Uloga Indije u multipolarnom svetu

Сатиш, ми је причао често о Источно-Индијској компанији.

И како је то изгледало у Индији, нарочито Бенгалу, а како је изгледало када су прешли на Кину у опијумским ратовима, после су се и Французи придружили.

Причао ми је о керовима мешанцима енглези и оланђани са индијкама !

Нова компанија, нова култура, нова земља, нови послови, ваљда су хтели и нову расу мешањем култура ?!?!?

Тако сам закључио из њихових прича...

И ја када сам тамо био, то ми је сметало. Мислим оно, убије своју жену за столом, ја му кажем дај бре Ви Џеј, то си могао када попијемо кафу. Он каже ма кафа нам је већ упропаштена !
jes djubre ta zena.........coeku da unisti raspolozenje.

Ne možeš da im uvaljuješ ništa sem sirovina. Na stranu što nemaš šta konkretno,jer su pokriveni i svojim i stranim proizvodima koji se kod njih prave nego su oni i to ne samo Indijci nego bukvalno svi iz tog dela sveta poseban nivo zavisnika od brendova kojima takav imidž znači daleko više nego zapadnjacima. Prošla su vremena kada je neki Genex mogao nesvrstanim "plemenima" da prodaje svako đubre. Tamo ne mora tekuću vodu da ima ali ajfon i najk majicu mora,makar fejk.
Vi ljudi kao da ste spavali poslednjih trideset godina. Prošao je taj voz odavno.
Дакле, преостало нам је само да продајемо сировине?

Па што се буните против рудника литијума?

Дакле, преостало нам је само да продајемо сировине?

Па што се буните против рудника литијума?
Ne možeš svakom sve uvaliti. Tvoje tržište za proizvode široke potrošnje je ex-yu uglavnom gde si brendiran + malo prošireno susedstvo odnosno CEFTA. Najviše se izvoze koliko se sećam statistike čelik,gume i sl i to u EU,uglavnom stvari vezane za transport i automobilsku industriju, tj ti proizvodi ne idu u maloprodaju nego su deo mreže nekih EU kompanija.. Namenska (oružje) ima neku širu klijentelu jer njeni korisnici su specifični(države) pa ne zavisi toliko od nekih stvari koje su jako bitne prilikom prodaje druge vrste robe. U ovom slučaju zaista nemaš šta da ponudiš u nekoj značajnijoj količini da bi uticalo znatno. Imaš recimo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom,Azerbejdžanom,Belorusijom skoro dve decenije....sada je to još prošireno na većinu ex-SSSR zemalja pa izvoz je minoran i uglavnom se svodi na sveže voće.
U slučaju azijskih zemalja,naročito tog dela južne,istočne i jugoistočne Azije postoji bukvalno sve što ti ovde proizvodiš i prodaješ u EU jer prodaju tu robu isto kao i ti, a i logično štite svoje pozicije, a na maloprodajnom nivou ljudi zaista drže do svetskih brendova + lokalni azijski pre svega japanski i korejski. Znači da bi se tu probio moraš se pozicionirati od nule jer prošlo je davno vreme dilova Tito-Nehru-Indira Gandi. A to zahteva ozbiljno ulaganje koje retko ko može da isprati ovde finansijski.

A ljudi se bune jer exploatacija nije ispraćena sa propisima o zaštiti životne sredine pa su nas Kinezi pootrovali poslednjih nekoliko godina zbog načina proizvodnje čelika i ostalog što im je dato ovde i jurnjave za što jeftinijom cenom proizvoda uz punu podržku vlasti na uštrp zdravlja, samim tim ljudi su sa razlogom skeptični da se isto neće ponoviti sa Australijancima i litijumom.

pa za sad ovde vidim
nasa vina i neke random proizvode onlajn

u sustini ako uvoze sokove i slatkise iz Austrije ,Turske , Spanije, Italije sto ne bi is Srbije

nisu boljeg kvaliteta posebno neka turska usecerena sranja kojih ima u velikim marketima
nas Njamb je pojam za ovo
Živiš u Aziji i nisi skontala da oni jako vole zašećerena sranja :) . Od onih slatkiša po Tajlandu meni su bukvalno zubi trnuli od šećera, a čak ni sprajt ili coca-colu nisam kupovao jer je znatno ali baš znatno slađa od naše verzije,nego sam kad mi je bilo do gaziranog uzimao neki schweppes sa limetom koji je bože pomozi još, da ne govorim o njihovim lokalnim sokovima. Oni imaju šećer kao prilog u svakom restoranu uz čili i riblji sos,kao mi što stavljamo so i biber. Ljudi nisu normalni po tom pitanju.
E na takvo tržište se probijaš tako što se prilagodiš istom, dakle promena proizvodnje, pa reklama, pa spuštanje cene....misliš da se "Jaffi" recimo isplati? O tome pričam.
Da ne pominjem da je većina naših kompanija robe široke potrošnje u sastavu nekih drugih kompanija recimo Pepsija(marbo čips je Lay's u aziji),Koca-Kole, Atlantic Grupe, raznih pivara, henkela......dakle brendovi su ostali samo za nas i region jer su brendirani iz vremena ex-yu a u Aziji i Africi su prisutni pod drugim imenom i već plasirani iz lokalnih podružnica.

Indijac razvalio.
Nista se nije promenilo ni danas.
Ja sam odusevljena ovom decom.
12:00 minut pa nadalje zanimljivi
12:41 (najjaci)
U nastavku Britanka prica kako je kolonijalizam super.
Ali Indijac u jednom momentu naziva UK- "little island".

I vrhunac videa minut 22:20, kada Britanka, na pravdi boga, izjavljuje da svet treba da bude zahvalan Britancima za sve sto su uradili. Prajsles.

Poslednja izmena:

Indijac razvalio.
Nista se nije promenilo ni danas.
Ja sam odusevljena ovom decom.
12:00 minut pa nadalje zanimljivi
12:41 (najjaci)
U nastavku Britanka prica kako je kolonijalizam super.

I vrhunac videa minut 22:20, kada Britanka, na pravdi boga, izjavljuje da svet treba da bude zahvalan Britancima za sve sto su uradili. Prajsles.
On to vec rekao 1957, vidis a 2021 su absolutna nula

Биће успех за Индију да уопште опстане као држава.
Индија је дефиниција хаотичне државе. Свака част како уопште функционишу.
У некој тамо будућности имају итекако потенцијал да буду светска сила. Али њихова тренутна улога у свету? Њихова блиска будућност? Има још дуго да чекају па да мењају светски поредак.
Indija je manje vise nekakva demokratija koja pa opet kako tako
i funkcionse. Siromasna zemlja, oduvek je i bila takva, rasadnik
pameti, mislim da je unistava sistem kasti jos uvek, na neki nacin
i religija.

Ne može Indija ni da prismrdi Kini. 10 puta više etnički, religijski, ideološki, razjedinjenija zemlja iznutra. Slabo obrazovani, mnogo zaostali, dzabe im bolji natalitet. Sa druge strane okruženi sa Kinom i njenom saveznicima, Kinezi ekonomski pridobili Pakistan, Nepal, Butan, Banglades, pa čak i Šri Lanku, ostrvo odmah na par km od Indije ugurali u dužničko ropstvo. Pa čak i Maldive. To sve, danas-sutra, mogu postati Kineske vojne baze. Porediti Kinu i Indiju je suludo. Kina danas prestigla Ameriku po inovacijama, plaćaju licem, voze se samoupravljajucim taksijima, novi najveći izvoznici čak i složenije tehnologije, 5G, smartphones, prestizu Ameriku u svemirskim tehnologijama, genetska istraživanja, nanoroboti, i td...

Po svemu, evo na primer:

04. avgust 2021.08.12 | Izvor: b92.net

Xiaomi je broj 1 u Evropi​

MADRID - Po prvi put, Xiaomi je naprodavaniji telefon u Evropi.
Kineski gigant Xiaomi nastavlja sa rastom, što u proizvodnji, što u prodaji.

xiaomi

Izvor: Ilustracija

Nedavno su prestigli Apple i postali drugi najprodavaniji na svetu, a sada su najprodavaniji u Evropi, po prvi put.

Strategy Analytics prenosi da su u drugom kvartalu prestigli Samsung i da su u drugom kvartalu prodali 12,7 miliona mobilnih telefona u Evropi. To je skok od 67,1%.
Samsung je opao za 7% i prodao je 12 miliona, pa je Xiaomi sada ispred njega. Rast je zabeležio i Apple i to od 12,7%, najviše zahvaljujući modelu iPhone 12.
Xiaomi je naprodavaniji u Rusiji, Ukrajini, Španiji i Italiji
Zanimljivo, ne znam baš nikoga sa Xiaomijem

Indija je manje vise nekakva demokratija koja pa opet kako tako
i funkcionse. Siromasna zemlja, oduvek je i bila takva, rasadnik
pameti, mislim da je unistava sistem kasti jos uvek, na neki nacin
i religija.
Pogotovo kaste, kao i prevelik uticaj religije i na najbanalniju svakodnevnicu te rasne razlike izmedju severa i juga.
Cak i sa autokratijom a la Kina, ostali bi ti i takvi problemi. ;)

Back