Улична школа

A ulicna skola ? Sta bese sa temom koju ste po mom misljenju totalno promasili. Ulicna skola nije citanje crtanih romana nego sposobnost da se snadjes u svakoj situaciji. bez tatine podrske Neznam koliko vam kazu " Zmajevi predgradja " , "Crni biseri " itd...???
Vratite se na temu ! :rtfm:
Pozdrav !

Pa nisam ja postavio temu ali ako smo vec kod toga da se malo pogura. Naravno to je poslo od gradske dece. Predjasne generacije nisu imale ovaj komotitet i tehniku pa su se vise druzili.Natalitet je bio veci i puna ulica decurlije, momaka, oni se nisu zabijali u svoje sobe nego su svo slobodno vreme provodili na ulici. Tu su se izgradjivali borili se za svoje mesto u klanu,drustvu, timu " bandi" td itd. Prekosutra putujem u Srbiju ali kada se vratim / ako tema ne zamre/ postovacu vam svoj rad koji je bio objavljen u nekadasnjem -Sabac portalu-
a odnosi se bas na momke koji su prolazili tu ulicnu skolu, mozda je neko i citao
" KALDRMSKA GENERACIJA "
do pisanja :bye:

Kaldrmska generacija

( Šabac )
Taj period možemo locirati u generaciju Mikana „Cvrke“ - Vlade „Pince“ - Ilije „Ćore“ - Miše „ Bulje“- Milana „ Barona“- par „ Bumbara“ -„ Trumana“ kao i ostalih Šabačkih jebivetara. Bilo je tu i par odlikaša čijih se imena niko ne seća ili su se izgubili po većim gradovima.
Uz nas su rasle i neke “ ribe “ koje po zvučnosti nadimaka nisu zaostajale, npr.
“ Sisojka” -“ Jebulja” - “ Darodavka “ - “ Buljuša “ – “ Drkača “ sve su one spadale u grupu - “ Prcaljki “

Šabac je bio podeljen po kvartovima, većim ulicama, tako da su izbijali “ Lokalni ratovi ” Klanovi su bili teritorijalno podeljeni po mestu stanovanja, školama itd.
Teritorije:
Geografska podela Šapca je bila stroga (Za nas): Donji Šor – Gornji Šor – Bair – Kamičak – Pop Lukina – Livade ( Šipurske i Kasarske) Zorkaći ( Kolonija i barake )- Maljani( Avdinovci).
Zorkaći su sa vodili komšiske ratove Kolonija i Barake ali su u školu morali prolaziti Pop Lukinom ulicom pa su zajedničkim snagama “ krčili put “. Maljani su ugrožavali centar oko bioskopa Kasine i Pariza gde je bio i korzo pa su se za taj centar svi borili. Iz Godine u godinu se odnos snaga menjao zavisno od dominancije vodećih ličnosti, broja, srca, brojnosti.
Tuče su bile svakodnevna pojava ali niko nije zvao tatu ili miliciju. “ Tabalo “ se pojedinačno, zbog cura, lični ego, mesto u klanu, reputacije, ugleda, uvreda
(uh, bili smo lako uvredljivi) ili jednostavno da se vidi ko je jači tukli smo se za niz beznacajnih sitnica. Grupne tuče su bile najavljivane 5 do 20 članova iz svake “ bande “. Viteško ponašanje je bilo visoko cenjeno i ako pobeđena grupa nije bežala i muški podnela batine nije bila retkost da se zajednički udruže protiv nekih trećih i bilo im je dozvoljeno da prolaze kroz pobedničku teritoriju do sledećih čarki.
U unutrašnjosti društva je vladala stroga hijarerhija. Znalo se ko vodi, ko dobro boksuje, rve se, ko je najbrži i na koga se možeš osloniti. “ Pametnjakovići “ nisu bili cenjeni ali smo ih trpili zbog pismenih zadataka, prepisivanja itd. Ako bi previse isticali svoju intelektualnu nadmoć dobili bi po njonji /nosu/ i bili vraćeni na svoje mesto.
Prema gluvonemima i fizički hendikepiranim se ponašalo naklonički i oni su bili teritorijalno nezavisni.
Nastaviće se ako vas interesuje.

Izlasci - Sex - Gresne veze -Pesovani -Lezbejke- Seljancice- Picopatnici-Dronje. itd.itd.

Ma idemo dalje, sada sam nasao vremena ;)

Naša generacija je bila patrijahalno vaspitana i starije smo poštovali bilo da smo ih voleli ili mrzeli.-Oni su bili –Stariji – Roditelji se nisu mešali u naše stvari a i mi smo povrede lažno prijavljivali kao: Padove, nepažnju, ili slično, ponekad je to prolazilo ali i Ćalci su imali u svoje vreme slične probleme pa su se pravili “ Toše “

Izlasci:
Raspored večeri je tekao većinom po istom receptu. Prvo bi “ Dasa” dolazio sa bioskopskim kartama, posle prestave se išlo u poslastičarnicu gde su naše dame mogle da prodaju pamet iz knjizevnosti, poezije, mode. Posle te duševne hrane trebalo je nahraniti i telo pa smo ih izvodili ( Čerez romantike i drugih stvari ) u veliki slabo osvetljeni park, trkalište, dudaru, vašarišta letnjikovac, zavisno od toga gde im je bilo bliže da se posle svršenog čina urede i vrate kućama.

Šabac sa toliko srednjih školi je grad mladih. Ženski je bilo ko pleve, za svačiju kapu. Ulični dripci su većinom gubili nevinost kod prcaljki. Te « dame » ne samo da su vladale svojim kvartom nego su harale po celom gradu. Nisu sitničarile ni delile muskarce na : Šonje, dronje, kukavice, barabe, na “ Redaljkama” su svi stizali na red. Naravno tako širokogrudo ponašanje je imalo posledica. Pencilin ta “ Trišo majka “ je tekao potocima.
Imali smo mi i finih cura-Srednjoskolki – ali najpopularnije su bile one “ Taze “ seljančice u prvoj godini. One su bile tvrde dok ne prime prvog Đoku posle su bile opasnije od ovih naših. U svom selu odlikašice preko MITE gde su se nosile kokoške, sir, pa bogami i prasici seoskom uči i ocene su bile na nivou. Sa slabom osnovom suočene sa težim gradivom, bez pomoći mite te buduće babice, sekretarice, učiteljke gube ambicije jer ne mogu da postignu pa se okreću životu i nama momcima.
Njihovi muški sapatnici sa sela (Džulovi) su još gore prolazili. Naivni,prostodušni, škrti, teško su prihvatani od gradske manguparije. Naše devojke su ih izbegavale a njihove seljančice su htele dasu, tipa,mangupa, gradjanina. Njima je trebalo mnogo više vremena da se snađu a neki su ostali večito to što jesu - džulovi.

Našoj teritorijalnoj podeli su se povinjavale i ženske. Maljani su čuvali svoje koke a mi našima nismo dozvoljavali da se petljaju sa njima. Grešne veze su bile izolovane a ponekad i silom prekinute jer je bio prozivan brat što to dozvoljava. To je bilo malo teže nametnuti novodošlim seljančicama ali su vremenom i one ukapirale. Prcaljke su imale veće iskustvo i malo labaviju kontrolu. ****** su imali odrešene ruke ali slabo mušterije pa su vaćarili odbegle džulove kao dolutale i materijalno zavisne klince koji su pobegli od kuće. Lezbejke su bile malobrojne ali su se ponekad borile uz nas i bile prihvaćane kao punopravni članovi bande, klana itd.
Ovo beše u kraćim crtama o našoj kaldrmskoj generaciji.

Autor: Dadel
Učenik Šabačke ulične škole sa isturenim odelenjima u Marselju i Beču.
Višu kaldrmsku započeo u Šabačkoj metropoli a nastavio u gore pomenutim selima / Marselju i Beču / gde i sada krstari održavajući lekcije snalažljivosti.

Gospodo izvolite ako ima pitanja-Tu sam.

ja sam fax zavrsio al mislim da nepostoji skola nijedna na svetu kao sto je ulicna to je nacin prezivljavanja opstanka najjaci opstaju i dzabe vam sve skole ako nista prosli bar deo ulicne skole da vidite kako je kad vas neko zavrne uradi ili slicno nego ucite ono sto pise u knjigama i krenete neki poso i ovi sto su prosli ulicnu skolu oni dodju i ocerupaju vas dok trepnete a da vi niste ni svesni na ulicnoj skoli se dobija ona ostrina stav opreznost otvore se oci i na potiljku leva ruka desni dzep i nako to sto u redovnoj skoli nemozete da naucite

Back