Упала нерва лица (неуралгија тригемииналног нерва)

Poruka
2.372
Здраво свима. Упала нерва лица (неуралгија тригеминалног нерва или неуралгија тригемини) је мало компликованија болест колико ми се чини јер је имам већ скоро годину дана и ничим до сада не могу да је излечим. Био сам више пута код чак три неуролога, пио лекове, по савету травара пио чај од кантариона, мазао нерв кантарионовим уљем споља, мазао нерв Шведен битером изнутра на десни зуба, и то мало ублажује болове али не може да ме излечи. Иначе веома је болно када се једе и тако се мучим од прошлог лета. Питао сам разне људе које сам нашао на нету и разне савете и лекове дају, али проблем је и набавити их и купити јер неки су скупљи. Сад тражим помоћ и овде, ако је неко боловао од ове болести да ми напише како се излечио (излечила), а такође надам се да ће ово видети и неки лекар званичне или природне медицине који се разуме у ову болест и препоручити ми неки лек или методу лечења. Сваки савет ми је добро дошао јер боли ме кад год једем, од прошлог лета смем да једем само на једну страну а ту на горњој страни имам само један зуб за жвакање који ако изгубим не знам како ћу да жваћем храну. Тај зуб ми се од летос већ два пута кварио, пуцала му је пломба, па ми га је зубарка пломбирала. И на њега кад једем ме боли па морам пажљиво и полако жвакати на њега. Молим вас, добри људи, помозите ми. Хвала вам свима унапред и све најбоље.

Владимир
Београд

Здраво свима. Упала нерва лица (неуралгија тригеминалног нерва или неуралгија тригемини) је мало компликованија болест колико ми се чини јер је имам већ скоро годину дана и ничим до сада не могу да је излечим. Био сам више пута код чак три неуролога, пио лекове, по савету травара пио чај од кантариона, мазао нерв кантарионовим уљем споља, мазао нерв Шведен битером изнутра на десни зуба, и то мало ублажује болове али не може да ме излечи. Иначе веома је болно када се једе и тако се мучим од прошлог лета. Питао сам разне људе које сам нашао на нету и разне савете и лекове дају, али проблем је и набавити их и купити јер неки су скупљи. Сад тражим помоћ и овде, ако је неко боловао од ове болести да ми напише како се излечио (излечила), а такође надам се да ће ово видети и неки лекар званичне или природне медицине који се разуме у ову болест и препоручити ми неки лек или методу лечења. Сваки савет ми је добро дошао јер боли ме кад год једем, од прошлог лета смем да једем само на једну страну а ту на горњој страни имам само један зуб за жвакање који ако изгубим не знам како ћу да жваћем храну. Тај зуб ми се од летос већ два пута кварио, пуцала му је пломба, па ми га је зубарка пломбирала. И на њега кад једем ме боли па морам пажљиво и полако жвакати на њега. Молим вас, добри људи, помозите ми. Хвала вам свима унапред и све најбоље.

Владимир
Београд

Prvo upala nerva lica i trigeminalna neuralgija nije isto.Da razjasnimo.

Ako je u pitanju trigeminalna neuralgija prvi savet je da probaš da razjasniš koji deo trigeminalnog živca je "ugrožen" tj gde je uzrok.A to da bi znao gde da se lečiš.
Neurolog, ORL ili maksilofacijalni hirurg su ti tri mogućnosti.

Samo oboljenje je prilično zaguljeno i uglavnom mu se ne zna uzrok (to je idiopatske trigeminalna neuralgija).

Pošto kažeš da si već bio kod neurologa, dalje ti preporučujem da posetiš maksilofacijalnog hirurga, a pošto si iz Beograda toplo ti savetujem da odeš na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju na Stomatološkom fakultetu (ili eventualno na oralnu hirurgiju na istom fakultetu).Ja sam završio isti pa znam šta ti pričam.

Samo u stomatološkom delu imaš mali milion razloga koji mogu uzrokovati problem, isto je i sa ORL i sa neurološkim. Znači moraju se isključiti svi potencijalni uzroci pa tek
onda da se govori o idiopatskoj trig. neura.

Inače u terapiji se koristi karbamazepin (tergetol) ali ima i novih lekova. Isto tako ima i drugih manje konzervativnih metoda pa do hirurških metoda lečenja, ali to sad nije bitno.
Oboljenje traži dosta strpljenja
I narodna medicina slabo pomaže u ovom slučaju.

Владимир
Београд

Vidi nekako obavi sve moguce preglede i nekako iskopaj da se snimis skenerom

Koliko godina imate? Gde tacno osecate bol? Da li je sa jedne ili sa obe strane lica? Da li boli konstantno ili mozete necim da ga izazovete (recimo pranjem zuba, dodirom...)? Da li, osim bola, ima nekih propratnih simptoma (utrnulost, slabost misica lica i slicno)? Sta vam je neurolog radio od analiza kad ste bili?
Имам 42 године. Бол ми је у корену зуба или десни лево доле и горе, а и десно горе па мало и деле. Бол се јавља само кад једем на та места. На леву страну ако једем и нагњечим доле боли много и дуго, зато једем на десну страну скоро већ годину дана. И на тој страни боли ме кад једем на горњем зубу, али мање, и после јела престане бол. Некад се и сам од себе бол јавља тамо где су била прва и најача жаришта а то је лево доле и горе. Само бол осећам а не друге симптоме. Неуролози су ми прстима притискали тачке на лицу а у Клиничком центру су ме и поставили да легнем и куцкали да испитају какви су ми нерви на ногама.

cudno je da vam nisu uradili jos neka ispitivanja, recimo skener ili magnetna rezonanca. u svakom slucaju su lekovi izbora karbamazepin (karbapin) ili fenitoin, klonazepam... ali kada oni ne pomognu, treba razmisljati o neurohirurskoj intervenciji. da li ste isli na neku kontrolu ili ste posle dobijanja terapije prestali da se javljate neurologu? cudno mi je da vas neurolog posle skoro godinu dana neuspesne terapije ne bi poslao na detaljnije analize i pokusao da promeni nacin lecenja...

Dakle ako dobro razumem boli i leva i desna strana lica, i sve pokrece zvakanje hrane i bol prestane na kraju zvakanja. To sa trigeminalnom neuralgijom nema blage veze. Ako sam nesto pogresno razumeo onda neka me autor posta koji je postavio pitanje ispravi.

Koliko zuba u vilicama fali? Koji zubi fale?
Mozete li da dostavite ortopan snimak?

Zapravo, zasto ne bi imalo blage veze? Trigeminalna neuralgija ima 2 osnovna oblika i u jednom od ta dva se javlja najcesce upravo u predelu gornje vilice(V2), cesto obostrano, i mnogi pacijenti se zale da im zvakanje ili dodir tog dela lica izazivav snazan probadajuci bol koji traje 1-2 sekunde. Cini mi se da se bas uklapa u ono sto je opisano gore. Naravno, bol se tu javlja i bez nekog specificnog nadrazaja, pa ako toga nema u ovom slucaju, moglo bi da se ispostavi da nije trigeminalna neuralgija.

Dragi Vlado,
znam nekoliko njih koji su prolazili kroz pakao zbog slicnih problema.
Moj savet ti je da pronadjes dr Ljubomira Todorovica, i popricas sa njim.
Pozdrav

Prof Todorović je sad u administraciji na fakultetu ili čak u penziji.
Može da ga potraži, ali mislim da je slabije aktivan na klinici.

Хвала свима на саветима, али имам јако лоша искуства са званичном западном медицином мада је не негирам у потпуности. Наручио сам природне лекове, познате за лечење ове моје болести неуралгије тригеминалног нерва, које сам нашао на интернету и препоручили су ми их људи који се баве природном медицином, па очекујем да ми стигну за који дан и надам се да ће ми помоћи. Свако ко има ову болест или га занима ја му у приватној поруци могу написати који су то лекови, али за сада не могу рећи да ли су ми помогли јер још нисам почео да их користим и не знам да ли ће и када ће ми помоћи.

Poslednja izmena:
Evo mene bi zanimalo da mi u pp napises koji su to lekovi jer poznajem jednu curu koja ima taj problem pa bi joj mogla preneti

hvala

Послао сам ти на пп али ипак ћу ставити и овде да људи могу да коментаришу.

Па ја шта сам нашао на нету а шта је за ту болест добро је: мед мумио (то је неки руски мед), лавља гљива (печурка) добра за нерве, постоји и у таблетама, и комплекс витамина Б, нарочито Б6 и можда и Б12, код нас има у Србији такође и "Бедоксин" (комплекс витамина Б, може да се купи без рецепта, 2 или 3 таблете дневно), витамим Ц (једна таблета дневно), од лекара неуролога прија ми лек "Карбапин" (на рецепт), 3 или 4 таблете дневно), други лекови од лекара могу изазвати разне нежељење ефекте (пробао сам), итд.

Више о природним лековима које сам навео можеш прочитати овде:

http://artlife.info/med sa mumie.htm
Med sa mumio (mumie) 300gr. 3.160 din.

http://www.alternativa-za-vas.com/in.../lavlja-gljiva
Autor: Ozren Podnar
Lavlja gljiva obnavlja živčani sustav
Gljiva neobične vanjštine glavni je sastojak ukusnog jela, no u zadnja su dva desetljeća otkrivena njena brojna ljekovita svojstva.

И Еваларове природне таблете, то је руска фирма али има апотеке у Србији у неким градовима, погледај где на њиховом сајту у Србији www.darus.rs :

http://www.evalar.ru/ Руски лекови из Сибира, природни, има и у таблетама, најјаче и најквалитетније предузеће у Русији у тој области
За нервни систем је њихов лек овај:
Фолна киселина, таблете, са витамином Б12 и Б6, за смањење ризика развоја атеросклерозе, а то су витамини и за моју болест упалу нерва лица (неуралгију тригеминалног нерва). Лек се зове:
Фолиевая кислота с витаминами В12 и В6 таблетки
http://www.evalar.ru/ru/consumer/pro...eter/?id_4=381

И Евалар има таблете са мумио (као онај мед) па можда могу и оне помоћи.

Иначе од једног травара са сајта травара Србије сам добио савет да мажем оболело место споља са кантарионовим уљем 3, 4 пута дневно и да пијем чај од кантариона (два пута дневно пре јела по једну шољу), а изнутра да мажем десни, унутар уста оболело место Шведен битером (то је мешавина биља у течном стању). Све то може да се купи у апотекама без рецепта и натопи се на комадић вате и маже се. То сам користио неколико месеци и помало помаже али није ме излечило. Такође, добро је и да се уста испирају чајем од жалфије, то препоручују и ОРЛ лекари, он је горак па је најбоље да се испљуне.

Све је то у случају упале ова два доња нерва која се завршавају у устима, у деснима, што ја имам, а за упалу горњег нерва који је у горњем делу лица не знам, то немам, јер тригеминална неуралгија се зове по томе јер су три нерва у питању која иду од мозга и спуштају се доле.

А ти јави како се лечи твоја другарица.

Поздрав и пожели јој све најбоље. И реци ми да ли зна она од чега је то добила. Ја сам добио можда од честог спавања на поду и зимско време док ме греје ТА пећ а нисам стављао под себе ништа а са пода је вукла хладноћа, и тако сам радио једно три зиме, па могуће да сам од тога добио упалу нерва.

Poslednja izmena:

Back