeru ženske linije,a isto važi i za mušku)...i zato...kakvo osmo koljeno?:roll:

milicina prababa i acina baba=sestre
milicina baba i acina majka=prvi rođaci
milicina majka i aco=drugi rođaci
milica i acino dijete bi bili treći rođaci...

(ovo pišem na primjeru ženske linije,a isto važi i za mušku)...i zato...kakvo osmo koljeno?:roll:

Apsolutno netacno.Pussycat je u pravu.Mora se iscrtati rodbinska shema da bi se doslo do stepena srodstva.Rodjeni brat i sestra su drugo koleno npr.:rtfm:

ajd sad da pretpostavimo da vi mozete da se vencate
mislim da tu nastaje problem potomstva. Mislim da deca nece biti bas zdrava. Ako se to ne odrazi na VASOJ deci, odrazice se mozda na unucima
stvarno ne znam...

Ja bih ipak pitala nekog svestenika,nije ti to bas naivno pitanje a i lako je slagati samog sebe ako ti se svidi makar jedna stvar koju cujes(sto ne znaci da ja znam koji je to stepen ,ali valja proveriti).Ne znam da li si religiozna ali proveri dobro barem dece radi,nikada se ne zna sta moze da ispadne od te veze.

Poslednja izmena:
onda ovo ipak dodje četvrto,a ne osmo...:roll:

ne znam pravnu stranu,ali ovo u "našem selu" dođe blizak rod...

Evo pokusacu da budem jasniji:
Milica Aca
| 1 ^^^^ | 7
majka ^^^^ majka
| 2 ^^^^ | 6
baba ^^^^ baba
| 3 ^^^^ |
prababa ^^^ | 5
| 4 ^^^ |
cukunbaba(Acina prababa)
Eto po mojoj racunici to je sedmo koleno (nije osmo ali nije ni u prvih cetiri).Ako je u "vasem selu" to blizak rod u mom selu to nije.Ne znam kako Crkva posmatra taj stepen srodstva.Pravno i medicinski mislim da je sve :ok:

Poslednja izmena:
Evo pokusacu da budem jasniji:
Milica Aca
| 1 ^^^^ | 7
majka ^^^^ majka
| 2 ^^^^ | 6
baba ^^^^ baba
| 3 ^^^^ |
prababa ^^^ | 5
| 4 ^^^ |
cukunbaba(Acina prababa)
Eto po mojoj racunici to je sedmo koleno (nije osmo ali nije ni u prvih cetiri).Ako je u "vasem selu" to blizak rod u mom selu to nije.Ne znam kako Crkva posmatra taj stepen srodstva.Pravno i medicinski mislim da je sve :ok:

Onda mi definitivno ne koristimo istu računicu...:roll:
Moram priznati da mi ovo računanje nije jasno...

ajd sad da pretpostavimo da vi mozete da se vencate
mislim da tu nastaje problem potomstva. Mislim da deca nece biti bas zdrava. Ako se to ne odrazi na VASOJ deci, odrazice se mozda na unucima
stvarno ne znam...

Pa kad ne znas nemoj da nagađaš! Misliš da pravo ne bi zabranilo rođačke brakove??? Zašto brinete brigu koju su drugi ljudi davno davno prebrinuli? :)

Ja bih ipak pitala nekog svestenika,nije ti to bas naivno pitanje a i lako je slagati samog sebe ako ti se svidi makar jedna stvar koju cujes(sto ne znaci da ja znam koji je to stepen ,ali valja proveriti).Ne znam da li si religiozna ali proveri dobro barem dece radi,nikada se ne zna sta moze da ispadne od te veze.

Mislim da se zakoni donose sa razlogom i da se pre toga ispitaju svi mogući slučajevi, pa i medicinski aspekti! Nije nekom dunulo da napiše baš do tog i tog stepena nego je valjda sa razlogom... Da se predupredi rađanje dece sa fizičkim i mentalnim poremećajima...

Pa kad ne znas nemoj da nagađaš! Misliš da pravo ne bi zabranilo rođačke brakove??? Zašto brinete brigu koju su drugi ljudi davno davno prebrinuli? :)

onda postavljac teme neka pita osobe koje su merodavne za to ( maticne sluzbe i svestenike ako oce da se venca u crkvi) a ne da gubi vreme cekajuci odgavore upucenih, poluupucenih i neupucenih forumasa
uzgred mislim da se doticna i raspitala na pravom mestu a mi dajemo svoja skromna misljenja i komentare

Back