umetnost komunikacije

hmmmmmmmmm.... znaci mnogo tema na ciji racun se moze razgovarati..... ali dobro, ima tu nesta dublje... verovatno je se i vama desavalo da sa nekim mozete razgovati dosta ali nema te neke povezanosti izmedju vas.. i obrnuto, da sa osobom i nemate previse zajednickih tema, cesto sutite, ali ste povezani
Ako sa nekim nemas zajednickih tema,ne vidim kako mozes biti povezan sa tom osobom :) sem ako nije nesto animalno :zper:

Ako sa nekim nemas zajednickih tema,ne vidim kako mozes biti povezan sa tom osobom :) sem ako nije nesto animalno :zper:

meni se desavalo da upoznam muske i zenske osobe kojim samo znam ime i da krenemo u takvu pricu kao da se znamo godinama. Same reci izlaze,uopste i ne razmisljam o onome sto kazem,a teme uopste nisu neke uobicajne tipa sta ucis,de radis itd. Razgovor ima neku dubinu,a nemamo nista zajednicko. Sa nekim ljudima sa kojim imam zajednicka interesovanja ne mogu da povezem dve recenice,jednostavno nemam o cmu da pricam. Po meni u razgovoru vazna je otvorenost sagovornika tj druzeljubivost sagovornika,njegova prva procena tebe,raspolozenje,nacin kako mu se obracas,njegov status u grupi,nacin kako te grupa dozivljava i kako si usao u nju...

meni se desavalo da upoznam muske i zenske osobe kojim samo znam ime i da krenemo u takvu pricu kao da se znamo godinama. Same reci izlaze,uopste i ne razmisljam o onome sto kazem,a teme uopste nisu neke uobicajne tipa sta ucis,de radis itd. Razgovor ima neku dubinu,a nemamo nista zajednicko. Sa nekim ljudima sa kojim imam zajednicka interesovanja ne mogu da povezem dve recenice,jednostavno nemam o cmu da pricam. Po meni u razgovoru vazna je otvorenost sagovornika tj druzeljubivost sagovornika,njegova prva procena tebe,raspolozenje,nacin kako mu se obracas,njegov status u grupi,nacin kako te grupa dozivljava i kako si usao u nju...
To se zove normalna komunikacija!Spontana,bez izvestacenosti-covek se radja sa tim darom,tokom zivota moze nauciti kako da komunicira-ali to ne moze biti opusteno,ma koliko se trudio.Dobar psiholog odmah uoci tu kocnicu.:)

To se zove normalna komunikacija!Spontana,bez izvestacenosti-covek se radja sa tim darom,tokom zivota moze nauciti kako da komunicira-ali to ne moze biti opusteno,ma koliko se trudio.Dobar psiholog odmah uoci tu kocnicu.:)

Pa svi imaju taj kako kazes dar. Svima nam se desava da sa nekim imamo sjajnu komunikaciu i povezanost i u jednom perioud zivota... dok dodje drugi period kada smo sa svima zatvoreni i tesko se povezujemo. Nista to nije sto neko ima a neko drugi nema.

Evo, na primer, desavalo mi se.. odem sa nekom curom na sastanak... nemamo zajednickih tema... ali udarim ja pricati price iz svog zivota, zezati je, ona to sve pratiti, ukljuci se i ona sa nekom svojom pricicom, gledamo se u oci svo vreme, dodirujemo rukama tokom razgovora.... i stvori se medju nama neka ogromna povezanost, iako je ona osoba potpuno drugih shvatanja zivota.

Kao i svaka druga sposobnost, sposobnost komunikacije sa drugim osobama kod nekoga je razvijenija kod drugog nije.Takodje ova sposobnost moze da se nauci i vrlo dobro koristi cak i kada je zakrzljala. Dobar stimulans za komunikaciju su interesi, kako ambicije u poslu tako i ambicije u privatnom ili licnom zivotu.
Osnova dobre komunikacije jedne licnosti je sigurnost u sebe. Takve osobe mogu da komuniciraju sa svakim.
U pogledu komunikacije najinteresantnije su osobe koje su u osnovi samotnjaci ili nesigurni u sebe, ali i jedni i drugi sposobnost komunikacije pokazuju, a cesto vrlo uspesno ostvaruju kada je u pitanju interes, tacnije kada su prinudjeni da se prilagodjavaju da bi ostvarili neki interes.Verujem da je ova tema i postavljena zbog zabune koja je prouzrokovana privremenom dobrom komunikacijom koja izostaje gubljenjem interesovanja, sto je cest slucaj u musko zenskim i poslovnim odnosima.

Poslednja izmena:
Komunikacija bi trebala da je spontanost, da se teme nesvesno nadovezuju jedna na drugu, ali to često nije, pa se pribegava ovakvom teoretisanju.

Veliki je problem ako sredine dvoje ljudi uopšte nemaju dodirnih tačaka. Ukoliko nemaju mnogo zajedničkihpoznanika, pa nemaju o kome da pričaju. Nije kvalitetna diskusija o ljudima, već o pojavama, ali se može reći i da je osnova na koju mogu da se nadograđuju raznovrsne teme o pojavama, a i supstitut kad nastane ona mučna tišina. Kad znaš u kakvim krugovima se tvoj sagovornik kreće, ti bi mogao da dobiješ neku dozu sigurnosti.
Druga stvar je svestranost. Ljudi ne bi trebalo da se plaše da je manifestuju, što je često slučaj, jer su nesigurni u svog sagovornika, ili sebe. Jao, pa šta će on sad da misli o meni, pa da li ja smem sad to njemu da kažem?...

hmmmmmmmmm.... znaci mnogo tema na ciji racun se moze razgovarati..... ali dobro, ima tu nesta dublje... verovatno je se i vama desavalo da sa nekim mozete razgovati dosta ali nema te neke povezanosti izmedju vas.. i obrnuto, da sa osobom i nemate previse zajednickih tema, cesto sutite, ali ste povezani

da, mislim da sam ja jedina ovde na ovoj temi koja razume sta hoces da kazes...
sa nekima pricas ali ne osecas povezanost u srcu ili dusi, prazno se osecas? a ima nekih koji ti toliko prijaju i kad cutis a ne poznajes ih...?

meni se desilo jednom kad sam bila ne letovanju da sam upoznala jednog Litvanca moje godiste, toliko mi je prijala njegova energija da sam jako srecna bila pored njega, i da nismo imali temu za razgovor. nije to bila ljubav vec jedno Bozije osecanje i mir koji je on prozurokovao na mene ali i na druge.On je bio kao Sunceva svetlost..gde god da je, on unosi svetlost. Nikada tako nisam osetila neku osobu u svom zivotu.
Kasnije sam popricala o tom Litvancu sa jos par starijih ljudi koji su rekli da on ima izuzetno dobre odnose sa roditeljima, ogromnu povezanost sa majkom i ocem, najvise majkom, te otud njegov mir i sjaj..rekla bih zaista Boziji sjaj. steta sto nije pored mene! LITVANIJA Je daleko

Poslednja izmena:
Potrebno je da su sagovornici na slicnoj "talasnoj duzini",da imaju zajednicka interesovanja. Koliko god se cinilo da komunikacija nema veze sa ovim , nekakva veza mora da postoji.Tesko je definisati sta je to sto utice na dve osobe da se odmah nadju u prici i razgovaraju kao da su od rodjenja zajedno, a sa druge strane postoje osobe koje vas bez nekog posebnog razloga odbijaju.

Potrebno je da su sagovornici na slicnoj "talasnoj duzini",da imaju zajednicka interesovanja. Koliko god se cinilo da komunikacija nema veze sa ovim , nekakva veza mora da postoji.Tesko je definisati sta je to sto utice na dve osobe da se odmah nadju u prici i razgovaraju kao da su od rodjenja zajedno, a sa druge strane postoje osobe koje vas bez nekog posebnog razloga odbijaju.

Opseg "talasnih duzina" je sirina razmisljanja osobe i u direktnoj je vezi sa kvalitetom komunikacije. Ljudi suzenog opsega "talasnih duzina" imaju komunikaciju samo u tom opsegu i tek sa dosta truda ili u stresnim stanjima mogu da ostvare siru komunikaciju.

Opseg "talasnih duzina" je sirina razmisljanja osobe i u direktnoj je vezi sa kvalitetom komunikacije. Ljudi suzenog opsega "talasnih duzina" imaju komunikaciju samo u tom opsegu i tek sa dosta truda ili u stresnim stanjima mogu da ostvare siru komunikaciju.

A sta sa ljudima sireg opsega"talasnih duzina"? Koliki je po tebi opseg "talasne duzine" ?Kako se meri?

A sta sa ljudima sireg opsega"talasnih duzina"? Koliki je po tebi opseg "talasne duzine" ?Kako se meri?

Talasnom duzinom si ti opisala zasto su neke komunikacije lose, a neke dobre i meni se svidja taj nacin, zbog toga sam u istom smislu pokusao da kazem da kada prosirimo opseg talasnih duzina u svojoj glavi,nacin komunikacije pocinje da bude sve laksi.

U svakom slucaju postavlja se pitanje o vrsti komunikacije, kod nekih vrsta komunikacije nije moguce iskljuciti emotivni element,dok kod nekih drugih vrsta komunikacije emotivni element je osnova. Tako da je umetnost komunikacije nalazenje dobrih nacina da se komunikacija odrzi u zeljenom tonu jednostavnim prosirenjem opsega "talasnih duzina" na razumevanje druge strane i njegove potrebe za komunikacijom. Ako vi imate potrebu za tom komunikacijom morate da razumete zasto druga strana nema potrebu i tome se prilagodite, ako je situacija obrnuta,a razumete potrebe druge strane,prilagodjavanjem tim potrebama, komunikaciju lako vodite u pravcu koji vama odgovara. Krutim drzanjem u svom opsegu "talasnih duzina" i otsecanjem svega van tog opsega pokazujemo da ne shvatamo da nismo sami i da hteli ili ne mi komuniciramo s ljudima, a uvek je lakse, ako razumemo njihove talasne duzine.

Poslednja izmena:

Back