Univerzalni lični dohodak

Koji je onda motiv drugima da rade i ustaju u 4:00 da bi na posao stigli u 6:00 ne računajući šofere koji su na poslu od 02:00 i voze pijane neradnike kući a onda bunovne zaposlene na posao?

Па оно... хоћеш лаптоп, клима уређај, леп тепих, лепше наочаре, шминку, да одеш на планину,море, да имаш децу, да имаш аутомобил, итд..

Tako je, zašto bi ti bio jedini?
Oćemo SVI da vozimo meklarene nećemo socijalu :D

IMG_20230319_144919.jpg

Šta mislite da li treba uvesti obavezna primanja za svakog građanina koja bi se zvala na primer univerzalni lični dohodak?

Usled sve većeg razvoja modernih tehnologija, informatičke revolucije i robotizacije dolazi do smanjenja broja radnih mesta koje obavlja čovek. Da li je humano da država ostavi svog građanina bez ikakvih primanja, u uslovima kad on teško može naći posao? Ja mislim da nije humano.

U jednom članku sam pročitao da je čak i Milton Fridman predlagao uvođenje ovakve vrste dohotka, čak ga je i tako nazvao.

Hajde da prodiskutujemo, da li mislite da treba? Ja mislim da treba da se prvi ovako javno izjasnim.
Ideja je dobra ali tesko izvodljiva np na zapadu bi svi Balkanci uzeli taj dohodak , napustili posao i vratili se u nase krajeve gdje mogu dobro da zive sa tim parama.

Socijala je budućnost pošto penzije neće ni postojati barem onakve kakve se danas reklamiraju. Oni sa nižim primanjima bi posle raznoraznih krađa i prevara svetskog bankarskog sistema - u penziji trebali da doplaćuju :lol:

Ima u kanadi dobra šema, radio neradio 1.500$ penzija. Znam dosta bosanaca koji uživaju pa kada dođu nazad na balkan pišaju po rodbini i prijateljima. Onako sa visine.

Upravo. Nije isto da se zoveš Dragoslav ili Emanuel. :)
Stvari treba nazvati pravim imenom.Penzija se stice radom i uplacuje u penzioni fond kroz mesecno odbijanje od bruto zarade,socijala se dodelljuje iz mnostvo razloga.Nije sramota biti na socijali ako covek stvarno nije u mogucnosti da vise zaradjuje,sramota je da neko ko posteno cetrdeset godina radi lose placene poslove, na kraju svog radnog veka dobije penziju koliku i neko ko nije radio

Stvari treba nazvati pravim imenom.Penzija se stice radom i uplacuje u penzioni fond kroz mesecno odbijanje od bruto zarade,socijala se dodelljuje iz mnostvo razloga.Nije sramota biti na socijali ako covek stvarno nije u mogucnosti da vise zaradjuje,sramota je da neko ko posteno cetrdeset godina radi lose placene poslove, na kraju svog radnog veka dobije penziju koliku i neko ko nije radio
Pa ne bi bilo tako, sigurno bi penzija za one koji su radili bila veća od ULD. Drugo retki su oni koji ne bi ceo život radili.

Back