Upis naradne godine na fakultetu..Kako, sta..koliko?

SyoncMaster2

Zainteresovan član
Poruka
232
Ovako...Nisam bas uspeo da nadjem kako sta ide za upis naredne godine vezano za budzet...
Ono sto sam nasao je..
Da je za samofin. potrebno 37bod.
Da je za budzet min. 48bodova.
Da se budzetska mesta dodeljuju po rang listi proseka.. i da ima +20% mesta vise nego u prvoj godini...umesto 100 -> 120...
Ono sto mene zanima je sta se dogadja ukoliko imas vise od 48bodova, ali se ne rangiras u tih top120 za budzetska mesta...
Video sam po nekim sajtovima (blic, b92..etc..) da je bilo price da ce placati samo ispite koje prenose po formuli ESPB_ispita*Skolarina/60..
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/404840/Sa-48-bodova-na---budzet-samo-uz-najbolji---prosek
Takodje nece imati povlastice dom/menza(budzetske cene)..itd...
Da li je ovo tacno?
Moze li ovo neko malo detaljnije da mi pojasni ili da okaci link ka nekom zvanicnom sajtu...
Hvala :)

Ne znam na kom si fakultetu, posto svaki vodi svoju politiku sto se tice upisa.
Za samofinansiranje je potrebno 37 bodova, neki fakulteti uz molbu upisuju i ljude sa 35, 36 bodova, za budzet je (bilo) potrebno min. 48 bodova. Ako si na nekom ladovina faxu gde vecina ostvari uslov za budzet onda se prave te liste i neko izvisi, najpre se upisuju oni sa 60 pa 56 itd... dok se ne popune sva budzetska mesta, ostali su na samofinansiranju.

Све зависи од факултета до факултета. На неким факултетима као што је ФПН људи који имају 48 бодова, али нису на буџету су на суфинансирању. Плаћају изласке на испите само. Опет , као што рече стела сваки факултет води своју политику, неки наплаћују пуну цену, неки ништа.

Pozdrav svima!
Imam problem, mnogo volim srpski jezik i književnost, i baš bih voleo da to i upišem, međutim roditelji, vršnjaci, mi stalno govore da od toga nema vajde i da ne mogu naći posao.
Zanima me koliko je ovo tačno, i gde mogu naći posao, osim profesora/nastavnika srpskoj jezika ili književnosti naravno. Inače, jako volim da čitam knjige i još kao mali sam obožavao srpsku gramatiku.
U drugom planu je neki strani jezik (Francuski možda), ali opet to ne bi bilo to. :/

Back