Umem da odem... Milan Lane Gutović

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
"Ne tražim da mi se gresi praštaju. Ali, prvo treba utvrditi ko je pogrešio.
Ne tražim da se one druge, lepe stvari, kad sam ja u pitanju - pamte..."
Tako je govorio skromni Lane Gutović.

Iako nije tražio, zapamtili smo lepe stvari... mnogo lepih stvari za jedan ljudski vek.

Zamršen životni krug velikog umetnika i čoveka kao što je Lane Gutović, može razorno
da deluje na građanski moral kojim živimo... Maestro humora i sarkazma koji je snažno
tresao kavez naše realnosti, imao je nešto od Baster Kitona... Sudbinsko je bilo da ga
zavolimo, razumemo, ali da i pored smeha, osetimo strahovitu potištenost. Ipak, to osećanje
potištenosti nije postalo neki uljez u nama... postalo je zvani i uvaženi gost prema kome se
moramo lepo odnositi...

Znamo da je glumac čudna, nežna biljka. Glumac od formata pogotovo. Lane Gutović -
tek on! U jednom intervjuu je, kao svoju najbolju osobinu naveo: "umem da odem".
Mnogi od nas ne umeju da odu. Lane kad ode, ode - zauvek. Glumac Ljuba Bandović je
ovih dana napisao stihove posvećene Lanetu:

Sve natenane,
uvek sa strane.
Ko neki agent
za bolje dane
govori malo,
a mnogo stane.
Ismeva mane
zna i da lane
na šarlatane
i polutane.
I samo nestane
da dušom da*ne.
Jer gužva je u
Aleji za velikane.
Lane."

Na njegov odlazak zauvek, ljudi pišu: "Nije smeo da ode! Nije trebalo! Imao je još mnogo
toga da nam kaže! Mogao je još dugo da nas obasjava svojim iskricama duhovnosti i
mudrosti... i to sve u par reči..."

A, glumac od formata, naš dragi Lane, sve vreme je životario... Nije mu bilo lako da u poznim
godinama bude glumac. "Bilo ga je sramota što je glumac i što radi za siću" - kaže Mira Karanović.
Jedva je preživljavao svoje poslednje godine. Osramoćen, preživljavao je svoje bolesti, operacije,
kancer pluča... i nikom nije govorio svoje jade...

"Mimoišao me je bolji život" - nedavno je izjavio Lane. Morao je da radi, da prihvata uloge ispod
svog ranga... i sve to za sitne honorare. "Tragedija glumca kod nas je da i naši velikani moraju do
smrti da tezgare i jurcaju pod stare dane, da bi preživeli nemaštinu" - kaže Mira Karanović.

Bio je nestvarno lep... Pravi Balkanac... Veoma tradicionalan i konzervativan. Držao se pravila
kakvi treba da budu muškarci, a kakve žene...

Petar Božović je izjavio: Lane je svojim neodoljivim šarmom i glumom ušao u svaku porodicu
i na taj način postao član te porodice, tako da mi je lakše da svoj lični gubitak delim sa svojim
narodom. Zbogom, dragi Lane!"

Najtalentovanijeg glumca više generacija su obožavali baš svi - i stari i mladi.

"Bio je božanstven glumac i mogao je mnogo više da ostvari u umetničkom opusu, da nije
bio zgađen životom koji je živeo" -
rekao je Rade Šerbedžija...

Screenshot_44.png

I ja...

🌺 🌺 🌺 🌺 🌺

Poslednja izmena:
Milan Gutovic je rodjen u pogresnoj zemlji.On je bio veliki glumac i ono sto je kod nas retkost,bio je u svakom pogledu,gospodin po rodjenju.Nije se nikada
zalio,ni na sta,a imao je na mnogo sta.Cuvao je svoju intimu,cuvao je svoj privatan zivot.Tek posle njegovog odlaska,saznali smo,da ima dva sina i kcer.
Po svom glumackom talentu,po svojevrsnoj mudrosti,po nezadovoljstvu koje nije isticao.U svemu me je potsecao na jednog od najvecih glumaca nase epohe.
Potsecao me je na velikana britanskog glumista,nezaboravnog Lorensa Olivijea.U jednom od zadnjih intervjua,koje je dao jednom londoskom listu,na pitanje
sta misli o poslu kojim se bavio decenijama,o glumackom poslu,Olivije je rekao,smatram da je bavljenje glumom velika umetnost,ukoliko ste glumac u zemlji
koja je u kurturoloskom smislu,zrela da moze da primi najvise impulse koje glumci sa scene emituju svojim konzumentima.....

Milan Gutovic je rodjen u pogresnoj zemlji.On je bio veliki glumac i ono sto je kod nas retkost,bio je u svakom pogledu,gospodin po rodjenju.Nije se nikada
zalio,ni na sta,a imao je na mnogo sta.Cuvao je svoju intimu,cuvao je svoj privatan zivot.Tek posle njegovog odlaska,saznali smo,da ima dva sina i kcer.
Po svom glumackom talentu,po svojevrsnoj mudrosti,po nezadovoljstvu koje nije isticao.U svemu me je potsecao na jednog od najvecih glumaca nase epohe.
Potsecao me je na velikana britanskog glumista,nezaboravnog Lorensa Olivijea.U jednom od zadnjih intervjua,koje je dao jednom londoskom listu,na pitanje
sta misli o poslu kojim se bavio decenijama,o glumackom poslu,Olivije je rekao,smatram da je bavljenje glumom velika umetnost,ukoliko ste glumac u zemlji
koja je u kurturoloskom smislu,zrela da moze da primi najvise impulse koje glumci sa scene emituju svojim konzumentima.....
Lane je žrtva loših ljudi, iako je bio i ostao omiljen i voljen od miliona...
Naši novinari ni danas ne mogu da dokuče koliko dece Lane ima... Ima dve kćeri i dva sina...
Kao ćerka glumca i kao roditelj, mogu da zamislim silinu obožavanja kojom su ga deca obasipala...
Sigurna sam da ne postoji čovek koji ga je upoznao, a da ga nije zavoleo...
:heart2:

Lane je po mom skromnom mišljenju bio glumac velikog formata..
kao Zoran Radmilović i Pavle Vujisić.Oni nisu glumili ili ne daj bože
glumatali..Oni su živeli ono što su radili..
Otišli su prerano..
Laneta sam gledala i u filmovima, predstavama, kabareima... njega zavoliš kada uđe na scenu...
osvajao je scenu svojim prisustvom, toliko je bio harizmatičan, glumački neiscrpan, neponovljiv.
Ono što je Lane radio, toga se ni jedan glumac njegove generacije nije ni dosetio...
Pri tom je bio stidljiv i bežao je od ljudi... Zoran i Lane su nosili veliku tugu u sebi, a opet, bili su naši najbolji
komičari... Pavle Vujisić je bio naturščik i nije bio pozorišni glumac... Lično me podseća na Žan Gabena, francuskog filmskog glumca, takođe naturščika, koga sam obožavala...

Milan Gutovic je kao karakteran glumac i svjestan da glumac treba u svakoj ulozi biti neko drugi
kao sto je i rekao da je uloga Soica , uloga bitange koja daje sansu da se medijumski iznesu drustvene istine
ili bolje receno nedrustvene stvarnosti...mislim da meni najsretniji glumac, kantautor i sve sto karakterise umjetnicki dio ispoljavanja emocija izuzev slikarske strane...bio je Vladimir Visocki ...koji je svoje uloge uvijek odbolovao osim one redovno pozorisne na Taganjki...

Milan Gutovic je kao karakteran glumac i svjestan da glumac treba u svakoj ulozi biti neko drugi
kao sto je i rekao da je uloga Soica , uloga bitange koja daje sansu da se medijumski iznesu drustvene istine
ili bolje receno nedrustvene stvarnosti...mislim da meni najsretniji glumac, kantautor i sve sto karakterise umjetnicki dio ispoljavanja emocija izuzev slikarske strane...bio je Vladimir Visocki ...koji je svoje uloge uvijek odbolovao osim one redovno pozorisne na Taganjki...
Piši o njemu, prijatelju...
To je umetnik koga se bojim... bojim se njegove veličine...

:heart2: 🌺

Bravo, Lane! Nikada neću govoriti ovim novim akcentom koji su nam doneli dođoši!
Dr. Branivoj Đorđević se sada prevrće u grobu kada sluša nove kvazi ispravne dikcije srpskog jezika.

Ovo jeste napad na srpski jezik... ovako se ubija književni jezik i ispravna dikcija!

Screenshot_14.png
Screenshot_15.png

Back