Upalite novu sveću

Pred samo svitanje neko je upalio sveću. Nova, nekorišćena lojanica, bela i čista kao prvi sneg, kao prvi zraci sunca čije probijanje kroz praskozorje se željno isčekuju, stajala je uspravno na sred kuće i neobično visokim, mirnim plamenom obasjavala prostoriju i ono malo ručno sklepanog pokućstva. Domaćin je žurio da raspali ognjište u kojem je ostalo još malo žara od sinoć, negde ispod pepela.
Žena se poradjala. Sa njom se poradjala i priroda i radjao se novi dan. Krici žene i njen porodjajni bol terali su od ove male usamljene kuće sve druge zvuke prirode i sav bol koji nad čovečanstvom večito lebdi. Sunce još uvek nije potpuno ni izašlo celokupnim svojim obimom nad horizontom, a jedan mali dečak se već igrao ispred kuće. Krici žene su utihnuli, a zatim i plač bebe koji se za njima čuo. Mali dečak je bacao komad drveta i cičao od radosti kada njegov pas potrči i vrati mu drvo nazad. Nestrpljivo je čekao drugog dečaka da krene u školu. Voleo je da ga ispraća dobar deo puta i usput mu postavlja bezbroj pitanja i potpitanja.
Ovaj stariji dečak, voleo je opet više vremena da provodi sa jednim mladićem, koji mu je pričao o svojim prvim ljubavima, o zanimljivostima zanata koji je učio, o ekskurzijama i svetu koja je upoznao izvan njihovog sela.
Ocu će danas oprostit što nije došao na posao. Ima pravo na slobodan dan, mada u stvari ni jedan njegov dan nije slobodan u pravom smislu. Naročito danas mama mu ne može pomoći, a treba pomusti i nahraniti krave, baciti malo žita kokoškama, izvesti ovce na pašu... Trebalo bi nešto i pripremiti da ponese sutra na posao i počasti ostale kolege, radnike kamenoloma na drugom kraju sela.
Ukućani, svi u svojim mislima i poslovima, na sveću su zaboravili. Ona je i dalje ponosno stajala i veselo plamtela kao da priziva tudju pažnju, ali svi su bili prezauzeti. Igrala se sveća sa svojim plamenom sama za sebe. Već je do pola dogorela i plamen više nije bio onako dug i uspravan, već je čas stajao mirno, a čas se naginjao na jednu pa na drugu stranu. Delovalo je na trenutke kao da će se i ugasiti, ali odmah posle toga on se uzdizao ponovo, sigurno i uspravno. Mračna je ova kuća i u sred bela dana i samo malo svetlosti kroz otškrinut prozor i vatra iz ognjišta osvetljavaju njene centralne delove. Neki od njenih uglova nikada nisu dovoljno osvetljeni, tako da sveća nije zgoreg. Možda su je i namerno ostavili da gori, mada u maloj, siromašnoj kući nikada ih nema dovoljno i svaka sveća je dragocenost.
Prolećno sunce brzo je prevalilo pola svog puta, pa se otac plašio da neće stići da završi sve što je potrebno, a kamo li sve što je želeo. A trebalo je doneti još suvih grana iz šume i održavati ognjište. Kuća mora biti topla, mleko se vari, večeru treba spremiti...
Deda i unuk će doneti suvarke. Nije to težak posao. Samo, u šumi je već postajalo mračno, a mora se proći i pored groblja, pa se mali dečak plašio. Deda ga je ohrabrio. Objasnio mu je da to što će uskoro pasti mrak nije razlog za strah, naprotiv. Deca se u mraku malo plaše, ali brzo zaspe i posle spavaju mirnim, bezbrižnim snom u kojem nema ni gladi, ni bola ni straha. Samo slatki san i odmor za telo koje se preko dana tako mnogo umorilo, a da gotovo to nije ni primetilo dok nije došao mrak i san koji sklapa umorne oči. Ne umaraju se ljudi samo od teškog rada. Ume i igra da umori, i veselje. Samo oni koji uludo troše svoje dane, pa nisu ni za rad ni za igru se ne umaraju, ali oni i treba da se plaše. Njima san teško dolazi jer nema njihovo telo od čega da traži odmor, pa se muče, vrte se u krevetu i plaše se mraka. Mole san da i njima dođe na oči, ali on ih namerno pušta da se muče što duže.
Muče se tako na žalost i bolesni, a često i stari i onemoćali da izmore svoje telo tokom dana. I oni mole san da im što pre dođe, a da im mrak donese spokoj svoje tišine i mira. Ali nije san baš uvek pravedan. Ko zna zašto...
A groblje? Pa tu tek nema ništa čega se treba plašiti. Na groblju je sve tako mirno i tiho. Samo grobovi koji nas sećaju na pretke naše i ništa više. Zemlja i obradjen kamen. Ispod njih, duboko u zemlji pokopani su ostaci nečega što su nekada bili naši preci. Oni su svoje dane na zemlji završili, pa na površini više nemaju šta da traže. Zato su duboko pokopani. Mrtvi ne ustaju i te strašne priče su u stvari smešne. Pričaju ih oni koji bi možda voleli da mrtvi ustaju, ali ne ustaju. Oni su legli da zauvek odmaraju posle nekih njihovih umornih dana. Svakom od njih je po rodjenju bilo odredjeno šta treba da obave za života. Neko te svoje poslove završi pre, neko kasnije, neko lako, a neko teško i mučno. Na kraju, svaki posao se završi i sledi odmor. Zašto bi se onda iko plašio umornih ljudi koji sada odmaraju, a sem toga i nisu više tu. Još smešnije je dakle, plašiti se obeležja koja samo na njih sećaju.
Preci su oslobodili mesto za malog dečaka i njegovu braću. Sada je na njih red da rade i stvaraju tamo gde su preci stali. Da se nauče na nasledju koje su im ostavili i da budu bolji od predaka. Da lakše odhrane svoju decu, da prošire imanje, da naprave bolju kuću, sa više prozora i svetlosti u svim njenim uglovima.
* * *
Poslovi su svršeni, sunce je zašlo i deda je odlučio još malo da posedi ispred kuće. Gledao je negde u pravcu groblja, blaženo i nemo. Razmišljao je o prinovi, o malom dečaku sa kojim je skupljao suvarke i o onom starijem, školarcu. Setio se i mladića punog doživljaja i oca koji je previše radio. Samo o sebi više nije razmišljao.
Sveća je dogorela do kraja, istopila se da ništa od nje nije ostalo, pa se poslednji drhtavi plamičak ugasio u barici, koja se posle toga opet stvrdnula da tek podseća na onu lojanicu koja je iako većim delom dana zaboravljena, ipak imala svoju svrhu.
Sutra će se u komšiluku roditi još jedna beba. I priroda će se opet poradjati. Majka će se odmoriti i pomagati ocu. Moći će i bez dede sutra. Drago mu je bilo što vidi da će mališani i bez njega sutra imati isto ili čak i više, kao i dok im je on pomagao. Još jednom se blaženo nasmešio čudesima života i prirode koja je sve tako udesila i što mirnim snom nagradjuje umorne. Sklopio je oči. On je svoj odmor i miran san već odavno zaslužio.

Imam 45 godina, a pre nepunih mesec dana sam tek počeo da pišem. I ja da ne prihvatam kritike i da ne smatram da tek treba mnogo toga da naučim o pisanju?

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Jedini problem je što ponekad mislim da sam bio dovoljno jasan i da koliko god nastavili nekakvu raspravu, ništa dalje i bolje ne možemo razjasniti. Ponekad opet, jednostavno ja ne znam šta je neko drugi uopšte hteo da mi kaže... Tad samo zaćutim. Što ne znači da ne prihvatam kritiku.

Ovako... stil ti je školski ispravan. Dakle, da ocenjujem stil, dala bih peticu onako kao što se daje vrednom đaku koji je dobro naučio kako treba pisati rečenice.

Simbolika je jasna, ali je neoriginalna - sveća kao simbol života koji dogoreva je korišćena u literaturi i umetnosti nebrojeno puta.
Motivi su ti opterećeni tradicionalnim. Tradicionalno nije samo po sebi loše - osim kada je samo sebi cilj, što mi se čini da je ovde slučaj.

Deo sa dečacima i mladićem je negzrapno uklopljen u fabulu i deluje prosto nabacan unutra. Razumem da si imao nameru da prikažeš ceo životni put čoveka, i da ti je uzor Gogen - ali... Gogen je u onome što je radio bio originalan, udario je na ustaljene društvene norme i na tradiciju kulture kojoj pripada, i ono što je kod njega bilo veličanstveno je upravo otkrivanje novog, neistraženog sveta.
Kod tebe nema novog i neistraženog. Čini se da upravo nastojiš da kao zombija vaskrsneš upravo tradiciju vlastite kulture.

Podsetimo se: najveća dela bilo koje kulture su upravo ona koja se bune protiv tradicije.
Jedno od najvećih dela srpske epike je Banović Strahinja - veličanstvena pobuna protiv tradicije, revolucionarno delo za period u kojem je nastalo.

Deo koji mi se dopao je završinca, i razmatranje o smrti (koje, opet, nije novo i originalno). Opis dedine smrti mi je legao, ali mislim da bi, da si odabrao kratku formu da opišeš taj trenutak, mogao da napišeš delo koje zaista vredi.

Haiku bi verovatno bio savršen za taj opis.

Dalje, imaš tu jako izraženu propovedničku notu, a to je uvek smrt za priču (osim ako si Niče... ali nisi.)

Ako već imaš želju da pišeš, najpre se moraš otarasiti želje za misionarenjem i propovedništvom.
Posmatraj, umesto da misionariš.
Nastoj da razumeš to što vidiš, umesto što propovedaš.

Probaj o sebi da razmišljaš kao o nebitnom - bitna je stvarnost koju treba otkriti.
Nastoj da se u tvojim pričama vidi da aktivno tragaš za otkrićem, umesto da izgleda kao da se ulaziš na probu hora Bečkih dečaka i hvališ se time što si upravo otkrio kako se peva "Na kraj sela žuta kuća", te ćeš sad tim otkrićem da utičeš na njihov nov muzički uzlet.

Sveća kao simbol života... Pih! Ali 'ajde ako ne možeš da se setiš ničega boljeg...

Ovaj mladić jedva da se i pominje, ali opet nekako štrči. Opet, ako bih ga bolje i detaljnije razradjivao i uvlačio u priču, onda bi ovaj tekst bio duži nego što bih želeo.

Eto, o tome sam razmišljao kada sam napisao priču, tako da ne vidim zašto ne bih prihvatio kritiku kad i sam vidim mnogo propusta i mana u svakoj svojoj priči :)

Nekako olako shvatam svoje priče, iznesem ono što mi je u tom trenutku na umu, unapred ih svrstavam u priče koje se nikada neće obradjivati u školi i doživljavam ih kao crtice, teze koje jednom treba bolje i ozbiljnije razraditi u nekom ozbiljnijem delu... Mislim da je problem to što je danas tako lako ponuditi svoju priču ili pesmu na čitanje širokim narodnim masama. Napišeš priču ili pesmu i odmah fljus, eto je na blogu, facebook-u, na forumima... Čemu žurba, kad sam i sam svestan da mnogo toga ne valja i da treba prepravljati...

Kažu da je Hemingvej, kada je odlučio da se bavi pisanjem, prvo pisao priče na pola strane, a onda ih nedeljama obradjivao i brusio dok ih ne dovede do savršenstva...

Znam da bi trebalo da radim na sebi, uporedo sa radom na svojim pričama, pa ako uspem da smirim svoje nestrpljenje i promenim u svojim pričama ono što i meni samom ''bode oči'', možda jednog dana i napišem nešto što vredi.

Tebi hvala u svakom slučaju na konstruktivnim kritikama, znam da si potrošila dobar deo svog vremena na kritiku ove i sledeće priče (Glabači plastičnih kašičica), a takva kritika mi mnogo znači. Neko mora da me spušta na zemlju i tako podstakne da učim da budem bolji i zato, hvala ti što si ti odlučila da ''umešaš prste'' :)

Da ne bih ponavljao neke stvari, o drugim delovima tvoje kritike nešto više ću reći u odgovoru na kritiku ''Glabača plastičnih čačkalica'' (koji će takvi kakvi su brzo nestati sa mog bloga).

Ovde me jedino zanima čime ja to potenciram na tradicionalnom? Time što sam priču smestio u neka stara vremena? Jednostavno, tako mi je bilo lakše sklopiti priču. Lično, malo polažem na nekakve tradicionalne vrednosti. Odrastao u savremenoj, bogatoj porodici (ognjište nikada nisam ni video sem na filmu :) ), razveden, bez neke posebne lične imovine i stalnog mesta stanovanja (u ovim godinama), bez bilo kakve ljubavi prema materijalnom, dojučerašnji boem i bonvivan... teško da se moj život može uklopiti u neke tradicionalne vrednosti. Religiozan nisam i moj odnos prema shvatanju Boga se valjda jasno vidi kroz shvatanje groblja... Možda nekim delom svojih priča asociram da nije sve tako loše u nekim starim vremenima, ali polaganje na tradicionalizam... stvarno ne vidim gde je to u mojim pričama?

To što sam Ameriku u prvoj svojoj priči opisao onakvom kakva jeste, bogata i jaka, ali gnusna necivilizovana tvorevina koja degradira život i svog stanovništva proizvodeći masovna sredstva za zaglupljivanje i koja nikada neće biti ono što su zemlje severne Evrope, koje su takodje bogate, ali imaju i tradiciju i kulturu i vuku čovečanstvo napred (Amerika nas ne vuče napred sigurno,bez obzira što su kod njih proizvedene neke stvari bez kojih bi danas život bio nezamisliv), to ne znači da sam retrogradan i da bih želeo da povučem svet ''u nazad''.

Za mene je Norveška pogled ''u napred'', a ne USA... I zato ni jedan amerikanac ne može napisati delo kakvo je u stanju da napiše Erlend Lou danas...

Znači, po meni je ovde pre u pitanju stvar ukusa, želja i potreba i različitost shvatanja šta je to ''u napred'', ašta ''u nazad''...

Delimo stanovište o Americi (jedna od zemalja u kojima nikad ne bih mogla da živim, iz etičkih razloga), ali se ne slažemo oko uzroka takvog stanja.
Uzrok svakako nije multikulturalnost (kao što si insinuirao) niti pomanjkanje tradicije (i Amerikanci imaju tradiciju i tradicionaliste).

I budući da Amerikanci nisu isti, ne možemo apsolutno ništa da znamo o tome šta je moguće a šta ne svim mogućim Amerikancima, u poređenju sa svima ostalima.

Što se tiče unapred i unazad: unapred je uvek ka humanijem, unazad ka manje humanom. I to je sve.

Šta znači da će nestati s bloga? Cenzura? :D

Back