Umro Mića Marković

Slava mu.
Bio je jedan od najblistavijih džez muzičara na Balkanu.
On je komponovao čuvenu temu iz serije Otpisani...

Edit: iskopao sam na netu kako je nastala ova tema:

Својевремено су га хрватски новинари питали да ли је знао да је Матија Дедић на пријемном у Грацу свирао управо његову тему из „Отписаних”. Признао је да то није знао и испричао како је уопште дошло до тога да он компонује музику за ту серију.

„Ја сам се вратио из Граца, било је то седамдесет и неке, био сам уредник у телевизији, забавног програма. Једног дана, Александар Ђорђевић, редитељ, зовне ме и каже: ’Знаш, крећем да снимам серију и хоћу да ми напишеш музику.’ Отишао сам на пар снимања, по неким пољанама, у екстеријер, само да осетим атмосферу. И онда сам добио само текст за две епизоде. Ништа слике. ’Хоћу модерну. Нећу партизанску’, тако је Ђорђевић нагласио. Прво сам направио фразу ’парам-па’, која иде увек кад је нека акција. А сад је требало на то направити неку мелодију. И то сам тражио дуго, морам рећи. Све док једног дана нисам нашао ту главну тему. То је једна молска славенска мелодија, у ствари, која легне на то, ако се добро сложи. И онда сам убацио мало џеза па је дошао други део и повратак на главну тему. Главни штос је у томе да се цела композиција у молу – завршава дурским акордом. Што даје оптимизам, то ме је заиста узело.”

Poslednja izmena:

Back