Ulicni svirac- ustvari ozbiljno preduzetnistvo i samozaposlenje

ekvador7

Obećava
Poruka
91
Uvek sam ulicne svirace dozivljavao kao prosjake koji ,da ne bude ocigledno, eto nesto svira da se kaze, kao kada cigan dovede medveda i stavi sesir, eto malo zabave da nije golo prosenje. Ali ustvari bar sada iz mog novog ugla, to i nije bas tako, bilo je ozbiljnih ulicnih muzicara koje sam sretao u toku zivota, mada to je bilo vise ono wow, prosi a tako dobro svira, ocigledna predrasuda . Svakako toj predrasudi su doprineli pomenuti cigani ili invalidi koji su po duznosti isturavali i pokazivali taj deo tela....
Uglavnom, svirao sam kao klinac gitaru pa prestao ali generalno zanimanje ulicni svirac je genijalno, biras poziciju, biras sam repertoar, samozaposlen si i ako si iole dobar tu ustvari moze ozbiljno da se zaradi, pogotovo napolju. Mi smo navikli da kitimo muziku u kafani ili na svadbi, ali ustvari ta ulicna muzika za ljude koji ne izlaze ili nemaju vremena zbog porodice, tih 5-10 minuta u metrou ili prolazu moze dosta da znaci, odnosno ulicni muzicar moze biti ozbiljno i korisno obostrano, samozaposlenje sa raznoraznim skaliranjima.

pa eto, mada je tema bas da ulicni svirac nije taj prosjak ali znaci da moze da zaradi sa pristojnim repertoarom 10x vise jer daje vrednost . Ne znam zakone i kako policija gleda na isto, ali sa nekim pojacalom, da to bude jasno i cisto ustvari bilo bi sjajno. Mada solidan ulicni svirac moze biti i kao deo kulturne ponude nekog grada, tako da pretpostavljam da nisu ugrozeni ako ne stoje bas negde gde smetaju .

To je nastavak tradicije bardova, skaldova, guslara i drugih sličnih zabavljača koji su vekovima svirali i zabavljali narod po gradskim trgovima. Ibn Haldun je još tamo negde u 14. veku, pišući o cikličnosti istorije, smatrao da pojava uličnih svirača označava "kvarenje" civilizacije (između ostalog). Zanimljivo mi je kada sam to čitao, kako je smatrao da kvare omladinu pesmama, bukom i sramnim stihovima, slično se govorilo o savremenim rok zvezdama. Neke stvari se zaista nikada neće promeniti.

Uvek sam ulicne svirace dozivljavao kao prosjake koji ,da ne bude ocigledno, eto nesto svira da se kaze, kao kada cigan dovede medveda i stavi sesir, eto malo zabave da nije golo prosenje. Ali ustvari bar sada iz mog novog ugla, to i nije bas tako, bilo je ozbiljnih ulicnih muzicara koje sam sretao u toku zivota, mada to je bilo vise ono wow, prosi a tako dobro svira, ocigledna predrasuda . Svakako toj predrasudi su doprineli pomenuti cigani ili invalidi koji su po duznosti isturavali i pokazivali taj deo tela....
Uglavnom, svirao sam kao klinac gitaru pa prestao ali generalno zanimanje ulicni svirac je genijalno, biras poziciju, biras sam repertoar, samozaposlen si i ako si iole dobar tu ustvari moze ozbiljno da se zaradi, pogotovo napolju. Mi smo navikli da kitimo muziku u kafani ili na svadbi, ali ustvari ta ulicna muzika za ljude koji ne izlaze ili nemaju vremena zbog porodice, tih 5-10 minuta u metrou ili prolazu moze dosta da znaci, odnosno ulicni muzicar moze biti ozbiljno i korisno obostrano, samozaposlenje sa raznoraznim skaliranjima.

Уличним свирањем се баве разни људи из разних разлога.
Од оног клиначког "ај да наступим негде јавно, да пробијем лед"
па до оног "дај да преживим".

Дакле комплексно.

Што се тиче да ли је то прошња,
па ако тако гледаш сваки посао
је продаја дупета ...

Devojka violinistkinja je na ulici svirala nekoliko dana. Prelepa muzika. Ne znam ko joj sve nije ubacivao novac u kofer od violine.
pa eto, ja namerno nisam hteo da ubacim taj epitet prelepo , nego solidno, ali mogu da zamislim koja je to kesh mashina recimo u Madridu ili Rimu, ako sviras prelepo . Sam si svoj gazda, biras koliko ces da sviras, sta ces da sviras, gde ces, ne zavisis od gazda restorana ili kafica da li ce te zvati kada, ne placas ni poreze imas ziv kesh nema preko racuna , milina.

Imamo primer donacija kod influensera i youtuber-a, koji su pokupili ustvari taj fazon od ulicnih sviraca i performansijera na ulicama, stavili su taj virtuelni sesir i izvode i zabavljaju svoje pratioce za kafu ili sada imaju i neke ciljeve sa zacrtanim zeljenim budzetom..... Takodje, zanimljivo je iz ugla marketinga, ako si dobar , verovatno treba isprazniti taj kofer sa vremena na vreme, kada ljudi vide kesh reci ce, ovaj ubija ne moram i ja, mada sa druge strane dosta kesha znaci i socijalni znak odnosno pokazace da su drugi prepoznali vrednost i pogurace i novog, to je zanimljivo, mada svakako iz bezbednosnog ugla, ipak je bolje pokupiti... Ako je ipak bolje da se vidi dosta kesha, mozda se to moze srediti i sa laznim novcanicama ... Ali generalno ako nisi bas bas los, sazaljenje ili prosenje ustvari ne postoji, prosto ljudi ce dati za izvodjenje, platice tu kartu iz zahvalnosti i uzitka .
Koju snagu, koju slobodu u odabiru lokacije i rada krije ustvari ta ulicna svirka je fascinantno i koja mogucnost zarade . Ti recimo sa hranom imas problema sa propisima ako zelis na divlje nesto da prodajes, ovde nudis uslugu koju svaki grad blagonaklono gleda, posto je besplatna zabava . I jos ako naucis da ostvaris kontakt sa publikom, prakticno imas svoju licnu binu gde (skoro) pozelis .

Poslednja izmena:
Da, neki megapolis i jos turisticki grad, neki siri centar ili bas centar, koliko ljudi prodje uvece, mogu da se frljam i lupetam ali to su desetine hiljada, neko ko stane, bilo bi zanimljivo znati procente , koliko ljudi ce stati i slusati a ne dati nista, drugo je kada stanu pored nekog kafica sa muzikom, oni znaju da on vec zaradjuje a ovde vide sesir i znaju da je na ulici, neka svaki 20-ti stavi nesto , to su stotine evra za nekoliko sati , vise nego da radi u kaficu .
Sto se tice skaliranja, pa to je divotica, mozes imati one kamp stolice, pa nekoj baki dati koja stoji da sedne, cenice to mnogo, taj spomenuti kontakt sa publikom, neki zaljubljeni par, pa pitas za imena, pa promenis u pesmi u njihova imena, ili pasivno, neka devojka stoji pa neki njen odevni predmet ubacis u pesmi ili nesto karakteristicno , mislim ako personalizujes pesme ili muziku uz publiku, taj procenat koji sam lupio svaki 20-ti, moze da bude bude svaki 10 ili 5 i da zaista taj ulicni svirac bude kao da si na turneji zakazanoj svaki dan sto se tice zarade.

Poslednja izmena:
a sto se tice tog sviranja uzivo, odnosno uzivo muzike, secam se da sam ovo spomenuo u nekoj staroj diskusiji ali mislim da nisam dobio nijedan odgovor, uzivo muzika se jako razlikuje od muzike koja "ide" preko radija ili snimljene, to je pretpostavljam zbog samog zvuka koji se "rasprsuje" ili kada se snima studijski, zvuk ide kroz taj neki kanal, a uzivo je totalno drugacije, ovo nema veze sa efektom sto neko uzivo svira, nego sa samim zvukom koji drugacije ide kada nije studijski . Sada razmisljam da li ima razlike kada zvuk ide kroz pojacalo .... Naravno da je uzivo lepse ali ne samo zbog zivog muzicara nego i zbog fizike neke, pa ako se neko razume u materiju da objasni....

@Обилић , pogledao sam sada kanal i dosta klipova od tog Damiana, pa to je prelepotinja od preduzetnistva, covek ne samo sto je ulicni svirac, ima svoj proizvod, kurs gitare a koristi ulicu i svoj performans za reklamu i za socijalne mreze, neki klipovi mu imaju milionske prikaze, to je ozbiljan novac i od osnovne google zarade, ali prodaja svog proizvoda koji je ustvari ekstremno dobar proizvod i jako usmeren prikazuje sebe kao odlicnog gitaristu i jos daje besplatnu zabavu na ulici-prikazuje se kao prizeman , prakticno zarada od svirke uzivo njemu je sekundarno odnosno ne moze da se meri sa ovom globalnom prodajom online proizvoda, mogu da zamislim od tih milionskih pregleda koliko je generisano automatske online prodaje sirom sveta , prosto genijalno na vise nivoa .

uzivo muzika se jako razlikuje od muzike koja "ide" preko radija ili snimljene,

Разлика је пре свега у "савршенству изведбе"
(музичари наснимавају сваки део док не буде перфектно).

Затим у комплексности снимка
(један извођач без проблема насними колико хоће и уме инструмената, гласова ...)
а онда и у звучним ефектима који се користе приликом снимања
и нарочито ремиксовања.

Такав звучни производ је употребљив у највећем броју случајева
(слушање у колима, шетњи, лифту, паузи за ручак ...),
али и то уме да досади
па нас јако освежи слушање уживо
које је често аранжмански другачије, сировије и долази до изражаја
стварни таленат извођача.

Pozorista imaju one specijalne akusticne sale, sto daje dodatni efekat, ali zvuk kada izadje iz instrumenta on nema jedan kanal, izlazi napolje, ipak mislim da ima veze i sa tim rasprsivanjem zvuka i cestica, ovo sto si naveo je legitimno i logicno , pogotovo taj efekat sto nije predodredjena muzika vec se uzivo stvara i taj efekat nesavrsenosti , imamo kod uredjaja mono i stereo, a uzivo zvuk iz instrumenta je multi stereo ?

Pozorista imaju one specijalne akusticne sale, sto daje dodatni efekat, ali zvuk kada izadje iz instrumenta on nema jedan kanal, izlazi napolje, ipak mislim da ima veze i sa tim rasprsivanjem zvuka i cestica, ovo sto si naveo je legitimno i logicno , pogotovo taj efekat sto nije predodredjena muzika vec se uzivo stvara i taj efekat nesavrsenosti , imamo kod uredjaja mono i stereo, a uzivo zvuk iz instrumenta je multi stereo ?

Ти уствари говориш о звуку, односно на то мислиш.
Добро ти то мислиш, и наравно да је у музици најважнији звук.

Наука о звуку овако гласи:

Звук је све што чујемо, а чујемо треперење (вибрацију) неке средине у распону 20Hz до 20кHz.
Звук делимо на тон и на шум.

Тон је правилно треперење, шум неправилно.

Музика се углавном бави тоном, шумом само изузетно.

Карактеристике тона су боја, висина, јачина, трајање.
Боја је најинтересантнија и зависи од количине и карактеристика "горњих" тонова
који учествују у изградњи носећег тона (ово не бих даље објашњавао, мада није компликовано, али је мало опширније).

Back