umor posle treninga

robocap22

Obećava
Poruka
64
ovako treniram vec neko i primecujem kako jedan dan mogu da uradim 50-60 sklekova iz 1 serije aaa vec drugi dan nemogu da uradim preko 40 zasto se broj toliko smanjuje cito sam da ima veze sa snom istina je da idewm da spavam u 12 sati nocu al imali toliki uticaj to najvedci problem je posle tix 40 radim sve manje a odmaram se 3minuta moze neko da mi kaze kako da povecam energiju i to kako bolje da se odmorim od treninga

Rekao bi ta treba vise da procitas o treningu, a verovatno i ishrani (nesto osnovno mozes naci i na netu - sajtovi, prirucnici, forumi).

A nama bi verovatno pomoglo da nam vise opises, koliko godina imas, tezinu ,visinu, kakvo vezbanje prereriras i sta zelis da postignes.

To kad sledecih dana me mozes proslog, je zbog upale misica, velikim misicaim, koao sto su grudi, treba i 7 dana da se oporave-obnove.

kad sledecu seriju ne mozes kao proslu to je normalno, zamor, mlecna kiselina se gomila u misicima(za mlecnu nisam siguran da li deluje i na smanjenje sledece serije ili samo dok radis da se nakupi pa ne mozes vise)

ako vec mozes 40-60 u jednoj seriji po meni je bolje da radis 5-7 serija i dodas neki teret na ledja, bez da sad ulazim u vezbe za druge misice, kardio,.... Jer i sam jos nisi pomenuo to

koliko imas godina? Visina ? Tezina? Gradja? Neka hronicna bolest?
Vazna pitanja ako planiras da ti neko da dobar odgovor :)

Vazno pitanje je i cime se bavi. Ako radi organizmu treba vise vremena da se dovoljno oporavi dovoljno posle nekog jaceg treninga. A na poslu ne mora da se nakupi samo fizicki umor ima tu i psiholoskuh momenata, stres... Jednostavno smanji malo. Svrha rekreativnog bavljenja sportom je da se osecas bolje a ne da se izlomis da ti posle treba nedelju dana da se oporavis.

I zasto radis po 50-60 ponavljanja u seriji? Po nekom mom iskustvu mnogo je bolje raditi veci broj serija sa manjim brojem ponavljanja. Tako se misici nece previse zamoriti i svaki ce sklek biti pravilan.

Probaj sa spavanjem (u isto vreme) pre 22.00 sata, jer pored pravilne ishrane i vežbanja, vode, san noću tj. početak pre 22 h u potpunom mraku se stvara
melatonin (za
funkciju moždanih ćelija itd.) a manjak dovodi do zamora između ostalog. Organizam se čisti i obnavlja noću a remeti se rad kasnijim odlaskom u krevet zbog posla (obaveza), ili zabave.

Bas sam danas spomenuo ovaj slucaj drugu koji ima malu teretanu i drzi personalne treninge. Kaze da je to cest slucaj. Ako se organizam ne oporavi dovoljno izmedju treninga umor se akumulira vremenom. U pocetku dok organizam jos uvek ima svezinu pozitivni rezultati se primecuju iz nedelju u nedelju. Posle pocne da usporava a kada se previse umora akumulira pocinje stagnacija i obrnut proces. Ako tako nesto pocne da se desava treba napraviti pauzu. Ako treba i 2-3 nedelje dok se organizam u potpunosti ne oporavi.
Potrebno oprezno dozirati treninge i voditi racuna o odmoru, ishrani... Dosta voca i povrca je obavezno zbog vitamina i minerala. Orasi, lesnici, bademi i slicno. Ishrana sa dosta proteina(meso svih vrsta, sir, jaja...) Unosenje dovoljno tecnosti.

http://www.brianmac.co.uk/overtrn.htm

http://www.brianmac.co.uk/hrtest.htm

imam 14 god imam 62kg visok sam metar 65 cm ustvari moj problem je sto posle par treninga nemogu nista da radim mislim pocnem da radim sklekove i to je mnogo tesko aaa ponekad je tako lako nekad uradim 60 a nekad nemogu ni 30 mislim da pre nisam imo ovaj problem aa to za opravljanje misica znam neradim kad me bole

secer ne valja,provalio sam da mi naglo padne snaga posle slatkog, jedi ribu posle treninga

Posle unosenja velike kolicine slatkog naglo skoci nivo secera u krvi. Zbog toga puno skoci nivo insulina koji previse brzo obori nivo secera i dodjes u jos goru situaciju. Koliko sam citao najbolje je unositi manje kolicine a cesce. U toku 2 sata posle treninga na 30 minuta po bananu, krisku kleba sa pekmezom ili medom, casu cedjene pomorandze... Tako se najbolje obnavljaju istrosene rezerve glikogena.

e to da taj secer u toj koncentraciji ali kad se istrosim previse recimo bajs 50ak km u cugu,onda pocepam celu jaffu,coko bananice,bas nesto jace i posle nagli pad,poceo sam tripovati da me i kosti bole od toga,gledam neke sportiste ma vecinu ljudi nigde bez flase coca cole sta li se njima desava u organizmu

e to da taj secer u toj koncentraciji ali kad se istrosim previse recimo bajs 50ak km u cugu,onda pocepam celu jaffu,coko bananice,bas nesto jace i posle nagli pad,poceo sam tripovati da me i kosti bole od toga,gledam neke sportiste ma vecinu ljudi nigde bez flase coca cole sta li se njima desava u organizmu

Drugo je kada piju manje kolicine u toku treninga. Tada misici imaju vremena da apsorbuju taj secer iz krvi pre nego sto pocne lucenje insulina. Probaj da pojedes recimo po trecinu jafe na pola sata. A jos je mnogo bolje pojesti neko voce koje u sebi ima dosta secera kao recimo banane. Voce u sebi ima i dosta vlakana koja usporavaju apsorbovanje secera tako da onda ni organizam ne mora da luci tako velike kolicine insulina.

Poslednja izmena:

Back