Улица трећеразредног Мислише бр. 7

Пилипенда

Veoma poznat
Poruka
13.813
kbr.jpg

pod pretpostavkom da su krenuli od 1 pa redom do 50 ondak 5
a moguć je i bilo koji drugi odgovor ako su posebno numerisali kuće
Ајде да подразумијевамо да је нумерација вршена на код нас уобиичајени начин тј. без прескакања бројева, дуплирања уз додатна слова и сл, дакле да су кориштени бројеви редом од један па надаље. Јеси сигуран да је тада одговор 5?

U ulici ima možda neka zgrada
kbr-.jpg

Ok, ali zar ne bi bilo malo rogobatno da se napiše 'stambenih objekata', ipak su deca.
На погрешном си трагу, уопће није битно да ли су куће или зграде, написали су „50 кућа”, има поред и цртеж кућице... није то рпоблем.

Pogledajte prilog 1581239

На погрешном си трагу, уопће није битно да ли су куће или зграде, написали су „50 кућа”, има поред и цртеж кућице... није то рпоблем.
Ma nemoj, pogrešan trag.
A da ti možda nisi porevideo i taj trag, a
U jednoj pekari ima 50 hlebova (i 10 kroasana, 15 slanih štapića, 20 kifli, 5 tepsija bureka). I pored slika jednog hleba :D čisto da znam kako hleb izgleda :lol::lol::lol:

Ma nemoj, pogrešan trag.
A da ti možda nisi porevideo i taj trag, a
U jednoj pekari ima 50 hlebova (i 10 kroasana, 15 slanih štapića, 20 kifli, 5 tepsija bureka). I pored slika jednog hleba :D čisto da znam kako hleb izgleda :lol::lol::lol:
Добро, мало си се забаввила и насмијала... Ајмо сад у пекару. :lol:
Ако треба на сваки ХЛЕБ ставити број, шта ме се тичу кроасани, кифле, буреци и сл? :mrgreen:

Добро, мало си се забаввила и насмијала... Ајмо сад у пекару. :lol:
Ако треба на сваки ХЛЕБ ставити број, шта ме се тичу кроасани, кифле, буреци и сл? :mrgreen:
To kad se budeš bio predsednik MZ da predložiš lokalnom katastrima novi algoritam za numeraciju: kuća 8, zgrada 10, pa zgrada 12, pa kuća 10...pa oet kuća 12, kuća 14, kuća 16, zgrada 14 jer te se zgrade ne tiču .... :lol:

To kad se budeš bio predsednik MZ da predložiš lokalnom katastrima novi algoritam za numeraciju: kuća 8, zgrada 10, pa zgrada 12, pa kuća 10...pa oet kuća 12, kuća 14, kuća 16, zgrada 14 jer te se zgrade ne tiču .... :lol:
:lol:
Ne vredi, matorima je teško da priznaju da su se zaleteli i da nisu u oravu.
Ima po svaku cenu da šteluju da ispadne po njihovom.
:mrgreen:

Dobro.
Sad kad si ispratio ispravan trag, možeš li da otkriješ i taj tvoj trag?
Не треба претјеривати са ситничарењем.
„У једној улици има 50 кућа. Становници те улице одлучили су да на сваку кућу ставе нову таблицу са кућним бројем.”
Из овога замишљати још и неке зграде које нису куће (мада, и за зграду се често каже кућа, за кућу никад зграда) и размишљати о „стамбеним објектима” у које не морају бити укључене рецимо неке пекарице, продавнице, можда чак и тржни центар... Рекох, није то проблем овог задатка, али ајде да будем ситничаво прецизан, није то ОСНОВНИ проблем овог задатка. Може тако? :)

Ево, допунићу и то, дакле, нема зграда, нема ни оваквих ни онаквих „објеката”, ни пекарица, ни тржних центара, ни вулканизерских радњи... само кућа до куће и ништа сем кућа (њих 50). Шта ћемо с њиховом нумерацијом тј. одговором на питање из задатка?

Sad kad si ispratio ispravan trag, možeš li da otkriješ i taj tvoj trag?
Испратио сам исправан траг... Духовито. :)
Но, пошто сам испратио „исправан” траг, онда ево само наговјештај, да не кажем хинт, само за тебе, у спојлеру. Немој да је неко други вирнуо у спојлер! :lol:
kbr+.jpg

мада, и за зграду се често каже кућа, за кућу никад зграда
Ne nego je obrnuto. Za zgradu nikad nećeš reći - kuća u kojoj živim. Dok neke manje zgrade imaju formu kuće, pa kad nekom kažeš - baš ti je lepa kuća, on odgovara, jeste, samo što je to zgrada sa 6 stanova.

Испратио сам исправан траг... Духовито. :)
Но, пошто сам испратио „исправан” траг, онда ево само наговјештај, да не кажем хинт, само за тебе, у спојлеру. Немој да је неко други вирнуо у спојлер! :lol:
Hahaha, na desnoj strani 3 kuće i livade, na levoj 47.
Da, otkrio si još jedan (bitniji) trag :lol:
:tick:

Ne nego je obrnuto. Za zgradu nikad nećeš reći - kuća u kojoj živim. Dok neke manje zgrade imaju formu kuće, pa kad nekom kažeš - baš ti je lepa kuća, on odgovara, jeste, samo što je to zgrada sa 6 stanova.
Коларићу Панићу... Укључи климу, мора да је због врућине... ;)
„Ne nego je obrnuto. Za zgradu nikad nećeš reći - kuća u kojoj živim.”
Сем кад ти се „омакне” па кажеш да идеш кући, а станујеш на 17. кату небодера. :mrgreen:

„Dok neke manje zgrade imaju formu kuće, pa kad nekom kažeš - baš ti je lepa kuća, on odgovara, jeste, samo što je to zgrada sa 6 stanova.”
Дакле, зграда од 6 станова је ипак названа кућом, зар не? :mrgreen:

Hahaha, na desnoj strani 3 kuće i livade, na levoj 47.
Da, otkrio si još jedan (bitniji) trag :lol:
:tick:
Три ливаде, три ливаде, нигде хлада нема... :mrgreen:

Но, хоћемо ли с ових исправних, погрешних, мање и више битних трагова назад на задатак тј. на тачан одговор? :lol:

„Ne nego je obrnuto. Za zgradu nikad nećeš reći - kuća u kojoj živim.”
Сем кад ти се „омакне” па кажеш да идеш кући, а станујеш на 17. кату небодера. :mrgreen:
Možeš da kažeš i idem u svoju jazbinu, šupu, gajbu...ali kad objašnjavaš detetu kažeš- ovo je zgrada u kojoj je živeo tvoj deda. A ne gajba tvog dede. :lol:
Tako da...:lol:

Дакле, зграда од 6 станова је ипак названа кућом, зар не?
Ne.
Napisao si
мада, и за зграду се често каже кућа,
Ovo sam ti već objasnila gore da nije bitno kako se kaže :lol:
за кућу никад зграда
Objekat koji liči na kuću, jer ima formu kuće- mala je, dva sprata, krov na 4 vode, ograđeno dvorište...dakle po izgledu je kuća (možda je nekad i bila u jedinstvenom vlasništvu) ali ima funkciju zgrade. - Jao blago tebi kad živiš u kući - To je zapravo zgrada, ima 4 stana...
Но, хоћемо ли с ових исправних, погрешних, мање и више битних трагова назад на задатак тј. на тачан одговор? :lol:
(F) Ne može da se zna :tick:

Možeš da kažeš i idem u svoju jazbinu, šupu, gajbu...ali kad objašnjavaš detetu kažeš- ovo je zgrada u kojoj je živeo tvoj deda. A ne gajba tvog dede. :lol:
Tako da...:lol:

Ne.
Napisao si

Ovo sam ti već objasnila gore da nije bitno kako se kaže :lol:

Objekat koji liči na kuću, jer ima formu kuće- mala je, dva sprata, krov na 4 vode, ograđeno dvorište...dakle po izgledu je kuća (možda je nekad i bila u jedinstvenom vlasništvu) ali ima funkciju zgrade. - Jao blago tebi kad živiš u kući - To je zapravo zgrada, ima 4 stana...
Овако се надгорњавати због нечег што сам узгредно поменуо у заградама – не бих, свакако не на овој теми. Ако ти је то занимљиво, отвори посебну тему, а ево и да имаш чиме започети ту тему:
MS k.jpg

MS z.jpg
SANU k1.jpg

SANU k2.jpg

SANU k3.jpg

SANU k4.jpg

SANU k5.jpg

SANU k6.jpg

SANU k7.jpg

SANU z.jpg

(F) Ne može da se zna :tick:
Не баш. Овако постављен задатак има вишеструко рјешење тј. има више рјешења, а од понуђених су тачна два. Поред та два понуђена у одговорима има их још. Нажалост, као тачно рјешење у Мислиши је наведено само једно од понуђених, што значи да би свако дијете које заокружи оно друго, једнако тачно рјешење, било оштећено јер би се то сматрало погрешним одговором.

Овако се надгорњавати због нечег што сам узгредно поменуо у заградама – не бих, свакако не на овој теми. Ако ти је то занимљиво, отвори посебну тему, а ево и да имаш чиме започети ту тему:

Не баш. Овако постављен задатак има вишеструко рјешење тј. има више рјешења, а од понуђених су тачна два. Поред та два понуђена у одговорима има их још. Нажалост, као тачно рјешење у Мислиши је наведено само једно од понуђених, што значи да би свако дијете које заокружи оно друго, једнако тачно рјешење, било оштећено јер би се то сматрало погрешним одговором.
Bitno ili nebitno, sigurno neću da se nadgornjavam.

U svakom slučaju, lepo si primetio propust.

Примијетио сам да су многи задаци слични тј. да су суштински исти, са тек мало измијењеним „вањским изгледом”. Не видим никакав проблем у томе да се добро срочени задаци понављају, ионако их неће рјешавати иста дјеца, сваке године долазе нови нараштаји, међутим, лако је могуће да је неком стало до „ауторства” тј. да узме кинту за састављене задатке па онда неће баш дословно да препише добро срочен задатак него га мало измијени, тек да буде његов „ауторски”. Ајде и то, али по свој прилици су ти нови „аутори” поприлични тупсони чим им успијева саставити потпуно бесмислене задатке (засад је врх она брљотина са „Шта мислиш колико је...” и једним од понуђених одговора – „не знам”). Ајде што је неко телетабис, а дали су му да саставља задатке, али да то бар неко озбиљнији/стручнији прегледа па да се глупости исправе... Јок. Овако цијело Мамематичко друштво Архимедес да се срами јер потписује такве будалаштине да је то језиво.
Подстичем све родитеље чија дјеца „погину” на Мислишиним такмичењима због оваквих и сличних глупости да не само протестирају него и да јавно, по друштвеним мрежама, објаве своја искуства, уз обавезна имена оних који су састављали задатке и који су их бодовали.

У овом задатку састављач је замислио нумерацију 50 кућа у улици као низ бројева од 1 до 50 (као да никад није прошао ни сеоским шором) па је зато у рјешењима тачан одговор 5 јер у низу бројева 1–50 има њих 5 који имају нулу као цифру. Но, ако састављач задатка то не зна, дјеца свакако знају да су у улици с једне стране парни, а с друге непарни бројеви. Баш ме занима ко би имао образа не признати дјетету које заокружи као тачан одговор 3 и то уз неку скицу попут ове:
kbr3.jpg

Неће му признати тачан одговор јер у Мислишиним рјешењима стоји као тачан само одговор 5? Јадно.

Иначе, очигледно је да су бројеви с нулом парни, дакле биће их само на парној страни улице. Ако је свих 50 кућа на непарној страни, неће бити ни једног кућног броја с нулом. Такође, ако су на парној страни 1–4 куће (бројеви 2, 4, 6, 8), опет ниједне нуле. Пета кућа на парној страни носиће број 10 и тако свака пета (10, 20, 30... 80, 90, 100) Дакле, потпуни одговор би био да број нула у нумерацији 50 кућа у улици може бити 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 11, зависно од тога колико кућа има на парној страни улице. Десет нула не може јер би 45 кућа на парној страни имало бр. 2–90, а за свих 50 кућа на парној страни имаћемо посљедњи број 100 који има двије нуле.

Poslednja izmena:
Е, да! Заборавих поменути, а важно је. Основни проблем с овакво збрљаним задацима заправо и није срамота састављача (они који су толико очито неспособни најчешће имају прилично закржљали осјећај стида) него дјеца која рјешавају такве брљотине. Дијете учи, воли математику и хоће да се такмичи, да се тако упореди с осталима. Дође на такмичење (представљено као угледно, цијењено, важно за њих...) позаокружује одговоре, то неко избодује, изађе листа... Пошто већи број задатака није проблематичан, многа дјеца ће ту имати тачне одговоре, а разлику између оних на врху листе и оних који су нешто ниже на листи чине управо овакве будалаштине, наиме, оно дијете које се залети па брзоплето (и погрешно) помисли да бројеви 50 кућа у улици нижу један за другим од 1 до 50, бива награђено бодовима јер је састављач задатка глуперда. Дијете које, рецимо, заокружи 3 јер му је пала на памет могућност коју сам горе окачио не добије бодове за ТАЧАН одговор (један од тачних) и ето фаворизације за слабије, неспособније, брзоплетије... Јадно, заиста јадно. Зато бисмо морали, сви, дјеце ради, моткама најурити дебиле који нашу најбољу дјецу праве будалама.

Back