umeće i razlozi...

Pa ove godine se verovatno udajem, ali posto sam sa mojom jacom polovinom vec par godina, sam cin udaje mi sigurno nece nista promeniti po pitanju kulinarskih navika. Obicno jednom nedeljno kao nesto spremim (tipa stavim gotovo jelo u rernu i izvadim posle pola sata - sat, a u medjuvremenu spremim pomfrit - naravno, gotov iz kese, da se ne bih smarala ljustenjem i secenjem krompira); jednom nedeljno odemo u restoran; to sve za vikend, a ostatak nedelje smo i onako na poslu u vreme rucka.

Moguce da ce mi se stav o kuvanju promeniti kad/ako budem imala dete(ili decu), jer razumem da je za decu vrlo bitna zdrava ishrana, mada i tu vise naginjem resenju unajmljivanja dadilje/kuvarice...

Inace, moj posao mi je neuporedivo zanimljiviji od kuvanja, i kuvanje mi dodje mnogo stresnije! Drugim recima, svoj posao volim a kuvanje ne volim (blago receno).

Kuvanje je odlicna stvar, kad se malo ufuras (trial and error, tako se najbolje uci), uzmes svjeze namirnice, stavis sto ti hoces, dodas onoliko zacina koliko tebi odgovara i kako mislis da je najbolje. Fakticki, sve sto vidis u trgovini ili samoposluzi, mozes vecinu stvari sama spremiti za manje od 20 minuta, vrlo cesto ispadne ukusnije i visestruko zdravije, od cipsa preko majoneze pa sve do komplikovanih jela. Stavis neku laganu muziku u pozadini i milina. Inace, kuvam na vodi i ne koristim kuhinjsku so (povrce sadrzi potrebne minerale), niti ulje. Maslinovo samo malo na salatu, kasicica nedjeljno. Gotova jela su smrt, isuvise masna, slana i zasecerena... Propast nase civilizacije nije meso nego pretjerana potrosnja secera (John Yudkin). Kad se nekadasnji paleolitski lovac i sakupljac prebacio na poljoprivredu, zdravlje se nije poboljsalo, kad sto se generalno misli, npr. zubi su poceli da propadaju i pojavilo se dosta zdravstvenih smetnji, opet, zbog ogromne potrosnje secera. Kao sto rece AlterEgona, ima tu dosta osjecaja, kreativnosti, instinktivnih radnji, improvizacije... TIjelo kad se navikne na zdravu ishranu, zahvalno ce ti se oduziti. Umro mi je 'komsija' Bosnjak prije mjesec dana, bio sam na dzenazi, pa onda na okupu kod kuce. Na astalu je bilo dosta klope spremljene na balkanski nacun, probao sam malo reda radi, bila mi je muka 3 dana.

Back