Unutrasnja izolacija spoljasnjeg zida

Meni bi trebalo dati taj epitet Duduk:zcepanje:
Ne može to tek tako!:hahaha:
Prvo moraš da se dokažeš! Ova se diploma ne može kupiti!:hahaha:

U svakom slučaju mora postojati neki pristup žicama a izolacija se ne može ištemovati pa pregletovati kao običan zid.
Dobro je što si ukazala na ovaj problem!
Pristup samim žicama (provodnicima) nije neophodan. Potreban je samo pristup do razvodnih kutija.
Izmeštanje svih provodnika je skupo a smatram da nije neophodno.
Ako je instalacija novija ili renovirana i ako postoji dovoljan broj priključnih mesta sigurno neće biti potrebni bilo kakvi zahvati. Tim pre što kod blizance-ta već postoji grejanje koje radi od ranije. Znači ne treba očekivati povećanje snage.

Ne može to tek tako!:hahaha:
Prvo moraš da se dokažeš! Ova se diploma ne može kupiti!:hahaha:

Dobro je što si ukazala na ovaj problem!
Pristup samim žicama (provodnicima) nije neophodan. Potreban je samo pristup do razvodnih kutija.
Izmeštanje svih provodnika je skupo a smatram da nije neophodno.
Ako je instalacija novija ili renovirana i ako postoji dovoljan broj priključnih mesta sigurno neće biti potrebni bilo kakvi zahvati. Tim pre što kod blizance-ta već postoji grejanje koje radi od ranije. Znači ne treba očekivati povećanje snage.

Jesu li razvodne kutije ona okrugla mstasca na zidu sa nekakvim poklopcima?Ako jesu onda ih imam samo dva,na svakom zidu po jedan i tako su mi rasporedjenje i uticnice.Instalacije su radjene pre jedno 15god kad sam se uselila u stan.Nije zgoreg obratiti paznju na instalacije kao sto je pomenula Kaja.

Mozda jednom i uspem da diplomiram:zcepanje:i postanem Duduk:ok:

Jesu li razvodne kutije ona okrugla mstasca na zidu sa nekakvim poklopcima?Ako jesu onda ih imam samo dva,na svakom zidu po jedan i tako su mi rasporedjenje i uticnice.Instalacije su radjene pre jedno 15god kad sam se uselila u stan.Nije zgoreg obratiti paznju na instalacije kao sto je pomenula Kaja.
Jeste, to su razvodne kutije.
U svakom slučaju, ne samo što treba obratiti pažnju na instalaciju nego, ukoliko su potrebne bilo kakve izmene, valja uraditi to sada.
Polaganje provodnika kroz plastične podne lajsne ima smisla samo za kućne aparate bez grejanja - akustika, tv, i sl. Ne preporučujem polaganje kablova koji služe za grejanje - TA peći ili grejalice - kroz plastične lajsne.

Mozda jednom i uspem da diplomiram:zcepanje:i postanem Duduk:ok:
Samo ako se dobro potrudiš jer, rekoh, nema kupovine diploma! I bićeš Diplomirani Duduk (ž) - koleginica! :hahaha:

Unutrašnja izolacija je slabije rešenje.
posebno ako zid "vuče" vodu.

Odlično i ne najskuplje rešenje,
posebno ako kuća nije omalterisana:

Ploče od stiropora,
pa preko njih fasadeks.
Omaćeš toplotnu i zvučnu izolacija
i zaštitu od kiše.
U fasadeks možes da dodaješ
boje koje želiš.

I, uozbilji se oko elektro instalacije.
Nadji dobrog električara
i umesto osigurača stavi Fidove sklopke.

Poslednja izmena:
Unutrašnja izolacija je slabije rešenje.
posebno ako zid "vuče" vodu.

Odlično i ne najskuplje rešenje,
posebno ako kuća nije omalterisana:

Ploče od stiropora,
pa preko njih fasadeks.
Omaćeš toplotnu i zvučnu izolacija
i zaštitu od kiše.
U fasadeks možes da dodaješ
boje koje želiš.

I, uozbilji se oko elektro instalacije.
Nadji dobrog električara
i umesto osigurača stavi Fidove sklopke.

Hvala na savetu.
Sa elektro instalacijama nisam imala do sada problema,hvala Bogu.
Pomenusmo ih tek onako kao nesto na sta treba obratiti paznju prilikom unutrasnje izolacije
Imam automatske sigurace vec godinama.
Problem u stanu je toplotna izolacija jer su zidovi jako hladni.Pokusavam da nadjem najbolje resenje za unutrasnju izolaciju jer je spoljasnja veliki finansiski korak i iziskuje da se sloze svi stanari u zgradi sto je nemoguca misija.

Procitah svakakve gluposti na prvoj strani. Sa Dudukom se slazem skoro oko svega, a posebno oko toga da su GKP toplotni izolator. To je glupost nad glupostima. Prema prici jednog majstora u Francuskoj, na Alpima, se obavezno radi unutrasnja izlacija. Tamo mogu da se kupe GKP sa stiroporom na sebi, i time se i radi unutrasnja izolacija.

Imas dve opcije, kao sto ti je vec receno, kamena vuna + GKP ili stiropor. Stiropor je jeftinija opcija, i zauzima manje prostora. Kod kuce sam radio jednu zavucenu sobu, kao ogled, da vidim sta ce se dobiti, sa svega 2 cm stiropora. Ta soba se retko koristi, a kao sto znamo, potyrebno je neko vreme da se ugreju zidovi, a mene je, normalno, mrzelo da tu sobu zagrevam dan-dva pre nego sto ce se koristiti, pa sam je izolovao. Efekat je vise nego ocigledan, soba se daleko brze zagreva, medjutim, brzo se i hladi, ukoliko se ne greje malo duze, jer unutrasnji zidovi ne stignu da sakupe toplotu.

To tebe ne bi trebalo da brine, jer se grejes non stop.

Stiropor lepiti lepkom, a ne pur penom, jer se pena nanosi u debljem sloju, pa se stiropor moze savijati. Sve spojeve koji imaju lufta popuniti pur penom, a ne lepkom, jer lepak prenosi toplotu/hladnocu.

Kad se stiropor postavi, ravno kako treba, preko njega idu mrezica i lepak, pa jos jedan sloj lepka. Posle moze da se pregletuje ili odmah boji.

Ovo nije ko zna kakvo resenje, jer i ostali zidovi i plafon i dalje prenose toplotu/hladnocu, ali svakako ima efekta.

Procitah svakakve gluposti na prvoj strani. Sa Dudukom se slazem skoro oko svega, a posebno oko toga da su GKP toplotni izolator. To je glupost nad glupostima. Prema prici jednog majstora u Francuskoj, na Alpima, se obavezno radi unutrasnja izlacija. Tamo mogu da se kupe GKP sa stiroporom na sebi, i time se i radi unutrasnja izolacija.
.
Svako piše iz svog ugla posmatranja ili iskustva. Moraš da imaš debelo opravdanje u praksi da bi lako pljunuo po nečemu što je neko napisa.

I tamo neki majstor iz Francuske ,po nekoj priči, sigurno zna zašto je radjena i unutrašnja izolacija.
Predpostavljam da tokom zime napolju nije minus 1 stepen ispod nule.

izolaciju je najbolje uraditi spolja ali kada mora unutra kao u ovom slucaju onda mora.

stiropor i kamena vuna imaju skoro isti koeficijent toplotne provodljivosti i oba materijala imaju svoje prednosti i mane.

stiropor od 5 cm kada se zavrsi sa ostalim slojevima zauzima oko 6 cm.treba dobro uraditi i sto bolje sastavljati a i lepak staviti malo deblje da ne bude mek.tada se mogu i kaciti lakse slike.kosta oko 12 - 15 evra i ruke i materijal.

kamena vuna plus rigips ploce isto izadje na 6 cm raditi alu lajsnama i lepo ususkavati vunu.isto se mogu stavljati manje slike a ako se zna gde su nosece lajsne onda i deblje,kosta oko 10 evra po kvadratu sve.

ako je 100 posto suvo onda je bolja kamena vuna.ako ima mogucnosti da dopre voda bolje je stiropor.

onda postoji NEOPOR KOJI JE APSOLUTNI SAMPION izolacije i ima oko 20 posto bolje izolacione karakteristike(stiropor sa dodatkom ugljenika tzv SIVI STIROPOR) koliko je bolji toliko je i skuplji.

ostalo bitno je vec receno u prethodnim postovima duduka i botra.

sto se tice izolacije plafona ako je iznad terasa onda treba raditi a ako je stan iznad u istoj ravni kao tvoj onda ce se izolacijom zida uraditi i izolacija grede tako da se ne mora raditi izolacija plafona

Manje - više se slažemo u svemu. Bez obzira da li se radi kamenom vunom ili stiroporom ja sam za izolaciju od 10 cm! Nije velika razlika ni u ceni, ni u prostoru ali je dobitak znatan! Kada se već radi bolje je uraditi kako treba.
Isto tako izolaciju ne raditi samo do granice hladnog zida ili tavanice nego - tamo gde je moguće - zahvatiti i deo koji nije hladan, bar 30 cm.

Moze li neko da mi pomogne savetom oko sobne izolacije spoljasnjih zidova(UUUbi nas ladnooca zimi) a da nije u pitanju stiropor?Onomad,mi majstor posle ugradnje PVC stolarije uradio obradu stiroporom i po ivicama je tako zid mekan da upadaju prsti ako ga malo jace pritisnem npr krpom kad brisem prasinu ili usisavam.Treba mi toplotna izolacija nekim dobrim,tankim materijalom koji ce imati funkciju a nece oduzeti od velicine prostora.Videla sam neke gips-karton ploce,sta je to?Ima li neko iskustvo sa necim slicnim?
Nikad neces moci poboljsati uslove bilo koje prostorije sa izolacijom iznutra.Izolacija spoljna je mnogo sigurnija i isplativija i dugovecnija,a unutra posle mozes raditi sta god ti volja.

Постављање унутрашње изолације са стиропором је проблематично због влаге која ће се сакупљати између стиропора и унутрашњег зида.
Како год да је добро урађено, постављањем изолације унутра се помера хладна баријера у зиду од споља ка унутра. Што је дебља изолација то се ова баријера више приближава површини унутрашњег зида и ту, између стиропора и зида почиње кондензација која се са првим топлим данима претвара у буђ. Влага нема где да оде, испари, остаје нагомилана у слоју између стиропора и зида и питање је времена кад ће пробити унутра. Да сте у могућности да урадите изолацију материјалима којима се облажу фрижидери, онда би сте имали ефекат који желите. Двокомпонентни полиуретан је скуп и не претерано здрав.
Унутрашњу изолацију треба радити једино материјалима који "дишу", растер, вуна или ваздух и гипс панели. И трска је занимљива као опција, приметио сам да се по северној Србији поново активирала као изолациони материјал а има и произвођача.

Moze li neko da mi pomogne savetom oko sobne izolacije spoljasnjih zidova(UUUbi nas ladnooca zimi) a da nije u pitanju stiropor?Onomad,mi majstor posle ugradnje PVC stolarije uradio obradu stiroporom i po ivicama je tako zid mekan da upadaju prsti ako ga malo jace pritisnem npr krpom kad brisem prasinu ili usisavam.Treba mi toplotna izolacija nekim dobrim,tankim materijalom koji ce imati funkciju a nece oduzeti od velicine prostora.Videla sam neke gips-karton ploce,sta je to?Ima li neko iskustvo sa necim slicnim?

svaka izolacija je bolja od one koje nema . Obzirom da si u zgradi jedina opcija ti je unutrasnja izolacija. Stoga preporucujem izolaciju sistemom u profila, mineralne vune 5 cm i gipskartonskih tabli . Time ces dobiti veliku ustedu u energiji i podici kvalitet zivota u zimskom periodu.

Jedina mana je sto ces imati vise kondenzacije a to se da resiti smestanjem odvlazivaca u objektu tj uredjaja ili kutijice sa hemikalijom koja absorbuje visak vlage iz prostorije i sprecava tako pojavu budji na coskovima tj mestima termoprekida

Nikad neces moci poboljsati uslove bilo koje prostorije sa izolacijom iznutra.Izolacija spoljna je mnogo sigurnija i isplativija i dugovecnija,a unutra posle mozes raditi sta god ti volja.

ovo jednostavno nije tacno

Svaka izolacija poboljsava uslove , jer sustina izolacija pre svega jeste da spreci rasipanje energije iz objekta/prostorije, i da odrzi tempraturu visokom i stabilnom. A to se ko sto znamo postize i sa spoljnom i unutrasnjom izolacijom bez razlike. Prednosti unutrasnje izolacije jesu sto je oko 2 puta jeftinija za izradu po kvadratu od spoljasnje, mozes izlovati samo svoj prostor ako zivis u zgradi , mane su sto zidovi slabije disu tj ima vise nagomilavanja pare sto se prosto resava odvlazivacem. Prednosti spoljne izolacije su bolje disanje tj otpustanje vodene pare iz prostorije, a mane duplo skuplja nego unutrasnja i cesto neizvodljiva ako zivis u zgradi jer niko nece da izoluje spolja samo svoj stan vec se mora odraditi izolacija citave zgrade sto u 99.99% slucajeva nema sanse da se uradi jer ce uvek biti nekog ko nece hteti da ulaze u to ili nece imati novac.

Manje - više se slažemo u svemu. Bez obzira da li se radi kamenom vunom ili stiroporom ja sam za izolaciju od 10 cm! Nije velika razlika ni u ceni, ni u prostoru ali je dobitak znatan! Kada se već radi bolje je uraditi kako treba.
Isto tako izolaciju ne raditi samo do granice hladnog zida ili tavanice nego - tamo gde je moguće - zahvatiti i deo koji nije hladan, bar 30 cm.

Mislim da se unutrasnja izolacija ne moze raditi u sloju debljem od 5 cm usled toga sto je sirina U profila u kojeg se montira mineralna vuna nekih 6 cm . Sama debljina gips ploce je 125 mm a posto se mineralna vuna sabija to nije problem i dodje bas super i sprecava pojavu toplotnih mostova.

E sad ako bi koristili stiropor to bi bilo lose resenje usled toga sto stiropor slabije otpusta vodenu paru a i ne sabija se kao mineralna vuna.

ovo jednostavno nije tacno

Svaka izolacija poboljsava uslove , jer sustina izolacija pre svega jeste da spreci rasipanje energije iz objekta/prostorije, i da odrzi tempraturu visokom i stabilnom. A to se ko sto znamo postize i sa spoljnom i unutrasnjom izolacijom bez razlike. Prednosti unutrasnje izolacije jesu sto je oko 2 puta jeftinija za izradu po kvadratu od spoljasnje, mozes izlovati samo svoj prostor ako zivis u zgradi , mane su sto zidovi slabije disu tj ima vise nagomilavanja pare sto se prosto resava odvlazivacem. Prednosti spoljne izolacije su bolje disanje tj otpustanje vodene pare iz prostorije, a mane duplo skuplja nego unutrasnja i cesto neizvodljiva ako zivis u zgradi jer niko nece da izoluje spolja samo svoj stan vec se mora odraditi izolacija citave zgrade sto u 99.99% slucajeva nema sanse da se uradi jer ce uvek biti nekog ko nece hteti da ulaze u to ili nece imati novac.
A sta cemo s vlagom koja ulazi spolja bez,uradjene zastite.Znaci skupljace se unutra i praviti budj po coskovima zidova.Koju topao vazduh ne moze osusiti od unutrasnje izolacije.

Back