Unakažen Grad bez radosti

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
Ako stanemo na terasu Narodnog pozorišta u Beogradu, pući će nas pogled na unakaženi trg, ružno klizalište I kockarnicu… na prostor od Kolarčeve do Makedonske ulice ovog našeg grada bez radosti…

Screenshot_172.png

Ako pogled zadržimo na ruglo u srcu grada, ne možemo a da ne pomislimo sa velikom gorčinom, da smo mi sada već stasao narod koji je navikao na obmane, laži, pronevere, prodatu državu na bubnju, siledžijsko i kriminalno ponašanje državnog vrha unazad 35 godina… Ako duže gledamo u ruglo nametnuto od dušebrižnika ovog grada bez radosti, shvatićemo da onaj ko mu je na putu biva ubijen…

U našem gradu bez radosti, laž toliko frustrira, da pošteni ljudi ne mogu, usled svojih briga oko egzistencije, da budu svakodnevno vrhunski umetnici, roditelji, pisci, reditelji, revolucionari… Znamo I osećamo, stojeći na terasi nacionalnog teatra grada bez radosti, da su posvećeni umetnici letargični, uplašeni, zabrinuti, dok spretniji, sačekavši svojih 5 minuta, haraju da svoj loš ukus i loša dela proglase uspehom…

Ko su ti spretni marginalci koji haraju danas, ti anonimusi koji bez profesionalne biografije, takoreći bez napora i bilo kakvog vidljivog opravdanja žele da se vinu među poznate, ne samo umetnike, već I među one poznate čija imena znamo zahvaljujući sportskim rezultatima, naučnim uspesima, umetničkim delima, vrednim knjigama, herojskim poduhvatima? Ko su ličnosti koje se nameću i koje smo odabrali za ikone savremene medijske kulture?

Nažalost, kategoriji “ni po čemu slavni” polazi za rukom da osvoji publiku samo zato što ona u njima prepoznaje sebe, pa se raduje što nečije, čak i svedene i ograničene mogućnosti mogu da vinu nekog iznad prosečnosti… do kategorije slavnih…

O tome kako su mediokriteti postali symbol globalnih medija današnjice, razgovaram sa dramskom umetnicom Narodnog pozorišta u Beogradu, našom velikom glumicom, Dušankom Stojanović Glid…

Screenshot_168.png

“Radim na tome da razumem ružnu stvarnost I da je prolepšm jakom verom… da budem stvarno živa u svom jedinom životu, daradim svoje nezavisne projekte…

Osim rada u matičnoj kući, nastupam sa gospodinom Aleksandrom Janićijevićem, tenor saksofonistom, u hotelima “Amsterdam” I “Moskva”… Publika su nam građani koji su isplanirali da provedu veče kao nekada, u duhu Beograda… To je ona publika koja želi da sedi u lepim gradskim enterijerima, a ne u tržnim centrima, ili kod kuće ispred televizijskih ekrana osećajuči permanentnu anksioznost usled očajnih sadržaja, vesti o bolesti, umiranju i loših serija u izobilju…

Pitaš me šta će to meni kao prvakinji drame Narodnog pozorišta da nastupam u kafani, hotelu?

Pa, eto… malo da promenim…Ustvari, ne želim da budem stalno u kupleraju…

Kada me budeš videla u Skadarliji, znaćeš da sam dobila – otkaz…”

Naša Dušanka je vise nego jedinstvena, emotivna, smela I hrabra. Velika umetnička moć transformacije i kvalitetan odabir uloga, stavlja je u red jdne od najvećih pozorišnih umetnica današnjice. Prvakinja drame nacionalnog teatra je dobitnica največih glumačkih i pozorišnih priznanja na mnogobrojnim festivalima…

Da li da joj verujemo kada kaže:

Screenshot_185.png

Bacih još jedan pogled na unakaženi grad...
Pitam se zašto ga zovu "Grad bez radosti"?

Poslednja izmena:
a povodom teme
cu da kazem sledece

okolinu svako vidi onako kako gleda
ili sto bi mudri pesnik mileta limar dzunior rekao zle oci zlo vide

ja licno smatram da je trg jako lepo uredjen
i da je slika u uvodom postu i vise nego recicu divna !

pored srecne i nasmejane dece tu je i predivna rasveta koja istice lepotu fasada okolnih zdanja
a sto se tice kockarnica to je takodje jako dobro jer ako ih imaju sve prestonice evrope zasto bi beograd bio izuzetak

posle cu se detaljnije pozabaviti ovom temom
koju cu tumaciti iz vise aspekata u cilju da sto bolje predstavim duh i kulturu ovog mog divnog grada

Back