Ulje od čajnog drveta (Tea tree oil)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
90.137
Osetim ispod kože kao da će nešto da izraste i vidim da se preporučuje ulje od čajevog drveta. Kupim i mogu vam reći da radi.

Image1.jpg

Da li još neko ima iskustva?

Poslednja izmena:
Ulje čajevog drveta, takođe poznato kao melaleuca ulje, je esencijalno ulje sa svežim, kambarskom mirisom i bojom koja se kreće od bledo žute do skoro bezbojne i jasne.

Izvađeno je iz lišća stabla čaja, melaleuca altermobilija, sa prirodni staništem u jugoistočnom Kvinslandu i severoistočne obale Novog Južnog Velsa u Australiji.

Ulje obuhvata mnoge konstitutivne hemikalije, a njegova kompozicija se menja ako je izložena vazduhu i oksidaciji. Komercijalna upotreba ulje čajevca počela je 1920-ih.

Kao tradicionalna medicina, obično se koristi kao aktuelni lek u niskim koncentracijama za lečenje kožnih uslova

Iako je altermobilija Melaleuca poznata kao stablo čaja, ne bi trebalo da se meša sa biljkom čiji se listovi koriste za pravljenje crnog, zelenog i oolong čaja.

Ulje je korišćeno je kao tradicionalna medicina od strane aboridžinskih ljudi u Australiji vekovima. Ovi Australci gnječe listove čaja da bi se izvukli ulje, a zatim ga udišu da leče kašalj i prehlade ili ga primene direktno na kožu za isceljivanje.

Danas je ulje čaja na veliko dostupno kao 100% nerazređeno ulje. Takođe su dostupni i razblaženi oblici, u rasponu od 5-50% snage u proizvodima dizajniranim za kožu.

Ovo ulje sadrži brojne jedinjenja, uključujući terpinen-4-ol, što je pokazalo da ubijaju određene bakterije, viruse i gljivice.

Pojavljuje se i Terpinen-4-OL da povećava aktivnost belih krvnih zrnaca, koja pomažu u borbi protiv klica i drugih stranih osvajača

Evo za šta sve može da se koristi

1. Sredstvo za dezinfekciju ruku

Studije su pokazale da ubija nekoliko uobičajenih bakterija i virusa odgovornih za izazivanje bolesti, uključujući E. coli, S. Pneumoniae i H. griz

U stvari, ispitivanje pokazuje da je dodavanje ulja čajevca u sreedstvo za dezinfekciju pojačalo njihovu efikasnost protiv E. coli

Studije i dalje potvrđuju da ubijaju bakterije bez antibiotika

Evo jednostavnog recepta za pravljenje vlastitog hidratantnog, sve-prirodnih sanizatora za ruke koristeći ulje čajnog drveta.

Poslednja izmena:
2. Odboja insekte

3. Prirodni dezodorans

4. Antiseptik za manje rezove i ogrebotine

5. Ubrzava zarastanja rana

6. Protiv akni

7. Oslobodite se gljivica na noktima

8. Ispiranje usta

9. Sve namenski čistač

10. Smiruje upalu kože

11. Kontroliše perut

12. Leči Atletsko stopalo

13. Uništava buđ sa voća i povrća

14. Ublažuje psorijazu

Evo za šta sve može da se koristi

1. Sredstvo za dezinfekciju ruku

Studije su pokazale da ubija nekoliko uobičajenih bakterija i virusa odgovornih za izazivanje bolesti, uključujući E. coli, S. Pneumoniae i H. griz

U stvari, ispitivanje pokazuje da je dodavanje ulja čajevca u sreedstvo za dezinfekciju pojačalo njihovu efikasnost protiv E. coli

Studije i dalje potvrđuju da ubijajući bakterije bez antibiotika

Evo jednostavnog recepta za pravljenje vlastitog hidratantnog, sve-prirodnih sanizatora za ruke koristeći ulje čajnog drveta.
Dugo već koristim ulje čajevca.
Kada je počela Korona, pravila sam sredstva za dezinfekciju ruku, površina i radnog prosora sa čajevcem, sipala u bočice sa raspršivačem i koristila.

Pisala sam da sam pravila kremice za lice i ruke.
Ponekada bih ukapala nekoliko kapi čajevca u kremicu dok se pravi.
Takođe, odlično je za ispiranje desni i grla.
Kada sama radim pedikir u vodu ukapam neku kap čajevca.

IMG_20230819_012237.jpg

I zašto je tema u 'Zanimljivosti'?

Koristim ga za negu lica. Recimo arganovom ili kokosovom ulju, koje koristim za lice, dodam par kapi cajevca.
Pravila sam i sprej protiv komaraca, nista posebno voda i ulje cajevca.
U samponu sa kosu ga stavljam takodje.
Miris jeste tezak ali se naviknes vremenom.
vidi da nadješ jojoba oil (izgovara se hahoba) koje je najbolje za mešanje a inače je dobro za kosu i kožu. Mislio sam se da otvorim i posebnu temu za to ulje

Koristim ga za negu lica. Recimo arganovom ili kokosovom ulju, koje koristim za lice, dodam par kapi cajevca.
Pravila sam i sprej protiv komaraca, nista posebno voda i ulje cajevca.
Regeneratoru za kosu takodje ubacim par kapi.
Miris jeste tezak ali se naviknes vremenom.
I ja sam ga dodavala u kokosovo ulje za lice.
Nisam htela o tome jer su me u jednoj od tema ' poklopili' u vezi sa kokosovim uljem za negu lica. :lol:

Znam to, mazala ga detetu zbog ekcema.
Dobro je.
To je druga tema da, a zasto ga pominjea, mislim sta si procitao?
hahoba ulje preporučuju kao "carrier oil" za nanošenje (odatle carrier) esencijalnih ulja, kao recimo ulje čajevca, na kožu jer čisto esencijalno ulje može biti prejako (iritantno) za neke ljude. Ovo ulje ima veoma slične osobine kao čajevac te se zato preporučuje za tu kombinaciju.

hahoba ulje preporučuju kao "carrier oil" za nanošenje (odatle carrier) esencijalnih ulja, kao recimo ulje čajevca, na kožu jer čisto esencijalno ulje može biti prejako (iritantno) za neke ljude. Ovo ulje ima veoma slične osobine kao čajevac te se zato preporučuje za tu kombinaciju.
Pa da, moze to biti i maslinovo. Ja najcesce za svoje kreme kao bazu koristim maslinovo. Jojobu sam koristila cistu bez dodataka.

Back