Uništeno umetničko delo vredno pola miliona dolara

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.720
Umetnički komad vredan pola miliona dolara oštećen je u Južnoj Koreji, u jednom neverovatnom incidentu...
Prema navodima, jedan par koji je posetio izložbeni prostor u kom se umetničko delo nalazi, pomislio je da im je dozvoljeno da i sami nanesu koji potez četkicom na platno, učestvujući tako u njegovom stvaranju.

Umetničko delo o kom govorimo meri 7m x 2.3m i nastalo je kao delo američkog graffiti umetnika JonOne 2016.godine, uživo ispred publike u Lotte World Mall tržnom centru u Seulu. Ispred dela umetničkog dela postavljene su četkice i kante sa farbom, kako bi pružile malo više konteksta posmatračima, a prema osoblju zaduženom za izložbu, muškarac i žena u dvadesetim godinama, uzeli su četkice i malo farbe i odlučili da postanu deo umetnosti. Njihovo delo snimljeno je kamerama video nadzora, koje je policija pregledala pre nego što je par optužen za vandalizam.

Nešto kasnije, i muškarac i žena su pušteni, jer je njihovo delo bilo poštena greška, kako je objasnio direktor izložbe, Kang Vuk: “Mislili su da su četkice i farba tu postavljeni kako bi pozvali posetioce da ostave svoj trag na umetničkom delu, i jednostavno su pogrešili. Trenutno sa umetnikom pokušavamo da pronađemo rešenje za restauraciju njegovog dela”. Kako Kang kaže, grafit nije uramljen zbog svoje dimenzije, ali kako mnogi smatraju, to je delimično doprinelo ovom nemilom događaju.

Popularnost bezimenog umetničkog dela porasla je nakon ovog događaja, pa se veliki broj ljudi zaputio prema galeriji kako bi ga fotografisali pre repariranja. Ipak, osoblje je odmah postavilo ogradu i znake upozorenja nakon incidenta, kako se ista situacija ne bi ponovila.
zaljubljeni-par-unistio-umetnicko-delo-vredno-pola-miliona-dolara.jpeg

Generalno mi se svidja ideja da posetioci mogu da ucestvuju u kreiranju nekog umetnickog dela
kao sto je ovaj kreativan par mislio da se o tome radi i dao je svoj doprinos.Naravno ne mislim da treba slike
na izložbama da se doslikavaju ali jedna takva namenska interaktivna izlozba, verujem da bi bila vrlo posecena

Generalno mi se svidja ideja da posetioci mogu da ucestvuju u kreiranju nekog umetnickog dela
kao sto je ovaj kreativan par mislio da se o tome radi i dao je svoj doprinos.Naravno ne mislim da treba slike
na izložbama da se doslikavaju ali jedna takva namenska interaktivna izlozba, verujem da bi bila vrlo posecena
ideja je odlicna
stave belo platno pa neka svako crta sta zeli.

ali ovo je dokaz da moderna umetnost nije daleko od zvrljanja jer da je slika bila "normalna" ovo im sigurno ne bi palo na pamet :D

secam se ..ima neki americki slikar koji slika dzet motorom.. stavi belo platno..dzet motor ispred i sune kofu boje u vazduh i potisak motora rasprsi boje po platnu..eto ti umetnosti :D

Šta mislite o jednoj takvoj izložbi.Da li bi ucestvovali u doslikavanju slike dajuci joj svoj licni pecat
Ideja je dobra..ali mislim da bi autor trebalo da postavi neku idejnu skicu,kako bi delo
išlo u smislenom pravcu,a ne baš potpuno haotično.
Publika bi mogla da krene i ispočetka,ali bi to rekoh moglo da preraste u haos.

Ideja je dobra..ali mislim da bi autor trebalo da postavi neku idejnu skicu,kako bi delo
moze i tako
da umetnik da osnovu a publika ostalo po nekim smernicama
ili belo platno pa udri od nule kako zelis.

moze i tako
da umetnik da osnovu a publika ostalo po nekim smernicama
ili belo platno pa udri od nule kako zelis.
Bez smernica je bolje.Potpuno slobodno.
Ja sam tako slikala sa svojom unukom kad je imala 4 godine.Ja postavim jednu boju.
ona nanese drugu.Ja njeno ne diram, već samo razvučem boju ako je suviše debeo sloj boje.
Tako smo zajedno slikale.Ja sam samo nadopunjavala. Imamo tako nekoliko zajedničkih slika.

Nazvale smo je Plavi grad :D

ideja je odlicna
stave belo platno pa neka svako crta sta zeli.

ali ovo je dokaz da moderna umetnost nije daleko od zvrljanja jer da je slika bila "normalna" ovo im sigurno ne bi palo na pamet :D

secam se ..ima neki americki slikar koji slika dzet motorom.. stavi belo platno..dzet motor ispred i sune kofu boje u vazduh i potisak motora rasprsi boje po platnu..eto ti umetnosti :D
ne bih bas belo platno, vec da umetnik postavi osnovu i naznaci temu a posetioci onda da to razradjuju

bas tako , napisala sam interaktivno ..na neke delove moze i sam umetnik na licu mesta da odgovori svojim potezima

Ovu priču čuo sam na Radio Beogradu, emisija Zabavnik.
Naime, tada mlad slikar Pablo Pikaso odneo je kod kolege poznatog slikara
nekoliko svojih radova da čuje mišljenje i da mu on preporuči da li da ih na
kraju potpiše. Kolega slikar (zaboravio sam mu ime) mu je odgovorio: Dragi kolega,
vi svakako slike morate potpisati, jer kako bi ljudi znali koju stranu treba da okače na zid.

Kolega slikar je bio ljubomoran na Pikasa, jer Pikasove slike ljudi su ti koji treba sami da okace sliku
prema svojoj percepciji i onako kako je dozivljavaju
Kad smo kod Pikasa...sliku koju je nakrace slikao a odlicno prodao je bila slika po slobodnom izboru koju mu je narucio jedan napaljeni amerikanac.
Pikaso kaze da je uzeo cetkicu, umocio je u 4 razlicite boje jednu po jednu i naneo je na platno debeo tackasti sloj boje koji je poceo SAM da se sliva niz platno I slika je bila gotova:)
Klijent zadovoljan, 40 000 ( cetrdesethiljada dolara) je uzeo za ti sliku od 5 min.
Dok je ovaca, bice i sisanja.

Umetnički komad vredan pola miliona dolara oštećen je u Južnoj Koreji, u jednom neverovatnom incidentu...
Prema navodima, jedan par koji je posetio izložbeni prostor u kom se umetničko delo nalazi, pomislio je da im je dozvoljeno da i sami nanesu koji potez četkicom na platno, učestvujući tako u njegovom stvaranju.

Umetničko delo o kom govorimo meri 7m x 2.3m i nastalo je kao delo američkog graffiti umetnika JonOne 2016.godine, uživo ispred publike u Lotte World Mall tržnom centru u Seulu. Ispred dela umetničkog dela postavljene su četkice i kante sa farbom, kako bi pružile malo više konteksta posmatračima, a prema osoblju zaduženom za izložbu, muškarac i žena u dvadesetim godinama, uzeli su četkice i malo farbe i odlučili da postanu deo umetnosti. Njihovo delo snimljeno je kamerama video nadzora, koje je policija pregledala pre nego što je par optužen za vandalizam.

Nešto kasnije, i muškarac i žena su pušteni, jer je njihovo delo bilo poštena greška, kako je objasnio direktor izložbe, Kang Vuk: “Mislili su da su četkice i farba tu postavljeni kako bi pozvali posetioce da ostave svoj trag na umetničkom delu, i jednostavno su pogrešili. Trenutno sa umetnikom pokušavamo da pronađemo rešenje za restauraciju njegovog dela”. Kako Kang kaže, grafit nije uramljen zbog svoje dimenzije, ali kako mnogi smatraju, to je delimično doprinelo ovom nemilom događaju.

Popularnost bezimenog umetničkog dela porasla je nakon ovog događaja, pa se veliki broj ljudi zaputio prema galeriji kako bi ga fotografisali pre repariranja. Ipak, osoblje je odmah postavilo ogradu i znake upozorenja nakon incidenta, kako se ista situacija ne bi ponovila.
Pogledajte prilog 901950
Steta

Back