Skafander
Domaćin
- Poruka
- 3.076
Pozdrav. Odakle da počnem?
Umesto bojlera od 50 litara od 2kw snage, hoću da koristim onu delimano slavinu sa tušem što ima grejač od 3kw...elem, svaki dan se kupam jednom, dva puta i sve ostalo, pranje ruku, umivanje... I otprilike potrošim 3 - 4 kw struje dnevno samo na bojler što je mesečno do 120 kw i hoću da smanjim, da budem ekonomičan ali i dalje čist, okupan, opran.
E, sad, koristio bih tu slavinu kao protočni bojler i da radi grejač samo dok se kupam a to je između 5 i 10 minuta, što je neuporedivo jeftinije od klasičnog bojlera bez obzira na strujne udare.
Čini mi se da je oko 400 vati na 8 minuta što bi ispalo 12 kw na mesečnom nivou. Za jedno kupanje, dnevno. To je 10 puta manje nego običan bojler...nego, nekom glupošću je smanjena angažovana ili obračunska snaga struje celog stana sa 11 i nešto na 6.9 kw. Ima 3 faze sa po samo 10 ampera puta 220v je samo 2200 vati, što mi nije dovoljno za grejač od 3kw po fazi. A ne želim trenutno da plaćam 200 evra povećanje snage na 11kw, eps - u. I šta sad ja da radim da bi radila ta slavina. Da li možda može nekako pomoću nekog kontaktora od 16 A ako sam loše razumeo da za to može da posluži... U isto vreme imam električni kotao za etažno grejanje stana koji koristi trofaznu struju (380v) i ima dva grejača, jedan od 6 a drugi od 3 kw, oba u isto vreme ne mogu da koristim zbog te nedovoljne snage a i inače se ne grejem preko toga i zbog još većih računa za struju. Ali da li mogu da pozajmim struju sa jednog od tih grejača, da uzmem samo jednu fazu, a da amperaža bude dovoljna, da bude bar tih 14 ampera koliko je meni potrebno za taj grejač od 3kw. Ti grejači koriste te kontaktore. Da li oni služe za veće opterećenje pre osigurača. Nisam najbolje razumeo. Osim što uključuju i isključuju... Da li možda može napon trofazne struje da smanji sa 380 na 220v a da i dalje ima sve tri faze i dostupnih 30 ampera... Kako mogu da rešim ovaj problem? Da prođem jeftinije sa što manjim računom za struju bez ulaganja. Hvala unapred za ponuđena rešenja, sugestije i predloge.