Unutrasnja izolacija - savet

AlenFord

Početnik
Poruka
33
Pozdrav,
imam stan koji se nalazi u stambenoj zgradi od 12 spratova. Stan je severno orentisan i veoma je hladan. Zgrada nema spoljnu izolaciju a jedan zid je citavom duzinom spoljni. Vanjska fasada se ne moze postavljati zbog poznatih peripetija oko nesloge stanara odnosno nismo se jos dogovorili, jos od 1976. godine :lol:

Hocu da postavim unutrasnju izolaciju na taj zid pre zime. Pregledao sam po netu to se moze uraditi medjutim ono sto me brine je moguca pojava vlage. Navodno zna se vlaga pojaviti ispod postavljene izolacije, na zidu, zbog temperaturnih promena, sto bi bio jos veci problem nego sto je sada.

Ima li neko iskustva sa ovim? Moze li se na taj zid pre postavljanja izolacije (stiropor, stirodor, sta vec) naneti hidroizolacija pa onda na to nalepiti izolacione panele?

Ovako nesto mi deluje bas profi:

Pozdrav,
imam stan koji se nalazi u stambenoj zgradi od 12 spratova. Stan je severno orentisan i veoma je hladan. Zgrada nema spoljnu izolaciju a jedan zid je citavom duzinom spoljni. Vanjska fasada se ne moze postavljati zbog poznatih peripetija oko nesloge stanara odnosno nismo se jos dogovorili, jos od 1976. godine :lol:

Hocu da postavim unutrasnju izolaciju na taj zid pre zime. Pregledao sam po netu to se moze uraditi medjutim ono sto me brine je moguca pojava vlage. Navodno zna se vlaga pojaviti ispod postavljene izolacije, na zidu, zbog temperaturnih promena, sto bi bio jos veci problem nego sto je sada.

Ima li neko iskustva sa ovim? Moze li se na taj zid pre postavljanja izolacije (stiropor, stirodor, sta vec) naneti hidroizolacija pa onda na to nalepiti izolacione panele?

Ne, hidroizolacija će samo pocećati problem. Taj problem se naziva difuzija vodene pare. U prostoriji koja se tako izolira javlja se osećaj zagušenosti, kao da je vazduh ustajao. Evo našao rešenje na internetu - MULTIPOR. Nisam njihov zastupnik ali piše da je paropropustljiv i otporan na požare, što je takođe veoma bitno.

https://izolacija.rs/kako-ispravno-izolovati-spoljasnji-zid-sa-unutrasnje-strane/

Poslednja izmena:
nije tu stvar u multiporu il stiroporu

stvar je u tome gde ce se pojaviti zona kondenzacije , najgore je ako se to desi na delu zida izmedju bloka i stiropora(malter)

to se resava dobro uradjenim debljim stiroporom

tad ce ta zona biti negde u stiroporu , tad nije stetna

nije tu stvar u multiporu il stiroporu

stvar je u tome gde ce se pojaviti zona kondenzacije , najgore je ako se to desi na delu zida izmedju bloka i stiropora(malter)

to se resava dobro uradjenim debljim stiroporom

tad ce ta zona biti negde u stiroporu , tad nije stetna
Nije tačno, bitno je da je materijal paropropustilj. Deblji materijal znači samo bolju toplotnu izolaciju, ali smanjuje korisnu površinu stana. Zato ne treba preterivati sa debljinom toliko.

spolja -10 unutra +20 , negde u zidu ce doci do kondenzacije

procitaj doc iz posta 6

kod obicnog , neizolovanog zida je to obicno unutrasnja povrsina zida ,pa se stvara budj
Iskreno nismo računali za slučaj kad je zid neizolivan. Jer je poenta izolovati zid zbog toplotnih gubitaka. Kod unutrašnje izolacije je uvek dolazilo do pojave kondezacije u zidu. Plus toplotni mostovi koji hlade prostoriju (spojevi unutrašnjeg i spoljnjeg zida koji se ne mogu izolovati). Sad da li su u međuvremenu izmislili termoizolacioni materijal koji neće dovesti do pojave kondezacije ako se postavi sa unutrašnje strane nemam pojma stvarno.

Nema toliko prostora jedan deo je balkon koji je uzak.
Mozda bih to mogao kompenzovati postavljanjem izolacije i na jedan unutrasnji zid iza balkona...
Pazi koliko god da staviš imaće efekta. Sad je pitanje kako se greješ, ako se greješ na struju ili na centralno grejanje (po utrošku) isplatiće ti se da staviš bar 10 cm. Ako si na centralno bez merača (a hoćeš da ti bude toplije) biće dosta 5 cm+knauf. Kod nas je nemoguće u starim stanovima uvesti grejanje po utrošku.

A na balkonu možeš iseckati 5 cm spolja 5 unutra, to bi ti bila kao neka vrsta sendvič zida.

Pozdrav,

Ako je losa spoljna izolacija,unutrasnja nema svrhu,jer ce se kad tad pojaviti vlaga i budj.To je bacanje para u prazno.

Pitanje u vezi unutrašnje zvučne izolacije zida sobe.

Stan je u stambenoj zgradi i naravno ne očekujem apsolutnu tišinu ali ono što mi posebno smeta je spavaća soba čiji se zid dirketno oslanja na komšijin stan sa druge strane i njihovu dnevnu sobu tj. polu otvorenu kuhinju. Zidovi su generalno debeli to su zgrade građene krajem 70ih ali je komšija verovatno tamo "izbunario" dobar deo zida kako bi sve stvari povukao malo više unutra i sada se bukvalno svako lupanje tanjira otvaranje fioka kao i njihove rasprave koje se tamo odvijaju čuju i kod mene. Nije to ogromna buka ali dovoljna da zvuči kao neki visoko prigušeni glas ili lupnjava što je izuzetno iritantno.

Prvo sam razmišljao o azmafonu 2cm i profilima uz neku zvučnu traku dodatu na sve to i ploče ali samo bušenje zida sa te strane mi već ne uliva poverenje jer ko zna šta je tamo sve iza stavljeno od cevi i kablova a ne znam ni koja je dubina sa druge strane iskorišćena. Palo mi je na pamet da stavim stiropor i da ga zalepim na zid, video sam čak da imaju neku posebnu vrstu za zvučnu izolaciju. Ideja mi je da možda napravim neki "sendvič" gde bi prvo išao stiropor, na njega nalepljen azmafon 1cm pa onda onaj ukrasni stiropor.

Da li bi to držalo težinu i da li bi uopšte postigao ikakav efekat? Da li je neko imao iskustva sa ovakvim stvarima što se zvučne izolacije zida tiče?

Pitanje u vezi unutrašnje zvučne izolacije zida sobe.

Stan je u stambenoj zgradi i naravno ne očekujem apsolutnu tišinu ali ono što mi posebno smeta je spavaća soba čiji se zid dirketno oslanja na komšijin stan sa druge strane i njihovu dnevnu sobu tj. polu otvorenu kuhinju. Zidovi su generalno debeli to su zgrade građene krajem 70ih ali je komšija verovatno tamo "izbunario" dobar deo zida kako bi sve stvari povukao malo više unutra i sada se bukvalno svako lupanje tanjira otvaranje fioka kao i njihove rasprave koje se tamo odvijaju čuju i kod mene. Nije to ogromna buka ali dovoljna da zvuči kao neki visoko prigušeni glas ili lupnjava što je izuzetno iritantno.

Prvo sam razmišljao o azmafonu 2cm i profilima uz neku zvučnu traku dodatu na sve to i ploče ali samo bušenje zida sa te strane mi već ne uliva poverenje jer ko zna šta je tamo sve iza stavljeno od cevi i kablova a ne znam ni koja je dubina sa druge strane iskorišćena. Palo mi je na pamet da stavim stiropor i da ga zalepim na zid, video sam čak da imaju neku posebnu vrstu za zvučnu izolaciju. Ideja mi je da možda napravim neki "sendvič" gde bi prvo išao stiropor, na njega nalepljen azmafon 1cm pa onda onaj ukrasni stiropor.

Da li bi to držalo težinu i da li bi uopšte postigao ikakav efekat? Da li je neko imao iskustva sa ovakvim stvarima što se zvučne izolacije zida tiče?
Kamena ili staklena vuna 2-3 cm se stavlja, a za stiropor ne znam, možda ista debljina, i preko knauf. I zaista pomaže i izoluje od buke iz susednog stana.

Back