ULICE BEOGRADA,SVE VISE LICE,NA ULICE NEKOG AZIJATSKOG GRADA !!!

Vratio sam se pre par dana,sa puta,kojom prilikom sam obisao nekoliko velikih i
manje velikih Evropskih gradova.Mogu slobodno reci,kao rodjeni beogradjanin,da sam
nasim gradom,veoma nezadovoljan.Prvo, sto vam zasmeta kada se vratite u beograd,
posle svih tih sredjenih gradova,to su uzasno zapustene fasade,zgrada i u najuzem
centru grada.Treba samo videti,koliko tezak utisak na prolaznika,ostavljaju naprimer,
one udzerice,u samom centru grada.Mislim na ono ruglo,na one kucerke,koje se nalaze,na levoj strani elitne ulice Kralja Milana.Ceo potez,od Trga Slavija,do ulice
Kralja Milutina,pretstavlja pravo ruglo,u najstrozijem centru grada.Pored tih jadnih,
polu-srusenih kucica - stoji jedna palata,koju mi nazvasmo: "Beogradjanka".To su
takvi ekstremi,koji se nigde u Evropi videti ne mogu.Ako se podje dalje,pod velikim
ste rizikom,da vam padne na glavu,delovi nekog balkona,ili neki drugi betonski delovi
sa neke,od ruiniranih beogradskih zgrada.Dalje,pada u oci,totalni haos gradnje,zgrada, u arhitektonskom smislu.Zgrada na uglu ulica,Carice Milice i Brankove.To je uzas ! Zgrada od petnaestak spratova,kojoj je skinuta fasada,kao
skelet stoji vec godinama.Ta zgrada,vidi se sa svake tacke Beograda,i pretstavlja
pravo cudoviste.Ovakvih primera ,u Beogradu ima na stotine.Kazem,kada se vratite
iz Evrope u Beograd,tek tada shvatite,sa koliko nemara i nepostovanja,su se
odnosile u proteklim decenijama,gradske vlasti Beograda.Takodje sta sameta,kada
vidite druge gradove.Uzasna buka,koju niko ne kontrolise.Na primer.Sinoc sam bio
u Knez Mihajlovoj ulici.U toj kakofoniji neprikladnih jakih zvukova,sta videh.Jedan
mladic,na trotoaru blizu Kalemegdana, "duva" u trubu,i ako je ocigledno,da nema
pojma o muzici.Drugi mladic.Ispred nekada ugledne kafane "Grcka Kraljica",sada je
to napustena rugoba,udara u jedan izvrnut lonac.To mu je kao truba.Jednom recju,
Knez Mihajlova,nekada elitna beogradska ulica,sada je postala ulica,koju normalno
razuman covek - treba da zaobilazi.Ukoliko se u nasem gradu,ne uvede red.Mislim
red u ponazanju,red u odrzavanju zgrada,kao i stati na rep gradjevinskoj mafiji,
koja je od nekada lepog i prijatnog grada Beograda,napravila Evro-Azijsku rugobu
od grada.:dash:

Све што си изнео у тексту стоји, једино наслов не стоји - да ли си скоро био у неком азијатском граду? Да видиш како су сређене улице, како се све одржава чисто. Београд је само оно што јесте и на то и личи, престоница земље која спада у најнеразвијеније земље на свету.

...šta ti hoćeš Lorde...pogledaj malo statistiku...u vas beogračići , ima najveći broj nepismenih i na palac pismenih ljudi - po glavi stanovnika u državi , a i šire....to i nije tako strašno kadti nebi bili direktori , šefovi i mnogo toga važnog u gradskoj i državnoj upravi.....pa imate visoku koncentraciju kupljenih diploma , studijskih uverenja i akademskih zvanja ( doduše , bilo je tu nešto i gratis zvanja , kaže Mića , ali sve jedno )....ni to nebi bilo strašno , da nisu narodni poslanici , ministri , predsednici - a još strašnije , zaposeli su čobansku akademiju , fakultete , institute , bolnice , škole i kompletnu državnu upravu - od MZ , preko gradske uprave , doministarstava ....Pa imate prvu Damu Dragicu , Njegomirku , Brunclik Zoru , Boru Ribu - svevaš do vašega ministarsko humani čimbenik - prosvetiteljsko spasilački tim , što nemani cerla azija , mislim takve ljudine...pa imate visoko intelektualnu karleušijadu , pa cecijadu i vendijadu - plus te rasprostranili kačevendizam i ordenje mu delite....
imate toliko toga bratac što ina bunjištu pa i po kontejnerima je retkost....
...i šat se sad vajkaš....
....pošto si svetski putnik ,a vidim voliš otečestvo , tu nađi neki šumarak ili pak prijatni zaseok , gradi ili kupi neku praznu kuću - pa uživaj i oči napasaj ...a kad se uželiš asvalta , smoga i ostalog što je trulo u državi beogradskoj , ti pali ljutu mašinu , pa pravac krug dvojek...i tako sve dok se ne završi grad na vodi i nepočnemasovno obrezivanje , po šerijatu !

Malo sam iznenadjen,negativnim komentarima,koje je izazvao moj posrt,o stanju na beogradskim ulicama.Ja sam
napisao samo to,da je Beograd,u gradjevinsko-arhitektonskom smislu,krajnje zapusten grad,i da za takvo stanje,
sedamdeset i kusur godina,po okoncanju drugog svetskog rata,nema nikavianh opravdanja. Medjutim,ono sto me je bas
povredilo,to je post, naseg kolege forumasa, 123Loncar. Sta me je povredilo ??? Pa na prvom mestu, jedan krajnje
omalovazavajuci nacin, koji se odnosi, na najvece ikone naseg javnog i kulturnog zivota.Vrlo neukusno i ne fer,pomenute su neke,od vrhunskih dama sa ovih prostora. Tu pre svega mislim,na Gdju.Dragicu,Potom na nase
fenomenalne vokalne umetnice: Gospodje; Brunclik,Njegomirku.....Mislim,ako ova zemlja ima cime da se podici,onda
su to nase velike umetnice-pevacice itd.Koja zamlja ne u nasem okruzenju,vec i sire,ima recimo jednu Svetlanu Raznjatovic. Pa ko ima jednu tako zrelu umetnicu,najviseg ranga,kao sto je recimo,Gdja. Karleusa.Naveo sam samo
nekoliko pravih,velikih umetnica, a koje pretstavljaju granitne stubove nase nacionalne kulture.Da se razumemo.Ja sam naveo samo one najvece. Pored njih,ima i ostalih,manje talentovanih,kao sto je recimo,supruga naseg bivseg
tenisera,Fihreta Jahic, i.........da ne nabrajam dalje. Nasa zemlja Srbija,postala je poznata,bas po tim umetnickim
gromadama,po kojima nas ceo svet raspoznaje,kao zemlju,koja pretstavlja prirodni rasadnik,svetski poznatih zvezda.
Jedino sto ja nisam zadovoljan (to je moj licni utisak), sto za Ministra Kulture,u novom sazivu Vlade,nije za Ministra
Kulture, i postavljena Gdja. Karleusa. Po svim kriterijumima,koje bi trebalo uzeti u obzir,a to su:Duzina njenih nogu,
velicina njenih dojki ! Pa dalje,pogledajte te predivne njene usne.! Necu da zamaram auditorijum,ali zar svi ovi atributi
nisu dovoljna preporuka,da bas ona zauzme to casno mesto,Ministra Kulture. Molim vas,da uporedite sve atribute
koje sam naveo kod Gdje.Karleuse,pa ako bilo sta od toga,pronadjete kod aktuelnog Ministra tog resora,ja pristajem
da se pospem pepelom, i da celo svoje izlaganje,povucem sa foruma.

:...ma Lorde , sveobuhvatnost ( matematička logika integralisanja ) kaže : KAKVE SU GROMADE , TAKVE SU FASADE ......jezikom kamenoresca , kakav kamen i figura , takav spomenik....možeš daimašu rukamavajarskim mermer kojim je isklesana Venera , ali ako klešeš figuru ništaka , spomenik će ti biti ništavan....to je što je , buraz...ama .voleo bih ja da su vaše fasade evropske , a ulice čiste ,u svakom smislu , a naročito u intelektualno duhovnom - bele , pa da stvarno dejstvujete svetski , u pravom smislu beogradski....bilo bi dobro i zamoj zaseok , a tek za častan i pošten svet , da nepričam...ali ovako , svašta se svleklo na taj asvalt "beogradsli"...pa bre čobani kozari su vam akademici , po principu ko gluplji i tuplji apun para ko brod , ima veće zvanje i državno budžetsko imanje iz kruga dvojke....pa ti misliš da je džabata tranvajska linija koja opasuje vlast , koliko vašu , još više i našu , imenovana kao"krug dvojke"...rođo , stara beogradska delijo , trebalo bi da znaš , kad je iskopana ta tranvajska linija , dvojka je bila ponavljačka ocena...pa ti taj krug u prevodu znači ,krug ponavljača...e ako ti je to jasno , jedini akademik koga je preko šezdesetak država odlikovalo ordenom za zasluge - za narod , čije su ga akademije udostojile doktorskim titulama i imenovale za počasnog akademika , dakle ,jedini svetski priznati intelektualac , Pavle Savić , rekao je za tu upravljačku državnu elitu i njihovo činodejstvovanje iz kruga dvojke , da je : SVE TO OSVETA PONAVLJAČA...
...ako mi ne veruješ , prelistaj GALKSIJU iz sedamdesetih , pa ćeš naći u njoj ovo o čemu ti pišem .... ne ljuti se džaba ,već razmišljaj kako da urediš i evropeizuješ Beograd , dok ga ne muhamedizuju - mislim , dok ne bude polis na vodi !...dok vam vodane dođe do buca , a naNebojšinoj kuli ne zasedne starac Fočo sa svim dahijama ( od Aganlije do Kučuk Alije ) .... mislim dok se i dušom , a ne samo fasadom , ne azijite....a ovaj ministar za prosvetiteljstvo mni da vas sve vodi i predvodi na paradi ponosa...pa i liči mu....ne mora da se maskira u prajdovca...može direkt iz ministarske fotelje , na čelo kolone, građanskim korakom ispred počasne tribine...a na njoj bajčetinac i nedovršeni reformatorski patriota , sa volumentom recikliranih šešeljista i slobista....u pozadini , opzicija a izanje veliki umetnici ( Cicvarići javili daneće da dođu - vele : SRAMOTA NAS ! ) ...
...pa stvarno ,krajnje je vreme da beogradčići svetu pokažu svoje pravo lice...agde je priličnije ,nego na paradi - ej : BEOGRADSKA PARADA PONOSA...kad ta vest puke belim svetom ,pakoće kao vi...ma tako i treba...pa nije vam vladika dao svetlo oružje da branite guze usrane , već časni obraz i nebesku srpštinu...
mako ćekao vi veliki Lorde !

Back